KSEEB SSLC Class 10 Geography Solutions Chapter 7 Indian Land Resources

Students can Download Geography Chapter 7 Indian Land Resources Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB SSLC Class 10 Social Science Solutions helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 10 Social Science Geography Chapter 7 Indian Land Resources

Class 10 Social Science Indian Land Resources Textual Questions and Answers

I. Fill in the blanks with suitable answers:

Question 1.
The land which is not used for cultivation is called …………..
Answer:
Fallow land.

Question 2.
A system of farming involving both crops and livestock is known as farming.
Answer:
Mixed farming.

Question 3.
The crops grown in between the Kharif and Rabi season are called ……………. crops.
Answer:
Zaid.

KSEEB Solutions

Question 4.
The largest rice producing state in India …………….
Answer:
West Bengal.

II. Answer the following after discussing them in groups.

Question 1.
What is meant by land use pattern?
Answer:
The distribution of land for different uses such as forestry, cultivation, pastures etc is called ‘Land use’ or “Land utilization.”

Question 2.
What is plantation farming? Give examples.
Answer:
It refers to the cultivation of single crop on large estates for the market. It requires more labour and capital. Tea, coffee, rubber and coconut are the important plantation crops of India.

Question 3.
Distinguish between the Kharif and Rabi crop season.
Answer:
The Rabi and Kharif crop season are distinguished as follows:

The Rabi The Kharif
i) The sowing takes place in October – November. The sowing takes place in June- July
ii) This sowing requires North-East Monsoon rains This requires South-west Monsoon rain.
iii) Wheat, barley, grain linseed are the main Rabi crops. Risce, Jowar, ragi, cotton, groundnuts,tobacco are the main Kharif crops.

Question 4.
What are the conditions required for sugarcane cultivations?
Answer:

  • Sugarcane is an annual crop and it is grown in irrigated areas.
  • It requires high temperature of 21°C to 26°C and heavy rainfall ranging from 100 to 150cm per annum.
  • It thrives best in alluvial and loamy soil.
  • The most important sugarcane producing states are Uttarpradesh, Maharastra,
  • Tamilnadu, Karnataka, Gujarat, and Andhra pradesh.

Question 5.
What are the beverage crops? Give examples.
Answer:
The crops which are used to produce stimulating drinks are called ‘beverage crops’.
Eg: Coffee, tea etc.

KSEEB Solutions

Question 6.
Explain the role of Horticulture in India.
Answer:

  • The intensive cultivation of fruit, vegetables, flower, medicinal and aromatic plants is called Horticulture.
  • In India horticulture provides an incentive for making agriculture more profitable through efficient land-use, optimum
  • utilization of natural resources and generating skilled employment for the rural masses.
  • It enhances exports and provides nutritional security.
  • India with its wide variety of climate and soil has good potential for growing a variety of horticultural crops.
  • Its share in the global production of fruits is 11% and that of vegetables is 7%.
  • Horticulture is carried on mainly in Andhra Pradesh, Harayana, Himachal Pradesh, Jammu and Kashmir, Karnataka, Tamil Nadu, Kerala, Maharastra, and Uttar Pradesh.

Class 10 Social Science Indian Land Resources Additional Questions and Answers

Question 1.
Use of ………… is very essential for the growth of the economy.
Answer:
land.

Question 2.
Forest area is high in ………… islands.
Answer:
Andaman and Nicobar.

Question 3.
A type of farming in which the production of crops is consumed almost by the farmer and his family is called …………….
Ans:
Subsistence Farming.

Question 4.
…………. and …………. are major crops of India.
Answer:
Food crops, commercial crops.

Question 5.
Commercial crops are grown for ……………..
Answer:
sale.

Question 6.
For Horticulture farming ………………. and …………… are required
Answer:
labours, capital.

Question 7.
A method of farming carried where irrigation is either absent or limited is called ………………
Answer:
Dairy farming.

Question 8
……………. refers to cultivation of crops in area which receives sufficient rainfall.
Answer:
Humid Farming.

