2nd PUC Geography Question Bank Chapter 1 Human Geography

You can Download Chapter 1 Human Geography Questions and Answers, Notes, 2nd PUC Geography Question Bank with Answers Karnataka State Board Solutions help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka 2nd PUC Geography Question Bank Chapter 1 Human Geography

2nd PUC Geography Human Geography One Mark Questions with Answers

I. Answer the following in a word or a sentence each:

Question 1.
Name the two major divisions of Geography.
Answer:
(a) Physical Geography.
(b) Human Geography.

Question 2.
Who is called the father of human geaography.
Answer:
Friedrich Ratzel.

Question 3.
What is determinism?
Answer:
Environment is influence by man & his activities is called determinism.

KSEEB Solutions

Question 4.
What is Quantitative revolution?
Answer:
Introduction of Statistics & Mathematics to study of human Geography is known as quantita¬tive revolution.

Question 5.
Write any one definition of human Geography?
Answer:
According to Ellen C. Semple –
“The study of changing relationship between the unresting man and the unstable earth.

Question 6.
What is physical Geography?
Answer:
The study of natural feature of earth Sun for ex. Land, air, water, climate etc.

Question 7.
What is human geography?
Answer:
The study of man made features on the surface of the Earth for Ex: agriculture, industry, transport, communication etc.

Question 8.
Define human Geography?
Answer:
According to Ellen C. Semple –
“The study of changing relationship between the unresting man and the unstable earth.

Question 9.
What is economic geography?
Answer:
The study of influence of geographical factors on economic activities of man.

KSEEB Solutions

Question 10.
What is Political Geography?
Answer:
The study of geographical environment on political aspects such as states, nations and boundaries etc.

Question 11.
What is Urban Geography?
Answer:
It deals with urban location, development, morphology, urban population & its distribution.

Question 12.
What is Cultural and Social geography?
Answer:
The study of cultural evolution, diffusion and morphology and social life of.the world.

Question 13.
What is Population Geography.
Answer:
It deals with Geographical environment on population growth, density, distribution, migration etc.

Question 14.
What is Settlement Geography?
Answer:
The study of location of settlements, distribution density, form & functions etc.

Question 15.
Mention the year in which Quantitative Revolution was introduced in human Geography.
Answer:
In the year 1960’s.

KSEEB Solutions

Question 16.
What is Post modernism?
Answer:
The study of impact, result and outcome of the modernaisation.

2nd PUC Geography Human Geography Two Marks Questions with Answers

Question 1.
What is human Geography?
Answer:
The study of man made features on the surface of the Earth for Ex: agriculture, industry, transport, communication etc.

Question 2.
Mention any two elements of settlement Geography.
Answer:
(a) location of settlement
(b) Distribution of settlement.

Question 3.
What is Urban geography?
Answer:
It deals with urban location, development, morphology, urban population & its distribution.

Question 4.
What is Neo-determinism?
Answer:
The study of systematic balance between environment determinism (nature vs man) and possibilism approach (mart vs nature).

Question 5.
Mention any four important branches of human geography.
Answer:
(a) Economic Geography
(b) Political Geography
(c) Urban Geography and
(d) Population Geography.

KSEEB Solutions

Question 6.
Distinguish between physical and cultural or human Geography.
Answer:

  • The study of natural feature of earth Sun for ex. Land, air, water, climate etc.
  • The study of man made features on the surface of the Earth for Ex: agriculture, industry, transport, communication etc.

Question 7.
Name important geographers who contribute more to the Human geography.
Answer:
Halford Mackinder of England.
(a) Ellsworth Huntington
(b) Carl 0 Sauer and
(c) Ellen C Semple.

Question 8.
Distinguish between Economic & Political Geography.
Answer:

  • The study of influence of geographical factors on economic activities of man.
  • The study of geographical environment on political aspects such as states, nations and boundaries etc.

Question 9.
Write the four important advantanges of human Geography.
Answer:
(a) It clarifies the societies & cultures in different locations.
(b) The great diversity reflects through the fashion of life.
(c) Realizes limit of the earth along with sustainability.
(d) It is helpful to the planners & Administrators.

Question 10.
Mention the four important approaches.
Answer:
(a) Human behaviour.
(b) Human Welfare.
(c) Humanistic and
(d) Marxism oriented approaches.

2nd PUC Geography Human Geography Five Marks Questions with Answers

Question 1.
Explain the meaning and Held of human geography.
Answer:
Meaning:
‘Anthropo’ Means ‘Human’ so Ratzel coined the term “Human geography”. Hence, Friedrich Ratzel is known as the ‘Father of Human geography’.
Human geography means the study of man made features on the surface of the earth for for ex: culture, society, agriculture, industry, transport, religion etc.
Man is a product of environment so the study of interrelationship of man & his environment is known as human geography.

Field of human Goegraphy:
The physical and cultural environement. It shows on human creations and development they are influenced by natural features such relief, drainage, soils, climate, vegetation, Land forms etc on which cultural environement dependce. Economic activities such as houses, villages, cities, road-rail networks, industries etc these are created by human being through their activities.

