KSEEB Solutions for Class 6 English Supplementary Chapter 1 Ways of Learning

Students can Download English Lesson 1 Ways of Learning Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 6 English Karnataka State Board Solutions help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Board Class 6 English Supplementary Chapter 1 Ways of Learning

Ways of Learning Questions and Answers, Summary, Notes

Preparatory activity:

Have you read any story from The Ramayana or The Mahabharatha? If so, narrate one such story.

This is a small story based on an event from the Mahabharatha, the epic by Sage Vedavyasa. Guru Dronacharya was the preceptor for the Kuru princes – the Pandavas (sons of Pandu) and Kauravas (sons of Dhritarashtra).

He, along with another learned man Kripachary a, was teaching various branches of knowledge to the Kuru cousins, along with many others who had joined the Gurukula at Hastinapura, the capital of the Kuru dynasty. One important subject of learning for the princes was archery as a part of military service that the princes of those days had to learn.

Let’s understand:

C1. Answer the following questions in one or two sentences each:

Question 1.
Where did the disciples of Dronacharya assemble for the test?
Answer:
The disciples of Guru Dronacharya assembled in the large open ground in front of the Hastinapura palace.

KSEEB Solutions

Question 2.
What was the target set up by the Guru?
Answer:
The Guru had set up an artificial bird made of wood and grass on top of a branch of a tree.

Question 3.
What was Yudhishlira’s reply when Drona asked him what he saw on the tree?
Answer:
When the Guru Dronacharya asked Yudhistira what he saw on the tree, Yudhistira replied that he could see the tree, the bird, his brothers, other friends, and everything.

Question 4.
Was Drona happy with the answers given by many of the princes? Why/why not?
Answer:
No, Drona was not happy with the answers given by many of the princes. Because the Guru expected them to see only the bird and nothing else. He wanted them to learn the quality of concentration and focus, which are the keys to success.

Question 5.
Who passed this test?
Answer:
Only Arjuna passed the test.

Question 6.
Why did Drona ask Arjuna to shoot the bird?
Answer:
Guru Drona was pleased when Arjuna said that he could see only the bird. It was clear that Arjuna had mastered the art of concentration and focus, which are the ideas to success. Hence he asked Arjuna to shoot the bird.

Question 7.
Who didn’t congratulate Arjuna on his achievement? Why?
Answer:
Only Duryodhana didn’t congratulate Arjuna on his achievement. Duryodhana was jealous of Arjuna’s achievement.

KSEEB Solutions

Question 8.
What happened when Drona was washing his feet one day?
Answer:
One day, while Guru Dronacharya was washing his feet on the banks of a stream a crocodile grabbed his foot.

Question 9.
Who drove the crocodile away? How?
Answer:
The brave and ever – ready Arjuna responded quickly. He set an arrow to his bow, shot it into the stream aiming at the right point. It infused the crocodile and drove it away but it did not hit the Guru’s foot.

Question 10.
Who do you think was the most favorite disciple of Drona? Why?
Answer:
I think that Arjuna was the most favorite disciple of Drona. Arjuna proved that he was a skillful archer. He had the dexterity, promptness, and took proper action. He had all the qualities to achieve the goal and success.

Question 11.
What is important to succeed in life?
Answer:
Concentration and focus are the keys to success.

C2. Discuss in small groups and answer the following:

Question 1.
How did Drona test the princes’ skill and ability in archery? Narrate any one incident.
Answer:
One day, Guru Dronacharya wanted to test his disciples, the Pandavas, and Kauravas. He asked them to assemble in the large open ground in front of Hastinapura palace. He asked them to get their bows and arrows and be ready to show of their skills when he called each of them. They all agreed enthusiastically.

The guru had set up an artificial bird made of wood and grass on the top of a branch of a tree. The boys were to shoot the bird on the tree.
Guru Drona asked the boys to observe the tree. He then asked on of the boys to tell him what he saw the boy told him that he saw the tree, its trunk, branches, the sky over it and the ground below it. He was sent back.

Then he called Yudhistira, the eldest of the Pandavas and asked him the same question. Yudhistira replied that he could see the tree, the bird, his brothers, friends, and everything. Guru Drona told him that he could not shoot the target and sent him back. Again he called the other boys in turns and asked them the same question. He was not satisfied with their answers.

Later he called Arjuna and asked him if he could see the bird on the top of the tree. Arjuna replied that he could only see the neck and head of the bird. The Guru was pleased, and he asked Arjuna to shoot an arrow at the bird. Arjuna aimed and hit the artificial bird’s neck and if felt to the ground.

Guru Dronacharya blessed, Arjuna and advised the other boys to concentrate and focus like Arjuna and that those qualities are the key to success.

KSEEB Solutions

Question 2.
How did Arjuna prove his skill in archery?
Answer:
Once, while Guru Dronaeharya was washing his feet in a stream, a crocodile grabbed his foot. He pretended to panic and shouted for the boys to save him. All the other boys who were standing and the bank were awestruck and confused. But Arjuna bravely responded quickly. He shot an arrow at the crocodile’s mouth, skillfully avoiding his Guru’s leg, and drove the crocodile away. Thus Arjuna proved his skill at archery.

C3. Say whether the following statements are True or False:

  1. The princes had to shoot a real bird sitting on the branch of a tree.
    False
  2. Arjuna said he could see only the bird’s eye.
    False
  3. Bhima succeeded in shooting the bird.
    False
  4. Arjuna drove the crocodile away.
    True.

Ways of learning Summary in English

KSEEB Solutions for Class 6 English Supplementary Chapter 1 Ways of Learning 1

The given lesson ‘Ways of Learning’ is an extract from the holy epic ‘Mahabharatha’. Guru Dronachrya had taught the Pandavas and Kauravas the art of Archery as a part of military service that the princes in those days had to learn.

One day, Guru Dronachrya wanted to test his disciples, so, he asked them to assemble in the large open ground in the front of Hastinapura palace. He asked them to get their bows and arrows and be ready to show off their skills when he called each one of them. They vail agreed enthusiastically. The Guru had set up an artificial bird made of wood and grass on the top of a branch of a tree. The boys were to shoot the bird on the tree.

Guru Dronacharya asked the boys to observe the tree. He then asked one boy to tell him what he saw. The boy told him that he saw the tree, its trunk, branches, the sky over it, and the ground below it. He was sent back.

Then he called Yudhishtira, the eldest of Pandavas, and asked him the same question. Yudhistira replied that he could see the tree, the bird, his brothers, friends, and everything. Guru Drona told him that he could not shoot the target. Again, he called the other boys in turns ad asked them the same question. He was not satisfied with their answers.

Later, Drona called Arjuna and asked him if he could see the bird on the top of the tree. Arjuna replied that he could only see the neck and head of the bird. The Guru was pleased and he asked Arjuna to shoot an arrow at the bird. Arjuna aimed and hit the arrow at the artificial bird’s neck and it fell to the ground.

All the other boys, except the jealous Duryodhana, congratulated Arjuna. Guru Dronacharya blessed Arjuna and advised him that concentration and focus are the keys to success and that he had to be always focused. On another occasion, while Guru Drona was washing his feet in a stream, a crocodile grabbed his foot. He pretended to panic and shouted for the boys to save him. All the other boys who were standing on the bank were awestruck and confused.

And Arjuna bravely responded quickly. He shot an arrow at the crocodile’s mouth skillfully avoiding his guru’s leg and Drona away the crocodile. Thus saving his Guru from the Crocodile. Guru Drona lauded Arjuna for this feat and made an example of Arjuna’s dexterity, prompt and proper responsive action for others to follow. He pointed out that those qualities are the keys to achieve goals and success.

Ways of learning Summary in Kannada

KSEEB Solutions for Class 6 English Supplementary Chapter 1 Ways of Learning 2
KSEEB Solutions for Class 6 English Supplementary Chapter 1 Ways of Learning 3
KSEEB Solutions for Class 6 English Supplementary Chapter 1 Ways of Learning 4
KSEEB Solutions for Class 6 English Supplementary Chapter 1 Ways of Learning 5
KSEEB Solutions for Class 6 English Supplementary Chapter 1 Ways of Learning 6
KSEEB Solutions for Class 6 English Supplementary Chapter 1 Ways of Learning 7

KSEEB Solutions

KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 7 Neerja Bhanot: Brave in life, Brave in Death

Students can Download English Lesson 7 Neerja Bhanot: Brave in life, Brave in Death Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 6 English Karnataka State Board Solutions help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Board Class 6 English Prose Chapter 7 Neerja Bhanot: Brave in life, Brave in Death

Neerja Bhanot: Brave in life, Brave in Death Questions and Answers, Summary, Notes

Preparatory Activity:

1. Look at the picture given. Can you describe the woman? Who is she ? Where is she from? How does she look? What is her profession?
KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 7 Neerja Bhanot Brave in life, Brave in Death 1
The pictures is of a young, beautiful Indian woman. She was Neerju Bhanot, She was a flight attendant for Pan Am Airways. She was from Mumbai.

