Karnataka Class 10 English Solutions Supplementary Reader Chapter 2 On Top of the World

You can Download On Top of the World Questions and Answers Pdf, Notes, Summary Class 10 English Karnataka State Board Solutions to help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

On Top of the World Questions and Answers, Notes, Summary

Answer the following questions:

Question 1.
Give an account of Dicky Dolma’s hardship and challenges she faced before she was qualified for this venture.
Answer:
Dicky Dolma faced emotional, financial and physical hardships and challenges. At the tender age of eleven, she lost her mother and brother. When she was getting ready for the final frontier, her father was bed-ridden and she needed a lot of money for his treatment. Despite these problems, she practiced for four hours daily in order to achieve her goal.

Question 2.
How had Dolma described her preparedness for the task of scaling Mount Everest?
Answer:
From childhood days she had an urge to climb Mount Everest. Daily she watched the beautiful, breathtaking view of the Mountain. She had firm determination, and hard work helped her. She practiced for 4 hours a day. She had one-track mind and ready to face hardships. Her desire grew when she came to know about the newly opened mountaineering institute in Manali. She was just 16 years at that time. She joined the institute and got ‘A’ grade and selected at all India level.

II. Answer the following question :

Question 1.
“With zeal and determination, there is nothing that one cannot achieve”. What else do you think is necessary to achieve, besides zeal and determination. Have a discussion in the class.
Answer:
Zeal and determination are definitely two decisive factors in achieving success. However, there can be a host of other factors too. There can be educational challenges. If you are particular about your career in other fields, you cannot neglect your education. If a person is already employed, there will be problems of leave, the permission of the superiors etc. There can be family matters.

There can be objections from your elders, friends, and relatives. If you are already married, the situation can be worse still. There can be health problems putting an end to your passion. There can be a problem of not having proper training centres as mountaineering needs coaching. Compounding all this can be a financial problem. Thus we see that nothing comes easy on a silver platter.

Question 2.
Narrate the adventurous story of Dicky Dolma in your own words.
Answer:
Dicky Dolma has become a name to be reckoned with as the youngest to climb Mount Everest. This she did when she was barely 19, against many odds. She faced emotional, financial and physical hardships and challenges. At the tender age of eleven, she lost her mother and brother. When she was getting ready for the final frontier, her father was bedridden and she needed a lot of money for his treatment. Despite these problems, she practiced for four hours daily in order to achieve her goal.

We can say that her passion went back to her childhood days because being born in Palchan in Himachal Pradesh, she had always been surrounded by mountain peaks, and she had the desire to enjoy the view from the mountain peak all along. Mountaineering course with an ‘A’ grade at Manali in 1991 helped in a substantial way. Finally, Dolma was chosen for an all-India expedition to Mount Everest. For Dolma it was the ‘dream come true’ moment.

On Top of the World Additional Questions and Answers

Multiple Choice Questions

Question 1.
“On Top of the world” was written by _____
a. Dicky dolma
b. Meha
c. Mathur
d. Tessy Koshy
Answer:
a. Dicky dolma

Question 2.
Dicky Dolma was born in _____ Himachal Pradesh
a. Manali
b. Simla
c. Kulu
d. Palchan
Answer:
d. Palchan

Question 3.
She had been regular at the Nationals since _____ and still participate.
a. 1993
b. 1989
c. 1978
d. 1979
Answer:
b. 1989

Question 4.
She was deeply interested in ______ before mountaineering
a. listening music
b. sports
c. skiing
d. trekking
Answer:
c. skiing

Question 5.
As for taking the challenge of the _____ mountains, it wasn’t a difficult decision
a. beautiful
b. lofty
c. highest
d. snow -claded
Answer:
b. lofty

Question 6.
Dicky Dolma took up the basic mountaineering course at in 1991
a. Simla
b.Kulu
c.Manali
d. Palchan
Answer:
c.Manali

Question 7.
She scored _____ grade in training course
a. A
b. B
c. C
d. D
Answer:
a. A

