KSEEB Solutions for Class 6 Social Science Chapter 1 Introduction to History

   

Students can Download Social Science History Chapter 1 Introduction to History Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 6 Social Science helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 6 Social Science History Chapter 1 Introduction to History

Class 6 Social Science Introduction to History Textbook Questions and Answers

I. Fill in the blanks:

  1. The father of history is _______.
  2. _______ established ‘The Asiatic Society’.

Answers:

  1. Herodotus
  2. Sir William Jones

KSEEB Solutions

II. Answer the following in a sentence each:

Question 1.
What is history?
Answer:
The systematic presentation of past events is called History.

Question 2.
Who is the father of history? To which country does he belong to?
Answer:
Herodotus of Greece

Question 3.
Why there cannot be a history without sources?
Answer:
Historical evidences are necessary to be particular and authentic about history. One cannot construct history without sources.

Question 4.
List the historical sources.
Answer:
Literary sources and Archaeological sources.

Question 5.
What are the archaeological sources?
Answer:
The physical remains or runs of the things used or constructed structures in the past are archaeological sources. Eg: coins, inscriptions, monuments.

KSEEB Solutions

Question 6.
Name the historian who studied Indology?
Answer:
‘Sir William Jones’.

III. Discuss in group and answer the question:

Question 1.
Write a note on Abbe Dubois.
Answer:
Abbe Dubois was a French missionary who came to India and settled at Ganjam near Srirangapatna. He adopted the local culture and customs and lived like a sage. The local people called him ‘Dodda Swami’. He wrote a book ‘Hindu manners, Customs and Ceremonies’. In this book he has written about the customs, values, thoughts, festivals and Varnashrama system of India. He returned to France after living here for 24 years.

IV. Match the words in column ‘A’ with the related words in column ‘B’:

A B
1. Kalidasa a. History of India
2. Max Muller b. The Asiatic Society
3. James Mill c. Sacred Book of the East
4. William Jones d. Shakuntala

Answers:

  1. c
  2. d
  3. b
  4. a

KSEEB Solutions

Discuss.

Question 1.
Why do we need history? Discuss.
Answer:
What would have happened if humans did not have memory at all? He would have committed the same mistake again and again. In this case, the progress of human beings is not possible. As human beings need “memory” to progress, so, a society or a nation needs “memory” to progress. It is inevitable. Then what can be assumed as “memory” for a society or a nation? That is “History”! Yes, like “memory” serves human to survive, “History” serves as a “Memory” for a society, state, nation and the whole world.

History is a record of good and wrong decisions, joyful and sorrowful experiences and the difficulties faced by our ancestors. Besides, it warns the future decision-making process.The principles, values and ideologists of our ancestors in the history will be a model and guiding force for their descendants. Their valour, adventures, patriotism and sacrifices will inspire the next generations. Moreover, by introducing our culture and heritage, history arouses the feeling of pride and honour for our nation and the world at large.

Class 6 Social Science Introduction to History Additional Questions and Answers

Question 1.
What is the difference between history and a story?
Answer:
History explains, past events with the accuracy of time, place and person. It tells us the journey of human beings and about his failures and successes.
A story is a fictional narration based on imagination.

KSEEB Solutions

Question 2.
Why is there a need to study history?
Answer:
History is a record of good and wrong decisions, joyful and sorrowful experiences and the difficulties faced by our ancestors. Besides, it warns the future decision-making process. The principles, values and ideologies of our ancestors will be a model and guiding force for their descendants. Their valour, adventures, patriotism and sacrifices will inspire the next generations. By introducing our culture and heritage history arouses the feeling of price and honour for our nation and the world at large.

Question 3.
What are Literary sources?
Answer:
Literacy sources are written or orally conveyed information. Written literature comprises of native and foreign literature. Oral literature comprises of folk songs, stories, ballads, myths and legends. Written literature is constructed by literates but oral literature is created by illiterates.

Question 4.
What is meant by ‘Excavation’.
Answer:
The scientific process involved in digging the earth to obtain the ancient remains or fossils of our ancient people is called Excavation. The excavated relics and fossils are scientifically researched.

Question 5.
Why did British officers try to understand Indian History?
Answer:
The British officers tried to understand the history, traditions, customs, values, beliefs and laws to strengthen their trade relationship.

KSEEB Solutions

Question 6.
Name some European Scholars who have recorded and preserved Indian history.
Answer:
Col. Wilkes, B.L. Rice, Francis Bucchan and Mackenzie

Fill in the blanks :

  1. _______ is the systematic presentation of past events.
  2. History serves as a _______ for a society.
  3. Folk songs, stories, ballads are _______ sources.
  4. Coins, inscriptions, monuments, relics are _______ sources.
  5. There cannot be history without _______.
  6. _______ translated Sanskrit grammer into English.
  7. _______ is known as the Father of History.

Answers:

  1. History
  2. Memory
  3. Oral Literature
  4. Archaeological
  5. Sources
  6. Heinrich Roth
  7. Herodotus

KSEEB Solutions

Match the following:

A B
1. Herodotus a. Literary sources
2. Folksongs, ballads, myths b. Father of History
3. Father Couerdoux c. Study of culture and history of India
4. Indology d. Identified similarities between Sanskrit and European language
5. Max muller e. Abbe Dubois
6. Doddaswami f. Sacred book of the East

Answers:

  1. b
  2. a
  3. d
  4. c
  5. f
  6. e
error: Content is protected !!