KSEEB Solutions for Class 6 English Poem Chapter 3 Kindness to Animals

Students can Download English Poem 3 Kindness to Animals Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 6 English Karnataka State Board Solutions help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Board Class 6 English Poem Chapter 3 Kindness to Animals

Kindness to Animals Questions and Answers, Summary, Notes

Preparatory activity:

Papa is so nice that he gifted me a friend “Rabbit”, a gift none of my friends have. The rabbit is white like cotton and her eyes are beautiful like pomegranate seeds, but a little bigger. She has beautiful long ears. Papa, Amma and I decided to call her “Sweety”.

Amma- takes care of Sweety. Sweety loves to eat carrots and raw vegetables. Amma says vegetables eaten raw after washing, are good. So my friend Sweety and I eat together in the evening.

When I come from school, I see Sweety waiting for me. She jumps on me and I carry her. I kiss her and we play in the small garden we have behind the house. Lots of flowers grow there. It is a very beautiful garden. On Sunday morning, I water the plants.

Uncle Roshan came from Mangaluru. He liked my friend Sweety. When I was playing in the living room, uncle Roshan, who is my father’s friend said, “I have not eaten rabbit meat for a long time.

Can I take it while I go back tomorrow? You all don’t like eating meat and w- don’t get to see rabbits this daada. My family and I will have a feast.” My Papa and Amma became angry but they did not talk. They kept quiet and continued to watch T.V. Uncle Ram got up, went to the table and started doing his office work.

I ran to see where Sweety was. She was playing on the lawn. I immediately carried her to my friend’s house. I asked my friend to keep sweety for a day and said I would collect her the next day. I left some carrots for her too and came home. Since I take care of Sweety, Papa and Amma did not know what I had done.

Early morning, after breakfast, Uncle Ram asked for Sweety. Papa and Amma kept quiet, uncle Ram looked around. Nowhere could he find her. And then he left for Mangaluru. My Sweety is safe forever.
(Source: Reading cards, RIE)

KSEEB Solutions

Listen to the story narrated by your teacher and respond to the following questions:

Question 1.
Who is Sweety?
Answer:
Sweety is a pet ‘Rabbit’.

Question 2.
List the words that describe Sweety.
Answer:
White like cotton eyes beautiful like pomegranate seeds, beautiful long ears, sweet.

Question 3.
What does Sweety love to eat?
Answer:
Sweety loves to eat carrots and raw vegetables.

Question 4.
Fill in the blank:
Answer:
Sweety plays with the girl in the small garden behind the house.

Question 5.
Say True or False
Answer:

  • Uncle Ram wants to play with Sweety. False
  • Sweety was safe in the girl’s friend’s house. True

Listen again and answer the following questions:

Question 1.
Who do you think is telling the story?
Answer:
A little girl.

Question 2.
Why did the narrator leave j Sweety in the friend’s house?
Answer:
Her uncle Roshan wanted to like the rabbit to Mangaluru and eat meat.

Question 3.
What would you do if you were in a similar situation?
Answer:
I would have never let it tp be killed, similarly to the girl in the story.

Question 4.
What would Sweety tell uncle Ram if she could speak? Complete the sentences.
Answer:
Sweety: Uncle Ram, Please don’t kill me. I too have a life like you. I would also like to live and play. Have mercy on me. Please kindly let me live. (would, kill, kindly, let, have). She would have told him to be compassionate towards dumb animals and not to kill them for there meat.

Let’s understand:

C1. Complete the following sentences with the help of the poem:

  1. If we allow the robin to eat his crumbs and meat then he will sing.
  2. If we don’t hurt the hare, she will peep, come, sport and play.
  3. If we allow the little lark to fly high, he will sing.

KSEEB Solutions

C2. Question 1.
When does the robin come to our house?
Answer:
The robin will come to our house if we throw the bread crumbs in the front open space of our house.

Question 2.
When do the hare sport and play?
Answer:
If you don’t hurt the timid hare. It will come, sport and play.

Question 3.
Who flies high robin or lark? Pick out the suitable line from the poem in support of your answer.
Answer:
Lark flies high
“The little lark goes souring high To the bright windows of the sky”.

Question 4.
Pick out the phrases and words where the poet asks us to be kind to animals and birds.
Answer:
Never give pain to things that feel and love
Never hurt the timid hare
Oh! let him sing his happy song Nor do these gentle creatures wrong.

Let’s appreciate it.

Question 1.
Read the poem and find the words that rhyme with:

KSEEB Solutions for Class 6 English Poem Chapter 3 Kindness to Animals 1

Words Rhyming words
give live
play day
sky high
spring wing
song wrong
come home
have lair

Question 2.
In many of the lines in this poem, we find that the same sound is repeated. For example, the sound ‘r’ in “Feeling from her green grass lair”, is repeated.
Answer:
“Never hurt the timid have”
To the bright windows of the sky”
“Singing as if it were always spring
And fluttering on an untired wing.
“Nor do these gentle creatures wrong”.

Question 3.
Work in pairs and find out all the describing words for the following:
KSEEB Solutions for Class 6 English Poem Chapter 3 Kindness to Animals 2
Answer:

Describing Word Naming Word
1. little
2. gentle
3. timid
4. green
5. little
6. bright
7. untired
8. happy
9. gentle
children
robin
hare
grass
lark
window
wing
song
creatures

S1. “It is not right to kill anything without a good reason Discuss. Let’s speak

Man has no authority to kill any living being on earth without a good reason. If the animal in very old and unable to walk and manage itself it can be killed. Sacrificing animals, not a good habit. For ecological balance, it is necessary to kill animals which is doing by carnivorous animals to some extent.