KSEEB Solutions

2. Let’s listen:

  • Listen to a news report being read out by your teacher.
  • Listen again and answer the following questions:

Chandigarh, Sat Feb 19, 2011:
The Civil Aviation Ministry today honored Pan Am air hostess Neerja Bhanot at a function held at the Ashoka Convention Centre, New Delhi, to launch the centenary celebrations of civil aviation in India.

Neerja had lost her life while saving passengers of the Pan Am flight that was hijacked by armed terrorists at Karachi airport. It was on February 18, 1911, that the first commercial plane flew in India between Allahabad and Naini. Union Minister for Overseas Indian Affairs and Civil Aviation Vayalar Ravi presented a plaque, shawl, and citation to Aneesh Bhanot, brother of Neerja Bhanot.

Question 1.
Who is the air hostess mentioned in the report?
Answer:
The air hostess is Neerja Bhanot for Pan Am Airlines.

Question 2.
Who honored her?
Answer:
Civil Aviation Ministry.

Question 3.
Why was she honored?
Answer:
Neerja lost her life while saving passengers of the Pan AM Jet that was hijacked at Karachi airport armed terrorists.

KSEEB Solutions

Question 4.
Who hijacked the plane?
Answer:
Armed terrorists hijacked the plane.

3. You have read a lesson in class V about bravery awards. Do you remember the lesson? Can you narrate one incident of bravery from the lesson?

Neerja Bhanot (bom on September 7, 1963 – died on September s, 1986), was a flight attendant for Pan Am Airlines, based in Mumbai, India. She died while saving passengers from terrorists on September 5, 1986. She went on to become the youngest recipient of India’s highest civilian award for bravery, the Ashoka Chakra.

Now, read the lesson and find answers for the following questions:

Question 1.
Who were Neeija’s parents?
Answer:
Rama Bhanot and Harish Bhanot

Question 2.
When did she join Pan Am Airline?
Answer:
Neerja Bhanot joined Pan Am Airline in 1986.

Question 3.
Who escaped the aircraft why?
Answer:
When the armed terrorists hijacked the Pam Am flight 73, Neerja alerted the cockpit crew. They fled the aircraft so that they would be held hostage and forced by the terrorists could have claimed a huge reason. Later, after seventeen hours, when the terrorists opened fire, Neerja opened the emergency door and helped many passengers to escape.

Question 4.
How did Neeija die?
Answer:
Neerja died while shielding 3 children from a hail of bullets.

Let’s understand:

C1. Discuss the flouting questions in small groups and answer them in a sentence each:

Question 1.
Where does Neeija belong to?
Answer:
She studied at Sacred Heart senior secondary school, Chandigarh, Bombay Scottish school and St. Xavier’s College, Mumbai.

KSEEB Solutions

Question 2.
Why, was the flight described as “ill-fated”
Answer:
The flight was ill took because it was hijacked.

Question 3.
Name the highest civilian award for bravery given by the Indian Government
Answer:
Ashoka Chakra

Question 4.
Name the flight that was hijacked. When and where did this happen?
Answer:

  1. Pan Am Flight 73
  2. PA 73 was the flight that was hijacked.
  3. It happened at 5 am in Karachi.

Question 5.
Who did the terrorists shoot first?
Answer:
The terrorist’s first short dead a passenger who identified himself to the terrorists as being an American.

Question 6.
What did the pilot, co-pilot and the flight engineer do when they heard about the hijack. Do you think they are right in doing so?
Answer:
When they heard about the hijack the pilot, co-pilot, and the flight engineer ran away from the aircraft when the plane was on the runway. Yes, they were right in doing so. Otherwise, the terrorists would have held them hostage and forced them to take the flight to an unknown destination and would have claimed a huge ransom or killed all the passengers.

Question 7.
Did Neeija hide the passports of the Americans? Why/Why not?
Answer:
Yes, She hid the passport of the Americans because the terrorists wanted to identify the Americans and kill them.

Question 8.
Why is Neerja called the “heroine of the hijack”
Answer:
Neerja, being the most senior cabin crew member on board, took charge of the flight when the other 3 members left the aircraft. Neerja opened the emergency door and helped a number of passengers escape. So, she can well be called the heroine of the hijack.

Question 9.
What is your ambition in life? Do you want to become an air hostess or a pilot or a flight engineer?
Answer:
I want to become an air hostess.

KSEEB Solutions

C2. Arrange the following sentences in an order to make a meaningful paragraph:

  1. After 17 hours, the hijackers opened fire and set off explosives.
  2. Acting quickly, Neerja opened the emergency door and helped a number of passengers escape.
  3. Neerja was the Senior Flight Purser on a Pan Am flight which was hijacked at Karachi airport.
  4. She hid the passports of the Americans as the hijackers wanted to execute Americans.
  5. Neerja laid down her life while saving hundreds of others.
  6. Neerja comforted the passengers, especially the elderly and small children.

Answers:

  1. Neerja was the Senior Flight Pursuer on Pan Am Flight which was hijacked at Karachi airport
  2. Neeraj identified herself to the terrorists as the crew member in charge.
  3. She hid the passports of the Americans as the hijackers wanted to execute Americans.
  4. Neerja comforted the passengers, especially the elderly and small children.
  5. After 17 hours, the hijackers opened fire and set off explosives.
  6. Acting quickly, Neerja opened the emergency door and helped a number of passengers escape.
  7. Neerja laid down her life while saving hundreds of others.

C3. Which of the following statements are true about Neeija? Tick them:

  1. Neerja was the senior-most cabin crew on the aircraft. (✓)
  2. Neerja escaped from the flight when the terrorists opened fire.(✗)
  3. She showed the passports of all the passengers to the hijackers. (✗)
  4. She received the Ashoka Chakra award for her act of bravery from the Civil Aviation Minister. (✓)

C4. Write a small paragraph in your own words, about Neeija?

Women are equal to men, This is proved by Neeija. She was not only brave but also had a very good presence of mind. Future India needs women like Neerja.

C5. Which of the following words are related to airport/flight? Circle them

KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 7 Neerja Bhanot Brave in life, Brave in Death 2

Let’s practice language:

G1. Find the other forms of the following words from the lesson and write them in the box:

KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 7 Neerja Bhanot Brave in life, Brave in Death 3

Present Past
die
hijack
join
land
go
take
Shoot
is
died, dead
hijacked
Joined
Landed
Gone
took
shot
Was

G2. Think of a few more words as above and write their past tense forms. You can refer a dictionary.

KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 7 Neerja Bhanot Brave in life, Brave in Death 4

Forms Present tense Past tense
Arise
Beat
Catch
Draw
Escape
Fill
Get
Hire
Kill
arose
bent
caught
drew
escaped
filled
got
hired
killed

KSEEB Solutions

G3. Some words are missing in the following sentences. Add those words and complete the sentences. (One word is missing in each sentence)

e.g Neerja Bhanot a brave woman.
Neerja Bhanot was a brave woman.

  1. Neerja Bhanot was born in Chandigarh.
  2. Rama Bhanot and Harish Bhanots were her parents.
  3. She was the senior-most cabin crew member.
  4. Neerja hid the passports of the American passengers.
  5. She did not escape.
  6. She was the youngest recipient of the Ashoka Chakra.

Extended Activity:

KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 7 Neerja Bhanot Brave in life, Brave in Death 5
Make sentences:

  1. The old man died of a heart attack.
  2. Only one man hijacked the plane.
  3. I joined the college yesterday.
  4. Ravi landed in trouble.
  5. My parents went to Mysore yesterday.
  6. My mother took my daughter to her place.
  7. The director called me for a film shoot. The school was shot well.
  8. She is my sister.

Neerja Bhanot: Brave in life, Brave in Death Summary in English

KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 7 Neerja Bhanot Brave in life, Brave in Death 1

The given lesson ‘Neerja Bhanot’; Brave in Life, Brave in Death” is about a brave Indian woman who gave up her life to save other people’s life.

Neerja Banot was born on 7 September 1963 in Chandigarh to Rama Bhanot and Harish Banot, a Journalist. She studied at Sacred Heart senior secondary school, Chandigarh, Bombay Scottish school, and St. Xavier’s College, Mumbai. She joined Pan Am Airlines in 1986 as a senior flight purser on the ill-fated Pan Am flight 73.

The PA 73 was hijacked by terrorists on its way to Frankfurt from Mumbai. The flight was still on the tarmac after it had reached Karachi. When the terrorists struck. Neerja alerted the cockpit crew. The three-member cockpit crew – pilot, co-pilot, and flight engineer fled the aircraft. Neerja took charge. The hijackers shot an American.

The terrorists instructed Neerja to collect the passports of all passengers so that they could identify American citizens. As there were 40 Americans on board, she hid the passports. After seventeen hours, when the terrorists opened fire and set off explosives, Neerja opened the emergency door and helped many passengers to escape.

She died shielding three children from the terrorist’s bullets. She is the youngest recipient of the Ashoka Chakra, the highest civilian Award for Bravery. She is recognized as the ‘heroine of Hijack’

The Ashoka Chakra citation states :
“Her loyalties to the passengers of the aircraft in distress will forever be a lasting tribute to the finest qualities of the human spirit”.

