1st PUC English Model Question Paper 1 with Answers

Students can Download 1st PUC English Model Question Paper 1 with Answers, Karnataka 1st PUC English Model Question Papers with Answers help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka 1st PUC English Model Question Paper 1 with Answers

Time: 3 Hrs. 15 Mins.
Max. Marks: 100

Instructions

  • Follow the prescribed limit while answering the questions.
  • Write the correct question number as it appears on the question paper.
  • One mark questions attempted more than once will be awarded zero.
  • For multiple-choice questions choose the correct answer and rewrite it.

I. Answer the following in a word, a phrase or a sentence each. (12 × 1 = 12)

Question 1.
What was the elephant’s request to the man in ‘The Gentlemen of the Jungle’?
Answer:
The elephant asked the man if the man would let the elephant put his trunk inside the hut of the man in order to protect the trunk from the torrential rain.

Question 2.
Mention one of the sweet companies for the schoolboy.
Answer:
The Skylark.

Question 3.
Why did Mara once lay a trap in the forest in ‘Around a Medicinal Creeper’?
Answer:
In Around the Medicinal Creeper, Mara laid a trap in the forest to catch rabbits.

KSEEB Solutions

Question 4.
How much did the narrator have in his wallet when he went to the restaurant in ‘Oru Manushyan’?
Answer:
14 Rupees.

Question 5.
Mention one of the things that should be provided for free to everyone, according to the speaker of ‘Money Madness’.
Answer:
Bread, shelter and fire. By this D.H. Lawrence means the basic necessities of life without which man cannot survive.

Question 6.
What is man’s true religion, according to Babar Ali’s father?
Answer:
Education, according to Babar’s father, is man’s true religion.

Question 7.
The speaker of the poem ‘If I Was a Tree’ wants to be a tree because
(a) trees are not useful to people
(b) trees are not treated as objects of defilement
(c) trees live longer than human beings.
Answer:
(b) trees are not treated as objects of defilement

Question 8.
What was the command of the Goddess to Mara in ‘Watchman of the Lake’?
Answer:
The Goddess instructed Mara to build a tank for Veda so that Veda found a home.

Question 9.
When was Frederick Douglass separated from his mother?
Answer:
When he was an infant.

KSEEB Solutions

Question 10.
What does the old woman demand from the pilgrims to show ‘the horseshoe shrine’?
Answer:
A fifty paise coin.

Question 11.
Why were Nicola and Jacopo saving money ignoring their comfort?
Answer:
Ignoring their comfort, Nikola and copo were saving money to make weekly payments to the hospital where their sister was recuperating from a serious illness.

Question 12.
In ‘Do not ask of Me, My Love’, ‘sorrows’ in the line ‘there are other sorrows in the world than love’ refers to miseries
(a) generated by love
(b) caused by charity
(c) caused by poverty and deprivation.
Answer:
(c) caused by poverty and deprivation.

II. Answer any eight of the following in a paragraph of 80-100 words each. (8 × 4 = 32)

Question 13.
How did the elephant cheat the man and occupy his hut?
Answer:
Once upon a time, an elephant made friendship with a man, who had a little hut at the edge of the forest. One day a heavy thunderstorm broke out and the elephant felt like taking shelter in a hut. The elephant went to the man’s hut and requested him to let him put its trunk inside the hut so as to shelter ¡t from the torrential rain. The man took pity on the elephant and told the elephant to gently put only its trunk inside the hut. But, the elephant, soon after putting its trunk inside the hut, slowly pushed its head also inside, flung the man out in the rain and then lay down comfortably inside his hut.

Question 14.
Write briefly the speaker’s experience in the school, in ‘The School Boy’.
Answer:
In the poem, ‘The School Boy’ Blake makes a plea on behalf of little children who hate the experience of going to school because of the prevalent authoritarian ways of school authorities.

In the poem, we see that it is a matter of utmost disappointment for the schoolboy to attend school on a sweet summer morning when actually he wishes to enjoy the mirth of summer. He is tired and even puzzled under the strict supervision of his teacher. The phrase ‘cruel eye outworn’ refers to the authoritarian eyes of the teacher that actually tire the boy. Instead of enjoying the pleasures of summer, the child has to compulsorily attend the school where he spends his day in boredom and dismay.

