KSEEB SSLC Class 10 Sociology Solutions Chapter 3 Social Movements

Students can Download Sociology Chapter 3 Social Movements Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB SSLC Class 10 Social Science Solutions helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 10 Social Science Sociology Chapter 3 Social Movements

Class 10 Social Science Social Movements Textual Questions and Answers

I. Fill in the blanks with suitable answers:

Question 1.
Environmental movements mean …………….
Answer:
The scientific protest aimed at curtailing the various activities that are polluting the Earth.

Question 2.
Narmada Bachavo movement is led by …………..
Answer:
Medha Patkar.

Question 3.
Dr Shivaram Karanth opposed the establishment of ………….. nuclear power plant.
Answer:
Kaiga in Karwar district

KSEEB Solutions

Question 4.
Women movement means …………..
Answer:
movement that opposed the patriar Chal values exploiting women.

II. Discuss in groups and answer the following in two or three sentences:

Question 1.
What are the models of Mob behavior?
Answer:
Mob is a collection of people which collects in place and indulges in temporary thinking, demands and the related emotional expression. This expression is called Mob Behaviour. Many times, unrestrained the behaviour of people gathered in a mob reflects social shortcomings of that particular society. Often people express their dissatisfaction with many social institutions. People also express their dissatisfaction with many government policies, attitudes and decisions on specific programmes.

Question 2.
What is Women’s movement? Give examples.
Answer:
It is a movement that opposed the patriarchal values exploiting women and the creation of inequality on the basis of gender.
Example: dowry harassment, rape, kidnaps and acid attacks, etc.

Question 3.
Explain the nature of mob.
Answer:
Mob is a collection of people which collects in place and indulges in a temporary thinking, demands and the related emotional expression. This expression is called Mob Behaviour.

Question 4.
Explain the Environmental movements, their meaning and nature.
Answer:
Environmental movements are the scientific movements aimed at preserving the biological system. The Scientific protest aimed at curtailing the various activities that are polluting the Earth, air, and water. They never appear instantly. They are the result of many years of exploitations of nature and tribal people.

For example, Jarkhand Mukthi Morcha was formed in the year 1973. But before 1930, tribal people of Jharkhand had opposed the actions of companies that rendered thousands of tribal people displaced due to mining activities. Jharkhand Mukti Morcha is one such result of these agitations.

Class 10 Social Science Social Movements Additional Questions and Answers

Question 1.
Mahatma Gandhi believed in the beginning that ………….
Answer:
God is truth.

KSEEB Solutions

Question 2.
Most of the environment resource was a …………..
Answer:
Public property.

Question 3.
People of Mangalore opposed against the ……………
Answer:
Mangalore Refineries.

Question 4.
The Appiko movement was started in 1983 by the villagers of ……………
Answer:
Salyani.

Question 5.
Nuclear Power plant was established at …………..
Answer:
Karwar.

Question 6.
The movement that is held through the Trade Unions is also called as …………….
Answer:
Labour movement.

Question 7.
…………… was the leader of farmers movement.
Answer:
M.D. Nanjundaswamy.

Question 8.
The Government of India implemented act in …………
Answer:
1923.

KSEEB Solutions

Question 9.
………….. organized a movement including untouchables and backward classes.
Answer:
Jyothibha Phule.

Question 10.
Dr. B. R. Ambedkar started a periodical named ………….
Answer:
Mooka Nayaka.

Multiple Choice Questions

Question 1.
A strong impact on society by
a. Bakthi movement
b. Social movement
c. Religious movement
d. Cultural movement
Answer:
a. Bakthi movement

Question 2.
Jharkhand Mukhi Morelia was formed in the year
a. 1983
b. 1973
e. 1993
d.2003
Answer:
b. 1973

Question 3.
Silent valley movement started
a. Kerala Shastra Parishad
b. Medha Patkar
e. Sundar lai Bahaguna
d. Farmers and labors
Answer:
a. Kerala Shastra Parishad

Question 3.
This is also carne part of Chipko inconvenient is _______
a. Formers movement
b. Forest Sathyagraha
e. Women’s movement
d. Alcohol prohibition
Answer:
d. Alcohol prohibition

Question 4.
‘The International working Mcii’s Association’ established in
a. Russia
b. France
e. London
d. America
Answer:
c. London

Two Marks Questions:

Question 1.
Every social movement creates new models of social changes” How?
Answer:

  • A social movement is social platform that enables people to showcase their needs and visions.
  • People who participate in these social movements.
  • Undergo many unexpected changes. go through new experiences and develop new social practices.
  • An example of this is that of Mahatma Gandhi believed in the beginning that ‘God is Truth’.

Question 3.
Write about Narmada Bachao Andolan.
Answer:

  1. The huge dam built across the river Narmada under the Sardar Sarovar project displaced local tribal people.
  2. As scientific studies found that the dam would affect the sensitive ecological balance of the river, the people agitated against the dam under the leadership of Medha Patkar.
  3. This movement has been going on for a long period.

Question 5.
What was the dying role of Shiv arati Karantha in Kaiga placement?
Answer:

  • The move to oppose the establishment of the Kaiga nuclear plant was undertaken by the people of coastal Karnataka under the leadership of Shivarama Karratha.
  • It was argued that with the establishment of the nuclear plant at Kaiga. vast dei best ion takes place and also die threat of pollution from nuclear radiation would spoil numerous species in the ecosystem.
  • Hence. the movement opposed the establishment online Kaiga Nuclear reactor.

Three Marks Questions

Question 1.
Write the importance of w omen’s movement.
Answer:

  • Women’s movement took place during I 980s across the political parties. women s movement is very important.
  • The creation of inequality on the basis of’ gender.
  • Even in the literary world, many books have come out portraying the various alternate I’ve ideas against the exploitation of women.
  • Rape and other exploitations every day.
  • The exploitation of ‘omen has taken new forms like acid attacks, kidnaps. and human trafficking.
  • Women are denied many rights explained in our constitution under articles 14, 15, 16, and 39 for equal rights for work and wages.
  • The women’s movement is a movement that strives to achieve.

Question 3.
Write the causes and results of labor covenants.
Answer:

  1. Labour Movement’ or Trade Unions’ represents the ordinary workers.
  2. The movement that is held through the trade UflOflS is also called as labour movements.
  3. Cases of labour movement
    • Migration of workers towards industries
    • This led to over exploitation of workers.
    • They were forced to work for longer hours.
    • The labours became aware ofthis exploitation and became organized opposing this development.
  4. Result of labour movement :
    • In order to protect the social security of workers, the government of India implemented act in 1923 for ensuring social security.
    • This act helped the Indian trade unions.
  5. The various associations could gain legislative recognitions.
  6. After this many harbourers, ufliOflS were started and they have continued to protect the rights of the workers.
  7. They are many labour unions who have continued with the work.

 

Leave a Comment