Neerja Bhanot: Brave in life, Brave in Death Summary in Kannada

KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 7 Neerja Bhanot Brave in life, Brave in Death 6
KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 7 Neerja Bhanot Brave in life, Brave in Death 7
KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 7 Neerja Bhanot Brave in life, Brave in Death 8
KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 7 Neerja Bhanot Brave in life, Brave in Death 9
KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 7 Neerja Bhanot Brave in life, Brave in Death 10

KSEEB Solutions

KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 3 How do Bees Make Honey?

Students can Download English Lesson 3 How do Bees Make Honey? Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 6 English Karnataka State Board Solutions help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Board Class 6 English Prose Chapter 3 How do Bees Make Honey?

How do Bees Make Honey? Questions and Answers, Summary, Notes

Preparatory Activity :

1. Look at the following pictures and their descriptions. Match them. (Draw lines)

KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 3 How do Bees Make Honey 1

Question 1.
What is honey used for?
Answer:
Honey is used as a natural sweetener. It is also used to make ayurvedic medicine to cure cough and sore throat. It is also used as an antiseptic to cure burns.

KSEEB Solutions

Question 2.
Where do bees collect nectar from?
Answer:
Honey bees gather nectar from flowers and plants. They suck the nectar through their long, tube-like tongues from the flowers and store the nectar in their honey sacs and carry it to the beehive.

Let’s understand:

C1. Answer the following questions in a word, phrase or a sentence each:

Question 1.
What does honey contain?
Answer:
Honey is a natural sugar. It contains 80% of water and honey is only about 14 – 18% water. It contains sugar, protein, iron, and calcium.

Question 2.
Why do bees fan honey?
Answer:
To prepare for long-term storage, the bees fan their wings to evaporate and thicken the honey.

Question 3.
Where do bees store the honey?
Answer:
They store the nectar in their stomachs called honey sacs and carry it to the beehive. They drop the honey into the honeycombs.

Question 4.
What is a honeycomb?
Answer:
A honeycomb is a hexagonal cell made of wax produced by the bees.

KSEEB Solutions

Question 5.
How long does a honey bee live?
Answer:
A honey bee does not live longer than a month.

Question 6.
Read the lesson again and write two things that the bees do to produce honey.
Answer:

  1. Bees visit flowers and collect nectar. They store the nectar in their stomachs and cany it to the beehive. The nectar mixes with the proteins and enzymes in their stomachs, The nectar is thus converted into honey.
  2. The bees then drop the honey into the honeycombs. To prepare for long-term storage, the bees fan their wings to evaporate and thicken the honey and cap the honeycomb with wax.

Question 7.
Mention the work done by the house bees and field bees.
Answer:
The house bees keep the houses clean and well ventilated. They build new combs to store honey. Field bees are older bees. They go away from the house. Their job is to search for nectar.

C2. Discuss the following questions in small groups and present your answers to the whole class.

Question 1.
Do you think honey bees are hard-working? Give reasons.
Answer:
Honey bees work hard. House bees keep the house clean and well ventilated. They are engaged in building new honeycombs. Field bees go far away from home in search of nectar. So they work hard. As a result of this, they do not live long.

Question 2.
Have you ever tasted honey? Have you seen a beehive or a honeycomb?
Answer:
I have seen a beehive or what we call honeycomb. I have tasted honey also. There are a lot of beehives in the trees beside my house. We see them and enjoy them.

Question 3.
What do we use honey for?
Answer:
It is a natural sugar and has medicinal properties. It is used to prevent cough and to treat sore throat. The honey has the power to kill bacteria. It is used as sweet on special occasions. Children like it very much. In some religious ceremonies, honey is used. People who are on diet, use honey to reduce their weight.

KSEEB Solutions

Question 4.
Imagine that you are a honey bee. Explain how you make honey.
Answer:
During the spring season, the plants will be full of colorful flowers. I use my long tube-like tongue, to suck the nectar from the flower. I store the nectar in my honey sac. In the stomach, the nectar gets mixed with the proteins and enzymes produced by me and becomes honey. Then I drop the honey into the honeycombs and fn my wings to make it thick. I fill each honeycomb with honey and cap it with wax.

Question 5.
Read the lesson carefully and find out the steps followed by bees in making honey. Then complete the flow chart given below:

The Honey making process:

  • Bees feed on the flowers and plants.
  • They collect nectar from flowers
  • They store the nectar in their stomach half an hour
  • In stomach nectar mixes with protein and enzymes produced by a bee.

The Honey-making Process :
KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 3 How do Bees Make Honey 2
KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 3 How do Bees Make Honey 3

Let’s practice words:

V1. Write the actions that go with the given words:

KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 3 How do Bees Make Honey 4
KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 3 How do Bees Make Honey 5
KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 3 How do Bees Make Honey 6
KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 3 How do Bees Make Honey 7

V2. Make meaningful phrases or sentences using the above, words.

One has been done for you.

KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 3 How do Bees Make Honey 8

  1. I read a book yesterday.
  2. I tasted honey today
  3. We cleaned our house for Ugadi festival
  4. We shifted our house to Basaveshwaranaqar
  5. We got our house repaired by a mason.

KSEEB Solutions

Let’s practice language:

Here are some sentences about how plants make food. Choose the correct word from the brackets and fill in the blanks:

Plants are (is/are) very important to us. All the foods people eat comes (come/comes) directly or indirectly from plants. For example, apples come (come/comes) from an apple tree. The flour used to make bread comes (come/comes)from a wheat plant. But what do plants eat (eat/eats)? They make (make/make) their own food!

Plants need (need/needs) several things to make their own food. They need (needs/need) chlorophyll (a green pigment found in the leaves of plants), light, .carbon dioxide, water, nutrients, and minerals. Plants make (make/ makes) food in their leaves. The leaves contain (contain/contains) a pigment called chlorophyll, which colors the leaves green.

Chlorophyll can make food that the plant can use from carbon dioxide, water, nutrients, and energy from sunlight. This process is called photosynthesis. During the process of photosynthesis, plants release (release/releases) oxygen into the air. People and animals need (needs/need) oxygen to breathe.

Extended Activity :

Same sound

Pick out words which have the same sound (vowel) and write them below the box. Say them aloud/ repeat after the teacher.

book sit cool make
high poor wash beach
room watch tell will
Stop work put well
car take buy sure
meet park cot girl

e.g. cool – room

  1. bookpoor
  2. tellwell
  3. watchwash
  4. takemake
  5. tellwell

How do Bees Make Honey? Summary in English

KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 3 How do Bees Make Honey 9

Honey is one of the oldest natural sweetener used by human beings since ancient times. Honey is made by Honey bees. It contains natural sugar proteins, iron, and calcium and can be easily digested. It is used as a medicine to cure cough and sure throat. It is also a good antiseptic as it kills bacteria.

Honey – making is a complex process. Honey bees collect nectar from flowers mostly during the spring season. They draw the nectar from the flowers through their long, tube-like tongues. The nectar mixes with proteins and enzymes in the honey bees stomach and is converted into honey. Later the bees store the honey in the beehive in hexagonal cells made of bee – wax called honeycombs.

To store the honey for the long term, the honey – bees use their wings as a fan to dry up the water content in the nectar. Nectar has 80% water and honey has only about 14 – 18% water. When one of the honeycombs gets filled up the bees close it with a bee cap and then move on to another cell (honeycomb). Therefore honey is nothing but nectar collected by the bees and regurgitated and dehydrated to enhance the nutritional properties of honey. There is an excellent example of the division of labour among honey bees. They divide themselves into house bees and field bees.

KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 3 How do Bees Make Honey 10

Honey bees have a short life. They live only for a month. Around two – thousand bees die every day in a hive. The queen bee only work is to lay eggs and maintain the population of the been – hive. Honey bees are very hard workers.

How do Bees Make Honey? Summary in Kannada

KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 3 How do Bees Make Honey 11
KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 3 How do Bees Make Honey 12
KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 3 How do Bees Make Honey 13
KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 3 How do Bees Make Honey 14
KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 3 How do Bees Make Honey 15

KSEEB Solutions

KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 5 A Chat with a Grasshopper

Students can Download English Lesson 5 A Chat with a Grasshopper Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 6 English Karnataka State Board Solutions help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Board Class 6 English Prose Chapter 5 A Chat with a Grasshopper

A Chat with a Grasshopper Questions and Answers, Summary, Notes

Preparatory Activity :

2. Can you draw the picture of a grasshopper? What do you know about grasshoppers?
KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 5 A Chat with a Grasshopper 1
Answer:
A grasshopper is a farmer’s friend. The r live everywhere. There are 11,00c to 18,000 varieties of grasshoppers in this world. They have 2 set of wings, three pairs of strong legs, five eyes and an antenna. The antenna is used to pick up vibrations from the air and the ground. The) eat plants, wheat, oat, corn and barley.

The skeleton is on the outside of the grasshopper body. They make music by rubbing their back leg against their forewing.! Grasshoppers will dine, on the weeds that kills crops and will eat plants that are toxic to cattle. The small- grasshopper is only 20 millimeters long and the giant once are 60-90 millimeter long.

Let’s understand

C1. Read the questions and discuss the answers:

Question 1.
What helps a grasshopper fly?
Answer:
Two sets of wings help a grasshopper to fly.