Naturally, in such a set-up, the child experiences weariness. He sits drooping out in the sea of tediousness. The child resents the assault on him by the oppressive personality of the teacher and the unnecessary words of erudition the teacher gushes out without attempting to understand either the child’s intention àr his urge for unchecked freedom. The learning’s bower refers to a garden where the child can be taught in an interesting way, only if nature accompanies him instead of the school teacher.

A bird which is born cheerful and jovial can never sing 5weet songs if caged. Similarly, a child, if restrained under the umbrella of annoying fear, tension and the scepticism of his teacher, can never enjoy the natural instincts of joy and playfulness. A world full of rigid course of discipline will ruthlessly take away the beautiful spring — the childhood days — of a person’s life.

KSEEB Solutions

Thus, though the tone of the poem is not highly critical, Blake does make his point clear— don’t kill the joy of learning.

Question 15.
What story did Mara narrate about losing the teeth on the right side of his mouth?
Answer:
Mara’s stories were not limited to the miraculous medicinal creeper. Mara explained the loss of the teeth on one side of his face with another totally cock-and-bull story. He told the author that he had lost his teeth when he had gone hunting rabbits to the forest before daybreak. According to him, when he brushed his teeth with a small stick of a plant, he lost the teeth which had been touched by the stick. The teeth were all from one side because on finding the taste of the plant to be sour, he had thrown the stick away and had gargled his mouth with the water of a nearby stream.

Question 16.
How did a stranger save the day for the narrator in ‘Oru Manushyan’?
Answer:
When the narrator is at the point of removing his trousers though he has nothing inside, a blue-eyed; fair-complexioned six-footer, with a red turban and white trousers, intervenes and offer to pay the amount due from the narrator to the restaurant owner. He asks the speaker to go with him and when the grateful speaker asks for his name, he says he has no name. When the speaker says ‘Mercy’ must be his name, he does not react and walks on until they reach a deserted bridge.

There, after making sure that no one is around, the stranger takes out five wallets and asks the speaker which of these ¡s his. He warns the speaker to go away without turning around and adds that the speaker should not admit to anyone that he has seen the man. He gives the wallet, which has been identified by the speaker, with the money intact and leaves the place wishing the speaker that he be helped by God. The speaker, on his part, hopes that God would help the stranger.

Thus we see that the pickpocket helps the narrator not only at the restaurant but also outside by returning the purse. This is how the act of kindness gains insignificance. First of all the pickpocket is good enough to help the man who faces humiliation as he has lost his purse; secondly, he is kind enough to return the purse; thirdly, the eleven annas that he pays is not the narrator’s money, but his own.

Question 17.
How did ‘Anand Siksha Niketan’ come into existence?
Answer:
It is amusing to know that the school began as a game. When Babar All was nine, he used to play ‘school-school’ game with his friends and used to act as their teacher. The other children, unlike All, had not seen the inside of the school and hence we’re excited to play the game with him. But, soon, the game turned into real teaching as children were happy to learn arithmetic. ‘Anand Siksha Niketan’ got established with eight students on roll. In the course of nine years, the school grew step by step, and from eight, the number increased to 220 students ón roll and 800 students in all.

The school started receiving both private and government assistance and had 10 volunteer teenage teachers teaching grade 1 to grade 8. It also had 60 regular attendees. The children of the village who worked as maids to cook, clean, wash clothes and dishes for their employees or as mechanics, day labourers, grass cutters and livestock herders came voluntarily to All’s school in the afternoon after finishing their chores.

What is heartening is the fact that All’s good work was rewarded as he received help from Babar’s teachers, lAS officers, and Ramakrishna Ashram monks. What is even more gratifying is the fact that the school was recognised by the West Bençal State Government and hence students from Baba’s school were eligible to pursue their studies in other schools if the need arose. The recognition gave Babar the singular privilege of being the youngest headmaster at the age of 16.

Thus, what started as a game resulted in a much sought after school for the underprivileged and inspired other selfless youngsters like Debarita Bhattacharya, a college student, to work as volunteers in helping the have nots.

