KSEEB SSLC Class 10 Economics Solutions Chapter 1 Development

Students can Download Economics Chapter 1 Development Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB SSLC Class 10 Social Science Solutions helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 10 Social Science Economics Chapter 1 Development

Class 10 Social Science Development Textual Questions and Answers

I. Fill in the blanks with suitable answers:

Question 1.
Economic development is a ……………..
Answer:
Complex phenomenon.

Question 2.
The value of goods and service produced in a year is called as …………
Answer:
Real National Income.

Question 3.
In an underdeveloped country, basically, the ……………. is lower.
Answer:
Production.

KSEEB Solutions

Question 4.
Human development indicates expansion of ……………..
Answer:
ability.

Question 5.
The ………… is responsible for publishing global Human Development Reports.
Answer:
The United Nations Development Programme (UNDP).

Question 6.
India ranked ……………… in HDI in 2014.
Answer:
135.

Question 7.
Sex ratio was in India in 2011.
Answer:
945.

II. Answer the following questions in five to six sentences each.

Question 1.
Define development and explain the process of development.
Answer:
Progress in a particular field
Ex: Rural development
Educational development

  1. The term process here refers to the operation of the forces that bring about changes in supply of factors of production and in the structure of demand for the products.
  2. Changes in factor supply take place due to discovery of additional resources, education and skill development, capital accumulation, population growth, adoption of better techniques of production etc
  3. Demand for products changes due to change in size and composition of population-level and distribution of income, tastes ets
  4. Similarly, the literacy rate among women was 65.46% in 2011 compared to 82.14% among men.
  5. In order to promote participation of women in economic activities and thereby achieve economic empowerment, self help groups are being formed in all the villages and cities.

KSEEB Solutions

The term ‘process’ here refers to the operation of the forces that bring about changes in supply of factors of production and, in the structure of demand for the products. Changes in factor supply take place due to the discovery of additional resources, education and skill development, capital accumulation, population growth, adoption of better techniques of production, etc. Demand for products changes due to change in size and composition of population; level and distribution of income; tastes etc. These changes contribute to an increase in national income.

Question 2.
What do you mean by under development? What are its causes?
Answer:
The word ‘underdevelopment’ denotes a backward and stagnant situation where levels of living of people are low due to lower level of per capita income and lower productivity levels, apart from high population growth. According to the United Nations, an underdeveloped country is one whose real per capita income is lower than that of the USA, Canada, Australia and Western Europe.

Causes of Underdevelopment: (i) Life expectancy of person, (ii) Literacy attainment, (iii) Purchasing power. If these are not available to
human beings, it causes a decrease in per capita income and its causes underdevelopment of a nation.

Question 3.
What is HDI? How is it calculated?
Answer:
HDI is increasingly felt that the primary purpose of all economic progress is the enhancement of human welfare. It should help people to enjoy a decent quality of life. It ensures adequate basic minimum amenities like food, shelter clothing, education, health, social security, clean water, pure air and unpolluted environment.

The UNDP has used these ideas to construct an index known as the ‘Human Development Index (HDI).

Health: Is measured in terms of life expectancy people of a country can expect to survive is’called life expectancy.

It includes the availability of nutritious food, excellent health and hygiene facilities, clean environment etc. enables us to live longer. All these factors are represented in life expectancy.

Education: is measured in terms of literacy attainments. This educational achievement of a country is measured on the basis of two factors: the average period of schooling completed by individuals above 25 years.

The expected period of school education that the children 5 years might receive in their lifetime.

Standard of living: is measured with the help of per capita income. The average of the above three indicators is HDI.

Question 4.
Examine the causes for low HDI of India.
Answer:
If production is less and the population is more it causes a decrease in HDI. In India, there is improper usage of National resource. Lack of skill and illiteracy are other reasons. No availability of nutritious food, lack of minimum requirements such as accommodation, clothing, drinking water. Besides education level decides the progress of country. Discrimination in gender and inequality of social, educational and economic condition. Women are paid wages less than m men. All these reasons for low HDI of India.

KSEEB Solutions

Question 5.
How to achieve gender equality?
Answer:
Representation of women in political bodies (panchayats, state assemblies, and Parliament) is limited to the reserved strength. By providing nutritious food for pregnant women and preventing destroying female fetuses, women should be provided good education and skill. To prevent curb violence against women at home and at workplaces to guarantee equal wages. By all these measures we can achieve gender equality.