KSEEB Solutions

Question 2.
How many wings does a grasshopper have?
2, 4, 6, 8, 10
Answer:
4 wings

Question 3.
How many eyes does a grasshopper have?
1, 3, 5, 7, 9.
Answer:
5 eyes.

Question 4.
How long are the world’s largest grasshoppers?
20mm, 90mm, 100mm, 120mm.
Answer:
The world’s largest grasshopper is 60-90 millimeters long and the male is 45-55 millimeters long.

Question 5.
Grasshopper makes a chirping sound by
a) rubbing two legs together
b) rubbing one of its legs along one of its wings.
c) rubbing its wings together
d) rubbing its back leg against one of its antennae.
Answer:
b)rubbing one of its legs along one of its wings.

Question 6.
Say True or False
A grasshopper in blind and deaf
Answer:
False (It has five eyes but no ears)

KSEEB Solutions

Question 7.
Grasshopper does not have ears, yet they can pick up Uibrations How?
Answer:
The Antenna helps the grasshopper to pick up vibrations from the air and the ground.

Let’s practice words:

V1. Read the lesson on Gross- hoppers again. Look at the words given below. Which of these words are used in the lesson? Circle them

KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 5 A Chat with a Grasshopper 2
KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 5 A Chat with a Grasshopper 3

V2. Find words from the lesson with the following meanings:

  1. grain used to make flour – Wheat
  2. poisonous to eat or drink – toxic
  3. an enemy – foe
  4. outside km of an animal body – exoskeleton
  5. two long thin parts on the heads of some inserts. Anienna

V3. Fill in the blanks:

  1. The two-striped grasshopper will eat plants that are toxic to cattle.
  2. The grasshopper- make sounds of chirp chirp on a suppliers-nigliV
  3. The Antenna organ can pick up vibrations from the air and on the ground to the grasshopper

V4. Choose the correct answers from the given words in bracket:

  1. The insects that make the sound of buzz bees.
  2. The insects that irritate at night mosquitoes.
  3. The insects that build their own webs spiders.
  4. The insects that reform as butterflies caterpillars.
    [bees, mosquitoes, spiders, caterpillars]

V5. Collect the words for the male, the female and the yound ones of the animals and complete the following table. One has been done for you.

KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 5 A Chat with a Grasshopper 4

Animal Male Female Young ones
horse – stallion – mare – foal
lion – lion – lionesscub
goat – billygoat – nannygoat – kid
tiger – tiger – tigress – cub
cock – cock – hen – chick

Let’s write:

W1. Read the lesson once more. Write a short paragraph about grasshoppers in five to six sentences.

A grasshopper is a farmer’s friend. They live everywhere. There t 11,000-18,000 species of grasshoppers. They have 2 sets of wings for flying. They have five eyes and an antenna to escape from enemies. They eat plants wheat, oat, com, and barley.

W2. Filling in a Web Diagram:

Read the passage below to find out about the almost extinct white tiger.

Wild white tigers are now very rare. They are usually located on the mainland of southeastern Asia and in central and southern India. Those living on islands have almost disappeared. Most of them are found in zoos or wildlife sanctuaries.

The white tiger is about three meters long and weighs approximately 180-258 kg. It has blue eyes, and a pink nose. It has creamy white fur covered with red stripes. The white Bengal tiger lives in grassy or swampy areas and forests, where it can be well camouflaged.

The white tigers are good swimmers, but very poor climbers. In spite of being a slow runner, they are stealthy enough to catch any prey in their sight. White tigers are solitary animals who mostly hunt at night.

Now fill in the bubbles in the web diagram with the most important facts that you have read about the white tiger.
(clue: color, size, habits, features, habitat, etc)
KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 5 A Chat with a Grasshopper 5
KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 5 A Chat with a Grasshopper 6

II. Sit in pairs, discuss with your partner and write two sentences on how the tiger can be saved:

  1. Do not cut trees.
  2. Do not hunt tigers and kill tigers.

KSEEB Solutions

Let’s Speak

S1. Ask questions to your partner about the grasshopper using the clues. One has been done for you.

e.g. What does a grasshopper eat? (what/eat)

  1. Where do the grasshopper live? (where/live)
  2. How many eves do the grasshopper have? (how many/eyes)

S2. Collect picture cards of animals/birds/objects.

Show the picture cards and ask two or three questions on it to your friends.
Answer:
For Student

S3. Sit in pairs. Read the following statements and frame questions. Use the clues given in the bracket:

One is done for you.
e.g. A: My father is a teacher.
What is your father? (what)

  1. A: This book is (mine).
    B: Whose book is this? (whose)
  2. A: I like blue color.
    B: What color do you like? (what)
  3. A: We celebrate Vanamahotsava on June 5th
    B: When do we celebrate Vanamahotsava? (when)
  4. A: Deon likes cows because they give us milk
    B: Why does Deon like cows? (Why)
  5. A: Sachin is my favorite batsman.
    B: Who is your favorite batsman? (Who)
  6. A: Naija goes to school every day.
    B: Where does Naija go every day? (where)

KSEEB Solutions

S4.Write some more instructions/ slogans you know:

  1. Do not pluck flowers.
  2. Do not walk on the lawn.
  3. No parking in front of the gate.

Where do you see the following instructions/warnings?

  • Beware of dogs
    In front of gates
  • Thanks for not smoking
    Public places
  • Leave your footwear outside
    Outside temples, clinics, hospital ICU’s
  • Switch off your mobile phone Hospitals, banks

Extended Activity:

Each learner will repeat the sentence and add one more item. The class will thus try to make a very long sentence.

  1. Topic: Fruits, vegetables and eatables
    I went to the shop and bought mangoes, apples,, banana, beetroot….
    e.g. I went to the shop and bought mangoes.
  2. Topic: toys and gift items
    For my birthday I got toy car, toy train, pen, crayons, books
  3. Topic: Birds and animals
    I saw lion, tiger, bear, eagles, snakes, monkeys in the forest.

A Chat with a Grasshopper Summary in English

KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 5 A Chat with a Grasshopper 7

The lesson ‘A chat with a grasshopper’ is about school students visiting a park. The lesson is an imaginary conversation between the students and the Grasshopper. The conversation helps the students to know everything about grasshoppers.

The students of class VI visit. a park with their class teacher. While they are playing and having fun at he park, Roshan, Teena, Rani and Ani see a green insect on the stem of a tree. They slowly approach the insect and introduce themselves. They have an imaginary conversation with the insect.

Ramya requests the insect to intoduce itself. The insect replies that it’s name is Hoppi and it is a summer singer and it has several, legs and eyes. It thinks of itself as a farmers friend and asks the students to guess what it is. Raju answers that it is a (in Kannada). Rani asks Hoppi where can they find it. It tells them that it lives in different places and almost everywhere.

And that there are 11,000 to 18,000 varities of grasshoppers in the world. Then Raju wonders how it can fly. The grasshopper tells them that it flies on its two sets of wings, Ramya tells the grasshopper that human beings have two legs to walk jump and run and asks Hoppi how many legs it has.

Hoppi replies that it has three pairs of strong legs and that it can walk and jump like them. Rani is curious to know how Hoppi escapes from its enemies. Hoppi proudly tells them that nobody can catch it easily, because it has five eyes and a powerful antenna.

The anterr helps Hoppi to sense danger and swiftty escape from enemies. Raju asks Hoppi, how many ears he has. Hoppi tells them he has no ears but his antenna helps him to pick up vibrations from the air and the ground and sense danger. The Ramya invites Hoppi to join them for lunch. But Hoppi politely declines their offer and says that he doesn’t eat idlies, dosa, rice or chapathi but it can eat plants, wheat, oats, com and barley. As it was getting late for the children to go home they bid goodbye to Hoppi and leave the park hoping to meet him soon.

A Chat with a Grasshopper Summary in Kannada

KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 5 A Chat with a Grasshopper 8
KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 5 A Chat with a Grasshopper 9
KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 5 A Chat with a Grasshopper 10
KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 5 A Chat with a Grasshopper 11

KSEEB Solutions

KSEEB Solutions for Class 6 English Poem Chapter 2 Sympathy

Students can Download English Poem 2 Sympathy Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 6 English Karnataka State Board Solutions help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Board Class 6 English Poem Chapter 2
Sympathy

Sympathy Questions and Answers, Summary, Notes

Let’s understand:

C1. Discuss the following questions in small groups and present your answers to the class:

Question 1.
How did the proud man react to the poet’s sorrow?
Answer:
The proud man looked at the poet ‘coldly’ i.e, without any emotions. He did not even offer words of sympathy but he gave the poet ‘gold’ (money).

Question 2.
What do you mean by his looks were cold?
Answer:
His looks were cold tells us that the proud man did not sympathize with the poet.

KSEEB Solutions

Question 3.
In spite of having gold, the poor man was not happy? Why?
Answer:
In spite of having gold, the poor man was not happy because nobody spoke to.him with kind words.

Question 4.
The poet paid back the proud man. What does this tell you about the poet’s character?
Answer:
The poet was grateful for the proud man’s help. He was very sincere in paying back his money.

Question 5.
State any two ways by which the poor man expressed his sympathy.
Answer:

  1. The Poorman bound the poets’ head. He gave him bread.
  2. The Poorman cared for the poet day and night and nursed him back to health.

