KSEEB SSLC Class 10 History Solutions Chapter 8 Era of Gandhi and National Movement

Students can Download History Chapter 8 Era of Gandhi and National Movement Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB SSLC Class 10 Social Science Solutions helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 10 Social Science History Chapter 8 Era of Gandhi and National Movement

Class 10 Social Science Era of Gandhi and National Movement Textual Questions and Answers

I. Fill in the blanks with appropriate answers:

Question 1.
Gandhiji was born in ………..
Answer:
1869.

Question 2.
Jalianwala Bagh massacre took place while protesting against ………….. act.
Answer:
Rowlett.

Question 3.
The movement led by Ali brothers was …………
Answer:
Khilafat Movement

KSEEB Solutions

Question 4.
A separate nation for Muslims was put forward by …………..
Answer:
Muhammad Ali Jinnah

Question 5.
The President of Indian National Congress session of 1929 was ……………
Answer:
Jawaharlal Nehru.

Question 6.
Mahad and Kalaram movement was formed by ……………
Answer:
Dr. B. R. Ambedkar.

Question 7.
The leadership of Indian National Army’s Jhansi regiment was held by …………….
Answer:
Captain Lakshmi Sahagal.

Question 8.
Gandhiji held Salt Satyagrah in ………
Answer:
Daridi, Coastal area of Gujarath.

Question 9.
Quit India movement took place in ………..
Answer:
1942.

II. Please choose the appropriate words from the options given below and fill in the blanks:

Question 1.
First Round Table Conference was held in
a) 1930
b) 1932
c) 1931
d) 1942
Answer:
(a) 1930.

Question 2.
Swaraj Party was founded in the year ………..
a)1924
b)1922
c) 1929
d)1906
Answer:
(b) 1923

KSEEB Solutions

Question 3.
The president of Haripur session of Indian National Congress was …………
a) Sardar Vallabhabai Patel
b) Dr. B.R. Ambedkar
c) Lala Lajpat Roy
d) Subhas Chandra Bose
Answer:
(d) Subhash Chandra Bose

Question 4.
……….. is known as the Iron Man of India.
a) Bhagath Singh
b) Chandrashekar Azad
c) Abdul Kalam Azad
d) Sardar Vallabhabai Patel
Answer:
(d) Sardar Vallabhabai Patel.

III. Discuss it in a group and answer the following:

Question 1.
What were the internal tools of Gandhiji’s struggles?
Answer:
The internal tools of Gandhiji’s struggles were Sathyagraha, Ahimsa and Unity of Hindu-Muslim.

Sathyagraha: Sathyagraha is one of the major methods of protests of Gandhiji. The word ’Sathyagraha’ means ‘the assertion of the truth’. It was one of the major weapons he employed in South Africa. It is his moral weapon. It is based on Non-Violence. It means asserting the rightful place of Truth by employing peaceful means. The use of this weapon is one of the major social explorations has ever taken place in human history.

Ahimsa: Ahimsa is the basic trait of Gandhi’s struggle. He firmly believed that one should face violence with Ahimsa and Sathyagraha. Gandhi employed motherly strategies such as Ahimsa, Sathyagraha and Fasting against the brutal force of British like Military, Police, and Law. The defeat of the mighty English in the hands of Gandhi itself is a strong message in the annals of history.

Unity of Hindu and Muslim:
Gandhiji always championed the unity of Hindu and Muslims during the National Freedom Struggle. He believed that without unity among Muslims and Hindus, it is difficult to achieve independence, and also it becomes difficult to survive as nation in future. He always said Hindus and Muslims are the two eyes of Mother India. During Khilafath movement, congress expressed its support.