Question 6.
“Women self help groups are supportive to women empowerment” justify.
Answer:
In order to promote participation of women in economic activities and thereby achieve economic empowerment, self help groups (SHGs) are being formed in all the villages and cities. A SHG is a group of women (usually 20) who come together to share their meagre resources, obtain external support, undertake business jointly and earn income. They are trained in managing accounts, handling bank transactions and skills to take up remunerative income generating activities. SHGs have been instrumental in helping women to earn, save and spend at their willingness. Their dignity and autonomy has increased.

In recent years, many steps are initiated for empowerment of women. Empowerment may be described as the expansion in people’s ability to make strategic life choices in a context where this ability was previously denied to them. Many laws have been enacted to curb violence against women at home and at work places; to guarantee equal wages; providing reservation of seats in elected bodies; etc. All these measures will certainly help in bringing women to the mainstream of development.

Class 10 Social Science Development Additional Questions and Answers

Question 1.
We use the word …………….. often in our daily lives usually to refer to the progress of a person.
Answer:
development.

Question 2.
National income is the total value of all ……………….. and ……………. produced in a country during one year.
Answer:
goods, services.

Question 3.
The word ‘underdevelopment’ denotes…………….. situations.
Answer:
backward.

KSEEB Solutions

Question 4.
For development program……………… indicator is used.
Answer:
Human Development Index.

Question 5.
In 2012, Human Development Index of India is …………….
Answer:
0.554.

Question 6.
As per population of 2011 literary rate of women is ………………. %
Answer:
65.46

One Mark Questions

Question 1.
What is meant by economic development?
Answer:
Refers to increase in a country’s capacity to serve the economic interests of its citizens and overcoming economic problems.

Question 2.
What is the opinion of Prof. Meier and Baldwin about economic development?
Answer:
Economic development is a process whereby an economy’s real national income increases over a long period of time.

Question 3.
What is the national income?
Answer:
National income is the total value of all goods and services produced in a country during one year.

Question 4.
What is the meaning of inclusive or sustainable development?
Answer:
Over a period of time, the objectives of economic development have been broadened and now we hear about sustainable development.

Question 5.
How to achieve self-sustained growth in income?
Answer:
A process that extends over a long period, which helps in reducing the poverty and thereby helping a country’ to achieve self-growth.

Question 6.
What is per capita income?
Answer:
It is the average income of each individual in the country. Which i£ calculated as national income divided by total population in a given year.

Question 7.
What is the definition of Amartya sen about Human development?
Answer:
Amartya sen defines Human Development as the expansion of capabilities of people the core capabilities are health, education, and purchasing power.

Question 8.
How the standard of living is measured?
Answer:
The standard of living is measured with the help of per capita income.

Question 9.
Which is the main reason for the declining sex ratio in the country?
Answer:
An evil practice of defecting the gender of the foetus and destroying it if found to be a female and is growing.

Two Mark Questions

Question 1.
Which are the contributes of process to an increase in national income?
Answer:

  • Discovery of additional resources
  • Education reforms
  • Better techniques
  • Demand for production.

Question 2.
Which factors are supported to increase in income in longer period?
Answer:

  • Short term spurts in income are not considered as development
  • The changes in supply of factors of production and demand for goods and services should be continuous in order to bring about sustained increase income over longer period.

Question 3.
Why did we call percapita income is an alternative indicator of the economy?
Answer:

  • Per capita income is not considered the distribution of income among people as well as the availability of basic amenities.
    Ex: Food, Shelter, Education.
  • Attempts are made to extend the income measure by including other parameters of development.

Question 4.
Which is the definition of UNDP about HDI?
Answer:
The core capabilities of a country’s population are defined measured and combined to derive the composite HDI.

Question 5.
Differentiate between average period and the expected period of schooling?
Answer:
The average period of schooling completed by individuals above 25years but expected period of school education that the children of 5 years might receive in their lifetime.

Three Mark Questions

Question 1.
Write a note on Real National income.
Answer:

  • National income is the total value of all goods and services produced in a country during one year.
  • Higher-income, higher is the economic development and vice-versa
  • Real refers to purchasing the power of income.
  • When we estimate the income based on the increased prices.
  • We should remove that increased prices effect to arrive at the real increase in income.
  • This price adjusted income reflects the true purchasing power of income.
  • Price stability

Leave a Comment