KSEEB Solutions for Class 7 Social Science Chapter 10 Rise of British Political Supremacy in India

Students can Download Social Science History Chapter 10 Rise of British Political Supremacy in India Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 7 Social Science helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 7 Social Science History Chapter 10 Rise of British Political Supremacy in India

Class 7 Social Science Rise of British Political Supremacy in India Textbook Questions and Answers

I. Fill in the blanks with appropriate words:

  1. _______ became the Nawab of Bengal after the battle of Plassey.
  2. _______ the Mughal emperor took part in the Battle of Buxar.
  3. The second Carnatic war ended with the treaty of _______.
  4. The Battle of Wandiwash took place in _______.

Answers:

  1. Mir Jaffer
  2. Shah Alam II
  3. Pondicherry
  4. 1756.

KSEEB Solutions

II. Answer the following in a sentence each:

Question 1.
Between whom was the Battle of Buxar fought?
Answer:
The Battle of Buxar was fought between the British and the combined forces of the Nawab of Bengal – MirQuasim, the Nawab of Oudh – Siraj – Ud – Daula and the Mogul Emperor – Shah Alam -II.

Question 2.
Who emerged victorious after the end of carnatic wars ?
Answer:
The British emerged as victorious after the end of Carnatic wars.

Question 3.
Who introduced subsidiary alliance?
Answer:
Lord Wellesley introduced Subsidiary Alliance.

Question 4.
Who introduced the policy of Doctrine of Lapse ?
Answer:
Lord Dalhousie introduced the policy of Doctrine of Lapse.

III. Answer the Questions given below after group discussion:

Question 1.
What were the results of Battle of Buxar?
Answer:

  • Mir Jaffer again became the Nawab of Bengal.
  • This war led to the expension of British influence from Bengal to Allahabad.
  • They obtained Diwani right in Bengal province from Mughal emperor Shah Alam II
  • In 1765, after the death of Mir Jaffer, Siraj – ud – Daula became the Nawab of Bengal

Question 2.
What were the causes for Battle of Plassey?
Answer:

  • Siraj – ud – Daula felt the English were disobeying his orders and supporting his enemies.
  • Angered by this, he captured English warehouses. This became the reason for the Battle of Plassey.

KSEEB Solutions

Question 3.
Describe the results of Subsidiary Alliance.
Answer:

  • Huge burden of military expenses made Indian states economically weak.
  • British took control over vast land.
  • States which came under this policy lost their sovereignty.

Question 4.
Name the Indian states that came under the policy of Doctrine of Lapse.
Answer:
On account of this policy, Oudh, Satara, Nagapur and Jhansi directly came under the British.

Class 7 Social Science Rise of British Political Supremacy in India Additional Questions and Answers

I Fill in the Blanks:

  1. _______ became independent when the Mughal empire started to decline.
  2. The commander of Nawab army Mir Zafer entered into a secret pact with the _______.
  3. Siraj – ud – Dawla was defeated in the Battle of _______.
  4. The British dethroned Mir Zaffer and brought in his nephew _______ to power.
  5. The Coromandal area and its hinterland were called as _______ by the British.

Answers:

  1. The Bengal governor Alivardhi Khan
  2. British
  3. Plassey
  4. Mir Qasim
  5. Carnatic

KSEEB Solutions

II Match the following:

A B
1. Siraj ud daula a. French Governor
2. Shaji – ud – Daula b. Nawab of Bengal
3. Hector Munro c. Battle of Buxar
4. Dupleix d. Nawab of Arcot
5. Anwaruddin e. Nawab of Awadh

Answers:

  1. b
  2. e
  3. c
  4. a
  5. d

III. Answer the following questions in a sentence each:

Question 1.
Who was Siraj – ud – Daula ?
Answer:
After Alivardhi Khan, Siraj ud Daula became the Nawab of Bengal.

Question 2.
What was the secret pact between Mir Jaffer and the British ?
Answer:
Mir Jaffer was expected to give 175 lakh rupee to the British when he became the Nawab.

