KSEEB SSLC Class 10 History Solutions Chapter 4 Opposition to British Rule in Karnataka

Students can Download History Chapter 4 Opposition to British Rule in Karnataka Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB SSLC Class 10 Social Science Solutions helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 10 Social Science History Chapter 4 Opposition to British Rule in Karnataka

Class 10 Social Science Opposition to British Rule in Karnataka Textual Questions and Answers

I. Fill in the blanks with suitable answers :

Question 1.
The First Anglo-Mysore war took place between ……….. and ………
Answer:
Hyder ali and British.

Question 2.
The Second Anglo-Mysore war ended with …….. treaty.
Answer:
Salbhai.

Question 3.
Kittur Chenamma adopted a boy named ………….
Answer:
Shivalingappa.

KSEEB Solutions

Question 4.
Rayanna of Kittur state belonged to ………. village.
Answer:
Sangolli.

Question 5.
Surapura’ is in the present district of ………..
Answer:
Yadagiri.

Question 6.
The Bedas of ……….. village of Belgaumdistrict rebelled against the British.
Answer:
Hulagali.

Question 7.
The Amara Sulya rebellion was basically a ………. rebellion.
Answer:
Farmers.

II. Discuss in groups and answer later :

Question 1.
How did Hyder Ali come to power?
Answer:
After the death of Aurangzeb, Moghul empire was weakened. As a result the Moghul lost political control over South India. A lot of political struggles took place in Carnatic region. Before this, the death of Chikkadevaraj wodeyar in 1704 created the various political challenges in Mysuru state. His death created the problems of succession and administration.

All these developments Cloded the politics of Mysuru. Hyder Ali gained prominence in this scenario of uncertainty that clouded over the Mysuru and carnatic region. He joined Mysore Army as an ordinary soldier, but was known for his shrewd political moves. He came into prominence during the siege of Devanahalli and militaiy action against Nizam of Arcot.

Question 2.
What are the effects of Second Anglo-Mysore war?
Answer:
The Second Anglo-Mysore was started in 1780. Hyder Ali was defeated in a battle held in Port Novae by the British. This increased the confidence of the British and also changed the direction of the battle. But they suffered financial setbacks in Pulieat and Soliungur.

Meanwhile, by entering ‘Salbai Agreement’, the British were successful in winning over the Marathas and Nizam of Hyderabad to their side. Hyder Ali died due to illness during the war. The British tried to take advantage of Hyder Ali’s death by invading Mangalore and Bidanoor. They also tried to instigate the rulers of Calicut and Malabar regions against Tippu Sultan. Tippu Sultan defeated the British. The “Treaty of Mangalore” ended the Second Anglo-Mysore War in 1784.

KSEEB Solutions

Question 3.
What were the conditions of Srirangapatanam treaty?
Answer:
Following are the conditions of Srirangapatanam treaty:

  1. Tippu was forced to. part with half of his Kingdom, was forced pay three crore rupees as war damage fee.
  2. He had to pledge two of his children as a guarantee against the payment.
  3. He was also forced to release the Prisoners of War.

Question 4.
The Fourth Anglo Mysore strengthened the position of British in Mysore. Discuss.
Answer:
Fourth Anglo-Mysore War took place between Tippu Sultan and British in 1799. The British were able to destroy the strong fort. Tippu died while fighting the British in 1799. With the death of Tippu Sultan, the British were happy as if the whole of India came under their rule. Most of the territories under Tippu’s rule were shared among the British, Marathas, and Hyderabad Nizam. A small territory was handed were to the royal representative of Mysore Wodeyars. This region came to be known as Mysore Princely State.

Question 5.
Explain the method of resisting British power by Dondiya Wagh.
Answer:
Dondiya started his career as a cavalry soldier in Hyder Ali’s army and grew to the position of military general. He built his own private army and fought along with Tippu Sultan. Due to differences with Tippu, he was imprisoned. The British released him from prison after the Fourth Anglo-Mysore War. He built a small army and started his operations. He organized the army with the unhappy soldiers of Tippu’s army and the feudatory rulers who had lost power. He captured Bidanoor and Shivamogga forts and made an unsuccessful attempt to capture Chitradurga fort. Lord Wellesley tried check this rebellion.