Question 8.
She lost her mother when she was ______ years old
a. 10
b. 11
c. 16
d. 19
Answer:
b. 11

Question 9.
That urge to climb those peaks and ______ the breathtaking view
a. feel
b. zeel
c. savour
d. grandeur
Answer:
c. savour

Question 10.
For the final selection, she had to undergo three successful ______ to different mountains
a. training
b. expeditions
c. feat
d. quest
Answer:
b. expeditions

Question 11.
As for sincerity and responsibilities, she was not a _______
a. shirker
b. determined
c. loose – hearted
d. fickle minded
Answer:
a. shirker

Question 12.
Besides mountaineering, she loves music especially old ______songs
a. English film
b. Folk
c. Hindi film
d. Devotional
Answer:
c. Hindi film

II. Match the following:

KSEEB SSLC Class 10 English Solutions Supplementary Reader Chapter 2 On Top of the World 2
Answer:
1 – e
2 – a
3 – d
4 – f
5 – b
6 – c

III. Give one-word of phrase for the following:

Question 1.
National level competitions in skiing.
Answer:
Nationals

Question 2.
Experience and enjoy.
Answer:
Savour

Question 3.
Mind with determination
Answer:
One-track mind

Question 4.
an organized journey with a purpose
Answer:
Expedition

Question 5.
an unbelievable and almost frightening adventure.
Answer:
awesome feat

Question 6.
in the true sense of the term.
Answer:
literally

Question 7.
to take any risk
Answer:
to go to any length

Question 8.
the person running away from the risk or responsibility.
Answer:
shirker

Answer the following questions:

Question 1.
Why did Dicky Dolma take to mountaineering?
OR
What was Dicky Dolma fascinated by since her childhood? Why?
OR
How did the lofty Himalayas inspire Dicky Dolma?
Answer:
Right from her childhood Dolma had been fascinated by the grandeur of the snow-clad peaks of the Himalayas. Being born and brought up in Palchan, beautiful mountain peaks surrounded her. The first thing she saw every morning when she woke up was the mountains. The urge to climb these peaks and savour the breathtaking view from the top was the reason she took to mountaineering.

Question 2.
What does Dolma say about the view from the top of Mount Everest?
OR
How did Dicky Dolma feel after climbing Mount Everest?
Answer:
Dolma says that the view from the top is something that only an Everester can understand, but will not be able to describe fully. It is much more breathtaking than one could ever imagine. She says that the National and State awards that she has won are nothing compared to the experience of seeing that view.

Question 3.
What factors encouraged Dolma to take up the basic engineering course?
OR
Dolma says, “It is not a difficult decision for me to take up the challenge of the lofty mountainsWhy does she say so?
OR
Taking up mountaineering was not a difficult decision for Dicky Dolma. Justify.
Answer:
From her childhood, Dolma was fascinated by the grandeur of the snow-clad peaks of the Himalayas. Beautiful mountain peaks surrounded her house in Palchan. They were the first things she saw every morning when she woke up and this developed in her the zeal and the urge to climb those peaks and savour the breathtaking view from the top. In addition, after sensing her keenness, even her family and friends supported her in her decision. Hence, taking up the challenge of the lofty mountains wasn’t a difficult decision for her. So, at the tender age of 16, she registered for the basic mountaineering course in Manali.

Question 4.
What can we learn from Dolma’s life?
Answer:
From Dolma’s life we can realise that if the spirit is willing, nothing is impossible. Dolma faced problems in life right from her childhood. At the tender age of eleven, she lost her mother and brother. When she was getting ready for the final frontier, her father was bed-ridden and she needed a lot of money for his treatment. She faced emotional, financial and physical hardships and challenges. Despite these problems, she practiced for four hours. daily in order to achieve her goal. We can say that her passion which went back to her childhood days and her grit and determination made her realize her dream.

On Top of the World Summary in Kannada.

On Top of the World Summary in Kannada 1
On Top of the World Summary in Kannada 2
On Top of the World Summary in Kannada 3
On Top of the World Summary in Kannada 4

KSEEB SSLC Class 10 English Solutions

Leave a Comment