KSEEB Solutions

Question 18.
How does the poem ‘If I was a Tree’ express the pain and plight of a particular community?
Answer:
The poem, ‘If I was a Tree’ presents a satirical account of the cruel and inhumane practise of caste discrimination practised in Indian society. The poem presents the impersonal and large-hearted treatment of nature vis-a-vis the pettiness of man. The speaker speaks in the persona of an untouchable and presents some instances of untouchability that he/she is subjected to. He uses the tree as a metaphor for representing the plant world and highlights how agents of nature like the sunlight, the cool breeze and the raindrops would have treated an untouchable if he were not a tree when they come in contact with him.

The speaker says that if only he was not a tree his shadow would feel defiled when the sunlight embraced him; his friendship with the cool breeze and the leaves would not be sweet; the raindrops, taking him as an untouchable, would refuse to give him water to quench his thirst and the mother earth would flee him asking for a bath if she came to know that he was branching out further from his roots. Similarly, taking the bird as a representative of the animal world, the speaker says that if he were not a tree the bird would have asked him what caste he was if he wanted to build its nest on the tree. Similarly, if he were not a tree the sacred cow would not scrape her body on him scratching whenever it itched her and incidentally all the three hundred thousand gods sheltering inside her would not have touched him.

The speaker concludes optimistically, hoping that, because he is a tree at least, after Its death the tree would be hacked into pieces of dry wood, and would be either used as fuel for the holy fire or a bier for a dead body. The pieces of wood, when they burn as fuel in the holy fire, would make him pure and if not, as a bier fora sinless body he would be borne on the shoulders of four good men. Thus the poem expresses the anguish and desperation of the untouchables.

Question 19.
What instructions did Mara give his son, Ganga, about the duties of the watchman of the lake?
Answer:
Mara reminded his son that he had to be the watchman of the lake after his death. Mara also shared with his son what the Goddess had Instructed Mara to do. She had commanded that nothing that flew, swam or walked those parts, where the lake existed, be killed as the place was scared.

So Mara told his son that no killers should be allowed there, whether they came with arrows for the gulls which skimmed over the water or with the rod for the fish. These instructions are given by Mara to his son, first of all, show that Mara was obedient to the Goddess. Secondly, it shows that he was a great lover of nature. Thirdly, it shows his sense of responsibility. He wanted the lake and the bank to be taken care of in an exemplary way. At the same time, he was authoritative too. He did not allow anyone to exploit the bank. Yet, he did not deny anyone the just use of the water of the bank. Thus, we see that Mara was a noble watchman of the lake.

Question 20.
How does the poem ‘The Farmer’s Wife’ bring out the misery of the farmer’s wife?
Answer:
The poem ‘The Farmer’s Wife’ by the Volga begins with the lamentation of the farmer’s wife, who laments over the death of her husband. However, in her lamentation, it is clear that more than mourning over the death of her husband, she expresses her grief over the hopelessness of the situation.

Her husband has committed suicide because he was unable to face the creditors. However, his act is not considered an irresponsible act. In fact, people may even think of his act as the virtuous act of a self-respecting man who did not want to bend his head and stretch his arm. But the woman points out that, by committing suicide he has left the woman behind, to bend her head and stretch her hand as she has to continue to live at least for the sake of her four children. The woman ironically adds that bending the head and stretching the arm pose no problem to her as she has always done that.

She has always done that as women are always pushed to the low level. But she cannot understand how her husband, who had always asserted his right over her, simply by virtue of being a man, could drink poison and get released from the worldly bonds in a cowardly way. The woman, in her questioning of his act, implies that his Irresponsible act has poisoned her very existence. She suggests that when living was worse than death, embracing death was a selfish and even cruel act on the part of the man as he had no thought for the family that he left behind. The woman is shocked that the man, who could kick and bully her with the claim of superiority over her, could give her the final death blow by committing suicide.

