Karnataka Class 10 English Solutions Poetry Chapter 6 Ballad of the Tempest

You can Download Ballad of the Tempest Poem Questions and Answers Pdf, Notes, Summary Class 10 English Karnataka State Board Solutions to help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Ballad of the Tempest Poem Questions and Answers, Notes, Summary

Question 1.
‘We were crowded in the cabin, Not a soul would dare to sleep’
a. Who does the word ‘we’ refer to here?
b. Not a soul would dare to sleep-why was it so?
Answer:
a. Here we refer to the group of sailors in that particular ship.
b. In the midnight during the winter season, their ship caught by the violent storm. So the sailors would not dare to sleep because of fear.

Question 2.
The poet says ‘This is a fearful thing in winter….’ According to the poet, what is referred to as a fearful thing in winter? How would be the condition in the deep sea during winter on the sea?
Answer:
The sailors need to carry life jackets. There should also be small boats which might be of use if the ship is wrecked. The sailors need to be good swimmers. They should have good knowledge of the direction of the wind, sea, and sea creatures.

Question 3.
How does ‘it’ affect the sailors? (Read the first two stanzas)
Answer:
During winter the seawater will be very chill and became frozen into ice. If the ship shattered, the condition would be serious. The sailors had to face many difficulties. It affects the sailors to death. The rescue was a formidable task.

Question 4.
The speaker and his crew-mates sat in darkness and prayed. What did they hear?
Answer:
When the speaker and his crewmates were busy with their prayers, they heard the shout of the captain that they were lost.

Question 5.
When the captain shouted “We are lost”, how did his daughter react?
Answer:
The captain’s daughter was little and innocent. In this situation, she reacted calmly. She took the captain’s cold hand and whispered. God is there upon the sea as God on the land. God was the same everywhere.

Question 6.
The crew-mates kissed the maiden and spoke in better cheers. What made them feel cheerful?
Answer:
By hearing the innocent words of the little maiden, the crew-mates got some hope. The sudden changes occurred in their heart. They kissed her and cheered up.

Question 7.
‘A ship is always safe at the shore, But it was not built for that’. What does this mean?
Answer:
The ship was built to sail on the sea and ocean. If we keep the ship at the shore, it is safe. But what is the use? Ships sail on the sea, it should face the dangers that would come across. Then only its purpose survived. So it was not built to keep at the shore. Similarly, the man was born to some purpose, if he was not ready to face the problems or challenges of life, what is the use of his life. So we are ready to face the challenges.

Read And Appreciate

Question 1.
The poet uses the phrase ‘the hungry sea’. What can the reader imagine from this?
Answer:
The hungry sea means, the sea wanted something to eat. When the violent storm was deep and the ship was going to wreck. The seamen or the sailors had to face great risk. In this situation, the crew might think that they might become victims. The would feel like this because of fear. The reader could imagine that sailor’s life is not safe. The figure of speech employed in lines 11 and 12 is personification.

Question 2.
The poet uses expressions which are unusual, evocative, and rhythmic. Some examples are given with explanations.
Answer:
i Shattered by the blast – Onomatopoeia
ii Midnight on the waters – the image of one imposing (covering) on the other.
iii. breakers talked with death – Personification
iv. Captain staggered down the stairs – the image of movement.
v. icy hand – (tactile) sense of touch.

Ballad of the Tempest Additional Questions and Answers

Multiple Choice Questions

Question 1.
James Thomas Fields wrote the poem by the name _____
a. Ballad of the Tempest
b. Anniversary poem
c. Book of Ballads
d. Ballads and verses
Answer:
a. Ballad of the Tempest

Question 2.
The tempert means ______
a. temperature
b. wind
c. wind on sea
d. a violent storm
Answer:
d. a violent storm

Question 3.
Fortune favours the ______
a. devotees
b. brave
c. poets
d. sailors
Answer:
b. brave

Question 4.
In this peom, the Sailors face a great _____
a. danger
b. sea whale
c. rock
d. peril
Answer:
d. peril

Question 5.
The sailors were crowded in the
a. Cabin
b. room
c. temple
d. at sea shore
Answer:
a. Cabin

