2nd PUC English Previous Year Question Paper June 2015

Students can Download 2nd PUC English Previous Year Question Paper June 2015, Karnataka 2nd PUC English Model Question Papers with Answers helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka 2nd PUC English Previous Year Question Paper June 2015

Time: 3 Hrs. 15 Min.
Maximum Marks: 100

Instructions

  • Follow the prescribed limit while answering the questions.
  • Write the correct question number as it appears on the question paper.
  • One mark questions attempted more than once will be awarded zero.
  • Answers to question numbers 24 (a – j)and 25 (i – iii) should be in sequence and at one place.
  • For multiple-choice questions choose the correct answer and rewrite it.

I. Answer the following in a word, a phrase or a sentence each. (12 × 1 = 12)

Question 1.
Whom does Romeo address as ‘yonder lady’?

Question 2.
How many soldiers were there in the kingdom of Monaco in ‘Too Dear’?

Question 3.
What does ‘living arrows’ refer to in’On Children’?

Question 4.
What, according to Vandana Shiva, does earth university teach?

Question 5.
Which is the native city of Don Gonzalo in ‘A Sunny Morning’?

Question 6.
Where, according to the speaker, had love hidden his face in ‘When You Are Old’?

Question 7.
When does the foot stop to walk in Neruda’s poem?

Question 8.
Which is the most astounding invention of man in ‘I Believe That Books Will Never Disappear’?

Question 9.
What is called a man’s castle in Japan, according to Mikes?

Question 10.
What does ‘PAP’ stand for in ‘The Voter’?

Question 11.
Whose brainchild is the cycling movement as mentioned in ‘Where There Is A Wheel’?

Question 12.
Name the lady who opposed the Kamma landlords in ‘Water’.

II. Answer any eight of the following (choosing at least two from poetry) in a paragraph of 80 – 100 words each. (8 × 4 = 32)

Question 13.
How does Romeo glorify the beauty of Juliet?

Question 14.
Why does the criminal refuse to escape from the prison in ‘Too Dear’?

Question 15.
How should parents take care of their children, according to the speaker in ‘On Children’?

Question 16.
How does Don Gonzalo try to hide his identity?

Question 17.
What measures did Tammanna adopt to humiliate Basavaiah?

Question 18.
Why does Borges say that books will never disappear? Explain.

Question 19.
Describe how the poet visualises heaven in nature in ‘Heaven If You Are Not On Earth’.

Question 20.
The traffic in Brazil leads to humorous observations. Explain.

Question 21.
‘The Voter’ ridicules the power and selfishness of Marcus Ibe. Explain.

Question 22.
How did Sheela Rani Chunkath promote the empowerment of women in ‘Where There Is A Wheel’?

III. Answer the following in about 200 words. (1 × 6 = 6)

Question 23.
“Conservation of diversity is crucial for the sustenance of both nature and human society”. Discuss.
OR
“Wheel brings Freedom and Progress”. Explain this statement with reference to ‘Where There Is A Wheel’.
OR
The poem ‘Water’ demonstrates the disparity and discrimination of the society. Justify.

IV. Read the following passage and answer the questions set on it. (10 × 1 = 10)

For the first time, Amjad Ali Khan performed at the Nobel Peace Prize ceremony and concert. He was so happy and delighted that Kailash Satyarthi received this year’s Nobel Peace Prize. He wanted to thank him for the work he has been doing to safeguard the rights of children. He was extremely proud of him.

Along with his sons Amaan and Ayaan, Amjad presented ‘Raga for Peace’ as a tribute to Satyarthi and Malala Yousafzai. He would like to congratulate them for their work against the suppression of children and for their right to education.

They performed on two occasions. The first was at the presentation ceremony. It was a proud moment for him as an Indian to see Kailashji receive this great honour. Their second performance was at the spectacular Oslo spectrum. It was perhaps the largest gathering abroad where he performed. It had more than 6,000 people including Prince Haakon of Norway, other members of the Norwegian royal family and the Nobel Laureates.

This year, the Nobel Committee invited artistes from India and Pakistan to present a special blend of traditional and modern music sensibilities of the two countries. While Amjad Ali Khan and his sons represented India, Nusrat Fateh Ali Khan’s nephew Rahat Fateh Ali Khan represented Pakistan. Nusrat Fateh Ali Khan was truly a symbol of humility and grace. He took qawwali to the international stage and was far ahead of his times. Now, Rahat is taking forward his legacy.

It was an honour to be a part of the endeavour. It is important that they work together to foster love and peace on earth.
The pursuit of music, arts and culture removes our emphasis from greed, egotism, pride and materialism, which drive us to violence. As the Nobel Peace Prize ceremony showed, these avenues also uhite human beings across borders. This kind of love is required to end the killings that dominate our world.

Question 24.
Answer the following in a word, a phrase or a sentence each:
(a) Name the sons of Amjad Ali Khan.
(b) What did Amjad present as a tribute?
(c) Who received the Nobel Peace Prize?
(d) Where did Amjad perform on the second occasion?
(e) _____ represented Pakistan.
(i) Amjad Ali Khan
(ii) Rahat Fateh Ali Khan
(iii) Nusrat Fateh Ali Khan
(f) How many people gathered there on the second occasion?
(g) Who was a symbol of humility and grace?
(h) What removes our emphasis from greed and egotism?
(i) What does Amjad intend to convey in this passage?
(j) Give a title for the passage.
Answer:
(a) Amaan and Ayaan.
(b) ‘Raga for Peace’.
(c) Kailash Satyarthi and Malala Yousafzai.
(d) At the spectacular Oslo spectrum.
(e) Rahat Fateh Ali Khan.
(f) 6,000 people.
(g) Nusrat Fateh Ali Khan.
(h) The pursuit of music, arts and culture.
(i) Amjad wants to show that music, arts and culture can foster love and peace and can end the killings that dominate our world. Amjad also wants to pay his tributes to people like Satyarthi and Yousafzai who have worked against the suppression of children and for their right to education.
(j) Transcending Differences for World Peace.