At this point, the woman compares the hardship she suffered in the family over the years and the problem of the cotton crop being destroyed that year. She points out that the pain she had undergone was for a longer period of time, but she had withstood it. The problem of the cotton crop, as she says, ‘Is but yesterday’s.’ The juxtaposition of the two problems is done to show that men buckle under pressure more easily than women. Men are self-centred too and when they take recourse to escapism, they don’t give any thought to what would happen to their family. They are not worried over the future of their children either. Hence It becomes a double jeopardy for the woman.

On the one hand, she has to come to terms with the death of her husband, on the other she has to worry over the future of her children. Here also the poet draws an analogy between the natural crop and the children. The woman points out that when the crop failed, her husband committed suicide; if she were to do the same thing, her children wouldn’t have a bright future. She adds that she is not prepared to allow the harvest of her womb to perish. She cannot leave her children helpless like the worm-eaten cotton pods in the wind. The woman rightly points out that meeting one’s end is over in a moment. It’s not a long struggle. But the struggle in life, for life to sustain and continue, is a long struggle, full of perils.

For this, one needs a brave heart. Only the one with a firm heart will analyse the difficult situation with questions like, ‘What of this?’ or ‘Why is this?’ When a person asks, ‘What of this?’, he probably wonders about what would be the final outcome of all the struggle. When he asks, ‘Why is this?’, he definitely has a sense of self-pity. Yet he should never lose his reasoning ability and the determination to fight his misfortune. Otherwise, his children would become orphans.

KSEEB Solutions

That is why the farmer’s wife asserts that she would continue to live to teach her children how to live. She wants to Instil in her children the fighting spirit which her husband lacked. That is why she says that she would continue to be alive to teach her children to fight with a clenched fist for not only the basic need of food but also more important things, attaining which might be nothing less than a battle. For this, she pledges to embrace life and not death, though life would present a long and painful struggle. Thus the poem is a tribute paid to the dauntless spirit of the woman and a plea to the weak-hearted not to lose hope.

Question 21.
Narrate the experience of the speaker in ‘An Old Woman’.
Answer:
In ‘An Old Woman’ the narrator presents a very common incident most tourists experience when they visit a historical shrine. Such tourist places are usually crowded out by beggars, vendors and tourist guides pestering tourists to give them alms or buy toys and trinkets or to hire them as guides respectively. The first four stanzas portray the old woman as ‘a burr’. The first stanza describes the narrator’s reaction. The sixth and seventh stanzas describe the narrator’s reaction and also signal a change in his attitude as well as his perspective towards old women.

The poem is a recollection of the narrator’s experience when he visited a historical place on the barren hills of Jejuri town, which houses the famous legendary ‘Horseshoe’ shrine for Khandoba, the presiding deity at Jejuri.

The poet presents his experience dramatically helping the reader visualize it instantly. As soon as he had landed in the place, an old beggar woman grabbed hold of his sleeve and hobbled along with him, pestering him to give her a fifty paise coin in return for which she would guide him to the horseshoe shrine. Though he told her that he had already seen It, she persisted and did not let him go. At that moment, the poet’s previous experience of dealing with old women coupled with that incident makes the narrator express his annoyance and scorn for such old women saying that they are like ‘a burr’ which cannot be brushed off easily.

The narrator, then turned around to face her and send her away with a decisive look. Immediately, the old woman expressed her predicament stating that there was nothing else to do on those wretched hills except begging. Her statement shocked the narrator slightly. The old woman’s words triggered the moment of transformation in him. This made him look at her eyes sunk deep inside her face like two bullet holes and look right at the sky clearly through them. Her skin is wrinkled and cracks begin to appear around her eyes and spread beyond her skin. He feels that everything is falling apart.

Everything is cracked and in ruins. The cracks spread beyond her skin to the hills and the sky. There is a catastrophe. The hills crack, the temples crack and the sky falls and shatters like a sheet of glass except for the “shatterproof crone who stands alone”. At this moment the poet realizes his own value. He has been reduced to a fifty paise coin in the hands of poverty, It is at this moment that the poet’s scorn for the old woman changes to respect.