Question 2.
List the programmes of the Non-Cooperation Movement.
Answer:
The main programmes of Non-Cooperation movement:

  1. Boycotting schools, colleges and courts
  2. Boycotting elections to regional legislative bodies held according of 1919 Act.
  3. Returning all the honours and medals given by the British.
  4. Nominated members to the local bodies resigning from their membership.
  5. Boycotting all the government functions
  6. Boycotting all foreign goods

Question 3.
Why was the division of Bengal withdrawn?
Answer:
Bengal was the centre of protests and anti-British sentiments. Muslims in East Bengal and Hindus in West Bengal were one and they were fighting together against the British. Due to these reasons, Viceroy Lord Curzon proposed a plan to divide Bengal citing administrative problems. British Government divided Bengal in 1905.
Indian National Congress was against this division of Bengal. Foreign goods were boycotted and Indian goods were encouraged. Hence British Government withdrew division of Bengal in 1911.

KSEEB Solutions

Question 4.
Explain Chauri Chaura incident.
Answer:

  • On February 5. 1922 a big group of around 3000 farmers assembled in front of the police station.
  • They had assembled there to protest against the police officer who had beater congress workers.
  • When they were protesting in front ofan arrack shop.
  • The police started shooting from inside the station
  • Enraged bv this act. people torched the police station.
  • As a result all the twenty two policemen were charred to death.
  • Such violent incidents were repeated in other places too.
  • Gandhiji realized that this due to lack of preparation and morality among the people to hold non violent protests.
  • Hence he withdraw the non – cooperation movement on February 12, 1922.

Question 5.
Discuss Salt Sathyagraha.
Answer:
Gandhiji put forward eleven demands before the Viceroy Irwin. He conveyed the Viceroy that if those demands were not fulfilled, he would start the disobedience movement. One of the demands was the abolition of tax imposed on salt. When the Viceroy Irwin was not ready to consider the demands, Gandhiji walked on foot with his followers from Sabarmati Ashram to Dandi. He produced a handful of salt on the seashore at Dandi. With this incident Gandhiji started Civil disobedience.

Question 6.
What were the reasons for Quit India Movement?
Answer:
The Stratford Cripps Commission which was sent by the British Government proposed some suggestions in front of Indians. Proposals like according Dominion status to India, and calling a meeting to draft new constitution were tabled. It was proposed that all states will have liberty to be part of the new federation or not. These proposals were opposed by Congress and called for ‘Quit India’ movement. The Quit India movement declared ‘British, You Quit India’.

Question 7.
Write the names of important Radicals who took part in Indian National Movement.
Answer:
The names of important Radicals who took part in Indian National Movement were Netaji Subhas Chandra Bose, Aurobindo Ghosh, Bipin Chandra Pal, Lala Lajapat Roy an Bal Gangadhar Tilak.

Question 8.
What was the outcome of Second Round Table conference?
Answer:
In the second Round Table Conference, Ambedkar pressed for a separate electoral constituency for untouchables. This was opposed by Gandhi. This resulted in the ideological differences between them. As a result the second Round Table Conference too ended without any conclusion.

Question 9.
Explain the achievements of Subhas Chandra Bose in the independence movement.
Answer:

  • Subhas Chandra Bose had secured 4th rank in the Indian civil services [ICS] exam, he refused posting and became part of the national freedom struggle.
  • He toured many cities like Vienna. Berlin. Rome, Istanbul and other cities rallied the Indians settled in the placed in favour of freedom struggle.
  • The birth and raise of communism and Socialism did influence many in the congress.
  • By 1934, Subhas Chandra Bose and Jawaharlal Nehru founded the congress socialist party within the Indian national congress.
  • Subhas Chandra Bose became the president of Haripur convention of Indian national congress with the support of Gandhiji.
  • He quit congress and founded “Forward Block”.
  • The party aimed at staying within the fold of Indian national congress and had progressive ideals.
  • Bose opposed British war preparation.
  • As result, the British government arrested Subhas Chandra Bose and him under house arrest.
  • Bose escaped from the house arrest and reached Germany.
  • Bose organized the prisoners of war from India. He broadcasted his speeches over ‘Azad Hind Radio’ to IndiAnswer:
  • Bose joined hands with Rash Behari Bose to explore the possibility of seeking the help of Japan to liberate India.
  • Rash Behari Bose had founded ‘India independence League’ in Tokoyo of Japan.
  • He was calling its military wing as ‘Indian National army’.
  • Bose called for ‘Delhi Chalo’ on this occasion.
  • He said “Give me your blood, I’ll get you Indian Independence”.