KSEEB Solutions

S2. Sit in groups. Ask 2 or 3 questions on each of the following birds and animals.

  1. Parrot
    • How many kinds of parrots ai-j there?
    • What is the color of the parrot in common?
    • What do parrots eat?
  2. Dog
    • Why is the dog called as a friend of man?
    • Mention any 4 breeds of dog.
    • How are they useful to the ponce department?
  3. Cow
    • What does the cow give us?
    • How many horns does the cow have?
    • The cow is an omnivorous climate. true or False.
  4. Cat
    • What is the use of a cat in a go-down?
    • What do they steal at home?
    • The cat crosses us when we go out. Is it a good omen or a bad omen?
  5. Horse:
    • What are the uses of a horse to a man?
    • What do they eat?
    • How is the horse-drug useful to man?
  6. Lion
    • What is a lion called?
    • What is a group of lions called?
    • Write the feminine gender of a lion?
  7. Crow
    • Where are the crows found?
    • They are called scavengers, True or false
    • How many types of crows do you see generally?

S3. WHO AM !?

Riddles

Listen to the following riddles and guess the name of the bird/ animal/insect (Let one child come to the front of the class and read the riddle. Let other children guess the name of the bird/animal/insect)

Question 1.
I am very, very big. I like to eat peanuts and hay. I have four legs and two big ears. My long nose is called a trunk.
Answer:
I am an Elephant.

Question 2.
I live in the woods. I’m very big and furry. I have a big nose, a little tail, and four legs. I like to eat fish and berries.
Answer:
I am a bear.

KSEEB Solutions

Question 3.
My skin is green and slippery. I have four legs and webbed feet. I eat bugs and little fish. I can swim underwater and hop on land.
Answer:
I am a frog.

Question 4.
I’m a soft and furry pet. I have four legs and a long tail. I have sharp teeth and claws. I like to chase mice.
Answer:
I am a cat.

Question 5.
I have four legs. I’m very smart and I like to play. Hike to smell things. I can wag my tail.
Answer:
I am a dog.

Question 6.
I have a tail. I can fly. I’m covered in colorful feathers. I can thistle and I can talk.
Answer:
I am a Parrot.

Question 7.
I live in the ocean. I like to eat crabs. I can change colors. My eight legs are called tentacles.
Answer:
I am an Octopus.

Question 8.
I am small and shy. I have eight legs. I eat bugs. I catch them in my web.
Answer:
I am a spider.

Question 9.
I live in lakes and rivers. I eat fish and birds. I have four legs and a long tail. I have lots of pretty teeth.
Answer:
I am a crocodile

KSEEB Solutions

Let’s write:

W1. Look at the following picture and try to describe it. There are some questions and some words in the box for your help. Discuss your ideas in small groups and present them to the class.

KSEEB Solutions for Class 6 English Poem Chapter 3 Kindness to Animals 3

Question 1.
What do you see in the sky?
Answer:
Clouds and birds are seen in the sky.

Question 2.
How many boats are there in the sea?
Answer:
There are 2 boats in the sea.

Question 3.
What are the children doing?
Answer:
The children are swimming in the sea. A boy is building sandcastles and a girl is collecting seashells.

Question 4.
What is the girl collecting?
Answer:
The girl is collecting seashells

Question 5.
What is the boy doing?
Answer:
The boy is building a sandcastle.

Question 6.
What are some people drinking?
Answer:
Some people are drinking tender coconuts.

KSEEB Solutions

Write a short paragraph. Give a suitable title to the paragraph that you have written:

This is a picture of a beach. There are 2 boats sailing in the water. 3 girls are enjoying a sea bath. A vendor is pulling his cart with eatables towards the beach. A lady is standing and watching the sea. A boy and a girl are drinking tender coconut. Another small boy is building a sandcastle and a small girl in collecting seashells. Clouds and flying birds are seen above. The sun is peeping from behind the cloud.

Kindness to Animals Summary in English

KSEEB Solutions for Class 6 English Poem Chapter 3 Kindness to Animals 4

“The given poem ‘Kindness to animals’ is penned by an anonymous poet. In the poem, the poet is requesting little children to never give pain to all things that feel and live. He pleads with them to let the gentle robin (a small brown bird marked with red on its breast) to come and eat the crumbs of food that we have saved in our home.

If you allow him to feed on the ‘Meat’ (crumbs), he will be grateful to you, and in return for that favour, he will sing a sweet song to cheer you.

Again the poet pleads the children not to hurt the timid hare, peeping frantically from her green grass lair. He requests the children to allow it to come and play on the lawn during the evening and you can watch it playing and entertain yourself.

The poet gives vivid imagery of a little lark that goes soaring high into the bright sky. It sings cheerfully as if it was spring every day. The little lark is so active that he does not get tired of fluttering and singing all day long.

Hence the poet pleads with the children to let him sing his happy song and never ‘do wrong’ i.e, never hurt or kill these gentle creatures.

Kindness to Animals Summary in Kannada

KSEEB Solutions for Class 6 English Poem Chapter 3 Kindness to Animals 5
KSEEB Solutions for Class 6 English Poem Chapter 3 Kindness to Animals 6
KSEEB Solutions for Class 6 English Poem Chapter 3 Kindness to Animals 7

KSEEB Solutions

Leave a Comment

error: Content is protected !!