Question 22.
What did the narrator learn about Lucia from the nurse in ‘Two Gentlemen of Verona’?
Answer:
On Sunday afternoon, the narrator brought the two boys ¡n his car to a large red-roofed villa in a tiny village set upon the hillside. After the boys had disappeared beyond the corner of a stone wall, the narrator followed them closely and reached a grilled side-entrance. When he rang the bell, the door was opened by a trained nurse. When she learnt that the narrator had brought the two boys there, she let him in and took him to a ward upstairs, and showed him the two boys seated at the bedside of a girl, aged about twenty.

Later, when the narrator begged her to tell him all she knew about the two boys, she told him that the girl was Lucia, and the boys had no one else in the world except for that sister. The boys had lost their father in the war. Shortly afterwards, a bomb had destroyed their home and thrown the three children into the sheets. For months, they had barely kept themselves alive in a sort of shelter they had built with their own hands amidst the rubble. During this time they suffered horribly from near-starvation and exposure to the cold Veronese winter.

Consequently, their sister contracted tuberculosis of the spine. The two boys admitted their sister In that hospital and worked hard, earned enough money and paid for her treatment regularly.

III. Answer one of the following in about 200 words. (1 × 6 = 6)

Question 23.
How does the fear of money affect the individual as well as the multitudes of a money-mad society in ‘Money Madness’?
OR
“The story of Nicola and Jacopo in ‘Two Gentlemen of Verona’ redefines the qualities of a gentleman”. Substantiate.
OR
The details given by Frederick Douglass about the life of slaves depict the painful and harsh experiences of the slaves. Do you agree? Give reasons for your answer.
Answer:
According to the poet, ‘money madness’ is directly related to the attitude of mankind towards those who do not have money. Mankind measures the worth of a man in society by the amount of money a man has. Mankind treats those who do not have money with a lot of contempt and humiliates them. No doubt, mankind gives such people bread to eat, but along with bread, such people will also have to suffer a lot of humiliation and cruelty. This attitude of mankind towards those who do not have money gives ‘money’ cruel power which terrorizes people. It is this terrorizing fear of getting humiliated by the society that makes people mad about money. Naturally, every individual craves to possess some money. That is why the poet describes ‘money madness’ as our ‘vast collective madness’.

OR

This short story by A.J. Cronin presents before us the story of two Veronese adolescents Nicola, aged about thirteen, and Jacopo, aged about twelve. The title ‘Two Gentlemen of Verona’ has been used by the author only to redefine the meaning of the word ‘gentlemen’ and to express his admiration for two Veronese young men who are waging a relentless and epic battle to save their elder sister Lucia, aged about twenty years. She is their only relative left in their world.

Lucia is suffering from tuberculosis of the spine. She has no one el to take care of her except her two younger brothers — Nicola and Jacopo. She would have undoubtedly succumbed to her fatal disease if her two young brothers had not admitted her in a hospital and given her timely medical attention and care. Since the treatment she got in the hospital was quite expensive, and they had to make payments every week, the two young men had to work day and night to earn enough money to meet the expenses.

KSEEB Solutions

The brothers shined shoes, sold fruits, hawked newspapers, conducted tourists round the town, ran errands, and worked hard day and night relentlessly to earn enough money for making weekly payments to the hospital. Though the two boys, this way earned quite a lot of money, they lived a selfless and Spartan life so as to save enough for their sister’s treatment. They did not spend anything for themselves either on their food or on clothes. Thus, they saved a great deal, made regular payments to the hospital without complaining and helped their sister recuperate from her illness.

The word ‘gentlemen’, during Shakespeare’s time, meant ‘a man of wealth and social position, especially one who does not work for a living’. But in the context of this lesson ‘gentleman’ means a man who is polite and shows consideration for the feelings of other people. It is true that “True gentlemen are made of character, not by their appearance”. It is in this sense that the author calls Nicola and Jacopo ‘gentlemen’ of Verona. Hence, we can say that the story of Nicola and Jacopo in ‘Two Gentlemen of Verona’, redefines the qualities of a gentleman.