KSEEB Solutions

Question 10.
Explain the various tribal revolts in the history of the Independence struggle.
Answer:
Of the tribal rebellions, the Santal’s revolt is prominent. The Santals tribes lived in Bengal and Orissa hillocks. When the permanent landlord system was brought into force by the British the condition of these people became miserable. Their lands went to the landlords. The landlords and the money¬lenders and the British government behave in a way that triggered intolerance in the Santals. The Company exploited the decency and peace-loving. The loving attitude of the Santals. Enraged by this the Santals started to loot the landlords. The agitation of the Santal became intense in Barahat area and also in Bhagatpur and Rajmahal. The Santals killed their enemies. As a result the landlords and mon- lenders ran away. The British used their army to suppress the revolt and they were successful. Although the revolt of the Santals ended, their voice gave call to many other protests in future against the British.

Question 11.
Explain the major achievements of Nehru as the first Prime Minister of India.
Answer:
After becoming the Prime Minister of India Nehru contributed to India in many ways. His contributions to India are as under:

  1. He was the architect of industrialization. He established many industries and shaped the country as a modem India.
  2. He assigned the work of merging
    the princely states with Union of India to the Home Minister Sardar Vallabh Bhai Patel who was popularly known “The Iron man of India”.
  3.  He laid the foundation for Indian Democracy by recognizing all the states on the basis of languages.
  4. A mixed economic system that had a principle of both capitalism and socialism was his contribution to modern India.
  5. He was the pioneer who envisaged the development of India through five-year plans.
  6. He advocated Non-Alignment policy to remain away from power politics.
  7. To establish peace and harmony, he brought out the formula of Panchasheel principles.

Class 10 Social Science Era of Gandhi and National Movement Additional Questions and Answers

I. Multiple Choice Questions:

Question 1.
Mahatma Gandhiji opposed the apartheid policy, in South Africa at
a. Marrocco
b. Sudan
c. Adis Ababa
d. Natal
Answer:
d. Natal

Question 2.
Gandhiji started Champaranya’s movement because to
a. Encourage farmers
b. Support of Indigo
c. To avoid land tax
d. To study of Indian poverty
Answer:
b. Support of Indigo farmers

Question 3.
The British implemented the Rowlatt Act in
a. 1917
b. 1916
c. 1915
d. 1919
Answer:
d. 1919

Question 4.
The year of the Choauri Chawara incident is
a. Feb 5th 1920
b. March 5th. 1920
c. March 5th. 1922
d. Feb 5th 1922
Answer:
d. Feb 5th 1922

Question 5.
Lala Lajapath Roy died in during
a. Civil disobedience movement
b. Non Co operation movement
c. Quit India movement
d. Khilafath movement
Answer:
a. Civil disobedience movement

Question 6.
In Telangana fanners protested against the Zamindars and
a. British government
b. Razack’s
c. Land Lords
d. Nizam
Answer:
b. Ranks

Question 7.
Gandhiji arrived back to India from South Africa in
a. 1919
c. 1868
c. 1920
d. 1915
Answer:
d. 1915

Question 8.
Gandhiji started Champaran movement in
a. 1918
b. 1917
c. 1916
d. 1919
Answer:
b. 1917

Question 9.
Gandhi formed an association called “Satyagraha Sabha” to oppose
a. Kheda movement
b. Champaran movement
c. Satyagraha movement
d. Jallianwala Bagh Incident
Answer:
d. Jallianwala Bagh Incident

Question 10.
Lala Lajpath Roy died when the protesters were lati charged in Lahore because,
a. they opposed Simon commission
b. they opposed 1919 act
c. they founded Swaraj party
d. they opposed cripps commission
Answer:
a. they opposed Simon commission

Question 11.
This act provided for fedaral structure at the Central level,
a. 1909 act
b. 1935 act
c. 1919 act
d. 1947 act
Answer:
b. 1935 act

