KSEEB Solutions for Class 8 English Poem Chapter 15 The Bees

Students can Download English Poem 15 The Bees Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 8 English Karnataka State Board Solutions help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Board Class 8 English Poem Chapter 15 The Bees

The Bees Questions and Answers, Summary, Notes

Pre-Reading Task:

Question a.
Have you tasted honey?
Answer:
Yes, I have.

Question b.
How do bees collect honey?
Answer:
Honey bees collect pollen and nectar in the spring when most flowers and plants are in bloom. They use their long, tubelike tongues like straws (called proboscis) to suck the nectar out of the flowers and they store it in their stomachs and carry it to the beehive. While inside the bee’s stomach for about half an hour, the nectar mixes with the proteins and enzymes produced by the bees, converting the nectar into honey. The bees then drop the honey into the beeswax comb, which are hexagonal cells made of wax produced by the bees, and repeat the process until the combs are full. When this is done, the bees cap the honeycomb with wax and move on to the next empty comb, starting all over again.

KSEEB Solutions

Exercises:

I. Let’s Read And Respond:

A. Following are jumbled statements drawn from the poem. Rearrange them in the right order.

a. The poor bees are like porters crowding in with the heavy burdens at their narrow gate.
b. The bees knead up the honey.
c. They build their hives with roofs of gold.
d. By nature, they are very sincere and they serve their master and thus set an example to human beings.
e. They share their work and they are very professional in their work like soldiers and merchants.
f. All the bees deliver their goods and serve the lazy drone.
g. The honey is brought to the royal tent of the emperor.
h. The soldier bees armed with their stings suck honey from the velvet buds.
Answer:
a. By nature, they are very sincere and they serve their master and thus set an example to human beings.
b. They share their work and they are very professional in their work like soldiers and merchants.
c. The soldier bees armed with their stings suck honey from the velvet buds.
d. The honey is brought to the royal tent of the emperor.
e. They build their hives with roofs of gold.
f. The bees knead up the honey.
g. The poor bees are like porters crowding in with the heavy burdens at their narrow gate.
h. All the bees deliver their goods and serve the lazy . drone.

II. Appreciation:

A. Answer the following questions in one or two sentences each:

Question 1.
What is the unique quality of bees?
Answer:
Bees show an act of order in their lives.

Question 2.
How do the bees serve as an example to people?
Answer:
They are very sincere by nature. They set an example to human beings by their orderliness and professionalism.

Question 3.
How is the work distributed among the bees?
Answer:
There are magistrates, merchants, soldiers, masons, civil workers, mechanic porters and so on. Each of these groups performs its assigned duty sincerely.

KSEEB Solutions

B. Answer the following in four or five sentences each:

Question 1.
How does the poet describe the duty consciousness of the bees?
Answer:
Bees are very duty conscious. They perform their assigned duties honestly and sincerely. They share their work and do it like experts in that profession. They do not complain or cheat. They are loyal to their masters.

Question 2.
Mention the different types of bees, according to the nature of their work.
Answer:
The beehive has different types of bees. The Emperor bee is supreme. He oversees the work of all the bees. There are magistrate bees who dispense justice, the soldier bees who collect nectar, the mason bees who build cells of the beehive, the citizen bees who knead honey and the porter bees who bring the things needed for the beehive.

Question 3.
How does the poet describe the drone?
Answer:
The drone is lazy. It is always sleepy.

C. Fill in the blanks in the following sentences:

  1. The poet describes the bees as kings and officers because ………….
  2. The poet is sympathetic towards some of the bees because …………..

Answer:

  1. he finds a kind of similarity in the society of the bees and the human beings.
  2. they work very hard.

Multiple Choice Questions:

Four alternatives are given for each of the following questions/ incomplete statements.
Choose the most appropriate alternative.

Question 1.
The honey bees teach people
A) how to suck nectar
B) how to store nectar in the hive
C) the act of order
D) how to work
Answer:
C) the act of order

Question 2.
The royal emperor surveys
A) mason bees building roofs of gold
B) civil citizens kneading up the honey
C) porter bees crowding at the narrow gate with heavy
D) all of the above
Answer:
D) all of the above

KSEEB Solutions

Question 3.
The poet describes the drone as
A) bad-tempered
B) hard working
C) lazy and sleepy
D) pate and sad eyed
Answer:
C) lazy and sleepy

Question 4.
All the bees serve the
A) magistrates
B) king
C) drone
D) soldjers
Answer:
C) drone

Question 5.
The bees build their hives with
A) golden coloured wax
B) their stings
C) velvet buds
D) honey
Answer:
A) golden coloured wax

KSEEB Solutions

Question 6.
The soldier bees armed with their stings .
A) knead up the honey
B) suck honey from the velvet buds
C) build their hives
D) venture trade abroad
Answer:
B) suck honey from the velvet buds

Question 7.
‘The sad-eyed justice with his surly hum.’ Here, the word ‘surly’ means
A) bad tempered
B) lazy
C) yawning
D) full of joy
Answer:
A) bad tempered

Dictionary Work:

Find out the meanings of the following words from the dictionary:
magistrates, venture, masons, mechanic, porters, burdens, surly, executors.
Answer:

  1. magistrates – authorities to judge minor cases
  2. venture – a person who builds using stone, or works with stone
  3. masons – an activity that involves taking risks
  4. mechanic – skilled worker who repairs/maintains machinery
  5. porters – luggage carriers
  6. burdens – heavy loads
  7. surly – bad tempered
  8. executors – people who carry out orders

KSEEB Solutions

The Bees Summary In English

The Bees Summary In English 1

Bees are hard working creatures. They are sincere and honest in doing their work. They do their work in an orderly manner. They teach human beings the act of order. In a beehive there are different kinds of workers. There are kings and officers. The magistrates act as administrators and judge minor cases. Merchants go out and do business. The soldier bees are armed with stings, suck nectar from the velvet buds and bring it to the home of their emperor. The emperor surveys the mason bees building roofs of golden coloured wax. He also oversees the citizen bees making honey, the poor porter bees entering the gate with their loads of nectar. The emperor watches the judge bees ordering the executors to carry out their orders. All these bees deliver the goods they have brought and serve the lazy drone.

Glossary:

velvet – thick and soft
merry – full of joy
drone – a male bee
pillage – the action of stealing honey
kneading – making honey smooth
surly – bad tempered

KSEEB Solutions

Leave a Comment

error: Content is protected !!