Question 25.
Read the following lines and answer the questions. (3 × 1 = 3)
A little fairy comes at night,
Her eyes are blue, her hair is brown.
With silver spots upon her wings;
And from noon, she flutters down.
(i) When does a little fairy come?
(ii) What is the colour of her eyes?
(iii) Where does she flutter down from?
Answer:
(i) At night.
(ii) Blue.
(iii) From noon.

V. Complete the following by filling in the blanks using the right form of the given io brackets. (3 × 1 = 3)

Question 26.
The Kingdom of Monaco was a peaceful and peace-loving country. Once a _____ (commit) there. They _____ (force) to look for ways to try and punish the criminal ______ (punish) for his crime.
Answer:
was committed, were forced, was punished.

Question 27.
Report the following conversation: (5 × 1 = 5)
Don Gonzalo: That one over there is mine.
Juanito: There are three priests sitting there.
Don Gonzalo: Rout them out. Have they gone?
Juanito: No, indeed. They are talking.
Answer:
Don Gonzalo stated that the one over there was his. Juanito responded saying there were three priests sitting there. Don Gonzalo told Juanito to rout them out. He then asked if they had gone. Juanito replied in the negative and added that they were talking.

Question 28.
Complete the following dialogue. (Mn Raju wants to buy a new can He shows car showroom and talks with the sales executive.) (4 × 1 = 4)
Sales executive: Good morning Sir. Can I help you?
Mr. Raju: ______ (agreeing and seeking information)
Sales executive: Do you have any particular model in mind?
Mr. Raju: _____ (giving options)
Sales executive: They are very good, Sir. We have also the latest models.
Mr. Raju: _______ ? (asking for a test drive)
Sales executive: Yes, Sir.
Mr. Raju: _______ (leave-taking)
Answer:
Sales executive: Good morning Sir. Can 1 help you?
Mr. Raju: Yes, indeed. Can you give me information about the cars in your showroom?
Sales executive: Do you have any particular model in mind?
Mr. Raju: I’m interested in a Figo or a Brio.
Sales executive: They are very good, Sir. We have also the latest models.
Mr. Raju: That’s great. Can I have a test drive?
Sales executive: Yes, Sir.
Mr. Raju: Good. I’ll come tomorrow at 5 in the evening for the test drive. Thank you for your assistance.

Question 29.
Fill in the blanks by choosing the appropriate expressions given in brackets: (2 × 1 = 2)
(look down at, turns its back, full of praise)

In Umuofia, everyone is ______ for Marcus Ibe. He is not like the mortar which as soon as food comes its way ______ on the ground.
Answer:
full of praise turns its back.

Question 30.
Fill in the blanks with the right linkers. (4 × 1 = 4)

_________ the old man came to the garden one-day _______ walking hundreds of miles, the owner of the garden was free and relaxed. _______ the owner’s wife was worried ______ her husband became lethargic and shied away from hard work.
(but, when, because, after)
Answer:
When, after, But, because.

VI. Read the following passage and make notes by drawing and filling the boxes given below. (8 × 1/2 = 4)

Question 31.
The word ‘Oceans’ implies the large water bodies of the world, namely the Pacific, Atlantic, Indian and Arctic, as well as the Antarctic ocean where we find icebergs. Smaller seas are separated from the oceans by island chains or under-water ridges which are called ‘bordering seas’. These include ‘The North Sea, the Baltic sea, the Mediterranean sea and the Caribbean sea’. The bordering seas and the oceans have some common features: both contain salty water and restless sea beds.
2nd PUC English Previous Year Question Paper June 2015 image - 1

Question 32.
Write a letter of application in response to the following advertisement, which appeared in ‘Deccan Herald’ dated 09 March 2015. (Write XXX for name and YYY for address.) [5]

Wanted First Division Assistant
Qualification: Any graduate with knowledge of computer and fluency in Kannada, English and Hindi.
Apply to:
The President
Basaveshwar Education Society
Vidyanagar, Hubballi.

Question 33.
Imagine you are the General Secretary of your College Union. On the occasion of college day, you have to present the welcome address. The Chief Guest is Mr Shreekrishna B., whose profile is given below. [5]
Native Place: Bagalkot
Education: M.A. in English IAS2008 batch
Served as: CEO, Zilla Panchayat, Udupi and Haveri
Present Post: Secretary, the Dept, of Social Welfare, Bengaluru
Interested in literature and photography.
Based on the information, write a speech in about 100 words to introduce the guest at the function.
OR
The following pie charts represent the information about the students who got a scholarship during 2013-14 and 2014-15 academic years for different courses.
Use this data to write a report in about 120 words.
2nd PUC English Previous Year Question Paper June 2015 image - 2

VII. What do the underlined words in the following extract refer to? (4 × 1 = 4)

Question 34.
Sheela Rani Chunkath encouraged the rural women to buy bicycles in her district. She ordered the banks to sanction the loan to them. Most of the women bought bicycles. The bicycle helps them a lot. It is a symbol of progress. Sheela Rani was honoured for her support.
i. She:
ii. them:
iii. It:
iv. her:
Answer:
i. Sheela Rani Chunkath
ii. The rural women
iii. The bicycle
iv. Sheela Ranis.

Question 35.
Rewrite the jumbled segments to form a meaningful sentence. (1 × 1 = 1)
Knowledge/not just/the source of/was/and freedom/the forest.
Answer:
The forest was not just a source of knowledge and freedom.

Leave a Comment

error: Content is protected !!