Question 6.
What according to the poet, is greater than gold?
Answer:
Heavenly sympathy is greater than gold.

Question 7.
Explain the last two lines of the poem.
Answer:
For any mangold is very precious and great. But sympathy is more precious and greater than gold because that quality cannot be acquired. This was an inborn quality in the poet, so it is called as heavenly sympathy.

Question 8.
In not more than 50 words, tell of a time ‘hen someone was kind to you.
Answer:
It was a rainy day, Due to clumsy weather the school was let off. I started homework, came to the bus stand in an autorickshaw, and had to walk home. The road that leads me home was a muddy road. The clay on the road was very slippery because of the rain. My walking stopped when I was at the entrance of the road.

There was no one who was there on the road. I was waiting in the drizzle for more than an hour for somebody to come and help me cross that clay road. There appeared a man in a two-wheeler, who was kind enough to enquire me and dropped me at home within 5 minutes.

C2. Given below is the summary of the poem. Complete it by writing the missing word/ words.

Once I was very (1) ………… A proud man (2) ………….. my grief. He gave me some money but did not say even a single word of (3) ………………. When my sorrow was over, I went to him, (4) …………… back his money and (5) ……………. him. After some time, I was again in trouble. A poor man (6) …………… by me. He bandaged my head. He gave me bread and (7) ……………. after me day and night, I won’t be able to repay him because (8) …………….. is more precious than gold.
Answers:

  1. sad
  2. heard
  3. kindness
  4. gave
  5. thanked
  6. passed
  7. looked
  8. sympathy

Let’s Practice Words:

V1. Find the odd word out in each set:

  1. Sorrow, grief, distress, worry, pride
  2. Hot, cold, warm, boiling.
  3. Rich, poor, wealthy, well-to-do, well off.

KSEEB Solutions

V2. Look at the words given below.

The same word has different meanings in different situations. Find the difference in meaning with the help of the example given below. Pair up with your friends to work on more words. (Use a dictionary)
e.g. passed:

Ravi passed in the examination. Ankitha passed close by me but did not recognize me.
Oviya passed the ball to Sharon. The old man passed away yesterday.
Similarly, differentiate the meanings of the words below with suitable examples:

  1. lie
  2. mouse
  3. bank
  4. sweet
  5. note
  6. lift
  7. light.

Answers:

  1. Lie:
    • Don’t lie in the sun for too long.
    • The future lies in multimedia
    • The town lies in a small wooded valley.
  2. Mouse:
    • There is a mouse in our kitchen.
    • I have no mouse to operate my computer.
  3. Bank
    • I have to go to the bank after lunch.
    • Ravi pushed the boat away from the bank.
    • Did you bank that cheque?
  4. Sweet
    • Eating sweets is bad for your teeth.
    • Don’t cry my sweet.
    • This tea is too sweet.
  5. Note:
    • I made a note of her address and phone number.
    • there was a note on my table. (Gone to movies)
    • She has a good voice but has trouble hitting the high notes.
  6. Lift
    • I lifted down my suitcase and opened it.
    • He lifted both hands on a gesture of despair.
    • Do you want a lift into town?
  7. Light
    • The light is not enough to take a photograph.
    • The candle fell over and set light to the hay-stack.
    • In light of the tragic news, the celebration is canceled.

V3. Sit with your friend and find out words related to:

KSEEB Solutions for Class 6 English Poem Chapter 2 Sympathy 1
KSEEB Solutions for Class 6 English Poem Chapter 2 Sympathy 2
KSEEB Solutions for Class 6 English Poem Chapter 2 Sympathy 3

KSEEB Solutions

Let’s write:

The following words are spelled wrongly. Can you write the correct spelling? Use a dictionary.

  1. grat – great
  2. greif – grief
  3. blesed – blessed
  4. proad – proud
  5. singe! – single
  6. heared – heard
  7. sympthy – sympathy
  8. sorow – sorrow
  9. cnerity – . charity
  10. togather – together
  11. shiwer – shiver
  12. wached – watched
  13. allthough – although
  14. distres – distress
  15. heavnly – heavenly

Sympathy Summary in English

The given poem ‘Sympathy’ is penned by Charles Mackay. (27 March 1814-24 December 1889). He was born in Perth, Scotland. He was a Scottish poet, journalist, author, anthologist, and novelist.

The poet describes an incident where he Lay in sorrow and deeply depressed by some injury from an accident. He was helpless and needed to be treated for his injuries. As he lay there in grief, a proud man heard his cries for help and stopped to help him. The poet saw that the man was ‘cold’ he was irritated because he had to stop and help the poet.

The man did not even speak kindly to the poet and offer his sympathy but offered him gold without showing any emotion and went on his way. He did not speak to the poet or console him either. After some time the poet recovered from his sorrow and distress.

He wished to pay back the debt offered by the proud rich man. After repaying him, the poet stood erect with his head held high and thanked him. Unlike the proud rich man, he spoke to him and blessed him for his charity.

In another incident, the poet was in a similar situation. He lay in want (of help) and grieving with pain. A poor man was walking past him and he stopped by to help the poet. The poor man like a good Samaritan bound his injured head with a bandage and gave him a brand. The poor man took care of him day and night and nursed him back to health.

The poet wonders how he will pay back the poor man who had taken all pains to help him and nurse him back to health. He exclaims that Gold is great, i.e, he can give money to the poor man but the ‘heavenly sympathy’ that the poor man offered is far greater than all the gold in the world. That ‘sympathy’ is priceless and it will be foolishness and inhuman to offer gold or money in return for it.

Sympathy Summary in Kannada

KSEEB Solutions for Class 6 English Poem Chapter 2 Sympathy 4
KSEEB Solutions for Class 6 English Poem Chapter 2 Sympathy 5
KSEEB Solutions for Class 6 English Poem Chapter 2 Sympathy 6

KSEEB Solutions

KSEEB Solutions for Class 6 English Poem Chapter 8 A Sonnet for my incomparable Mother

Students can Download English Poem 8 A Sonnet for my incomparable Mother Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 6 English Karnataka State Board Solutions help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Board Class 6 English Poem Chapter 8 A Sonnet for my incomparable Mother

A Sonnet for my incomparable Mother Questions and Answers, Summary, Notes

Preparatory activity:

Using the clues given below, try to write a few lines about your mother:

1. My mother is kind
My mother is helpful
My mother is intelligent
But my mother is not selfish
KSEEB Solutions for Class 6 English Poem Chapter 8 A Sonnet for my incomparable Mother 1

2. My mother likes fruits
My mother likes cooking
My mother likes reading
But my mother does not like wasting time.

KSEEB Solutions for Class 6 English Poem Chapter 8 A Sonnet for my incomparable Mother 2

Let’s Understand:

C1. Answer the following questions in a word, a phrase or a sentence each:

Question 1.
Who is the poet talking to?
Answer:
The poet is talking to her mother.

KSEEB Solutions

Question 2.
What makes the poet think of her childhood?
Answer:
The poet herself is a mother now, so the poet now thinks of her childhood.

Question 3.
Which word in the poem means
Answer:
a) ‘great love and loyalty?’
‘devotion’

b) protection?
security.

Question 4.
Fill in the blank:
Answer:
The mother sacrificed many things to look after her child.

Question 5.
What is the most difficult thing that the poet talks about in the poem?
Answer:
Although it is hard (difficult) for a mother to let go of her child to live their own lives separately, the poet’s mother did the hardest thing a mother would ever do, she willingly let her child (the poet) to freely pursue her own life without imposing andy restrictions.

Question 6.
State true or false:

  1. The poet is still a child.
    False
  2. In this poem, the poet shows her affection and admiration for her mother.
    True.

C2. Work in small groups and discuss the following questions:

Question 1.
What qualities has the poet imbibed from her mother?
Answer:
The qualities that the poet imbibed from her mother are a sacrifice, devotion, learnt to work hard, mixing it with fun, and to give her children her heart, her mind, her energy, and her soul. She had learnt to give her children a never-failing love and tries to give them strength and security. After the poet’s children grow up, she will also let her children live their own lives separately and set them free to pursue their, own dreams and ambitions.

KSEEB Solutions

Question 2.
“You let me separate and let me free” – What is the meaning of this line?
Answer:
The line means that the poet’s mother let the poet live her own life separately and- that her- mother set her free to pursue his own dreams and ambitions without imposing any sort of restrictions or conditions. Her mother did not let her own love and affection to blind her but instead, she was benevolent and allowed her daughter to live her own life separately.

Question 3.
What does the poet say in the last two lines?
Answer:
In the last two lines of the poem the poet says that every day, she tries her best to be a mother like her own mother was to her. She tries to acquire all the qualities her mother possessed and tries to follow her mother’s way of bringing up children.

Question 4.
Who do you admire the most in your life? Why?
Answer:
I love my mother most of my life. She sacrificed her own dreams and ambitions to bring me up. She even left her job as a teacher in a government school – a secure job, to look after me. Although my father did not earn a decent salary to support us, my mother bravely took the decision and determined to face a life of poverty and hardship for my sake. She sacrificed her own comfort and security and devoted all her time, energy, and comfort for my sake.

