KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 3 Fibre to Fabric

Students can Download Chapter 3 Fibre to Fabric Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 7 Science, Karnataka State Board Solutions help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 7 Science Chapter 3 Fibre to Fabric

Class 7 Science Fibre to Fabric NCERT Textbook Questions and Answers

Question 1.
You must be familiar with the following nursery rhymes:
(i) ‘Baa baa black sheep, have you any wool.’
(ii) ‘Mary had a little lamb, whose fleece was white as snow.’
Answer the following:
(a) Which parts of the black sheep have wool?
Answer:
The fine and soft under-hair that grows close to the skin of the sheep have wool.
(b) What is meant by the white fleece of the lamb?
Answer:
White fleece refers to the white hair of lamb that is used to make wool.

Question 2.
The silkworm is
(a) a caterpillar,
(b) a larva.
Choose the correct option.
(i) a
(ii) b
(iii) both a and b
(iv) neither a nor b.
Answer:
(iii) both a and b

Question 3.
Which of the following does not yield wool?
(i) Yak
(ii) Camel
(iii) Goat
(iv) Woolly dog
Answer:
(iv) Woolly dog

Question 4.
What is meant by the following terms?
Answer:
i) Rearing: Rearing is raising and taking care of livestock (eg. cows, buffaloes, goats, etc.); for commercial purposes. These animals are fed, provided shelters, and are bred for better yield like milk, meat, wool etc.

ii) Shearing: Once a sheep develops a thick coat of hair, it is shaved off to obtain wool. The process of cutting off the woolen fleece of sheep with a thin layer of skin is called shearing. It is done by the machines which remove the hair.

iii) Sericulture: The breeding and management of silkworms for the production of silk is known as sericulture. Different types of silk (eg. mulberry silk, Tassar silk, etc.) with different textures are obtained from different varieties of silk moths.

Question 5.
Given below is a sequence of steps in the processing of wool. Which are the missing steps? Add them.
Answer:
Shearing, scouring, sorting, picking of burrs, dying of fibres, making of yarn.
KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 3 Fibre to Fabric 1

Question 6.
Make sketches of the two stages in the life history of the silk moth which are directly related to the production of silk.
Answer:
Silkworm ➝ Cocoon with pupa

Question 7.
Out of the following, which are the two terms related to silk production? Sericulture, floriculture, moriculture, apiculture and silviculture.
Answer:
Hints:

  1. Silk production involves cultivation of mulberry leaves and rearing silkworms. Sericulture
  2. Scientific name of mulberry is Morns alba. Moriculture

Question 8.
Match the words of Column I with those given in Column II:

Column I Column II
1. Scouring (a) Yields silk fibres
2. Mulberry leaves (b) Wool yielding animal
3. Yak (c) Food of silkworm
4. Cocoon (d) Reeling
(e) Cleaning sheared skin

Answers:
1 – e
3 – c
3 – b
4 – a

Question 9.
Given below is a crossword puzzle based on this lesson. Use hints to fill in the blank spaces with letters that complete the words.
Down
(D) 1 : Thorough washing
2 : Animal fibre
3 : Long thread like structure

Across
(A) 1 : Keeps warm
2 : Its leaves are eaten by silkworms
3 : Hatches from egg of moth
KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 3 Fibre to Fabric 2

Class 7 Science Fibre to Fabric Additional Important Questions and Answers

Question 1.
How many types of fibres found in sheep?
Answer:
There are two types of fibres from sheep fleece.
They are

  1. the coarse beard hair
  2. the fine soft under-hair close to the skin.

Question 2.
What are the sources of wool?
Answer:
Several breeds of sheep are found in different parts of our country. Sheep wool is very common. Yak wool from Tibet and Ladakh Mohair is obtained from angora goats, wool from goat hair, The underfur of Kashmiri goats are soft and it is woven into fine shawls called Pashmina shawls. The fur on the body of camels is also used as wool. Llama and Alpaca found in South America also yield wool.