KSEEB Solutions

Question 3.
Between whom was the battle of Plassey fought.
Answer:
The Battle of Plassey was fought between the British and Sirij – Ud – Daula, the Nawab of Bengal ’

Question 4.
Who formed the combined forces in the Battle of Buxar ?
Answer:
The Nawab of Bengal Mir Qasim, The Nawab of Avad and Shah Alam II, the Mughal emperor.

Question 5.
What is Diwani?
Answer:
Diwani is the right to collect taxes.

Question 6.
What led to the Carnatic Wars ?
Answer:
The competition between the British and the French to have trade monopoly over the south India led to the Carnatic Wars.

KSEEB Solutions

Question 7.
What was the capital of Carnatic province ?
Answer:
Arcot was the capital of Carnatic.

Question 8.
Which treaty was signed after the First carnatic war?
Answer:
The Treaty of Aix-la-Chapel was signed after the first Carnatic War, between the English and French.

IV. Answer the following questions in two or three sentences each:

Question 1.
Why did the Britishers dethorone Mir Jafar and bring trisson-in-law to the throne?
Answer:

  • The British soon realised ,that they would not get money from Nawab Mir Jafar anymore.
  • Therefore they dethroned him brought his son-in-law Mir Qasimto the throne in return for the zamindary tights of three districts.

Question 2.
What were the causes for the Battle of Buxar?
Answer:

  • Mir Qasim noticed that the British were abusing .‘dastak’ and hence abolished the tax on all trades in Bengal.
  • The British were very furious over this and removed him from the post of Nawab.

KSEEB Solutions

Question 3.
What were the reasons for the First Carnatic War ?
Answer:

  • The competition and jealousey between the British and the French over trade and the political ambitions.
  • The war between the British and the French in Europe over the issue of succession in Austria led to wars in India.

Question 4.
What were the causes for the Second Carnatic war.
Answer:

  • In Arcot and Hyderabad, the problem of succession arose, this was the main cause far the war.
  • The competition for the power arose between Chanda sahib and Anwaruddin in Arcot and between Nasir Jung and Muzaffar Jung in Hyderabad.

Question 5.
What were the terms of the Policy of Doctrine of Lapse ?
Answer:

  • According to this policy if any Indian ruler had an adopted son, the son would have no right to ascend the throne.
  • The Princely state whose ruler died without male heir was annexed by the British.

V. Answer the following questions in three or four sentences each:

Question 1.
What are the results of the first camatic war.
Answer:

  • The English captured Madras.
  • French strengthened their postition in Arcot. This enhanced the prestige of Dupleix.
  • Prisoners of war on both the sides were released.

KSEEB Solutions

Question 2.
What are the conditions or clauses of the Subsidiary Alliance?
Answer:

  • Rulers who accepted this policy had to maintain English army contingent in their kingdom.
  • War expenses should be paid in monetary form to the British.
  • The king had to have a British resident in the court and the expenses borne by the ruler himself.

VI. Choose the correct option and fill in the blanks:

1. The East India company appointed _______ as the Governor General of Bengal.
a) Warren Hastings
b) Lord Dalhousie
c) Robert Clive
d) Lord Wellesley
Answer:
c) Robert Clive

2. The battle of Buxar was fought in the year_______.
a) 1764
b) 1765
c) 1766
d) 1777
Answer:
a) 1764

3. Victory in _______ led to the establishment of the British empire in India.
a) Carnatic wars
b) Plassey
c) Buxar
d) Wandiwash
Answer:
d) Wandiwash

KSEEB Solutions

4. In the Battle of Buxar, the British officer _______ defeated the combined forces of Mir Qasim.
a) Warren Hastings
b) Robert clive
c) Hector Munro
d) Lord Wellesley
Answer:
c) Hector Munro

5. The Doctrine of Lapse was introduced by…
a) Lord Wellesley
b) Lord Warren Hastings
c) Robert Clive
d) Lord Dalhousie
Answer:
c) Robert Clive

Leave a Comment