Let’s Appreciate:

1. Pick out the pairs of rhyming words from the poem.

  • Rhyming words in the poem
    now – know
    heart – throughout
    me – free
    be – me

KSEEB Solutions

2. Discuss the poem with your friends keeping the following points in mind:

  • What the poem is about
    The poem is about a daughter’s affection and appreciation for her mother.
  • Why I like it / do not like it
    I like it because the poem reflects the heartfelt gratitude of a daughter for her mother who sacrificed her life for her daughter.
  • What the poem means to me
    The poem makes me feel nostalgic and brings me the memories of the sacrifice, love and affection my own mother showered on me.
  • What the poem reminds me of
    The poem reminds me of my own. loving mother. The poem also is an example and guide to me to follow when I eventually become a mother/ father of my own children.

A Sonnet for my incomparable Mother Summary in Engish

The poem ‘A sonnet for my incomparable mother’ is penned by F. Joanna. F. Joanna is a professional writer in English. She has written poems and stories for children.

In the poem, the poet contemplates her childhood. She recalls the qualities her mother possessed when her mother brought her up. The poet is herself, a mother now. She is trying to incorporate all the qualities her mother possessed to bring up her own children. She admires and appreciates all the qualities her mother possessed and wants to follow her mother.

The poem is written in the form of a ‘Sonnet’. A Sonnet is a poem of fourteen lines using any of a number of fixed rhyme scheme. Here the poet often thinks about her childhood and about her mother, the poet addresses her mother and tells her that she herself is a mother now.

Now that she is a mother, she now knows that motherhood is hard work mixed together with fun. like herself, her mother also learned this when she brought her up (the poet) during her (the poet’s) childhood.

The poet now, lovingly recalls all the things that her mother gave her. Her mother gave her all those things by sacrifice, devotion, love, and tears and her heart, her mind, her energy, and her soul. Her mother spent all these throughout the years when she looked after her and brought her up into adulthood. The poet’s mother sacrificed and devoted all her time and energy to raise her.

The poet reminiscences the love that her mother showered on her and it was a never-failing love. Her mother’s love for her never wavered or diminished.

Her mother’s love and care gave the poet the strength to face the world and also a reassuring sense of sweet security. Her mother protected her for all the sorrows of the world.

Although it is hard (difficult) for a mother to let go of her child to live their own lives separately, the poet’s mother did the hardest thing a mother would ever do, she willingly let her child (the poet) to freely pursue her own life without imposing any restrictions.

Hence the poet, tries her best, every day, to be a mother like her own mother was to her. The poet tries to acquire all the qualities her mother possessed and tries to follow her mother’s way of bringing up children.

A Sonnet for my incomparable Mother Summary in Kannada

KSEEB Solutions for Class 6 English Poem Chapter 8 A Sonnet for my incomparable Mother 3
KSEEB Solutions for Class 6 English Poem Chapter 8 A Sonnet for my incomparable Mother 4
KSEEB Solutions for Class 6 English Poem Chapter 8 A Sonnet for my incomparable Mother 5

Glossary:

sonnet: a poem having 14 lines with a fixed rhyme scheme
incomparable: extremely good, beautiful
contemplate: think about,
raise: bring up, look after
hard: difficult

KSEEB Solutions

KSEEB Solutions for Class 6 English Poem Chapter 5 The Fly

Students can Download English Poem 5 The Fly Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 6 English Karnataka State Board Solutions help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Board Class 6 English Poem Chapter 5 The Fly

The Fly Questions and Answers, Summary, Notes

Preparatory activity:

Match the sound makers with the sounds they make.

1. a dog a. buzzes
2. a cow b. chirps
3. a fly c. caws
4. a crow d. barks
5. a bird e. mews
6. a snake f. neighs
7. a cat g. moos
8. a horse h. hisses

Answer:

  1. d
  2. g
  3. a
  4. c
  5. b
  6. h
  7. e
  8. f

KSEEB Solutions

Let’s understand:

Answer the following questions:

Question 1.
Where was the fly found?
Answer:
The fly was found inside the poet’s bedroom.

Question 2.
How did the poet feel when he saw the fly?
Answer:
The fly was driving the poet mad.

Question 3.
Why can’t the poet sleep?
Answer:
The fly walked on the poet’s nose. It looked into his eyes. It was buzzing and buzzing and coming near him so the poet could not sleep.

Question 4.
Does the poem make you laugh? What is so funny?
Answer:
The poem is so funny explaining about the fly’s act and how the poet’s sleep was disturbed.

Question 5.
Make a list of the places where the fly goes.
Answer:
Windowpane, wardrobe, lampshade, pillow, poet’s nose, poet’s eyes, ceiling, bedpost, floor, door.

KSEEB Solutions

Let’s appreciate:

1. Pick out the rhyming words from the poem.

  • Insane – pane
  • Close – nose
  • Again – pain
  • Floor – door
  • Eyes – surprise

2. Fill in the blanks:

  • There’s a fly inside my bedroom.
  • It’s flying round the lampshade.
  • It’s walking on my nose.
  • It’s looking in my eyeball.
  • It’s walking on the floor.
  • It’s flying round my toys.

The Fly Summary in English

The given poem ‘The Fly’ is penned by Tony Bradman. He is the author of children’s books and is best known for the ‘Dilly the Dinosaur’ series. The given poem is written for children. It is about a troublesome and irritating Fly.

Once a fly flew into the poet’s bedroom and buzzed round his wardrobe. It sat on the windowpane, flew round the lampshade. It landed on his pillow and started walking on his nose. He puffed the fly when it came near his eyes and it started walking on the ceiling.

The buzzing sound drove the poet mad and he could not sleep at all. Round the bedpost, walking on the floor, buzzing on the door, and at last, the fly buzzed off and the poet was happy and closed his eyes to sleep. What a surprise! It is back again.

The Fly Summary in Kannada

KSEEB Solutions for Class 6 English Poem Chapter 5 The Fly 1
KSEEB Solutions for Class 6 English Poem Chapter 5 The Fly 2

KSEEB Solutions

KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 2 The Scholar’s Mother Tongue

Students can Download English Lesson 2 The Scholar’s Mother Tongue Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 6 English Karnataka State Board Solutions help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Board Class 6 English Prose Chapter 2 The Scholar’s Mother Tongue

The Scholar’s Mother Tongue Questions and Answers, Summary, Notes

Preparatory Activity:

1. Can you answer the following riddles?

Questions:

  • What is the longest word in the English language?
  • What starts with ‘P’, ends with ‘E’ and has millions of letters?
  • What word begins with ‘e’, ends with ‘e’ and has one letter?
  • Which ‘pillar’ keeps crawling all the time?
  • What has size and shape but no weight?
  • Which son may prove dangerous?
  • What cannot move or walk, but can go from place to place?
  • Which letter in the English alphabet always asks a question?

Answers:

  • Smiles, because, it has miles.
  • POSTOFFICE
  • EYE
  • Caterpillar
  • Poison
  • Road
  • ‘Y’

KSEEB Solutions

II. Let’s understand:

C1. Answer the following questions in one or two sentences each:

Question 1.
Who was the visitor at Akbar’s court one day?
Answer:
One day a learned scholar, (Pandit) visited Akbar’s court.

Question 2.
What did he tell the king and courtiers?
Answer:
He told the king that he was a master of many languages and could speak many languages fluently.

Question 3.
What did he challenge the court?
Answer:
The pandit challenged the court to find out his mother tongue.

Question 4.
What did Birbal tickle the Pandit’s ear with?
Answer:
Birbal tickled the Pandit’s ear with a feather.

Question 5.
Was Pandit’s mother tongue Hindi? Mention his mother tongue?
Answer:
No. His mother tongue was not Hindi. It was Telugu.

C2. Say whether the following statements are True or False:

Question 1.
A learned scholar once visits the court of Jahangir.
Answer:
False

KSEEB Solutions

Question 2.
Birbal says he can speak many languages.
Answer:
False

Question 3.
Birbal tickles Pandit’s ears with a feather.
Answer:
True.

Question 4.
The Pandit admits his defeat
Answer:
True

C3. The paragraph below is the story you have just read. Rearrange the sentences to make it meaningful. Do it in pairs:

a) Birbal came to the court the next day and told everyone that the pandit’s mother tongue was Telugu.
b) The pandit could speak many languages fluently. He challenged everybody at the court to name his mother tongue.
c) A learned pandit once visited the court of Akbar. He told the king that he had mastery over different languages.
d) Everyone in the court failed; the challenge was taken up by Birbal.
e) The king questioned how he knew this and Birbal narrated the incident that took place in Pandit’s bedroom.
f) Birbal quietly entered into the pandit’s bedroom and tickled his ear with a feather. Pandit, half-awake, shouted out words in his mother tongue.
Answer:
c, b, d, f, a, e

KSEEB Solutions

C4. The title of the story is “The Scholar’s Mother Tongue”. Work with your partner and think of some other suitable titles.