OR

Frederick Augustus Washington Bailey was an American slave, born in Talbot County, Maryland. He escaped slavery and went to New York, where he changed his name to Frederick Douglass and worked for the emancipation of slaves until his death. This lesson is an excerpt from his autobiography and presents a graphic account of the cruel and inhuman suffering of the slaves. The slaves lived a very painful and miserable life in the custody of their slave masters. No slave had any accurate knowledge of his age because their slave masters never maintained an authentic record of the dates of birth of the slaves in their custody because they wanted to keep the slaves ignorant about their age. Consequently, the slaves were able to only recall a day nearer a season of the year like planting-time, harvest-time, cherry-time, spring-time or fall-time.

Frederick narrates the circumstances of his birth and a few details about his parentage. Frederick was a mulatto child born to a white father and a black mother. His mother was a slave and his father was his master. As was the common custom in those days, Frederick, the infant, was separated from his mother even when he was an infant, not even twelve months old and was placed under the care of an old woman, too old for field labour. In such instances, the mother was taken away from the child
and hired out on some farm a considerable di5tance off.

Frederick says that he does not remember to have seen his mother not more than five times in his life and each of these times was very short in duration and at night. His mother was hired by Mr. Stewart, who lived about twelve miles from his home. She used to go to Frederick’s house in the night travelling on foot, lie down with her child, get him to sleep and would go back to her master’s house before dawn. His mother died when he was about seven years old. Frederick was not allowed to be present during her illness and at her death or burial.

Frederick narrates another cruel and barbarous practice. The slaveholders had made a rule that the children of slave women irrespective of whether they were born to white or black fathers, should in all cases follow the condition of their mothers. This gave the slaveholders opportunities to not merely gratify their lustful desires but also make a profit out of it.

Frederick says that mulatto children, despite being born to white fathers, suffered greater hardships than black slave children born to black parents, because mulatto children were a constant source of offence and displeasure to their white mistresses. It was common for the wives of white masters to find fault with mulatto children. They would be normally happy to see mulatto children lashed especially when they suspected that their husbands were showing special favours to his mulatto children. This being the fact, many white masters used to sell their mulatto slaves only out of sympathy for them so that they would be spared the trouble of whipping their own children or stand by and watch one white son tie up his brother and lash him with a whip.

Frederick narrates an incident which highlights how inhumane and cruel slave masters were. Frederick Douglass had two masters — Captain Anthony and his overseer Mr. Plummer whom he describes as a miserable drunkard, a profane swearer and a savage monster. He used to take sadistic pleasure in whipping a slave Frederick recalls how, once he saw his own aunt, a slave tied to a joist being whipped on her naked back till she was literally covered with blood. Thus, Frederick Douglass’ autobiography depicts the painful and harsh experiences of the slaves.

IV. Read the following passage and answer the questions set on it. (10 × 1 = 10)

It began on the fateful December day that Rosa Parks left her job at the Fair Department store in Montgomery, Alabama. The square on that day was festooned with red and green Christmas lights and there was a big banner over one of the stores, saying “Peace on Earth, Goodwill to Men”.

Rosa Parks paid no attention to the lights or the banner. She had been working since early morning and she was very tired. There was a little pain across her neck and shoulders and her feet ached.

KSEEB Solutions

It was Thursday, December 1, 1955. The Black Revolution was about to begin.
In Montgomery, as in most southern cities, most of the bus passengers were Black. Despite this fact, the first four seats on all buses were reserved for white people and could not be used under any circumstance by Blacks. Behind these four seats was a middle section of two or three seats that “if the front section filled up and one White person came to sit in the middle section, all Blacks in the middle section had to get up and stand in the back”.

There was no need for Rosa Parks to rehearse all this. She was not looking for trouble. What she wanted was a comfortable seat. Anybody with a keen eye would have seen that this was not the day, nor the hour to give this mild-mannered woman a hard time.

As she approached the first bus, she noticed that it was crowded and she let it to go by for she wanted a seat; she wanted to be comfortable. Later when she got into the second bus the Negro section was full and she sank into a seat in the middle section. At the next stop, several Whites got in and one of them was left standing.

The driver looked in the rear mirror and told the. Blacks in the middle row to get up and give place to the White man. At this, the others in the section vacated their seats. Mrs Parks remained seated. The driver this time asked her a little louder to get up. She acted as if she had not heard him at all.
He stopped the bus, got off and called the police. Two policemen came and asked her if she had understood the driver’s request. She said “yes”.

