1st PUC Accountancy Previous Year Question Paper March 2019 (South)

Students can Download 1st PUC Accountancy Previous Year Question Paper March 2019 (South), Karnataka 1st PUC Accountancy Model Questions with Answers helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka 1st PUC Accountancy Previous Year Question Paper March 2019 (South)

Time: 3.15 minutes
Max. Marks: 100

Instructions:

  1. All sub-questions of section – A should be answered continuously at one place.
  2. Provide Working notes wherever necessary.
  3. 15 minutes of extra time have been allotted for the candidates to read the questions
  4. Figures in the right hand margin indicate full marks.

Section – A

I. Answer any EIGHT of the following questions. Each carries ONE mark: ( 8 × 1 = 8 )

Question 1.
Accounting begins with the identification of transactions and ends with the preparation of _________ statements.
Answer:
financial.

Question 2.
Accounting equation is based on
(a) Cost concept
(b) Separate entity concept
(c) Dual Aspect Concept
(d) Accrual concept
Answer:
(c) Dual Aspect Concept.

Question 3.
A document which provides evidence of the transaction is called
Answer:
Source document or Voucher.

Question 4.
Cash sales are recorded in
(a) Sales book
(b) Cash book
(c) Journal
(d) None of these
Answer:
(b) Cash book

KSEEB Solutions

Question 5.
Trial Balance is a list of balances of all ledger accounts on a particular date [State true or false).
Answer:
True

Question 6.
Who is an endorsee?
Answer:
The person to whom the bill is endorsed is called endorsee.

Question 7.
State any one example for current asset.
Answer:
Cash, Debtors, Stock.

Question 8.
Give the meaning of incomplete records.
Answer:
Accounting records which are not strictly kept according to the double entry system is called as incomplete records.

Question 9.
State any one element of computer system.
Answer:
Hardware, Software Data.

KSEEB Solutions

Question 10.
Expand DBMS.
Answer:
Data Base Management System.

Section – B

II. Answer any FIVE of the following questions. Each carries TWO marks: ( 5 × 2 = 10 )

Question 11.
State any two branches of accounting.
Answer:
Financial Accounting, Cost Accounting, Management Accounting.

Question 12.
Give the meaning of accounting concept.
Answer:
Accounting concept refers to the necessary assumption and ideas which are fundamental accounting practice.

Question 13.
Give the rules of debit and credit of asset account.
Answer:

  • Debit increase in Asset.
  • Credit decrease in Asset.

Question 14.
State any two causes of differences between cash book balance and pass book balance.
Answer:

  1. Cheque issued but not presented for payment.
  2. Cheque paid into bank but not yet collected.
  3. Bank charges not recorded in the cash book.

KSEEB Solutions

Question 15.
State any two types of errors.
Answer:

  1. Error of commission.
  2. Error of omission
  3. Error of principle.

Question 16.
What is Depreciation?
Answer:
Depreciation is a permanent, continuous and gradual shrinkage or decline in the book value of fixed asset.

Question 17.
Give any two examples for revenue receipt.
Answer:

  1. Commission received
  2. Rent received
  3. Amount received by the sale of goods and services.

KSEEB Solutions

Question 18.
What is Hardware?
Answer:
Hardware means physical components of a computer such as Hardware. Mouse, Monitor and Processor.

Section – C

III. Answer any FOUR of the following questions. Each carries SIX marks : ( 4 × 6 = 24 )

Question 19.
Classify the following in to Assets, Capital, Liabilities, Expenses/Losses and Revenue/ Gains
(a) Capital A/C
(b) Cash A/C
(c) Interest paid A/C
(d) Salary A/C
(e) Creditors A/C
(f) Sales A/C
(g) Machinery A/C
(h) Goodwill A/C
(i) Bills Payable A/C
(j) O/S wages A/C
(k) Discount Received A/C
(l) Stock A/C
Answer:
1st PUC Accountancy Previous Year Question Paper March 2019 (South) image - 1

KSEEB Solutions

Question 20.
Enter the following transactions in a simple cash book.