KSEEB Solutions

Question 9.
The crops which provide raw materials for textiles industry are called ………………..
Answer:
fibre crops.

Question 10.
…………… and ……………. are the most important fibre crops of India.
Answer:
Cotton, Jute.

Question 11.
The progress of the horticulture field is called …………….
Answer:
Golden Revolution.

Question 12.
The tea contains the ………………..
Answer:
Theme.

Question 13.
Tobacco is introduced in India by the ………………
Answer:
Portuguese.

KSEEB Solutions

Question 14.
Tea is a ………… crop.
Answer:
beverage.

Multiple Choice Questions

Question 1.
Least net sown area found in
a) Bihar
b) Rajasthan
c) Punjab
d) North-Eastern states
Answer:
d) North-Eastern states

Question 2.
Permanent pastures and other grazing lands found in
a) Himachal pradesh, Gujarat and Madhya pradesh
b) Meghalaya, Tripura and Mizoram
c) Kerala, Karnataka and Assam
d) Goa, Odisha and Maharashtra
Answer:
a) Himachal Pradesh, Gujarat and Madhya Pradesh

Question 3.
Labour and investment are applied per unit of land is called
a) Intensive farming
b) Plantation farming
c) Sedentary farming
d) Mixed farming
Answer:
a) Intensive farming

Question 4.
This farming is mainly practiced in peninsular India and in Western Rajasthan –
a) Sendentary farming
b) Irrigation farming
c) Dry farming
d) Humid farming
Answer:
c) Dry farming

Question 5.
The largest producer of rice in India is
a) Andhra pradesh
b) West Bengal
c) Assam
d) Kerala
Answer:
b) West Bengal

Question 6.
This project has been designed on the lines or Tennessee valley authority in USA
a) Bhakra nangal project
b) Hirakud project
c) Damodar valley project
d) Rihand project
Answer:
c) Damodar valley project

Question 7.
This project comprises of the construction of three dams on River Mahanadi at
a) Hirakud, Tikarapura and Naraj
b) Tilaya, Maithan and Panchet hill
c) Bhakra, Gobind sagar and Nangal
d) Alamatti, Narayanapura and Pampasagar
Answer:
a) Hirakud, Tikarapura and Naraj

Three Marks Questions

Question 1.
Write the classification of land use in India.
Answer:

  • Net área sown
  • Forest area
  • Land not available for cultivation
  • Fallow land
  • Cultivable waste
  • Permanent pasture and other grazing lands
  • Land under miscellaneous uses.

Question 3.
Write the differences between shifting farming and sedentary farming.”
Answer:
1) Shifting farming :- It is a type of agriculture in which a patch of forest is cleared and burnt to be cultivated for a few years until the fertility of the soil is reduced.

  • The land is then abandoned and new forest areas are cleared and burnt for cultivation.
  • It is practiced by the tribals in the forest area. Ex :- Assam, Meghalaya, Nagaland, Madhya pradesh, Kerala and Odisha.

2) Sedentary Farming :- It is cultivation of land at a fixed location instead of shifting from one place to another.

  • The farm land is not abandoned but cultivated year after year.

Question 5.
Which factors influence on cropping pattern?
Answer:

  • It is due to several factors such as relief features.
  • different soil
  • climate
  • Size of farms
  • water supply
  • income of farmers
  • technology etc.

Question 7.
What are the factors essential for growing Cotton?
Answer:

  • It is most important Fibre crop
  • Tropical crop and Sub tropical crop
  • Temperature :-21°C – 24°C
  • Rainfall :- 50cm to 150cm
  • Soils :- Black soil
  • Growing areas :- Maharastra, Gujarat, Andra pradesh, Madhya pradesh, Karnataka.

 

We hope the KSEEB SSLC Class 10 Geography Solutions Chapter 7 Indian Land Resources help you. If you have any query regarding Karnataka SSLC Class 10 Geography Solutions Chapter 7 Indian Land Resources, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Leave a Comment