Question 6.
The storm is a fearful thing in _____
a. Summer
b. Rainy season
c. Winter
d. Autumn
Answer:
c. Winter

Question 7.
It was a ______ on the waters
a. day
b. midnight
c. night
d. evening
Answer:
b. midnight

Question 8.
To hear the rattling ______
a. Cabin
b. mast
c. trumpet
d. deck
Answer:
c. trumpet

Question 9.
We ______ there in silence.
a. shout
b. whisper
c. spoke
d. shuddered
Answer:
d. shuddered

Question 10.
The _____ held his breath
a. man
b. crew
c. stoutest
d. seamen
Answer:
c. stoutest

Question 11.
The hungry sea was ____
a. eating
b. roaring
c. shouting
d. jumping
Answer:
b. roaring

Question 12.
The _____ talked with death
a. breakers
b. crew
c. captain
d. sea
Answer:
a. breakers

Question 13.
Thus we sat in ____
a. cabin
b. room
c. kitchen
d. darkness
Answer:
d. darkness

Question 14.
Each one busy with his _____
a. shedule
b. work
c. prayers
d. task
Answer:
c. prayers

Question 15.
The captain shouted that “_____”
a. we won
b. we are lost
c. we get it
d. we succeeded
Answer:
d. we succeeded

Question 16.
His little daughter _____
a. singing
b. dancing
c. playing
d. whispered
Answer:
d. whispered

Question 17.
As she took his ______
a. icy hand
b. hand
c. bag
d. food
Answer:
a. icy hand

Question 18.
Isn’t _____ upon the ocean, just the same as on the land?
a. whale
b. Seamen
c. God
d. man
Answer:
c. God

Question 19.
Then we kissed the little _____
a. girl
b. boy
c. child
d. maiden
Answer:
d. maiden

Question 20.
We ______ in better cheer.
a. ask
b. spake
c. worship
d. get
Answer:
b. spake

Question 21.
We ____safe in the harbor.
a. guarded
b. watched
c. anchored
d. sit
Answer:
c. anchored

Question 22.
When the morn was ______ clear.
a. shining
b. going
c. rising
d. founding
Answer:
a. shining

Question 23.
James Thomas Fields delivered his _____ poem to the Boston Mercantile Library.
a. famous
b. anniversary
c. little
d. well known
Answer:
b. anniversary

II Match the following :

KSEEB SSLC Class 10 English Solutions Poetry Chapter 6 Ballad of the Tempest 1
Answer:
1 – d
2 – e
3 – a
4 – f
5 – b
6 – c

III. Give one word for the following:

Question 1.
A narrative composition in rhythmic verse suitable for singing.
Answer:
Ballad

Question 2.
A violent storm.
Answer:
Tempest

Question 3.
A private room on a ship or boat.
Answer:
Cabin

Question 4.
to break apart.
Answer:
Shatter

Question 5.
to make a rapid succession of short sharp noises.
Answer:
rattle

Question 6.
A device of metal attached to a ship ‘ or boat by a cable and cast overboard to hold it in a particular place.
Answer:
Anchor

Question 7.
Large turbulent waves moving towards the land.
Answer:
Breakers

Question 8.
to come unsteadily
Answer:
Stagger

Answer the following questions in 2-3 sentences each:

Question 1.
What picture of the sea does the poet create in the poem ‘The Ballad of the Tempest’?
Answer:
The picture of the sea is of destruction. The poet creates the picture of the sea as a monster ready to swallow everything including the ship. It is as if the sea colludes with death to destroy the sailors.

Question 2.
The sailors in ‘Ballad of the Tempest’ shuddered in silence. When did they do so?
Answer:
The sailors were huddled in the cabin as there was a storm raging outside. When the captain ordered the mast to be cut so as to save the vessel, the sailors shuddered in silence.

Answer the following questions in 6-8 sentences each:

Question 1.
What is a ballad? What features of a ballad do you see in this poem?
Answer:
A ballad is a long narrative poem set to music. A story or an incident is narrated in a ballad. Ballads are known for the simple language employed and mental pictures or images created. Usual figures of speech and stock phrases are used. We see that in the poem, the poet narrates the fearful incidents of one night and makes the narration descriptive with mental imagery. Although it is a poem revolving around the emotion of fear, there is an easy rhythmic flow which makes the poem musical.

