KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Ex 8.1

Students can Download Chapter 8 Decimals Ex 8.1 Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 6 Maths helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Ex 8.1

Question 1.
Write the following as numbers in the given table.
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Ex 8.1 1
Solution:
It may be observed that
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Ex 8.1 2

Mixed number 2 1/32 to decimal.

Question 2.
Write the following decimals in the place value table
a) 19.4
b) 0.3
c) 10.6
d) 205.9
Solution:
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Ex 8.1 3

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Ex 8.1

How do you write 18 as a decimal? Algebra Conversion of Decimals, Fractions, and Percent.

Question 3.
Write each of the following as decimals:
Solution:
a) Seven – tenths
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Ex 8.1 4

b) Two tens and nine – tenths
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Ex 8.1 5

c) Fourteen point six
14.6

d) One hundred and two ones
100 + 2 = 102.0

e) Six hundred point eight
600.8

Question 4.
Write each of the following as decimals:-
Solution:
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Ex 8.1 6

Rounding to One Decimal Place Calculator will round the value of a number to 1 decimal place accurately and displays the work quickly.

Question 5.
Write the following decimals as fractions. Reduce the fractions to lowest form.
Solution:
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Ex 8.1 7

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Ex 8.1

Question 6.
Express the following as cm using decimals.
Solution:
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Ex 8.1 8

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Ex 8.1 9

Question 7.
Between Which two Whole numbers on the number line are the given numbers lie? Which of these Whole numbers is nearer the number?
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Ex 8.1 10
a) 0.8
b) 5.1
c) 2.6
d) 6.4
e) 9.1
f) 4.9
Solution:
a) 0.8 lies between 0 and 1, and is nearest to 1.
b) 5.1 lies between 5 and 6, and is nearest to 5.
c) 2.6 lies between 2 and 3, and is nears to 3.
d) 6.4 lies between 6 and 7, and is nears to 6.
e) 9.1 lies between 9 and 10, and is nears to 9.
f) 4.9 lies between 4 and 5, and is nears to 5.

Question 8.
Show the following numbers on the number line.
a) 0.2
b) 1.9
c) 1.1
d) 2.5
Solution:
a) 0.2 :- Represents a print between 0 and 1 on numbers line. Such that the space
between 0 and 1 is divided into 10 equal parts. Hence, each equal part will be equal to one – tenth.
Now 0.2 is the second print between 0 and 1.
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Ex 8.1 11

b) 1.9 :- Represents a print between 1 and 2 on number line. Such that the space between 1 and 2 is divided into 10 equal parts. Hence, each part will be equal to one – tenth
Now, 1.9 is the ninth print between 1 and 2.
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Ex 8.1 12

c) 1.1 Represents a point between 1 and 2 on number line, Such that the space between 1 and 2 is divided into 10 equal parts. Hence each equal part will be equal to one – tenth Now, 1.1 is the first point between 1 and 2.
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Ex 8.1 13

d) 2.5 Represents a point between 2 and 3 on number line, such that the space between 2
and 3 is divided into 10 equal parts. Hence each equal part will be equal to one – tenth Now, 2.5 is the fifth print between 2 and 3.
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Ex 8.1 14

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Ex 8.1

Question 9.
Write the decimal number represented by the points A,B,C,D on the given number line.
Solution:
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Ex 8.1 15
Prints A, B, C, D are represents 0.8, 1.3, 2.2, 2.9, respectively

Question 10.
a) The length of Ramesh’s note book is 9 cm 5 mm What will be its length in cm?
b) The length of a young gram plant is 65 mm Express it’s length in cm.
Solution:
a) The length of Ramesh’s note book is 9 cm 5 mm
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Ex 8.1 16

b) The length of a gram plant is 65 mm
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Ex 8.1 17

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 1 Knowing Our Numbers Ex 1.1

Students can Download Chapter 1 Algebra Ex 1.1 Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 6 Maths helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 6 Maths Chapter 1 Algebra Ex 1.1

The fifth digit right of the decimal point is the hundred thousandth place where you have to round off.

