KSEEB SSLC Class 10 History Solutions Chapter 9 Post Independent India

Students can Download History Chapter 9 Post Independent India Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB SSLC Class 10 Social Science Solutions helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 10 Social Science History Chapter 9 Post Independent India

Class 10 Social Science Post Independent India Textual Questions and Answers

I. Fill in the blanks with appropriate answers :

Question 1.
The British government’s last Governor General was …………….
Answer:
Lord Mountbatten.

Question 2.
India’s first Home Minister was ……………..
Answer:
Sardar Vallabhbhai Patel.

Question 3.
Inia’s first President was ……………
Answer:
Dr. Babu Rajendra Prasad.

KSEEB Solutions

Question 4.
Pondicherry became a union territory in the year …………..
Answer:
1963.

Question 5.
State Reorganization law was implemented in ………… year.
Answer:
1953.

II. Discuss in groups and answer the following :

Question 1.
What were the problems faced in independent India?
Answer:

  1. The problems faced by India after Independence were the Problem of refugees.
  2. Problem of communaliriots.
  3. Formation of the government.
  4. Integration of various provinces.
  5. Linguistic formation of states.
  6. Production of food and many others.

Question 2.
How did the nation face the refugee problem?
Answer:

  1. In 1951 most of the refugees from west Pakistan were taken care of.
  2. After the liberation of Bangladesh 10 lakh, people were arriving to India as refugees. Our government provided resettle them in Tripura, Meghalaya and Assam States.
  3. Many Bangladesh refugees came to Bengal. India did not leave its humanitarian concern and tried to provide better facilities.
  4. More than one lakh and twenty thousand Tibetan .refugees came to India. In 1960 our Karnataka government-sanctioned 3000 Acres of land to them.

Question 3.
How was Pondicherry liberated from the French? Explain.
Answer:
Even after the independence of India, the French had treated Pondicherry as their colony. The Congress, the communists, and other organizations urged that Pondicherry should be the part of India. After a long effort, Pondicherry was liberated from the French and it was declared a Union territory in 1963.

KSEEB Solutions

Question 4.
How was Goa liberated from the Portuguese?
Answer:
Even after independence, Goa was under the rule of Portuguese. Though they were ordered to give up Goa, the Portuguese strengthened their hold on Goa by suppressing the movements. In 1955, Satyagrahis from different ports of India gathered at Goa and staged dharnas and liberation movements to quit Portuguese from Goa. In 1961 the Indian army intervened and took it under its control. Thus Goa was liberated in 1961 and became a Union Territoiy of India. Now it has become one of the states of India.

Question 5.
Explain the process of State Reorganization based on language.
Answer:
After India achieved Independence, it had to face the linguistic formation problem. Many organizations and the people demanded to mark the boundaries based on the language of the areas. The desire of the people for linguistic formation of states was intense. In 1953 the government formed Justice Fazal Ali Commission in which Fazal Ali was the Chairman, K.M. Panickker and H.N. Kunjru were the members. Andhra Pradesh became the first state on the base of language. As per the report of the Commission, the State Reorganisation Act came into force in 1956. Accordingly, 14 states and 6 Union Territories were formed in the country. On November 1st, 1956, Mysore State came into existence on the base of Kannada speaking areas. In 1973 Mysore was renamed as Karnataka State.

Class 10 Social Science Post Independent India Additional Questions and Answers

I. Multiple Choice Questions:

Question 1.
The Chairman of the constitutional drafting committee was
a. Dr. B.R.Ambedkar
b. Gandhiji
c. Dr. Babti Rajendra Prasad
d. Nehru
Answer:
a. Dr. B.R.Ambedkar

Question 2.
Karnataka sanctioned the land to Tibetan refugees at
a. Mysore
b. Cliamaraj Nagar
c. Bylukuppe
d. Mandagadde
Answer:
c. Bylukuppe

Question 3.
Sardar Vallabhabai patcFwho is known as Iron Man of India because
a. Successful in integrating the princely states.
b. He appointed as Home minister of India
c. He maintained India’s stability
d. He could find a solution and firm decision.
Answer:
a. Successful in integrating the princely states.

Question 4.
Integrated Hyderabad into India in
a. 1946
b. 1949
c. 1948
d. 1954
Answer:
c. 1948

Question 5.
India was strengthening its military forces during post-independent India because of
a. Pakistan occupied Kashmir
b. To control partition of India
c. India had to protect its freedom
d. To avoid communal clashes
Answer:
c. India had to protect its freedom

Question 6.
Junagadh joined the Indian federation in
a. 1948
b. 1949
c.1947
d. 1946
Answer:
b. 1949

Two Marks Questions:

Question 1.
How did Junagadh province join to Indian federation?
Answer:

  • The Nawab of this princely state had signed the agreement to join the state of Pakistan
  • His citizens revolted against him and flooded the streets.
  • The king fled from the kingdom
  • The dewan requested the Indian government to the military to Junagadh to maintain law and order
  • Later Junagadh joined the Indian federation in 1949.

III. Three Marks Questions:

Question 1.
Explain briefly about communal violence problems and solutions.
Answer:

  • It is said that people have lost more lives in communal violence than in wars.
  • The clash that takes place on the grounds of religion creates panic in all the societies.
  • The British to create divide and rule policy with this religious suspicions entered public life later leading communal violence.
  • Like this Hindu Muslim clashes took a nasty turn and resulted in many communal clashes.
  • Asa result, when India was partitioned in 1947, the north India had to face a lot of communal violence
  • When India was celebrating its independence in New Delhi. Gandhiji was in Naukali and other places in meeting the victims consoling them.
  • The evil violence that emerged during the communal violence made Nehru to think about forming a secular nation.
  • The constitution of India has accepted religion as the personal choice of the individual.
  • It foresees a situation where India remains secular country.The Indians need to understand this intention of the constitution live accordingly.

We hope the KSEEB SSLC Class 10 History Solutions Chapter 9 Post Independent India help you. If you have any query regarding Karnataka SSLC Class 10 History Solutions Chapter 9 Post Independent India, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Leave a Comment