Thus the physical environment has been greatly modified by human beings, at the same human life is also influenced by nature in addition to that culture and technology have aided man in his attempt of making use of environment.

Question 2.
Describe the branches of human Geography.
Answer:
The important branches of human Geography are as follows:

  • Economic Geography: It deals with the study of influence of Geographical factors on the economic activities man like agriculture, industries, transport etc.

2nd PUC Geography Question Bank Chapter 1 Human Geography - 1

  • “Political Geography: It deals with the influences of geographical environment on political aspects such as states nations & boundaries etc.
  • Urban Geography: the study of urban location, development, morphology interaction and movement of urban population.
  • Cultural and Social Geography: It helps us to study the cultural evolution, distribution, age, structure and social life of the world.
  • Population Geography: It deals with geographical environment on population growth, density, distribution & migration etc.
  • Settlement Geography: The study of location of settlements, distribution, density, form, function & morphologes.

KSEEB Solutions

Question 3.
Human Geography is the study of man environment relationship justify.
Answer:
Human geography studies the inter relationship between the physical and cultural environment. It emphasises on human creations and developments by the natural influences like relief, Drainage, soils, climate in which temperature, rainfall, humidity, wind etc vegetation, land forms are the elements of physical environment.

where as cultural environment such as houses, villages, cities, road, rail networks, industries etc’ these are created by human being through their activities by human being through their activities based on the opportunities provided by the physical environment.

Thus, the physical environment has been greatly modified by human beings; at the same human life is also influenced by nature. Human being were able to develop technology through their struggle with the environment and better understanding a natural laws.

Question 4.
Explain the scope and importance?
Answer:
Scope of human Geography:
As early societies became more successful in meeting their need within.permanent settlements.

  • The rise of agriculturing activities resource extra and manufacturing activities led to more complex economic and political boundaries were created and more settlement grew into towns and cities.
  • The physical environment also changed with the influence of modem urbanize and industrized world that we known today.
  • One of the greatest challenges faced by humans today is how to manage energy resource in a sustainable fashion without inflicting permanent damage to environment in the form of land, air, water, pollution and climatic changes.

Importance of Human Geography:

  • It clarifies the societies and cultures in different ^locations.
  • The great diversity reflects through the fashion life.
  • Which realizes carrying capacity of the Earth.
  • It helps us to understand circumstances affecting people and nation.
  • It is helpful to the planners, administrations, Industrialists and others. ’

Question 5.
Write a note on changing approaches in human geography.
Answer:
Geography have tried to explain peculiarities of man environment relationship with environmental determinism approach.

  • The regional and comparative methods of each region were show in this approach is called “Areal differentiation”.
  • During 1960s many Statistical and Mathematical approaches were introduced in the study of hyman geography. This new trend was called “Quantitative Revolution”.
  • Introduction of environment determinism, possibilism and balanced Neo-determinism.
  • ‘Human behaviour’ oriented approach was widely used in the study of man environment relationship.
  • Human welfare oriented, humanistic and marxism oriented approaches were also introduced to undertand the relationship of man & his environment. This is well known as ‘Post Modernism’.

Question 6.
Explain the different definition of human geography in detail.
Answer:
For understanding the nature of human geography we can look into a few well known definitions.

  • According to Friedrich Ratzel (1844 – 1904): It is the synthetic study of the relationship between human societies and earth’s surface.
  • Ellen C. Semple (1863 – 1932): It is the study of the changing relationship between the unresting man and unstable earth.
  • Paul Vidal-dc-la-Blache (1845 – 1918): The study of knowledge of physical laws on the earth surface in relation between the liking beings which inhabit it.
  • Ellesworth Huntington (1876 – 1947): It is the study of nature and distribution of the relationship between geographical environment & human activities & qualities.

Question 7.
Describe the development of human Geography.
Answer:

  • Human Geography is a recent sprout from the main, trunk of geography. During 18th & 19th century a new systematic approach of studying man & nature relationship was introduced into the field of Geography.
  • Friedrich Ratzel, a German geography was greatly influenced by Darwin’s theory (1859). He wrote a book ‘Anthropo Geography” in 1882.
  • Anthropo means ‘Human’ so he coined the term “Human Geography”. Hence, Ratzel is known as the Father of ‘Human Geography’, he developed man & his relationship with environment as described in two schools –

(a) The German school or the Deterministic school – Describes. The control of environment on man and his activities.
(b) French school or possibilistic school – It advocates that environment provides possibilities for man to persue variuos activities.
(c) Later Griffith Taylor an Australian Geography introduced ‘Neo-determinism’ or ‘Stop and Go determinism’ which balances between environment determinism and possibilism approach.

Many Geographers & new approaches, methods tools were introduced to develop Human Geography into systematic science.

KSEEB Solutions

Leave a Comment

error: Content is protected !!