Question 12.
Workers struggle in Calcutta was started in
a. 1942
b. 1937
c. 1827
d.1927
Answer:
c. 1827

Question 13.
“Forward Block” founded by
a. Javaprakash Narayan
b. Subhas Chandra Bose
c. Chandrashekar
d. Bhagath Singh
Answer:
b. Subhas Chandra Bose

Question 14.
The main result of “Direct Action day” on August I6,h 1946 was
a. Communal clashes
b. Division of Bengal
c. Partition of India
d. Clashes between Britishers and Indians
Answer:
a. Communal clashes

Question 15.
Mahatma Gandhi assassinated by Nathuram Godse on
a. 2nd October 1948
b. 30th January 1947
c. 30th January 1948 d. 26″’October 1948
Answer:
c. 30th January 1948

II. Four Marks Questions:

Question 1.
Explain the Jallianwaln Bagh incident
Answer:

  1. The British implemented Rowatt Act in 1919. Through this act, the British started controlling the nationalists.
  2. Under this act. they could arrest a man and declare him as an offender in a court ‘ of law.
  3. Gandhi formed an association called ‘Sathyagraha Sobha’ to oppose this. By utilizing numerous political methods like huge public marches and meets along boycotts, the act was opposed.
  4. Gandhiji had called for one day hartal on April 6, 1919. Dr. Fakruddin and Dr. Satyapal and various other leaders were arrested in Punjab.
  5. To protest these arrests, the people had assembled in Jallianwala Bagh on April 13. 1919 on the day of Baisaki festival.
  6. The military general of Amrithsar. general Dyer fired at the peacefully assembled the people and killed around 380 protesters.
  7. Rabindranath Tagore returned his knighthood award back opposing this mindless violence.
  8. Udam singh, a revolutionary killed general Dyer in England.

Question 2.
What was the outcomes of three round table conferences?
Answer:
1. The first round table conference:

  • This meeting conveyed the message that the government alone cannot take measures and ignore the IndiAnswer:
  • For the first time, representation was given to the untouchable community at the conference
  • The meeting like Dr, B.R. Ambedkar, M.R. Jayakar Tejbhadhur Sappu, Muhammad Ali Jinnah. Srinivas Shastry and others.
  • This conference approved Dominion status.
  • Since the Indian national congress did not participate in the first round table conference it remained incomplete.
  • A pact between viceroy Irwin and Gandhiji was signed. It is called as ‘Gandhi Irwin Pact’.

2. The second round table conference:

  • Ambedkar tressed for a separate electro constituency for untouchables. This was opposed Gandhi.
  • As a result, the second round table conference too ended without any conclusion.

3. The third round table conference:

  • The congress did not participate in the conference opposing the decisions of the government
  • As a result of these round table conferences, the British brought in the government of India Act 1935.

Question 3.
Write the role of Dr. B.R.Ambedkar in freedom struggle of India?
OR
Write the social reforms of Dr .B.R.Ambedkar
Answer:

  1. Dr.B.R.Antbedkar had believed strongly that ‘”political freedom without social freedom is meaningless”.
  2. Political freedom is of no value was his argument.
  3. Ambedkar’s demand for separate electorate constituencies for untouchables created controversial between Anibedkar and. Gandhiji.
  4. l ie studied the caste system and devised strategies to destroy it.
  5. In order to prove that the untouchables have been denied even basic human rights, he organized “Mahad tank and Kalaram tern pel movements’
  6. Ambedkar founded ‘Bahishkrut Hithakarini Sabha’ and later Swatantra Karmika party’.
  7. He published periodicals like “ Prabhudha Bharatha”. “Janatha’, Mookanayaka’ etc.
  8. Dr.B.R.Antbedkar was elected as the chairman of the “Drafting Committee’ and the first law minister of independent India.

We hope the KSEEB SSLC Class 10 History Solutions Chapter 8 Era of Gandhi and National Movement help you. If you have any query regarding Karnataka SSLC Class 10 History Solutions 8 Era of Gandhi and National Movement, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Leave a Comment