Question 1.
Fill in the blanks:-
a. 1 lakh = 10 ten thousand
b. 1 million = 10 hundred thousand
c. 1 crore = 10 ten lakh
d. 1 crore = 10 million
e. 1 million = 10 lakh

KSEEB Solutions

Question 2.
Place common correctly and write the numerals :
a. Seventy three lakh seventy five thousand three hundred seven.
73,75,307

b. Nine crore five lakh forty one.
9,05,00,041

c. Seven crore fifty two lakh twenty one thousand three hundred two.
7,52,21,302

d. Fifty eight million four hundred twenty three thousand two hundred two.
58,423,202

e . Twenty three lakh thirty thousand ten.
23,30,010

KSEEB Solutions

Question 3.
Insert comas suitably and write the names according to indian system of numeration:
a. 87595762
Eight crore seventy five lakh ninty five thousand seven hundred sixty two.

b. 8546283
Eighty five lakh forty six thousand two hundred eighty three.

c. 99900046
Nine crore ninety nine lakh forty six.

d. 98432701
Nine crore eighty four lakh thirty two thousand seven hundred one

KSEEB Solutions

Question 4.
Insert commas suitably and write the names according to international system of numeration:

a. 78921092
Seventy eight million nine hundred twenty one thousand ninety two

b. 7452283
Seven million four hundred fifty two thousand two hundred eighty three

c. 99985102
Ninety nine million nine hundred eighty five thousand one hundred two

d. 48049831
Forty eight million forty nine thousand eight hundred thirty one.

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing with Numbers Ex 3.7

Students can Download Chapter 3 Playing with Numbers Ex 3.7 Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 6 Maths helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 6 Maths Chapter 3 Playing with Numbers Ex 3.7

Question 1.
Renu purchases two bags of fertiliser of weights 75 kg and 69 kg. Find the maximum value of weight which can measure the weight of the fertiliser exact number of times.
Solution:
Weight of the two bags = 75 kg and 69 kg
Maximum weight = HCF (75, 69)
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing with Numbers Ex 3.7 1
75 = 3 × 5 × 3
69 = 3 × 23
HCF = 3
Hence, the maximum value of weight, which can measure the weight of the fertilizer exact number of times, is 3 kg

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing with Numbers Ex 3.7

Question 2.
Three boys step off together from the same spot. Their steps measure 63 cm, 70 cm and 77 cm respectively. What is the minimum distance each should cover so that all can cover the distance in complete steps?
Solution:
Step measure of 1 Boy = 63 cm
Step measure of 2 Boy = 70 cm
Step measure of 3 Boy = 77 cm
LCM of 63, 70, 77
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing with Numbers Ex 3.7 2
LCM = 2 × 3 × 3 × 5 × 7 × 11 = 6930
Hence, the minimum distance each should cover so that all can cover the distance in complete steps is 6930 cm.

Question 3.
The length, breadth and height of a room are 825 cm, 675 cm and 450 cm respectively. Find the longest tape which can measure the three dimensions of the room exactly.
Solution:
Length = 825 cm = 3 × 5 × 5 × 11
Breadth = 675 cm = 3 × 3 × 3 × 5 × 5
Height = 450 cm = 2 × 3 × 3 × 5 × 5
Longest tape = HCF of 825, 675, and 450 = 3 × 5 × 5 = 75 cm
Therefore, the longest tape is 75 cm.

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing with Numbers Ex 3.7

The LCM of 15 and 20 is 60.

Question 4.
Determine the smallest 3-digit number which is exactly divisible by 6, 8 and 12
Solution:
Smallest number = LCM of 6, 8, 12
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing with Numbers Ex 3.7 50
LCM = 2 × 2 × 2 × 3 = 24
the smallest 3-digit multiple of 24.
It can be seen that 24 × 4 = 96 and 24 × 5 = 120.
Hence, the smallest 3-digit number which is exactly divisible by 6, 8, and 12 is 120

Question 5.
Determine the greatest 3-digit number exactly divisible by 8, 10 and 12.
Solution:
LCM of 8, 10, and 12
2, 8,10,12
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing with Numbers Ex 3.7 200
LCM = 2 × 2 × 2 × 3 × 5 = 120
We have to and the greatest 3-digit multiple of 120.
It can be seen that 120 × 8 = 960 and 120 × 9 = 1080.
Hence, the greatest 3-digit number exactly divisible by 8, 10, and 12 is 960.

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing with Numbers Ex 3.7

Question 6.
The traffic lights at three different road crossings change after every 48 seconds, 72 seconds and 108 seconds respectively. If they change simultaneously at 7 a.m., at what time will they change simultaneously again?
Solution:
Time period after which these lights will change = LCM of 48, 72, 108
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing with Numbers Ex 3.7 201
LCM = 2 × 2 × 2 × 2 × 3 × 3 × 3 = 432
They will change together after every 432 seconds i.e., 7 min 12 seconds.
Hence, they will change simultaneously at 7 : 07 : 12 am.