01-06-2018 Cash in hand ₹ 12,000
05-06-2018 Cash received from Ram ₹ 4,000
10-6-2018 Purchase goods from Muruli for cash ₹ 6,000
20-06-2018 Sold goods for cash ₹ 9,000
25-6-2018 Paid salary ₹ 3,000

Answer:
1st PUC Accountancy Previous Year Question Paper March 2019 (South) image - 2

Question 21.
Prepare purchase book from the following transactions:

01-01-2018 Bought goods from Ramcsh Mysore ₹ 10,000
10-01-2018 Purchased goods from Surcsh ₹ 15,000
20-01-2018 Purchased goods from Nagendra for ₹ 20,000 at 10% Trade discount
25-01-2018 Bought goods from Narcsh ₹ 30,000
30-01-2018 Purchased from Vinod ₹ 10,000

Answer:
1st PUC Accountancy Previous Year Question Paper March 2019 (South) image - 3

KSEEB Solutions

Question 22.
From the following particulars, prepare a Trial Balance as on 31-03-2018.

(A) Purchase 95,000
(B) Sales 1,36,000
(C) Bank loan 20,000
(D) Machinery 50,000
(E) Cash 46,000
(F) Capital 96,000
(G) Debtors 80,000
(H) Creditors 17,000
(I) Bills receivable 4,000
(J) Bills payable 6,000

Answer:
1st PUC Accountancy Previous Year Question Paper March 2019 (South) image - 4
1st PUC Accountancy Previous Year Question Paper March 2019 (South) image - 5

Question 23.
From the following balance of Mr. Shankar prepare the trading account for the year ending 31-3-2018.

Particulars
Opening stock 2,00,000
Purchase for the Year 3,00,000
Sales for the Year 5,00,000
Carriage inwards 10,000
Closing stock 2,00,000

Answer:
1st PUC Accountancy Previous Year Question Paper March 2019 (South) image - 6

KSEEB Solutions

Question 24.
Find out Credit purchases from the following information by preparing the total Creditors A/C

Particulars
Creditors as on 01-04-2017

Creditors as on 5 1-05-2018

Cash paid by Creditors

Return to suppliers

Bills accepted drawn by suppliers

Bills payable dishonoured

5,000

45,000

70,000

2,000

25,000

4,000

Answer:
1st PUC Accountancy Previous Year Question Paper March 2019 (South) image - 7

Question 25.
Explain any Six limitations of computer accounting system.
Answer:

  1. Cost of training
  2. Staff opposition
  3. Disruption
  4. System failure
  5. Inability to check errors
  6. Ill effects on health
  7. Breachery security

Section – D

IV. Answer any FOUR of the following questions. Each carries TWELVE marks: ( 4 × 12 = 48 )

Question 26.
Journalise the following transactions in the books of Mohan

1-9-2018 Started business with cash ₹ 50,000
3-9-2018 opened an account in Canara Bank ₹ 10,000
6-9-2018 Cash purchases ₹ 20,000
8-9-2018 Bought goods from Radhakrishna ₹ 25,000
10-9-2018 Sold goods for cash ₹ 30,000
15-9-2018 Sold goods to Bhavana on credit ₹ 23,000
18-9-2018 Cash paid to Radhakrishna on account ₹ 15,000
25-9-2018 Received Cheque from Bhavana in full settlement of her account ₹ 22,500
26-9-2018 Paid rent by Cheque ₹ 2,000
28-9-2018 Interest credited to our account at Canara Bank ₹ 300
30-09-2018 Paid Salary ₹ 3,000

Answer:
1st PUC Accountancy Previous Year Question Paper March 2019 (South) image - 8
1st PUC Accountancy Previous Year Question Paper March 2019 (South) image - 9

KSEEB Solutions

Question 27.
Prepare purchase book, sales book, purchase return book, sales return book from the following informalion

1-8-2018 Bought from Gopal ₹ 50,000 on credit
4-8-2018 Murthy sold goods to us ₹ 30,000
8-8-2018 Sold goods to Kamath ₹ 60,000
12-8-2018 Return goods to Murthy ₹ 2,000
15-8-2018 Sold goods to Devika ₹ 30,000
20-8-2018 Devika returned goods ₹ 4,000                           .
22-8-2018 Bought from Harsha subject to trade discount at 20% ₹ 20,000
24-8-2018 Returned goods by Kamath ₹ 2,500
26-8-2018 Sold goods to Prem ₹ 25,000
28-8-2018 Goods returned to Gopal ₹ 1,200
30-8-2018 Sold goods to Kiran ₹ 10,000 subject to trade discount at 5%
31-8-2018 (roods returned by Prem ₹ 1,550

Answer:
1st PUC Accountancy Previous Year Question Paper March 2019 (South) image - 10
1st PUC Accountancy Previous Year Question Paper March 2019 (South) image - 11
1st PUC Accountancy Previous Year Question Paper March 2019 (South) image - 12
1st PUC Accountancy Previous Year Question Paper March 2019 (South) image - 13