Question 3.
What is meant by selective breeding?
Answer:
The process of selecting parents for obtaining special characters in their offspring such as soft under hair in sheep is termed as
selective breeding.

Question 4.
Where and how the sheep are reasred in India?
Answer:
In Jammu and Kashmir, Himachal Pradesh, Uttaranchal, Arunachal Pradesh, Sikkim, the plains of Haryana, Punjab, Rajasthan, Gujarat etc., the shepherds taking their herds of sheep for grazing. Sheep are herbivores and prefer grass and leaves. Apart from grazing, reares also feed them on a mixture of pulses, com, Jowar, oil cakes, etc., In winter Sheep are kept indoors and fed on leaves grain and dry footder.

Question 5.
Define Shearing.
Answer:
The fleece of the sheep along with a thin layer of skin is removed from its body is known as shearing.

Question 6.
What is meant by scouring?
Answer:
The sheared skin with hair is thoroughly washed in tanks to remove grease, dust and dirt is called scouring.

Question 7.
What is sorting?
Answer:
Sorting is the process of separating the different textures of hair.

Question 8.
Define Sericulture.
Answer:
The rearing of silkworms for obtaining silk is called as sericulture.

Question 9.
Name some Indian breeds of sheep.
Answer:

Name of breed Quality of wool State where found
1. Lohi Good quality wool Rajasthan, Punjab
2. Rampur bushair Brown fleece Uttar Pradesh, Himachal Pradesh
3. Nali Carpet wool Rajasthan, Haryana, Punjab
4. Bakharwal For woolen shawls Jammu and Kashmir
5. Marwari Coarse wool Gujarat
6. Patanwadi For hosiery Gujarat

Question 10.
Explain the life-history of silk moth.
Answer:
The female silk moth lays eggs from which hatch larvae which are called Caterpillars or silkworms. They grow in size and when the caterpillar is ready and enter pupa stage. The caterpillar secretes fibre made of a protein, soon the caterpillar completely covers itself by silk fibres and turns into pupa. This covering is known as Cocoon. The further development of the pupa into moth continues inside the cocoon. The silk yarn (thread) is obtained from the cocoon of the silk moth.

Question 11.
What are the various types of silk?
Answer:
The types of silks are mulberry silk, tassar, silk, eri silk, mooga silk etc.,

Question 12.
Explain the processing of silk.
Answer:
A pile of cocoons is used for obtaining silk fibres. The Cocoons are kept under the sun or boiled or exposed to steam. The silk fibres separate out. The process of taking out threads from the cocoon for use as silk is called reeling the silk. Reeling is done in special machines, which unwind the threads or fibres of silk from the cocoon. Silk fibres are then spun into silk threads, which are woven into silk cloth by weavers.

Question 13.
Draw a neat diagram of the life-history of silk moth.
KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 3 Fibre to Fabric 3

II. Fill in the blanks :

  1. Wool is obtained from the fleece (hair) of sheep or Yak.
  2. Parhmina shawls are woven from the soft wool of Kashmiri goat
  3. Yak wool is common in Tibet and Ladakh
  4. Mohair is obtained from angora goats.
  5. Llama and Alpaca found in South America.
  6. The rearing of silkworms for obtaining silk is called Sericulture.
  7. The soft silk yarn (thread) is as strong as the thread of steel.
  8. The most common silk moth is the mulberry silk moth.
  9. Sericulture or Culture of silkworms is a very Old occupation in India.
  10. China leads the world in silk production.
  11. Sometimes the sorters get infected by the bacterium anthrax.
  12. The risks faced by workers in any industry are called occupational hazards.
  13. The process of taking out threads from the cocoon is known as reeling the silk.
  14. Silk fibre is chemically a Protein.
  15. The scientific name of mulberry is Morus alba.
  16. The small fluffy fibres of wool are called burrs.

Leave a Comment

error: Content is protected !!