KSEEB SSLC Class 10 Geography Solutions Chapter 1 Indian Position and Extension

Students can Download Geography Chapter 1 Indian Position and Extension Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB SSLC Class 10 Social Science Solutions helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 10 Social Science Geography Chapter 1 Indian Position and Extension

Class 10 Social Science Indian Position and Extension Textual Questions and Answers

I. Fill in the blanks with suitable answers:

Question 1.
The total area of India is ………….. Sq km.
Answer:
32,87,263.

Question 2.
The country to the south-east of India is ……………
Answer:
Sri Lanka.

Question 3.
The …………….. latitude passes through the middle of India.
Answer:
Tropic of cancer.

KSEEB Solutions

Question 4.
The newly formed state of India is ……………
Answer:
Telangana.

II. Discuss in groups and answer the following questions.

Question 1.
Give the latitudinal and longitudinal extent of India.
Answer:
The mainland of India extends from 8°.4′ to 37°.6′ North latitude and from 68°.7’ to 97°.25’ East longitude.

Question 2.
Which is the southernmost point of India?
Answer:
The Indira Point which is located in the Nicobar island at 6°.45′ N lattidude is the Southernmost point of India.

Question 3.
Name India’s neighbouring countries situated in north west.
Answer:
Pakisthan and Afghanistan are the neighbouring coutries situated in north west.

Question 4.
Write a short note on the frontiers of India.
Answer:
India has both land and water frontiers. The land frontiers of the country is about 15,200 k.m. Except in some places India has natural frontiers almost on all side. The Himalayan ranges form a natural frontier in the north between India and China. The mainland of India has water frontier of about 6100 km. the total length of India’s coastline including the Andaman and Nicobar islands as well as Lakshadweep islands is 7516.5 km. The Arabian sea in the west, the Indian ocean in the south and the Bay of Bengal in the east fom the water frontiers. They are also natural frontiers.

III. Activity

Question 1.
Draw an outline map of India, and mark and name its States, Union Territorries and capital cities.
Answer:
KSEEB SSLC Class 10 Geography Solutions Chapter 1 Indian Position and Extension 1

Class 10 Social Science Indian Position and Extension Additional Questions and Answers

Question 1.
The land frontiers of India is ……………
Answer:
15,200 km.

KSEEB Solutions

Question 2.
The east to west extent of India is over ………….
Answer:
2933 km.

Question 3.
From the north to south extent of India is …………….
Answer:
3214 km.

Question 4.
The Southern tip of India is called ……………
Answer:
Indira Point.

Question 5.
India has …………. neighbouring countries.
Answer:
7

II. Discuss in groups and answers the following questions.

Question 1.
Which is the central merdian of India?
Answer:
82 1/2 ° E.

Question 2.
Name the neighbouring countries of India.
Answer:
Pakistan, Afghanistan, Nepal, Bhutan, China, Bangladesh and Myanmar are the neighbouring countries of India.

Two Marks Questions

Question 1.
Write the location of India in the Asian continent.
Answer:

  • Geographically India is located in the Northern Hemisphere and is at the centre of the Eastern Hemisphere.
  • It is a peninsula situated in South – East Asia.

Question 2.
Write a short note on the frontiers of India?
Answer:
The land frontiers of the country is about 15,200 km. The Himalayan ranges form a natural frontier in the North between India and China. The total length of India’s coast line including the Andaman and Nicobar islands as well as Lakshadweep islands, is 7516.5 km.; The Arabian sea in the west, the Indian ocean in the South and the Bay of Bengal in the east form the water frontiers.

Question 3.
Write the administrative divisions of India
Answer:
India is divided into 29 states and 7 union territories which includes the national capital territory of Delhi. Among the states Rajasthan is the largest state and the Goa is the smallest state.

We hope the KSEEB SSLC Class 10 Geography Solutions Chapter 1 Indian Position and Extension help you. If you have any query regarding Karnataka SSLC Class 10 Geography Solutions Chapter 1 Indian Position and Extension, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Leave a Comment