Question 28.
From the following particulars, prepare hank Reconciliation statement
(A) Bank balance as per cash book ₹ 7,800
(B) Cheque deposited hut not credited in the pass hook ₹ 3,000
(C) Cheque issued hut not presented lor the payment ₹ 1,500
(D) Insurance premium paid hv hank ₹ 2,000
(E) Bank Interest credited by the hank ₹ 400
(F) Bank charges ₹ 100
(G) Directly deposited hy a customer ₹ 4,000
Answer:
1st PUC Accountancy Previous Year Question Paper March 2019 (South) image - 14

KSEEB Solutions

Question 29.
On 01-04-2013 Tata Company limited purchased a machinery – ‘A’ costing ₹ 1,00,000 on 30-09-2015, the machinery – ‘A’ was sold for ₹ 80,000. On the same date an new machinery – ‘B’was purchased for ₹ 50,000. The firm charges depreciation at 10% pa. under Diminishing balance method: Prepare (a) Machinery A/C and (b) Depreciation A/C for first 4 years.
Answer:
1st PUC Accountancy Previous Year Question Paper March 2019 (South) image - 15
1st PUC Accountancy Previous Year Question Paper March 2019 (South) image - 16
1st PUC Accountancy Previous Year Question Paper March 2019 (South) image - 17
Working Note:
Profit or loss on sale of Machinery ‘A’
Cost of the machinery ‘A’ 1,00,000 Less: Total Depreciation of Machine “A”
10,000 + 9,000 + 4,050
1st PUC Accountancy Previous Year Question Paper March 2019 (South) image - 18

Question 30.
Prakruthi sold goods to Kavya on credit for ₹ 5,000 on 01-01-2017. On the same day Prakruthi drew a bill of exchange for three months for ₹ 5,000 on Kavya on the due date the bill was dishonoured. Pass Journal entries in the books of Prakruthi and Kavya.
Answer:
1st PUC Accountancy Previous Year Question Paper March 2019 (South) image - 19
1st PUC Accountancy Previous Year Question Paper March 2019 (South) image - 20

KSEEB Solutions

Question 31.
From the following trial balances prepare trading and prolit and loss account and balance sheet for the year ended 31 -3-2018
Trial Balance as on 31-3-2018
1st PUC Accountancy Previous Year Question Paper March 2019 (South) image - 21
1st PUC Accountancy Previous Year Question Paper March 2019 (South) image - 22
Adjustments:
1. Closing stock was valued at ₹ 4,000
2. Depreciate furniture by 10% p.a and building by 15% p.a
3. Bad debts written off ₹ 500
4. Salary outstanding ₹ 1,000
Answer:
1st PUC Accountancy Previous Year Question Paper March 2019 (South) image - 23
1st PUC Accountancy Previous Year Question Paper March 2019 (South) image - 24
1st PUC Accountancy Previous Year Question Paper March 2019 (South) image - 25

KSEEB Solutions

Question 32.
Mr. Bharath kepi his book under incomplete records. He provides you the following information
1st PUC Accountancy Previous Year Question Paper March 2019 (South) image - 26
During the Year he withdrew ₹ 15,000 for his daughter marriage expense and invested additional capital of ₹ 18,000.
Adjustments
(a) Write off bad debts ₹ 1,000
(b) Prepaid Salary ₹ 6,000
(c) Appreciate buildings by 20%
(d) Allow Interest on capital (Opening) at 5% p.a.
Prepare:
(a) Statement of Affairs
(b) Statement of Profit or loss
(c) Revised statement of Affairs.
Answer:
1st PUC Accountancy Previous Year Question Paper March 2019 (South) image - 27
1st PUC Accountancy Previous Year Question Paper March 2019 (South) image - 27
1st PUC Accountancy Previous Year Question Paper March 2019 (South) image - 29

Section – E

V. Answer any TWO of the following questions. Each carries FIVE marks: ( 2 × 5 = 10 )

Question 33.
Drew a diagram of accounting process.
Answer:
1st PUC Accountancy Previous Year Question Paper March 2019 (South) image - 30

Question 34.
Prepare machinery account for two years with imaginary figures under straight line method.
Answer:
1st PUC Accountancy Previous Year Question Paper March 2019 (South) image - 30

KSEEB Solutions

Question 35.
Prepare a Statement of Affairs with any five imaginary figures.
Answer:
1st PUC Accountancy Previous Year Question Paper March 2019 (South) image - 32

Leave a Comment

error: Content is protected !!