Question 7.
Three tankers contain 403 litres, 434 litres and 465 litres of diesel respectively. Find the maximum capacity of a container that can measure the diesel of the three containers exact number of times.
Solution:
Maximum capacity of the required tanker = HCF of 403, 434, 465
403 = 13 × 31
434 = 2 × 7 × 31
465 = 3 × 5 × 31
HCF = 31
A container of capacity 31 l can measure the diesel of 3 containers exact number of times

Question 8.
Find the least number which when divided by 6, 15 and 18 leave remainder 5 in each case.
Solution:
LCM of 6, 15, 18
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing with Numbers Ex 3.7 30
LCM = 2 × 3 × 3 × 5 = 90
Required number = 90 + 5 = 95

Question 9.
Find the smallest 4-digit number which is divisible by 18, 24 and 32.
Solution:
LCM of 18, 24, and 32
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing with Numbers Ex 3.7 35
LCM = 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 3 × 3 = 288
We have to and the smallest 4-digit multiple of 288.
It can be observed that 288 × 3 = 864 and 288 × 4 = 1152.
Therefore, the smallest 4-digit number which is divisible by 18, 24, and 32 is 1152.

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing with Numbers Ex 3.7

Question 10.
Find the LCM of the following numbers:
(a) 9 and 4
(b) 12 and 5
(c) 6 and 5
(d) 15 and 4
Observe a common property in the obtained LCMs. Is LCM the product of two numbers in each case?
Solution:
(a) 9 and 4
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing with Numbers Ex 3.7 60
LCM = 2 × 2 × 3 × 3 = 36

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing with Numbers Ex 3.7

(b) 12 and 5
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing with Numbers Ex 3.7 61
LCM = 2 × 2 × 3 × 5 = 60

c) 6 and 5
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing with Numbers Ex 3.7 62
LCM = 2 × 3 × 5 = 30

d) 15 and 4
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing with Numbers Ex 3.7 63
LCM = 2 × 2 × 3 × 5 = 60
Yes, it can be observed that in each case, the LCM of the given numbers is the product of these numbers.
When two numbers are co-prime, their LCM is the product of those numbers. Also, in each case, LCM is a multiple of 3.

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing with Numbers Ex 3.7

Question 11.
Find the LCM of the following numbers in which one number is the factor of the other.
(a) 5, 20
(b) 6, 18
(c) 12, 48
(d) 9, 45
Solution:
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing with Numbers Ex 3.7 70
LCM = 2 × 2 × 5 = 20

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing with Numbers Ex 3.7 71
LCM = 2 × 3 × 3 = 18

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing with Numbers Ex 3.7 72
LCM = 2 × 2 × 2 × 2 × 3 = 48

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing with Numbers Ex 3.7 73
LCM = 3 × 3 × 5 = 45
Yes, it can be observed that in each case, the LCM of the given numbers is the larger number. When one number is a factor of the other number, their LCM will be the larger number.

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 12 Ratio and Proportion Ex 12.1

Students can Download Chapter 12 Ratio and Proportion Ex 12.1 Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 6 Maths helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 6 Maths Chapter 12 Ratio and Proportion Ex 12.1

Least common multiple (LCM) of 12 and 16 is 48.

Question 1.
There are 20 girls and 15 boys in a class.
a) What ¡s the ratio of number of girls to the number of boys?
b) What is the ratio of number of girls to the total number of students in the class?
Solution:
Numbers of girls in a class = 20
Numbers of boys in a class = 15
Total numbers of students in a class = 20 + 15 = 35
a) Ratio of number of girls to number of boys
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 12 Ratio and Proportion Ex 12.1 1
b) Ratio of numbers of girls to total number of students
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 12 Ratio and Proportion Ex 12.1 2

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 12 Ratio and Proportion Ex 12.1

Question 2.
Out of 30 students in a class, 6 like football, 12 like cricket and remaining like tennis. Find the ratio of
a) Number of students liking football to numbers of students liking tennis.
b) Numbers of students liking cricket to total number of students.
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 12 Ratio and Proportion Ex 12.1 3
Solution:
Number of students Who like football = 6
number of students Who like cricket = 12
Number of students who like tennis = 30 – 6 – 12 = 12
a) Ratio of the number of students liking football to the number of students liking tennis =
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 12 Ratio and Proportion Ex 12.1 352
b) Ratio of the number of students liking cricket to the total number of students
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 12 Ratio and Proportion Ex 12.1 4
= 2 : 5

Question 3.
See that figure and find the ratio of
a) Numbers of triangles to the number of circles inside the rectangle
b) Number of squares to all the figures inside the rectangle
c) Number of circles to all the figures inside the rectangle.
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 12 Ratio and Proportion Ex 12.1 5
Solution:
Number of triangle in a rectangles = 3
Number of circles in a rectangles = 2
Numbers of squares in a rectangles = 2
Total number of figures in a rectangles = 7
a) Ratio of the number of triangles to the number of circles = \(\frac{3}{2}\)
b) Ratio of the number of squares to all the figures in rectangle = \(\frac{2}{7}\)
c) Ratio of the number of circles to tall the figures in the rectangle = \(\frac{2}{3}\)

