KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Ex 8.1

Students can Download Chapter 8 Decimals Ex 8.1 Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 6 Maths helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Ex 8.1

Question 1.
Write the following as numbers in the given table.
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Ex 8.1 1
Solution:
It may be observed that
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Ex 8.1 2

Question 2.
Write the following decimals in the place value table
a) 19.4
b) 0.3
c) 10.6
d) 205.9
Solution:
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Ex 8.1 3

KSEEB Solutions

Question 3.
Write each of the following as decimals:
Solution:
a) Seven – tenths
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Ex 8.1 4

b) Two tens and nine – tenths
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Ex 8.1 5

c) Fourteen point six
14.6

d) One hundred and two ones
100 + 2 = 102.0

e) Six hundred point eight
600.8

Question 4.
Write each of the following as decimals:-
Solution:
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Ex 8.1 6

Question 5.
Write the following decimals as fractions. Reduce the fractions to lowest form.
Solution:
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Ex 8.1 7

KSEEB Solutions

Question 6.
Express the following as cm using decimals.
Solution:
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Ex 8.1 8

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Ex 8.1 9

Question 7.
Between Which two Whole numbers on the number line are the given numbers lie? Which of these Whole numbers is nearer the number?
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Ex 8.1 10
a) 0.8
b) 5.1
c) 2.6
d) 6.4
e) 9.1
f) 4.9
Solution:
a) 0.8 lies between 0 and 1, and is nearest to 1.
b) 5.1 lies between 5 and 6, and is nearest to 5.
c) 2.6 lies between 2 and 3, and is nears to 3.
d) 6.4 lies between 6 and 7, and is nears to 6.
e) 9.1 lies between 9 and 10, and is nears to 9.
f) 4.9 lies between 4 and 5, and is nears to 5.

Question 8.
Show the following numbers on the number line.
a) 0.2
b) 1.9
c) 1.1
d) 2.5
Solution:
a) 0.2 :- Represents a print between 0 and 1 on numbers line. Such that the space
between 0 and 1 is divided into 10 equal parts. Hence, each equal part will be equal to one – tenth.
Now 0.2 is the second print between 0 and 1.
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Ex 8.1 11

b) 1.9 :- Represents a print between 1 and 2 on number line. Such that the space between 1 and 2 is divided into 10 equal parts. Hence, each part will be equal to one – tenth
Now, 1.9 is the ninth print between 1 and 2.
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Ex 8.1 12

c) 1.1 Represents a point between 1 and 2 on number line, Such that the space between 1 and 2 is divided into 10 equal parts. Hence each equal part will be equal to one – tenth Now, 1.1 is the first point between 1 and 2.
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Ex 8.1 13

d) 2.5 Represents a point between 2 and 3 on number line, such that the space between 2
and 3 is divided into 10 equal parts. Hence each equal part will be equal to one – tenth Now, 2.5 is the fifth print between 2 and 3.
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Ex 8.1 14

KSEEB Solutions

Question 9.
Write the decimal number represented by the points A,B,C,D on the given number line.
Solution:
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Ex 8.1 15
Prints A, B, C, D are represents 0.8, 1.3, 2.2, 2.9, respectively

Question 10.
a) The length of Ramesh’s note book is 9 cm 5 mm What will be its length in cm?
b) The length of a young gram plant is 65 mm Express it’s length in cm.
Solution:
a) The length of Ramesh’s note book is 9 cm 5 mm
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Ex 8.1 16

b) The length of a gram plant is 65 mm
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Ex 8.1 17

Leave a Comment