KSEEB SSLC Class 10 Geography Solutions Chapter 8 Indian Mineral & Power Resources

Students can Download Geography Chapter 8 Indian Mineral & Power Resources Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB SSLC Class 10 Social Science Solutions helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 10 Social Science Geography Chapter 8 Indian Mineral & Power Resources

Class 10 Social Science Indian Mineral & Power Resources Textual Questions and Answers

I. Fill in the blanks with suitable answers:

Question 1.
The most important ferro-alloy metal is ……………..
Answer:
manganese ore.

Question 2.
The main source of Aluminium is ……………..
Answer:
Bauxite.

Question 3.
The important non-metallic mineral is ……………..
Answer:
Mica.

KSEEB Solutions

Question 4.
A fuel substance of plant origin is …………….
Answer:
coal.

Question 5.
Shivanasamudram hydal power station is in the state of ……………..
Answer:
Karnataka.

II. Answer the following question after discussing them in groups.

Question 1.
Define the terms Mineral and Mining.
Answer:
Mineral is a natural inorganic substance that possesses a definite chemical composition and physical properties. The process of extracting minerals from the Earth is called ‘mining’.

Question 2.
What are the main uses of Manganese ore?
Answer:
Uses of Manganese ore: it is used for the manufacture of steel. It is also used in the manufacture of dry batteries, paints, glass, pottery and calico printing.

Question 3.
Mention the major states producing Bauxite.
Answer:

  • Odisha has the largest reserves and is the biggest producer of bauxite ore in India.
  • Chhattisgarh: Bilaspur, Durg. Surguja, Raigarh
  • Maharastra: Ratnagiri, Kollapur, Thana, Satara
  • Jharkhand: Ranchi, Lohardaga, Palamau
  • Gujarat: Jamnagar, Junagadh, Kheda, Bhavanagar.
  • Karnataka: Uttar Kannada, Belgavi, Chikkamgaluru

KSEEB Solutions

Question 4.
Meaning and importance of power resources in India.
Answer:
The resources which are necessary for the generation of energy are called ‘Power resources’. Power resources are essential for economic development and improving the standard of living of the people in a country. They play a major role in the development of industry, agriculture, commerce, transport and communications etc. On the basis of their nature power resources can be divided as conventional and Non-conventional power resources. Conventional power resources includes coal, petroleum, natural gas etc. Most of these are exhaustable. Non-conventional power resources include alternative sources of energy such as solar, wind, tidal, geo¬thermal power, biogas etc.

Question 5.
Explain the distribution of Petroleum in India.
Answer:
In India, most of the petroleum reserves are found in Bombay high and in the states of Gujarat, Assam, Andhra Pradesh and Tamil Nadu.
Bombay High oil field extend in Arabian Sea near to Mumbai has the largest reserves of Petroleum and has the largest reserves of Petroleum and has the highest production of crude oil in India. Gujarat is the second leading oil producing area in India. Its important oil fields are Ankaleswar, Cambay, Kalol, Navgaon and Mehsena. Petroleum was first discovered in India at Makum in Assam- Formerly, Assam was, the leading producer of crude oil. Now it ranks third. The main oil fields are Digboi, Naharkatiya, Moran-Hugrijan, Sibsagar and Rudrasagar. The other oil fields are located in the basin and deltas of the Godavari, the Krishna and the Kaveri river.

Question 6.
Mention the Nuclear Power Station in India.
Answer:
The first nuclear power plant was set up at Tarapur (1969). Now there are 7 nuclear power plants in the country. The are –

  1. Tarapur, near Mumbai, in Maharashtra.
  2.  Rana Pratap Sagar, Near Kota in Rajasthan.
  3. Kalpakam, near Chenni, in Tamil Nadu.
  4.  Narora near Narora in Uttar Pradesh.
  5.  Kakrapar in Gujarat.
  6.  Kaiga near Karwar in Karnataka and
  7.  Kundan Kulam in Tamil Nadu.

Question 7.
Mention the main hydel power plants of Tamil Nadu.
Answer:
Mettur, Pykara, Papanasum, Periyar, Moyar Kundah, Suruliyar, Kodayar and Solayar are the important hydel power generation stations of Tamil Nadu.

Class 10 Social Science Indian Mineral & Power Resources Additional Questions and Answers

Question 1.
The process of extracting minerals from the Earth is called …………….
Answer:
Mining.

Question 2.
The wonder metal of the 20th century is ……………..
Answer:
Aluminium.

KSEEB Solutions

Question 3.
Mica sheets are used in ……………..
Answer:
wireless communication.

Question 4.
Coal is composed largely of ……………
Answer:
carbon.