Question 4.
Distances travelled by Hamid and Akhtar in an hour are 9 km and 12 km. Find the ratio of speed of Hamid to the speed of Akhsta.
Solution:
The distance travelled in an hour by a certain object is caused the speed of the object. Distance travelled by Hamid in one Hour = 9 km / hr
& Distance travelled by Akhtar in one hour = 12 km / hr
Ratio of speed of Hamid to the speed of Akhtar
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 12 Ratio and Proportion Ex 12.1 50

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 12 Ratio and Proportion Ex 12.1

Question 5.
Fill in the following Blanks :
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 12 Ratio and Proportion Ex 12.1 51
Solution:
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 12 Ratio and Proportion Ex 12.1 52
Therefore, 5,12, 25 be the answer
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 12 Ratio and Proportion Ex 12.1 521
True (Yes) all these are equivalent ratios

Question 6.
Find the ratio of the following:
a) 81 to 108
b) 98 to 63
c)33 km to 121 km
d) 30 minutes to 45minutes
Solution:
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 12 Ratio and Proportion Ex 12.1 53

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 12 Ratio and Proportion Ex 12.1 59

Question 7.
Find the ratio of the following
a) 30 minutes to 1.5 hours
b) 40 cm to 1.5 m
c) 55 paise to Rs 1
d) 500 mi to litres
Solution:
a) 1 hour = 60 min
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 12 Ratio and Proportion Ex 12.1 55

b) 40 cm to 1.5 m
1.5 m = 100 cm
1.5 m = 150 cm
Requires Ratio
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 12 Ratio and Proportion Ex 12.1 56

c) 55 paise to Rs 1
Rs 1 = 100 paise
Requires Ratio
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 12 Ratio and Proportion Ex 12.1 57

d) 500 ml to 2l
1l= 1000 ml
2l = 2 × 1000 ml = 2000 ml
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 12 Ratio and Proportion Ex 12.1 58

Question 8.
In a year, Seema earns Rs 1,50,000 and saves Rs 50,000. Find the ratio of
a) Money that Seema earns to the money she saves.
b) Money that she saves to the money she spends.
Solution:
Money earned by seema = Rs 1,50,000
Money Saved by Seemed = Rs 50,000
Money spent = Rs 1,50,000 – Rs 50,000 = Rs 1,00,000
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 12 Ratio and Proportion Ex 12.1 60

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 12 Ratio and Proportion Ex 12.1

Question 9.
There are 102 teachers in a school of 3300 Students, Find the ratio of the number of teachers to the number of students.
Solution:
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 12 Ratio and Proportion Ex 12.1 61

Question 10.
In a college, out of 4320 Students, 2300 are girls. Find the ratio of
a) Number of girls to the total number of students.
b) Number of boys to the number of girls.
c) Number of boys to the total number of students
Solution:
Total number of students = 4320
Number of girls in a college = 2300
Number of boys in a college = 4320 – 2300 = 2020
a) Required ratio n for number of girls to the
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 12 Ratio and Proportion Ex 12.1 62
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 12 Ratio and Proportion Ex 12.1 63

b) Required ratio for number of boys to the number of girls
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 12 Ratio and Proportion Ex 12.1 64

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 12 Ratio and Proportion Ex 12.1 65

c) Required ratio for number of boys to the total number of students
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 12 Ratio and Proportion Ex 12.1 66
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 12 Ratio and Proportion Ex 12.1 661

Question 11.
Out of 1800 students in a school 750 opted basket ball, 80 opted cricket and remaining opted table tennis. If a student can opt only one game, find the ratio of
a) Number of students who opted basket ball to the number of students Who opted table tennis.
b) Number of students Who opted cricket to the number of students opting basketball
c) Number of students Who opted basket ball to the total number of students.
Solution:
Total number of students = 1800
Number of students opted basketball = 750
Number of students opted cricket = 800
Number of students opted table tennis = 1800 – 750 – 800 = 250
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 12 Ratio and Proportion Ex 12.1 67

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 12 Ratio and Proportion Ex 12.1

Question 12.
Cost of dozen pens is Rs 180 and cost of 8 ball pens is Rs 56. Find the ratio of the cost of pen to the cost of a ball pen.
Solution:
Cost of dozen pens = Rs 180
Cost of 1 per = \(\frac{180}{12}\) = Rs 15
Cost of 8 ball pens = Rs 56
Cost of ball pens=\(\frac{56}{8}\) = Rs 7
Required ratio of the cost of a pen to the cost of a ball pen = \(\frac{15}{7}\) = 15 : 7

Question 13.
Consider the statement: Ratio of breadth and length of a hall is 2 : 5. Complete the following table that shows some possible breadths and lengths of the hall.
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 12 Ratio and Proportion Ex 12.1 261
Solution:
i) Length = 50 m
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 12 Ratio and Proportion Ex 12.1 69
5 × Breadth = 50 × 2 (by cross multiplication )
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 12 Ratio and Proportion Ex 12.1 70

ii) Breadth = 40 m
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 12 Ratio and Proportion Ex 12.1 71
2 × Length = 5 × 40 (By cross – Multiplication)
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 12 Ratio and Proportion Ex 12.1 712
Length = 100 m.

