KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 11 Algebra Ex 11.1

Students can Download Chapter 11 Algebra Ex 11.1 Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 6 Maths helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 6 Maths Chapter 11 Algebra Ex 11.1

Question 1.
Find the rule which gives the number of matchsticks required to make the following matchstick patterns. Use a variable to write the rule,
Solution:
a) A pattern of letter T as KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 11 Algebra Ex 11.1 1
From the figure, it can be observed that it will required two matchsticks to make a T, Therefore the pattern is 2n

b) A pattern of letter Z as KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 11 Algebra Ex 11.1 2
From the figure, it can be observed that it will require three matchsticks two make a Z there fore, the pattern is 3n.

c) A pattern of letter U as KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 11 Algebra Ex 11.1 3
From the figure, it can be observed that it will require there matchsticks to make a U. Therefore the pattern 3n

d) A pattern of letter V as KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 11 Algebra Ex 11.1 4
From the figure it can be observed that it will required two matchsticks to make, a V, Therefore, the pattern is 2n

e) A pattern of letter E as KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 11 Algebra Ex 11.1 5
From the figure, it can be observed that it will required five matchsticks to make an E. Therefore, the pattern in 5n.

f) A pattern of letter S as KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 11 Algebra Ex 11.1 6
From the figure, it can be observed that it will require five matchsticks to make a S therefore, the pattern is 5n

g) A pattern of letter A as KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 11 Algebra Ex 11.1 7
From the figure, it can be observed that it will required six matchsticks to make an A, therefore, the pattern is 6n.

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 11 Algebra Ex 11.1

Question 2.
We already know the rule for the pattern of letters L, C and F. Some of the letters from Q.1 (given above) give us the same rule as that given by L. Wgich are these? Why does this happen?
Solution:
It is known that L required only two matchsticks Therefore the pattern for L is 2n Among all the letters given above in question 1, only T and V are the two letters Which require two matchsticks Hence (a) and (b).

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 11 Algebra Ex 11.1

Question 3.
Cadets are marching in a parade. Therefore are 5 cadets in a row. What is the rule which gives the number of cadets, given the number of rows? (Use n for the number of rows.)
Solution:
Let number of rows be n
Number of cadets in one row = 5
Total number of cadets = number of cadets in a row x numbers of rows= 5

Question 4.
If there are 50 managoes in a box, how will you write he total number of managoes in terms of the number of-boxes?(Use b for the number of boxes).
Solution:
Let the number of boxes b b
Number of manager in a box = 50
Total number of managoes = Numbers of mangoes in a box × numbers of boxes = 50b

Question 5.
The teacher distributes 5 pencils per students can you tell hoe many pencils are needed given the number of students? (use S for the number of students)
Solution:
Let the number of students be S pencils given to each student = 5
Total number of pencils = Number of pencils given to each students × number of students,
= 5s

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 11 Algebra Ex 11.1

Question 6.
A bird flies 1 kilometer in one minute. Can you express the distance covered by the bird in terms of its flying time in minutes?(Use t for flying time in minutes).
Solution:
Let the flying time be t minutes
Distance covered in one minute = 1 km
Distance covered n t minutes = Distance covered in one minute × Flying time
= 1 × t = t km

Question 7.
Radha is drawing a dot Rangoli ( a beautiful pattern of lines joining dots with chalk powder, she has 9 dots in a row. How many dots will her Rangoli have for r rows? How many dots are there if there are 8 rows? if there are 10 rows?
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 11 Algebra Ex 11.1 80
Solution:
Number of dots in 1 row = 9
Number of rows = r
Total number of dots in r rows = Number of rows × number of dots in a row
= 9r
Number of dots in 8 rows = 8 × 9 = 72
Number of dots in 10 rows = 10 × 9 = 90

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 11 Algebra Ex 11.1

Question 8.
Leela is Radha’s younger sister. Leela is 4 years younger than Radha. can you write Leele’s age in terms of Radha’s age? Take Radha’s age to be x years.
Solution:
Let Radha’s age be x years
Leele’s age = Radha’s age – 4
= (x – 4) years.

Question 9.
Mother has made laddus. She gives some laddus to guests and family members; still 5 laddus remain, if the number of laddus mother gave away is l, how many laddus did she make?
Solution:
Number of laddus given away = 1
Number of laddus remaining = 5
Total number of laddus = Number of laddus given away + numbers of laddus remaining
1 + 5

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 11 Algebra Ex 11.1

Question 10.
Orange are to be transferred from larger boxes into smaller boxes. When a large box is emptied, the oranges from it fill two smaller oxes and still 10 oranges remain outside, if the number of oranges in a small box are taken to be x, what is the number of oranges in the larger box?
Solution:
Number of oranges in one small box = x
Number of orange in two small boxes = 2x
Number of orange left = 10.
Number of orange in the large box =
Number of orange in two small boxes + Number of orange left = 2x + 10

Question 11.
a) Look at the following matchstick pattern of squares (Fig 11.6). The squares are
not separate. Two neighbouring squares have a common matchstick. observe the patterns and find the rule that gives the number of matchsticks
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 11 Algebra Ex 11.1 25
in terms of the number of squares( Hint: if you remove the vertical stick at the end. you will get a pattern of Cs.)
b) Fig 11.7 gives a matchstick pattern of triangles. As in Exercise 11(a) above, find the general rule that gives the number of matchsticks in terms of the number of triangles.
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 11 Algebra Ex 11.1 26
Solution:
a) If can be observed that in the given matchsticks pattern, the number of matchsticks are 4, 7, 10 and 13. which is 1 more than thrice of the numbers of square in the pattern. Hence, the pattern is 3n +1 Where n is the number of squares.
b) It can be observed that in the given matchsticks pattern, the number of matchstick pattern the number are 3, 5, 7 and 9. which is 1 more than twice of the number of ∆ les in the pattern
Hence, the pattern is 2n + 1 Where n is the number of ∆les.

Leave a Comment

error: Content is protected !!