Question 5.
Mica in Nellore is light green in colour, it is called as ……………
Answer:
Honey Mica.

Question 6.
Petroleum is also known as …………….
Answer:
Liquid Gold.

Question 7.
Electricity generated from the force of falling water is called …………….
Answer:
Hydro-electricity.

Question 8.
………. and …………. are required for the generation of nuclear energy.
Answer:
Uranium, Thorium.

KSEEB Solutions

Question 9.
Coal reserves of India are associated with two geological periods, namely ………… and ……….. coal deposits.
Answer:
Gondwana, Tertiary.

Question 10.
Petroleum was first discovered in India at ………….. Assam.
Answer:
Makum.

Multiple Choice Questions

Question 1.
It is a ferrous metallic mineral
a. Iron ore
b. Manganese
c. Bauxite
d. Gold
Answer:
a. Iron ore

Question 2.
The largest producer of manganese is
a. Punjab
b. Gujarath
c. Odisha
d. Andhrapradesh
Answer:
c. Odisha

Question 3.
Recently mica export has declined because
a. Synthetic mica is being produced in many countries
b. Many factories used some alternative minerals
c. The available of mica is decrease
d. Mica is very costly and not available
Answer:
a. Synthetic mica is being produced in many countries

Question 4.
Nizamsagar, Nagarjunasagar hydel power generation stations are in
a. Maharashtra
b. Kerala
c. Odisha
d. Telangana
Answer:
d. Telangana

One Mark Questions

Question 1.
Which state of India producer of Iron ore?
Answer:
Odisha is the largest producer of iron ore in India.

Question 2.
Why we called manganese as the ‘Jack – of all trades”?
Answer:
Manganese is known as “the jack of all trades“ among the minerals, because of its many uses.

Question 3.
Aluminium is ‘wonder metal of the 20th century’ why?
Answer:
Aluminium is the ‘wonder metal of the 20th century’ used for several purposes.

Question 4.
Petroleum is called as ‘Liquid Gold’ why?
Answer:
Petroleum is also known as Liquid Gold’ on account of its economic and strategic values.

Question 5.
What is Hydroelectricity?
Answer:
Electricity generated from the force of falling water is called hydroelectricity.

Two Marks Questions

Question 1.
Write the uses of minerals?
Answer:

  • Minerals are the gift of nature.
  • They contribute to the prosperity of a country.
  • They are useful for industrial development, construction purpose, progress of transport and communication, trade and commerce.
  • Some minerals have great economic value. Eg : gold, diamond etc.
  • India is endowed with many minerals.

Question 2.
How coal is formed?
Answer:
Coal is a fuel substance of plant origin. It is composed largely of carbon. The vegetative matter which was buried in the past ages has changed into coal due to high temperature and pressure.

Question 3.
Write the importance of petroleum.
Answer:

  • Petroleum is mineral oil which is composed of hydrocarbons
  • It is an important fuel as well as raw material for many industries.
  • It is an important source of commercial energy and is largely used for transport.
  • It provides raw materials for various petrochemical industries such as synthetic, rubber, synthetic fiber, drugs, fertilizer dyestuffs etc.

Three Marks Questions

Question 1.
Write the important hydel power generation stations of India.
Answer:
The important hydel power generation stations are

  • Karnataka : Shivanasamudram, Shimsa, Sharavathi, Linganamakki, Alamatti, Varahi. Kali and Bhadra’
  • Tamil Nadu : Mettur. Pykara , Papanasum , Periyar, Moyar. Kundah, Suruliyar, Kodayar, Solayar.
  • Maharashtra: Koyana, Khopoli, Bhola, Bhivpuri and Bihar
  • Odisha : Hirahud, Bhimkud, Balimela and Regali.
  • Andhra Pradesh : Srisailam. Ramapadasagar, Sileru
  • Telangana : Nizamsaga, Nagarjunasagar, Pochampad.
  • Keral : Iddiki, Sabargiri, Pallivasal, Parambikulam.
  • Others: Ukai, Kadana in Gujarat, Subharnarekha Maithon, Tilaiya. Panchayat hill in Jharkhand.

Question 2.
Which are the main reasons for energy crises?
Answer:
The main reasons for energy crises are

  • Meager deposits and shortage of petroleum
  • Poor quality of coal
  • Erratic rainfall, hence the shortage of water for the generation of hydroelectricity
  • Loss of power in the process of transmission
  • Limited use of non-conventional energy resources.

We hope the KSEEB SSLC Class 10 Geography Solutions Chapter 8 Indian Mineral & Power Resources help you. If you have any query regarding Karnataka SSLC Class 10 Geography Solutions Chapter 8 Indian Mineral & Power Resources, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Leave a Comment