Question 14.
Divided 20 pens between sheela and sangeeta in the ratio of 3 : 2.
solution:
Terms of 3 : 2 are 3 and 2
Sum of these two terms = 3 + 2 = 5
Sheela will get \(\frac{3}{5}\) of total pens and sangeeta will get \(\frac{2}{5}\) of total pens.
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 12 Ratio and Proportion Ex 12.1 72

Question 15.
Mother wants to divide Rs 36 between her daughters shreya and bhoomika in the ratio of their ages. If age of shreya is 15 years and age of bhoomika is 12 years, find how much shreya and bhoomika will get.
Solution:
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 12 Ratio and Proportion Ex 12.1 73
Therefore, mother wants to divide Rs 36 in a ratio of 5 : 4 sum of these terms = 5 + 4 = 9
Shreya will get \(\frac{5}{9}\) of the total money and bhoomika will get \(\frac{4}{9}\) of it
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 12 Ratio and Proportion Ex 12.1 731
Therefore, Shreya and bhoomika will get Rs 20 and Rs 16 respectively.

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 12 Ratio and Proportion Ex 12.1

Question 16.
Present age of father is 42 years and that of his son is 14 years. Find the ratio of
a) Present age of father to the present age of son
b) Age of the father to the age of son, When son was 12 years old.
c) Age of father after 10 years to the age of son after 10 years
d) Age of father to the age of son when father was 30 years old
Solution:
a) Present age of father = 42 years
Present age of son = 14 years
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 12 Ratio and Proportion Ex 12.1 74

b) Two years ago, the age of the son was 12 years and the age of the father was 42 – 2 = 40 years
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 12 Ratio and Proportion Ex 12.1 75

c) After 10 years, the age of the father and son will be 52 years and 24 years respectively
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 12 Ratio and Proportion Ex 12.1 76

d) 12 years ago, the father was 30 years old, At that time age of son = 14 – 12 = 2 years
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 12 Ratio and Proportion Ex 12.1 761

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing with Numbers Ex 3.6

Students can Download Chapter 3 Playing with Numbers Ex 3.6 Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 6 Maths helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 6 Maths Chapter 3 Playing with Numbers Ex 3.6

Question 1.
Find the HCF of the following numbers:
(a) 18, 48
(b) 30,42
(c) 18, 60
(d) 27, 63
(e) 36, 84
(f) 34, 102
(g) 70, 105, 175
(h) 91, 112, 49
(i) 18, 54, 81
(j) 12, 45, 75
Solution:
a) 18, 48
18 = 1, 2, 3, 6, 9, 18
48 = 1, 2, 3, 4, 6, 8, 12, 16, 24, 48
Common factors = 1, 2, 3, 6
H.C.F of 18 & 48 = \(\boxed { 6 } \)

b) 30, 42
30 = 1, 2, 3, 5, 6, 10, 15, 30
42 = 1, 2, 3, 4, 6, 7, 14, 21, 42
Common factors = 1, 2, 3, 6
∴ H.C.F. = \(\boxed { 6 } \)
∴ H.C.F of 30 & 42 is \(\boxed { 6 } \)

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing with Numbers Ex 3.6

c) 18 & 60
18 = 1, 2, 3, 6, 9, 18
60 = 1, 2, 3, 4, 6, 10, 12, 15, 30, 60
Common factors = 1, 2, 3, 6
∴ H.C.F. of 18 & 60 is \(\boxed { 6 } \)

d) 27 & 63
27 = 1, 3, 9, 27
63 = 1, 3, 7, 9, 21, 63
∴ Common factors = 1, 3, 9
∴ H.C.F. of 27 & 63 is = 9.

e) 36 & 84
36 = 1, 2, 3, 4, 6, 9, 12, 18, 36
84 = 1, 2, 3, 4, 6, 7, 12, 14, 21, 28, 42, 84
∴ Common factors = 1, 2, 3, 4, 6, 12
∴ H.C.F. of 36 & 84 is 12.

f) 34 & 102
34 = 1, 2, 17, 34
102 = 1, 2, 3, 6, 17, 34, 51, 102
∴ Common factors = 1, 2, 17, 34
∴ H.C.F. of 34 & 102 is 34.