“Why didn’t you get up?” one officer asked.
“I didn’t think I should have to” she replied and there came from deep inside her the terrible, an unanswerable question, “Why do you push us around?”
There was no answer in the policy manual or in any book to that question and the officer mumbled: “I don’t know, but the law is the law and you are under arrest”.

Answer the following in a word, a phrase or a sentence each:

Question 24.
Where was Rosa Parks employed?
Answer:
Rosa Parks was employed at the Fair Department Store in Montgomery, Alabama.

Question 25.
Where was the banner “Peace on Earth, Goodwill to Men”?
Answer:
The banner was over one of the stores at the square.

Question 26.
Why did Rosa Parks not pay attention either to the lights or to the banner that day?
Answer:
Rosa Parks paid no attention to the lights or the banner as she was very tired, having worked the whole day.

Question 27.
Why did Rosa Parks not get into the first bus?
Answer:
Rosa Parks didn’t get into the first bus as it was crowded and she wanted a seat to sit down.

Question 28.
Why did Rosa have to take a seat in the middle section?
Answer:
Rosa Parks had to take a seat in the middle section as the Negro section was full.

Question 29.
How did the driver know that the Blacks were seated in the middle row?
Answer:
The driver knew that the Blacks were seated in the middle row as he could see them in the rear mirror.

KSEEB Solutions

Question 30.
Who did not obey the driver’s order?
Answer:
Rosa Parks didn’t obey the driver’s order.

Question 31.
Every human being likes to lead a ________ life, (comfortable / comforts).
Answer:
Comfortable.

Question 32.
Add an appropriate prefix to the word ‘comfortable’ to get its antonym.
Answer:
Uncomfortable.

Question 33.
Which question of Mrs Parks could the police not answer?
Answer:
When Rosa Parks asked the police why they pushed the Blacks around, they could not answer the question.

V. A. Fill in the blanks with the appropriate articles and prepositions given in brackets. (1 × 4 = 4)

(with, the, to, an, a)

Question 34.
Mara had gone ______ the forest to bring some bamboo shoots home. _____ his hands thrust through the bamboo cane when he was cutting ______ shoot, he accidentally cut his hand. The sharp sickle had apparently cut ________ artery.
Answer:
to, With, a, an.

B. Fill in the blanks with the suitable form of the verbs given in brackets. (1 × 4 = 4)

Question 35.
Mara ______ (do) not have any teeth on the right side of his mouth. He ______ (has) to chew everything on the left side. He _____ (be) aged and perhaps they _____ (have + fall) off naturally.
Answer:
did, had, was, had fallen.

C. Choose the correct form of the verb that agrees with the subject. (1 × 3 = 3)

Question 36.
“I _______ (have/has) told you the reason twenty times. The king _____ (passes / passed) this way and I don’t want him to know that our village ______ (has/had) such fools as you”, said the village headman.
Answer:
have, passes, has.

D. Correct the following sentences and rewrite them. (2 × 1 = 2)

Question 37.
This is a useful book.
Answer:
This is a book.

Question 38.
Bread and butter are my usual breakfast.
Answer:
Bread and butter js my usual breakfast.

E. Rewrite as directed. (6 × 1 = 6)

Question 39.
Sanna plucked ______ (some / sum) medicinal leaves from the creeper.
(Fill in the blanks with the appropriate word given in brackets)
Answer:
Some.

Question 40.
I did not ask Mara for any ______ (explain) because this was the height of his inventive genius.
(Complete the sentence with the right form of the word given in brackets)
Answer:
explanation.

Question 41.
could have / asked for / an / you / audience.
(Rearrange the segments to form a meaningful sentence)
Answer:
You could have asked for an audience.

KSEEB Solutions

Question 42.
I have no influence over him, _______?
(Add a suitable question tag)
Answer:
I have no influence over him, do I?

Question 43.
He stays in a very small, dingy room on a dirty street.
(Change into a question beginning with the right form of ‘do’)
Answer:
Does he stay in a very small, dingy room on a dirty street?