  1. Clever Birbal
  2. The Arrogant Pandit

2. Suppose you are the Birbal of the story. Write a few sentences on

Question a.
How you would find out the scholar’s mother tongue?
Answer:
I would have invited the Pandit for a sumptuous feast at my house. While he is relishing the dishes I would have pricked his thighs with a sharp needle. At that, he would have cried out in pain in his mother tongue.

Question b.
What you would use to tickle the Pandit’s ear with other than a feather.
Answer:
I would have used a blade of grass to tickle the pandit’s ear.

Let’s Speak :

Here is another story that shows BirbaVs wisdom. With the help of the clues given below, discuss the story with your friends and narrate it:

One day Akbar asked the courtiers …………….. what punishment to be given to the person who pulled his beard …………… courtiers ………….. different opinions ……………… to kill under the feet of elephant ……………… Akbar got bored ……………. asked Birbal …………… Birbal said ……………. you should offer
sweets …………… courtiers surprised …………….. Akbar pleased ……………. asked Birbal the reason …………….. Birbal explained …………… none other than the prince would be bold enough to touch his beard …………….. Akbar rewarded him.
Answer:
One day Akbar asked his courtiers to suggest what kind of punishment should be given to the person who had pulled his bear. The courtiers expressed different opinions. One of them told Akbar to get the culprit killed under the feet of elephants. Akbar, however, was not pleased with their answers. He then asked Birbal to suggest a punishment.

Birbal thought for a while and then answered that the culprit should be offered sweets. All the courtiers were surprised at his answer but Akbar was extremely pleased. Akbar asked Birbal the reason for his suggestion. Birbal explained that none other than the prince would be bole enough to touch his beard. Akbar laughed out loudly and rewarded him with a gold ring.

KSEEB Solutions

V1. Fill in the blanks with the opposites of the underlined words:

  1. We are in the same class but have different opinions about the teacher.
  2. My friend failed to solve the riddle, but I succeded.
  3. Raghav was quiet in a noisy class.
  4. Mother stayed awake while the child was asleep in the cradle.
  5. I accepted to help Sonu, but he rejected my help.
  6. Shantha thought that the sum is difficult, but after working it out she found it easy.

V2. Frame meaningful sentences using the words given below. Refer to a dictionary:

Example: Discuss:
In the absence of the teacher, students started discussing the sum.

  1. Mastery: Man’s mastery over his environment is to be controlled.
  2. Asleep: The baby is fast asleep in the cradle.
  3. Shout: The P.T master shouted commands in the parade.
  4. Surprise: I was surprised to see my parents in the hostel.
  5. Truth: Truth always win.

V3. Write all the words that show you are happy:

Example – Hurray.
Wow! Super! Amazing! Fantastic! Fantabulous! ‘Superb!

V4. Relate the words in column ‘A’ students started discussing the sum. with the words in column ‘B’ and relate the same to column ‘C’.

KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 2 The Scholar’s Mother Tongue 1
KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 2 The Scholar’s Mother Tongue 2

KSEEB Solutions

V5. Here is a word pyramid with only the word ‘IT’. Use the clues to complete the other ‘it’ words in the pyramid.

KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 2 The Scholar’s Mother Tongue 3

  1. Don’t stand, SIT
  2. The dog will BITE you. Be careful!
  3. Use a pen to WRITE
  4. A cat’s baby is a KITTEN
  5. Mother cooks food in a KITCHEN
  6. The headquarters of a country/state is called CAPITAL
  7. When you are sick you go to a HOSPITAL

Let’s practice language:

G1. Fill in the blanks with a, ‘an’ or ‘the’.

KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 2 The Scholar’s Mother Tongue 4

  1. a cow and an ox
  2. an apple and a mango
  3. a hen and an egg
  4. a banana and an orange
  5. a young woman and an old man
  6. an umbrella and a stick
  7. a pen and an inkpot
  8. The Taj Mahal and the Red Fort
  9. The Bible the Quran

KSEEB Solutions

G2. Some words are missing in the following story. Complete the story by adding words (choose words from the brackets) Rewrite the story in the form of a paragraph:

One day a great scholar came (came, coming) to King Akbar’s court. He knows (knows, knew) many languages, No one know (knew, know) what his mother tongue was. He challenged everyone to find out (find out, finds out) his mother tongue.

Everyone tried (tries, tried) but failed (fails, failed) to find out (find out, found out) his mother tongue! Now the task was given to Birbal. That night Birbal went (go, went) to the room of the scholar. The scholar was fast asleep.

Birbal took (takes, took) a small feather and tickled (tickles, tickled) the scholar’s ears. The scholar cried (cries, cried) in fear and shouts (shouts, shouted) words in his mother tongue.

The next day Birbal came (went, gone) to the court and said (says, said) that the’ mother tongue of the scholar was Telugu. King Akbar asked (ask, asked) Birbal how he found (find, found) it out?

Birbal said, ‘In times of danger and in difficulty a person speaks only in his mother tongue!’ Everyone Wonders (wonders, wondered) at the wisdom of Bridal. King Akbar appreciated and rewarded (reward, rewarded) Bridal.

Let’s write:

W1. Punctuate the following sentences:

Question 1.
The pandit says I can speak many different languages.
Answer:
The pandit says, “ I can speak many different languages”.

Question 2.
The pandit asks can anyone find out my mother tongue.
Answer:
The pandit asks, “ Can anyone find out my mother tongue”?

Question 3.
Birbal says the pandit’s mother tongue is Telugu.
Answer:
Birbal says, “ The pandit’s mother tongue is Telugu”.

Question 4.
King Akbar asks how did you find it out.
Answer:
King Akbar asks, “ How did you find it out?

W2. Suppose a new family comes to your neighborhood How would you interact with them? Using the clues given below, write dialogue and enact it in the classroom.

Greeting them ———
Where did they stay earlier ———
The languages they know ———
Total number of members in their family —————-
Parents workplace ———- And how you would help them as a good neighbor.

  • Writer: Hello, good morning, welcome to our apartment.
  • Neighbour: Good morning.
  • Writer: Where are you from?
  • Neighbour: We are from Jayanagar.
  • Writer: What language do you speak at home?
  • Neighbour: We are Kannadigas and speak Kannada.
  • Writer: How many children do you have?
  • Neighbour: One son and one daughter.
  • Writer: May I know your profession?
  • Neighbour: I am an officer in the social work department and my wife is a bank employee.
  • Writer: Very happy sir and please be free to ask for any help.

KSEEB Solutions

Extended activity

Listening (pronunciation)

Listen to your teacher and write down the sentences.

KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 2 The Scholar’s Mother Tongue 5
KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 2 The Scholar’s Mother Tongue 6

  1. a. I live in this place.
    b. I will leave this place.
  2. a. I want to go.
    b. I won’t go.
  3. a. Elephants have short tails.
    b. Children are fond of folk tales.
  4. a. Are you sailing in a boat?
    b.Would you like to sell the boat?
  5. a. I always wait for my friend.
    b. My weight is 32 kgs.

The Scholar’s Mother Tongue Summary in English

‘The Scholar’s Mother Tongue’
KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 2 The Scholar’s Mother Tongue 10
The given lesson The Scholar’s Mother Tongue is extracted from Akbar and Biral Stories’. One day Akbar drew a line on the floor of the open court and challenged his courtiers to make it shorter without erasing it. Everyone were puzzled. Birbal at once drew a longer line beside the’ first one, without touching the first one. All the courtiers and Akbar agreed that now the first line is shorter.

Once a learned scholar (Pandit) visits the court of Akbar and introduces himself as a master of many languages, and can speak many languages fluently. He challenges all present there to find out what his mother tongue is.

All the courtiers fail to find out the pandit’s mother tongue. Then Birbal tells the Pandit that he shall find out the Pandit’s mother tongue in a day or two. The pandit agrees. That night Birbal sneaks into the Pandit’s bedroom and finds him fast asleep. He whispers into the pandit’s ear, then he tickles his ear with a feather.

KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 2 The Scholar’s Mother Tongue 11

The pandit who was in deep sleep shouted out some words in his mother tongue. He shouts Tevaradi’ in Telugu which means ‘who is that? The next day Birbal declares that Pandit’s mother tongue is Telugu in front of the whole court. The pandit agrees to it.

Akbar is astonished and congratulates Birbal and asks him how he found out the truth. Birbal explains that in times of difficulty a person speaks his mother tongue. Then he narrates the entire incident that took place in the pandit’s bedroom, the previous night. The Pandit accepts defeat and leaves the king’s court in dismay.

The Scholar’s Mother Tongue Summary in Kannada

KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 2 The Scholar’s Mother Tongue 7
KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 2 The Scholar’s Mother Tongue 8
KSEEB Solutions for Class 6 English Prose Chapter 2 The Scholar’s Mother Tongue 9

KSEEB Solutions

KSEEB Solutions for Class 6 English Poem Chapter 1 The Rainbow

Students can Download English Poem 1 The Rainbow Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 6 English Karnataka State Board Solutions help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Board Class 6 English Poem Chapter 1 The Rainbow

The Rainbow Questions and Answers, Summary, Notes

Answer the following questions:

Question 1.
Boats, ships, and clouds are all pretty. Which is the prettiest among them?
a. boats
b. ships
c. clouds
Answer:
c. clouds

Question 2.
What does the bow do?
a. builds a road from earth to sky
b. bridges heaven and earth
c. both a and b
Answer:
c. both a and b

Question 3.
What is much prettier than the bridges on the rivers?
a. the rainbow that bridges heaven and earth
b. boats that sail on the rivers
c. ships that sail on the seas
Answer:
a. the rainbow that bridges heaven and earth

Question 4.
In the second stanza of this poem, what does the poet compare the rainbow to?
Answer:
The poet compares the rainbow to a bridge that builds a road from earth to sky.