g) 70, 105, 175
70 = 1, 2, 5, 7, 10, 14, 35, 70
105 = 1, 3, 5, 7, 10, 14, 35, 105
175 = 1, 5, 7, 25, 35, 175
∴ Common factors 1, 5, 7, 35
∴ H.C.F. of 70, 105, 175 is 35

h) 91, 112, 49
91 = 1, 7, 13, 91
112 = 1, 2, 4, 7, 8, 14, 16, 28, 56, 112
49 = 1, 7, 49
∴ Common factors = 1, 7
∴ H.C.F. of 91, 112, 49 is 7

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing with Numbers Ex 3.6

i) 12, 45, 75
12 = 1, 2, 3, 4, 6, 12
45 = 1, 3, 5, 9, 15, 45
75 = 1, 3, 5, 15, 26, 75
∴ Common factors 1, 3
∴ H.C.F of 12, 45, 75 is 3.

Question 2.
What is the HCF of two consecutive
(a) numbers?
(b) even numbers?
(c) odd numbers?
Find the HCF of the following:
(i) 24 and 36
(ii) 15, 25 and 30
(iii) 8 and 12
(iv) 12, 16 and 28
Solution:
(i) 1 e.g., HCF of 2 and 3 is 1.
(ii) 2 e.g., HCF of 2 and 4 is 2.
(iii) 1 e.g., HCF of 3 and 5 is 1.

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing with Numbers Ex 3.6

To do the prime factorization of 84, successively divide 84 by prime numbers.

Question 3.
HCF of co-prime numbers 4 and 15 was found as follows by factorisation:
4 = 2 × 2 and 15 = 3 × 5 since there is no common prime factor, so HCF of 4 and 15 is 0. Is the answer correct? If not, what is the correct HCF?
Solution:
No. The answer is not correct. 1 is the correct HCF.

KSEEB Solutions for Class 6 Science Chapter 3 Fibre to Fabric

Students can Download Chapter 3 Fibre to Fabric Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 6 Science, Karnataka State Board Solutions help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 6 Science Chapter 3 Fibre to Fabric

Class 6 Science Fibre to Fabric NCERT Textbook Questions and Answers

Question 1.
Classify the following fibres as natural or synthetic, nylon, wool, cotton, silk, polyester, jute.
Answer:
Natural fibres : Cotton, jute, silk, wool.
Synthetic fibres: Nylon, polyester.

Question 2.
State the following statement are true or false
a) Yarn is made from fibres
b) Spinning is a process of making fibres
c) Jute is the outer covering of coconut
d) The process of removing seed from cotton is called ginning.
e) Weaving of yam makes a piece of fabric.
f) Silk fibre is obtained from the stem of a plant
g) Polyester is a natural fibre.
Answers:
a) – True,
b) – False,
c) – False,
d) – True
e) – True,
f) – False,
g) – False

Question 3.
Fill in the blanks :
a) Plant fibres are obtained from ___ and ___
b) Animal fibres are ___ and ___
Answers:
a) Jute and cotton
b) Silk and wool

Question 4.
From which parts of the plant cot¬ton and jute are obtained?
Jute is obtained from stem and cotton is obtained from cotton bolls which are directly from surface of cotton seeds.

Question 5.
Name any two things got from coconut fibre
Answer:
Ropes and Mats.

Question 6.
Explain the process of making yarn from fibre.
Answer:
The thin strands are called as yarns which are made from fibre. Spinning is the process of making yarn. The process where the cotton fibers are drawn out and being twisted. This process brings all the fibres together to from a yarn.

Class 6 Science MCQ Questions are available for free download.

Class 6 Science Fibre to Fabric Additional Important Questions and Answers

I. Choose the correct answer:

Question 1.
The process of twisting fibres to make yarn is called ___
a. India
b. America
c. Spinning
d. Knotting
Answer:
c. Spinning

Question 2.
Weaving is done on devices called ___
a. Takli
b. Charka
c. Looms
d. Needles
Answer:
c. Looms

Question 3.
The process of removing seeds from ____
a. Camel
b. Sheep
c. Knitting
d. Shearing
Answer:
a. Camel

Question 4.
Where was silk first produced in 3000B.C
a. India
b. America
c. Australia
d. China
Answer:
d. China

Question 5.
The process of growing silkworms to obtain silk from is_____
a. Agriculture
b. Sericulture
c. Pisciculture
d. Horticulture
Answer:
b. Sericulture

Question 6.
‘Pashmina’wool is obtained from___
a. Camel
b. Sheep
c. Rabbit
d. Goat
Answer:
d. Goat

Question 7.
What do you mean by shearing.
a. The process of shearing things
b. The process of making woollen fabric from fibre.
c. The process of removing hair from the body of animals
d. The process of removing seeds from cotton
Answer:
c. The process of removing hair from the body of animals