Question 44.
Babar Ali has brought a significant change in the field of education.
(Frame a question so as to get the underlined word as the answer)
Answer:
In which field has Babar Ali brought a significant change?

VI. A. Refer to the following list of events and answer the questions set on it: (1 × 4 = 4)

College Day Celebrations

Event Time
Inauguration 09-00 a.m. to 10-00 a.m.
Exhibition 10-00 a.m. to 1-00 p.m.
Lunch break 1-00 p.m. to 3-00 p.m.
Valedictory Function 3-00 p.m. to 5-00 p.m.
Cultural Programme 5-30 p.m. to 08-30 p.m.

Question 45.
(i) How long does the inauguration go on?
(ii) When does the exhibition end?
(iii) What time does the valedictory function begin?
(iv) When does the cultural programme start?
Answer:
(i) The inauguration goes on for an hour.
(ii) The exhibition ends at 1-00 p.m.
(iii) The valedictory function begins at 3-00 p.m.
(iv) The cultural programme starts at 5-30 p.m.

B. Write a letter to Sri Dayanand, Commissioner, Mysuru City Police, Mysuru, thanking him for visiting your college as the Chief Guest for the ‘Athletic Meet’. (1 × 5 = 5)

Question 46.
Your letter should contain the following points:
His call to the youth of today to be law-abiding citizens.
His inspirational words about the duties of citizens.
His motivational words to join the police force.
Answer:

The Administrator
JSS College
Mysuru.

23 November 2018

Sri Dayanand
Commissioner
Mysuru City Police
Mysuru

Dear Sir,

It is with a grateful heart that I write this letter to thank you for your presence at our Athletic Meet as our Chief Guest. It was very kind of you to have made time for the youth in spite of your various commitments.
Your speech was both meaningful and motivational. Your call to the youth to be law-abiding citizens of India has been greatly appreciated. This is the need of the hour if India has to progress. Your words inspiring our students to be conscious of their duties will go a long way in moulding them into healthy citizens. I am sure our students are now excited about joining the police force because in you they have seen a fine example. I once again very warmly and sincerely thank you and hope to have you with us again sometime in the future.

Yours faithfully,
H.R. Sateesh
Administrator.

VII. A. Match the expressions under column A with their corresponding language functions under column B: (1 × 5 = 5)

Question 47.

A. Expressions B. Functions
(a) Please, give me your notes. Complimenting.
(b) Meet my friend Rajesh. Rejecting.
(c) You have done a good job. Sympathizing.
(d) I will not accept the offer. Introducing.
(e) What a loss! Requesting.

Answer:
a – Requesting
b – Introducing
c – Complimenting
d – Rejecting
e – Sympathizing.

B. Complete the dialogue: (1 × 4 = 4)

Question 48.
(Ram meets a stranger at the railway station)
Ram: Excuse me. Would you please do me a favour?
Stranger: Certainly, _______.
Ram: How far is Mysuru Palace from here?
Stranger: _______. Anyway, I am also going there _____?
Ram: Yes, sure ________.
Answer:
Ram: Excuse me. Would you do me a favour?
Stranger: Certainly, how could I help you?
Ram: How far is Mysuru Palace from here?
Stranger: It’s quite a distance. Anyway. I am also going there. Would you like to join me?
Ram: Yes, sure. It’s very thoughtful of you.

KSEEB Solutions

C. Dialogue Writing [3]

Question 49.
Krishna has secured a good percentage in his PUC exams. He shares his happiness with his father. Write a dialogue between the father and the son.
Answer:
Krishna: Dad, I have a good piece of news to share with you.
Father: I’m glad that you said ‘a good piece of news.’ It’s your results day, isn’t it? Is your result out?
Krishna: Yes, it is and I have passed with distinction.
Father: Oh! That’s great… Let’s go out and party.
Krishna: No, Dad. Mom cooks better. She has promised to prepare my favourite channa batura.
Father: That sounds good. Even I’m fond of home-cooked food. By the way, are you the highest scorer?
Krishna: No chance! Sumesh has 13 marks more.
Daddy: Never mind. Your achievement is good by itself.

Leave a Comment

error: Content is protected !!