KSEEB SSLC Class 10 Business Studies Solutions Chapter 4 Consumer Education and Protection

Students can Download Business Studies Chapter 4 Consumer Education and Protection Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB SSLC Class 10 Social Science Solutions helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 10 Social Science Business Studies Chapter 4 Consumer Education and Protection

Class 10 Social Science Consumer Education and Protection Textual Questions and Answers

I. Fill in the blanks with suitable answers:

Question 1.
The other name of the Consumer is …………
Answer:
User.

Question 2.
A person giving goods or services for money is called ………..
Answer:
Provider.

Question 3.
Consumer Day is observed on ………….. every year.
Answer:
March 15th.

KSEEB Solutions

Question 4.
In the case of compensation exceeding 5.00 lakhs, the complaint has to be submitted to the ……………….
Answer:
State Commission.

II. Answer the following questions in one word or sentence each:

Question 1.
Who is called a consumer?
Answer:
The service organizations have used the term ‘User’ to those who use the goods and services. Consumer is a person who buys good or hires or avails services for a consideration called price or wages.

Question 2.
What is the main aim of Consumer Movement?
Answer:
The traders or the producers cheat the consumers in many ways. To stop this hindrance some social organisations started some movements.

Question 3.
What is the Right of every Consumer?
Answer:
It is the right of every consumer to get quality goods and services. It is the duty of every producer to satisfy the needs of the consumers.

Question 4.
When did Consumer Protection Act come into force in India?
Answer:
In the year 1986, Consumer Protection Act came into force in India.

Question 5.
Who appoints the President of the District Consumer Forum?
Answer:
The District Commissioner/ Collector appoints the president of the District Consumer Forum.

III. Answer the following questions in two or three sentences each:

Question 1.
What are the problems faced by the consumer?
Answer:
Consumers had to undergo various difficulties and problems. They incurred many losses. For example Loss of weight in goods, adulteration, low quality, etc.

KSEEB Solutions

Question 2.
What are the causes of consumer exploitation?
Answer:

  • The direct transaction between the producer and consumer has almost stopped.
  • The price fixation of the goods and services was done mainly by the middlemen.
  • It led to many hindrances
  • Consumers had to undergo various difficulties and problems.
  • They incurred many losses.
  • The development of information technology has led to Teleshopping.

Question 3.
Mention the four important aims of the Consumer Protection Council.
Answer:

  • The act accords importance for safety and quality.
  • Avoiding production and sale of dangerous goods.
  • Prevention of Trade malpractices in the market.
  • Supervision an quality, weights, measures and price.
  • Creating awareness to consumers through consumer education.
  • Compensating the consumers in case of any problem arising as a result of trade.

Question 4.
What are the major functions of the Consumer Protection Council?
Answer:
Following are the major functions of the Consumer Protection Council.

  1. The Right to Protect against the marketing of goods which are hazardous to life and property of the consumers.
  2. The Right to Information: information about the quality, quantity, purity, standard etc., to protect the consumer against unfair trade practices.
  3. Right to Choice: Wherever possible access to a variety of goods at competitive prices.
  4. Right to be Heard: The interests of the consumers to be heard with due consideration.

Question 5.
Mention three stages of Consumer Courts.
Answer:

  1. District Forum: There shall be a forum at each district. A qualified district judge nominated by the state government president over the deliberations.
  2. The State Commission: A person who is or has been a High court judge is its president.
  3. The National Commission: It is headed by a judge of Supreme Court to be appointed by the Central Government as President.

KSEEB Solutions

Question 6.
What are the methods to follow to file a complaint in consumer court?
Answer:
The methods to be followed to file a case in consumer court:

  1. There is no prescribed proforma to file a case.
  2. The complaint may be typed one or handwritten.
  3. The complaint should include the name of the person (complaint), Full address, and Telephone Number.
  4. The particulars of the goods by which the loss has incurred and the amount of loss should be specified clearly. The bill or receipt should be enclosed.

Class 10 Social Science Consumer Education and Protection Additional Questions and Answers

Answers One Marks Questions

Question 1.
Expand “Aware”
Answer:
The association of women against rising expenses.

Question 2.
What is ‘Price and ‘Wages’?
Answer:
Consumer is a person who buys goods. or hires or avails services for a consideration called price or wages.

Question 3.
What is the aim of consumer protection?
Answer:
The Safeguard the interests of consumers, consumer rights are assured.

Question 4.
Who is the head of the national commission?
Answer:
Judge of Supreme court.

Two Marks Questions

Question 1.
Mention the important movements of consumers?
Answer:

  • Consumer movements began in U.S.
  • Indian association of consumers in 1956.
  • Real beginning of the movement 1965
  • Aware in Mumbai
  • National consumer protection council.

Question 2.
Mention the important consumer protection acts.
Answer:

  • Essential commodities act
  • Weights and measures act
  • Act against adulteration of food articles etc
  • The government of India act 1986

Leave a Comment