Question 8.
Which fibre is obtained from flax seeds
a. Cotton
b. Jute
c. Linen
d. Nylon.
Answer:
c. Linen

Question 9.
Which of these fibres is non – biodegradable
a. Cotton
b. Jute
c. Wool
d. Nylon
Answer:
d. Nylon

Question 10.
The fibres obtained from animals are made up of
a. Proteins
b. Carbohydrates
c. Cellulose
d. Vitamins.
Answer:
a. Proteins

II. Fill in the blanks :

1. ___ and ___ are animals fibres.
2. ___ is used for packing material, sacks, bags and ropes
3. ___ is an example of dietry fibre.
4. Jute is obtained from a plant called ___
5. Give two example of unstitched garments ___ and ___
Answers:
1. Silk and wool
2. Jute
3. Cellulose
4. Patsun
5. Shawl and Dhoti

III. Answer the following questions:

Question 1.
What is fibre?
Answer:
Fibre is a thread like a strand from which yam is made

Question 2.
What is yarn?
Answer:
Yarn is a long continuous length of interlocked fibre which is woven knitted for making garments.

Question 3.
Which kind of soil is needed for growing cotton plant?
Answer:
Black Soil.

Question 4.
Why cotton Clothes are preferred over synthetic fibre?
Answer:
Because they are natural fibre and are biodegradable . they do not cause any pollution and are also good for our skin as they have natural ventilation.

Question 5.
Name some items that are made from coir, jute, hemp, silk and cotton
Answer:
coir : Ropes, floor covering , stuffing in mattresses and pillows.
jute : Jute bags, hat, slipper, rope, matand sack
hemp : Ropes , carpets, nets, clothes and paper
Flax : Used to make a fabric called linen, rope and quality paper

Question 6.
Make a flow chart of cotton ball to fabric
Answer:
KSEEB Solutions for Class 6 Science Chapter 3 Fibre to Fabric 1

Question 7.
What are looms?
Answer:
The devices on which weaving of fabrics take place are called looms The looms are either hand operated or power operated

Question 8.
When we burn nylon, why we do not get the smell of burning paper or burning hair?
Answer:
Nylon is a synthetic fibre made from chemicals. On burning nylon these chemicals don’t produce the smell of burning paper or hair which are natural substances.

Question 9.
When we burn wool, why do we get the smell of hair burning?
Answer:
Wool is obtained from the fleece of sheep, goat, yak etc. This is the reason why burning of wool smells like the burning of hair.

Question 10.
What were the materials used by people in ancient times in place of clothes?
Answer:
It appears that in those days people used the bark and big leaves of trees or animal skin and furs in place of clothes.

Question 11.
What are natural fibres ? Explain with example
Answer:
The fibres obtained from plants and animals are called natural fibres For Ex: Cotton from cotton balls, jute from jute plant, silk from cocoon of silkworm and from hair of animals like sheep or goat.

Question 12.
Are all fibres produced by plants?
Answer:
No

Question 13.
Name the states where jute plants are mainly grown in India.
Answer:
West Bengal, Bihar and Assam.

Question 14.
Define ginning of cotton
Answer:
The process of separating fibers from the seeds of cotton is called ginning of cotton.

Question 15.
Describe the process of spinning and weaving?
Answer:
Spinning: The process of making yam from fibresis called spinning in this process fibres from a mass of cotton wool are drawn out and twisted, By this fibres come together to from yam. Spinning can be done by hand,by takli and charka. On a large scale, spinning is done with the help of machines.
Weaving: The process of arranging two sets of yarn together to make a fabric is called weaving. The process of weaving can be done on looms. The looms are either-hand operated or power operated.

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing with Numbers Ex 3.2

Students can Download Chapter 3 Playing with Numbers Ex 3.2 Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 6 Maths helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 6 Maths Chapter 3 Playing with Numbers Ex 3.2

Question 1.
What is the sum of any two
a) odd numbers
b) Even numbers?
Solution:
a) The sum of two odd numbers is even
eg:- 1 + 5 = 6; 16 + 18 = 34
b) The sum of two even numbers is even
eg:- 4 + 2 = 6; 10 + 18 = 28

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing with Numbers Ex 3.2

In this quick guide we’ll describe what the factor pairs of 96 are, how you find them and list them out for you to prove the calculation works.