Let’s Appreciate:

Question 1.
Find words in the poem that rhymes with ‘seas’.
Answer:
Seas – these – please – trees

Question 2.
Draw a picture illustrating the theme of the poem.
Answer:
KSEEB Solutions for Class 6 English Poem Chapter 1 The Rainbow 1

Question 3.
Could you try to translate this poem into your mother tongue?
Answer:
Self – assessment

Question 4.
Have you seen a rainbow? What are the different colors we find in a rainbow?
Answer:
Yes, I have seen the rainbow. The different colors are violet, Indigo, Blue, Green, Yellow, Orange and Red.

Question 5.
Expand the following letters to get the names of colors in a rainbow.
Answer:

  • V – Violet
  • I – Indigo
  • B – Blue
  • G – Green
  • Y – Yellow
  • O – Orange
  • R – Red

The Rainbow Summary in English

KSEEB Solutions for Class 6 English Poem Chapter 1 The Rainbow 4

The given poem The Rainbow’ is penned by the English poet Christina Rossetti. She has written a variety of romantic, devotional, and children’s poems.

In the given poem, The Rainbow’ the poet describes the Rainbow comparing it to a bridge to heaven. The poet says that it is pretty beautiful to watch the boats sailing in the rivers and the ships sailing on the seas. But the clouds that sail across the sky are for prettier than these.

There are many bridges on the rivers that are built very artistically. But the bridge that catches the eye of the poet is the bow that bridges heaven. This bridge looms over the treetops and builds a road from the earth to the sky, i.e, the beautiful ‘rainbow’. This beautiful bridge. The Rainbow’ is far prettier than all the other man-made bridges.

The Rainbow Summary in Kannada

KSEEB Solutions for Class 6 English Poem Chapter 1 The Rainbow 2
KSEEB Solutions for Class 6 English Poem Chapter 1 The Rainbow 3

Glossary:

sail: travel in a boat or ship
bow: something that is in the shape of the letter ‘u ’
bridge(v): connect
overtop: rise above

KSEEB Solutions for Class 6 English Poem Chapter 4 All Things Bright and Beautiful

Students can Download English Poem 4 All Things Bright and Beautiful Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 6 English Karnataka State Board Solutions help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Board Class 6 English Poem Chapter 4 All Things Bright and Beautiful

All Things Bright and Beautiful Questions and Answers, Summary, Notes

Preparatory Activity:

Question 1.
Name some of the things that are bright and beautiful.
Answer:
The Moon, The Sun, The twinkling stars.

Question 2.
The poet has used many adjectives in this poem, Make a list of the adjectives in the poem.
Answer:
Bright, beautiful, great, small, wise, wonderful, little, glowing, tiny, rich, poor, high, lowly, purple headed, cold, pleasant, ripe, tall.

KSEEB Solutions

Question 3.
The title of the poem is “All things bright and beautiful. What do you think the poem is about? Guess.
Answer:
The poem is about all God’s creations.

Let’s understand:

C1. Answer the following questions in words and phrases:

Question 1.
What things are bright and beautiful as shown in the poem?
Answer:
All things created by God are bright and beautiful.

Question 2.
Who made them all?
Answer:
The Lord God made them all.

Question 3.
What is the difference between the man who is his castle and the one who is at his gate?
Answer:
The rich man in his castle is high in status. The man at his gate is low in status.

Question 4.
Why, according to the poet, did ‘Ho’ give us eyes and lips?
Answer:
‘He’ gave us eyes to see them and lips to tell, how great God almighty, the creator, is.

KSEEB Solutions

Question 5.
Fill in the blanks:
Answer:

  1. He made the glowing colors of flowers
  2. He made the tiny wings oi birds.
  3. He made them high or lowly
  4. That brightens up the sky.

Question 6.
Pick out all the rhyming words from the poem. Add one more word to each of them.
Answer:

  1. Small – all – tall
  2. Sings – wings – king
  3. Gate – estate – state
  4. By – sky – tie
  5. Play – day – clay
  6. Tell – well – sell

Question 7.
The poem celebrates both nature and the omnipotence of the creator Can you suggest another title to the poem?
Answer:
God is Great.

C2. Discuss the following questions in small groups and present your views to the class:

Question 1.
Are all the things really “bright and beautiful in this world”?
Answer:
Yes, all the things are really bright and beautiful in this world.

Question 2.
Do you agree with the poet’s view that God has rightly made some human beings wealthy and others poor?
Answer:
Yes, I agree with the poet.

KSEEB Solutions

Question 3.
Can we justify the inequalities that exist in society?
Answer:
Man’s life on earth is predestined by God. God judges a man by his deeds and blesses him with the right life.

Question 4.
How do you think poverty can be eliminated?
Answer:
Poverty can be eliminated by the hard work of a person. Man must have a goal and he arises and stop it not till the goal is achieved.

Let’s write

W1. Fill in the blanks:

This poem tells how great God is. He has given us eyes to see and ears to listen and lips to tell. God controls the rich and the poor. He has made everything and has made all things wonderful.

Let’s Appreciate:

Question 1.
Match the describing words in Column A with the words in Column B.

A B
1. glowing
2. bright
3. small
4. tiny
5. rich
6. cold
7. pleasant
8. tall
a. wings
b. winds
c. trees
d. colors
e. creatures
f. things
g. man
h. summer

Answer:

  1. d
  2. f
  3. e
  4. a
  5. g
  6. b
  7. h
  8. c

Question 2.
Read this poem aloud in the school assembly.
Answer:
For Student

KSEEB Solutions

Question 3.
Draw a picture illustrating the theme of the poem.
Answer:
For Student

Question 4.
Try to translate a few lines/ stanzas into your mother tongue.
Answer:
For Student

Question 5.
What do you know about the word ‘bright’? Complete the web diagram below.
Answer:
KSEEB Solutions for Class 6 English Poem Chapter 4 All Things Bright and Beautiful 1

Question 6.
Complete the following table
KSEEB Solutions for Class 6 English Poem Chapter 4 All Things Bright and Beautiful 2
Answer:

Title of the poem All things bright and beautiful
Theme God almighty is great
Tone Admiring
Message God is great
title Special words used
Name of the poet Cecil Frances Alexander
Do you like this poem? Why/Why not? Yes because God has actually created everything for our benefit

KSEEB Solutions

Let’s Practise words:

I. Look at the word flower. Complete the phrases using the adjectives in the word flower:

KSEEB Solutions for Class 6 English Poem Chapter 4 All Things Bright and Beautiful 3

  1. As pretty as a flower
  2. As cold as ice
  3. As white as milk
  4. As slow as a snail
  5. As black as coal
  6. As stubborn as a mouse
  7. As blind as a bat
  8. As quiet rabbit
  9. As stubborn lion
  10. As clever fox
  11. As slow as a wolf
  12. As white as a lamb
  13. As pretty as a peacock

All Things Bright and Beautiful Summary in English

KSEEB Solutions for Class 6 English Poem Chapter 4 All Things Bright and Beautiful 4

The given poem ‘All Things Bright and Beautiful’ is penned by the poet Cecil Frances Alexander. She was mn – writer and poet. She began wm. poems in her childhood.

In the poem, the poet attributes all things that are bright and beautiful as the creations of the Lord God. She says that all things bright arid beautiful, all creatures great and small, all things wise and wonderful are God’s creations.

Each little flower that blooms was created by God and he has coloured them in glowing colours. Each little bird that sings and flies about on their tiny wings are made by God.3

The Lord God has also made a rich man who lives in a castle and the poor man who guards the castle gates. Their destiny is determined by God. He has made them, high or lowly according to his grace and defined their ‘estate’ i.e, the condition of life and the status of their life, whether high or low. Some people are destined to live a high life in the castle and some people are destined to guard the gates of that castle i.e a low life.

There are also many other things that God has created. The purple-headed mountains (mountain surrounded dark clouds, the rivers, and the sunrise and sunset. God has also created the cold winds that blow during the winter season and the pleasant summer sun. And by his grace, the fruits in the garden ripen and be ready to eat. He has created the tall trees in the green woods and the meadows where we play. He has created ‘rushes’ (small plants by the streams) for us to collect for our daily use.

Isn’t the God Almighty who has created all these things in a very thoughtful and useful way, Great? That is why he has given us eyes to see and wonder at his creations and lips to praise him and his gifts to us.

All Things Bright and Beautiful Summary in Kannada

KSEEB Solutions for Class 6 English Poem Chapter 4 All Things Bright and Beautiful 5
KSEEB Solutions for Class 6 English Poem Chapter 4 All Things Bright and Beautiful 6
KSEEB Solutions for Class 6 English Poem Chapter 4 All Things Bright and Beautiful 7

KSEEB Solutions