Read the following extracts and answer the questions given below them:

Question 1.
We were crowded in the cabin,
Not a soul would dare to sleep.
a) Who were crowded in the cabin? OR Who does ‘we’ refer to?
b) Why were they crowded?
c) Why did none of them dare to sleep?
Answer:
a) The sailors.
b) They were crowded in the cabin as the sea was on storm and they thought their end was near.
c) All the sailors were worried about the impending storm and hence none dared to sleep.

Question 2.
“Isn’t God upon the ocean,
Just the same as on the land?”
a) Who asked the question? OR Who is the speaker?
b) Why does the speaker say this?
c) What effect did it have on the sailors? OR How does the statement have an impact on others?
d) How does the poet highlight the power of faith through these lines?
Answer:
a) The captain’s daughter.
b) She said so because the captain said that they were lost and declared his fears about their safety.
c) On hearing the little girl, the despondent sailors cheered up, believing in the protective love of God towards them.
d) Though the sailors had been praying, they did not completely believe in their prayer and thought their end was near. But the faith of the little girl transformed them and they placed themselves fully in the care of God and were saved.

Question 3.
“Isn’t God upon the ocean Just the same as on the land.”
a) Who asked this question?
b) When did the speaker say so?
c) What does it mean?
Answer:
a) The captain’s little daughter.
b) When the captain was shouting desperately that they were lost.
c) It means that God is omnipresent and will protect his children on land and ocean. It is necessary that we submit ourselves to the complete care and protection of God and let His will have its way.

Question 4.
“We are lost”, shouted the captain.
a) Who does ‘we’ refer to?
b) Why did the speaker make the statement?
c) What reaction did the speaker get?
Answer:
a) The ship with its crew.

b) The crew is all crowded in the cabin as the sea is on storm and they think their end is near. They shudder at the thought of the hungry sea roaring in rage, ready to devour them all. The captain himself, having lost hope, announces that they are lost.

c) When the captain said so, his little daughter calmly took his hand and reminded him that the Lord, who protected his people on the land, will protect them out on the sea too. The little girl’s faith in God revived the faith of the sailors too and instead of growing more and more despondent, they grew hopeful and cheerful.

Ballad of the Tempest Poem Summary in English

“Ballad of the Tempest” was written by James Thomas Fields. Once a ship was caught by the violent storm. In this poem, the poet describes the situation and condition of the sailors. The poem is a ballad and it is one of the poet’s masterpiece. Here the speaker of the poem is the Sailor. Really voyage on the sea is an adventurous task. Here the poem starts in which the sailors had to face great danger. The ship was caught by the violent storm at midnight. All the sailors had crowded in the cabin.

Though it was midnight no one dared to sleep. All were frightened. The storm was very deep. It was fearful because it was winter season. The ship was to break apart by the gust of wind. The sailors heard the rattling sound of the trumpet and someone thundered to cut away the mast. All sailors were in silence out of fear. Even the strongest brave person had held his breath. The sea was roaring like a hungry lion. The large turbulent waves talked with death and moving towards the land. All were sitting in darkness.

Everyone was praying God for their safety. At that moment the captain shouted that they were lost When he was coming unsteadily down the stairs, his little daughter by her innocent heart whispered. She took her father’s cold hands and said that the God upon the ocean was the same as on land isn’t it? By hearing her talk all got some hope and prayed the God earnestly. All were kissed the little maiden. Suddenly the astonishing change occurs, and the sailors anchored the ship safely in harbour. The morning in the sky was shining very clearly. The danger which comes like a mountain could disappear like sand. Fortune favours the brave. God is everywhere but man has faith in him.

Ballad of the Tempest Poem Summary in Kannada

Ballad of the Tempest Poem Summary in Kannada 1
Ballad of the Tempest Poem Summary in Kannada 2

KSEEB SSLC Class 10 English Solutions

Leave a Comment

error: Content is protected !!