An attack was organized on Shivamogga, Honalli, Harihara and other places under the control of Dondiya.
Dondiya lost his base. After the capture of Shikaripura, Dondiya ran away towards Gutti, which was under the control of Nizam of Hyderabad. When Nizam’s army attacked Gutti, Dondiya had to run towards the regions of Maratha. The Maratha army attacked him and captured most of his horses, camels and arms. In spite of these, he continued his war fare. When he was caught in between Maratha Army and Nizam’s army, the British attacked him near Yelaparavi and killed him at Konagal.

Question 6.
Explain the method adopted by Rayanna to fight the British.
Answer:
Sangoli Rayanna developed a sense of nationalism and went on organizing an army. He went on organizing secret meetings at sensitive geographical locations. He aimed at looting the treasury and taluk offices of the British. He had an army of five hundred men. He became furious with the villagers who were assisting the British army. The British devised a cunning strategy to capture Rayanna. They encouraged Desais who yere opposing Rani Chenamma. An Amaldhar named Krishnaraya joined hand with them. Thus Rayanna was cunningly captured and brought down to Dharwad. He was declared as an offender and was hanged till death.

Question 7.
Explain the contribution of Puttabasappa of Kodagu in freedom struggle.
Answer:
Puttabasappa took over the leadership of the rebellion. The rebellion started in the hilly region. Puttabasappa organized the rebels and calmed down the people. He declared that tax on tobacco and saflt will be with drawn, if the rebel government assumes power. The rich farmers, land owners and local chieftains were assured of this move. Puttabasappa killed an Amaldhar who was known for his brutality further increased the popularity of Puttabasappa.

The rebels marched towards Mangalore to capture it. The British were engaged in fortifying their fort in Mangalore. The rebels marched towards Mangalore through Panimangalore and Bantwal. They looted the treasury and prison of Bantwal.

The British sought the army of Thalacheri, Kannur and Bombay to quell this uprising. On hearing this development, Puttabasappa and his associated fled towards Sulya. The British captured them with the help of people in Kodagu. Puttabasappa, Lakshmappa, Bangarasa, Kedambadi Ramayaih Gowda and Guddemane Appaih were hanged till death.

KSEEB Solutions

Question 8.
Discuss the Surapura rebellion in brief.
Answer:
Surapura is at fifty kilometers from the present day Yadgir. Venkatappa Nayaka came to throne at an early age. His ascendance to throne was opposed by Krishna Nayaka’s brother Peddanayaka. This resulted in internal struggles. The British interfered in the affairs of Surapura. In 1842, they appointed Medes Taylor as their political agent and gained proxy power over Surapura.

In 1857, it came to the notice of the government that the representatives of Nana Saheba were present in Surapura. The British appointed an officer named Campbell to report on the various activities of the King. The officer submitted a report to the resident of Hyderabad that the King is involved in misadministration. The British army captured Surapura in 1858. The war continued, there are confusions regarding Venkatappa Nayaka’s end.

Class 10 Social Science Opposition to British Rule in Karnataka Additional Questions and Answers

Question 1.
British entered an agreement with Hyder Ali through ……….. treaty.
Answer:
Madras.

Question 2.
The treaty of ……….. ended the second Anglo-Mysore War.
Answer:
Mangalore.

Question 3.
Tippu Sultan signed the Treaty of ……….. and with this Third Anglo-Mysore War came to an end.
Answer:
Srirangapatna.

Question 4.
The British attacked Kittur under the leadership of ………….
Answer:
Colonel Deak.

KSEEB Solutions

Question 5.
In the year ………. Rayanna was hanged till death.
Answer:
1831.

Question 6.
The rebellion of Hulagali is called ………… rebellion.
Answer:
Bedas.

We hope the KSEEB SSLC Class 10 History Solutions Chapter 4 Opposition to British Rule in Karnataka help you. If you have any query regarding Karnataka SSLC Class 10 History Solutions Chapter 4 Opposition to British Rule in Karnataka, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Leave a Comment