1st PUC Physics Question Bank Chapter 1 Physical World

You can Download Chapter 1 Physical World Questions and Answers, Notes, 1st PUC Physics Question Bank with Answers Karnataka State Board Solutions help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka 1st PUC Physics Question Bank Chapter 1 Physical World

1st PUC Physics Physical World One Mark Questions and Answers

Question 1.
What is physics?
Answer:
physics is the branch of science that deals with the study of basic laws of nature and their manifestation in different phenomena.

Question 2.
What is the Scientific method?
Answer:
The method used to understand any natural process by a combination of logical reasoning & controlled experimentation is called the scientific method.

Question 3.
Who discovered electron?
Answer:
J.J. Thomson.

Question 4.
Name the Indian physicist who got Nobel prize in physics.
Answer:
C.V. Raman.

Question 5.
What is the original name of the word ‘Physics’?
Answer:
‘Fusis’ is the original name of the word Physics.

KSEEB Solutions

Question 6.
Who invented television?
Answer:
John Biard Logi.

Question 7.
Name the discovery made by Sir C.V.Raman.
Answer:
Scattering of light by molecules.

Question 8.
Name two Indian born physicists who have been awarded Nobel Prize in physics.
Answer:
C.V.Raman and S.Chandra Shekhar.

Question 9.
Name any one fundamental force in nature.
Answer:
Gravitational force.

Question 10.
What is a conserved physical quantity?
Answer:
Physical quantity that remains unchanged in a process is called conserved quantity.

Question 11.
Mention one of the major contributions of S. Chandrashekhar in the field of Physics
Answer:
Chandrashekhar’s limit (1.44 solar mass).

KSEEB Solutions

Question 12.
Who discovered neutron?
Answer:
Chadwick.

1st PUC Physics Physical World Two Mark Questions and Answers

Question 1.
Name four fundamental forces of nature out of the four, which one is
(a) strongest and
(b) weakest?
Answer:
The forces are:

  • Gravitational force
  • Electromagnetic force
  • Strong nuclear force strongest
  • Weak nuclear force

(a) The nuclear force is the strongest.
(b) Gravitational force is weakest.

Question 2.
Why do we need quantum theory?
Answer:
Quantum theory is needed because many phenomena at the microscopic level can not be explained using classical theory, eg: Photoelectric effect, interaction among elementary particles.

KSEEB Solutions

Question 3.
Name the important conservation laws.
Answer:
Some of the general conservation laws in nature are conservation of mass, conservation of energy, conservation of momentum, conservation of charge, etc.

Leave a Comment

error: Content is protected !!