Question 2.
State whether the following statements are True or False:
Solution:
a) The sum of three odd numbers is even.
False 3 + 5 + 7 = 15. i,e. odd

b) The sum of two odd numbers and one even number is even.
True 3 + 5 + 6 = 14 i,e = even

c) The product of three odd numbers is odd.
True 3 × 5 × 7 = 105 i.e, odd.

d) If an even number is divided by 2, the quotient is always odd.
False 4 ÷ 2 = 2 i.e, even

e) All prime numbers are odd.
False; 2 is even number.

f) Prime numbers do not have any factors.
False; 1 and the numbers itself are factors of the number.

g) Sum of two prime numbers is always even.
False 2 + 3 = 5 i,e odd

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing with Numbers Ex 3.2

h) 2 is the only even prime number.
True

i) All even numbers are composite numbers.
False, 2 is a prime numbers.

j) The product of two even numbers is always even.
True; 2 × 4 = 8, i.e even

Question 3.
The numbers 13 and 31 are prime numbers. Both these numbers have same digits 1 and 3. Find such pairs of prime numbers upto 100.
Solution:
a) 17, 71
b) 37, 73
c) 79, 97

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing with Numbers Ex 3.2

Question 4.
Write down separately the prime and composite numbers less than 20.
Solution:
Prime numbers less than 20 are
2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19
Composite numbers less than 20 are
4, 6, 8, 9, 10, 12, 14, 15, 16, 18

Question 5.
What is the greatest prime number between 1 and 10.
Solution:
Prime numbers between 1 and 10 are 2, 3, 5, 7 among these numbers 7 is the greatest.

Question 6.
Express the following as the sum of two odd primes,
a) 44
b) 36
c) 24
d) 18
Solution:
a) 44 = 37 + 7 = 13 + 31
b) 36 = 31 + 5 = 17 + 19
c) 24 = 19 + 5 = 11 + 13
d) 18 = 5 + 13 = 7 + 11

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing with Numbers Ex 3.2

Question 7.
Give three pairs of prime numbers whose difference is 2.
[Remark: Two prime numbers whose difference is 2 are called twin primes]
Solution:
i) 3 & 5
ii) 5 & 7
iii) 11 & 13
iv) 17 & 19
v) 29 & 31 etc.

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing with Numbers Ex 3.2

Question 8.
Which of the following numbers are prime?
a) 23
b) 51
c) 37
d) 26
Solution:
a) 23 = 23 × 1 = 23; 23 = 1 × 23
23 has only two factors, 1 and 23 Therefore, it is a prime numbers

b) 5 = 1 × 51 = 51; 51 = 17 × 3
51 has four factors, 1, 3, 17, 51. Therefore, it is not a prime number, it is a composite number.

c) 37 It has only two factors 1 and 37.
It is a prime number

d) 26 26 has four factors (1, 2, 13, 26)
Therefore, it is not a prime number It is a composite number

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing with Numbers Ex 3.2

Question 9.
Write seven consecutive composite numbers less than 100 so that there is no prime number between them.
Solution:
Between 89 and 97, both of which are prime numbers there are 7 composite numbers.
They are 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, numbers factors
90 = 1, 2, 3, 5, 6, 9, 10, 15, 18, 30, 45, 90
91 = 1, 7, 13, 91
92 = 1, 2, 4, 23, 46, 92
93 = 1, 3, 31, 93
94 = 1, 2, 47, 94
95 = 1, 5, 19, 95
96 = 1, 2, 3, 4, 6, 8, 12, 16, 24, 32, 48, 96

Question 10.
Express each of the following numbers as the sum of three odd primes:
a) 21
b) 31
c) 53
d) 61
Solution:
a) 21 = 3 + 7 + 11
b) 31 = 5 + 7 + 19
c) 53 = 3 + 19 + 31
d) 61 = 11 + 19 + 31

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing with Numbers Ex 3.2

Question 11.
Write five pairs of prime numbers less than 20 Whose sum is divisible by 5. (Hint: 3 + 7 = 10)
Solution:
The five pair of prime numbers less than 20 divisible by 5 are 2 + 3 = 5
2 + 13 = 15
3 + 17 = 20
7 + 13 = 20
19 + 11 = 30

Question 12.
Fill in the blanks:
1. A number which has only two factors is called a prime number
2. A numbers Which has more than two factors is called a composite number
3. 1 is neither prime number nor composite number
4. The smallest prime number is 2
5. The smallest composite number is 4
6. The smallest even number is 2

KSEEB Solutions for Class 6 Social Science Chapter 1 Introduction to History

Students can Download Social Science History Chapter 1 Introduction to History Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 6 Social Science helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 6 Social Science History Chapter 1 Introduction to History

Class 6 Social Science Introduction to History Textbook Questions and Answers

I. Fill in the blanks:

  1. The father of history is _______.
  2. _______ established ‘The Asiatic Society’.

Answers:

  1. Herodotus
  2. Sir William Jones

KSEEB Solutions

II. Answer the following in a sentence each:

Question 1.
What is history?
Answer:
The systematic presentation of past events is called History.

Question 2.
Who is the father of history? To which country does he belong to?
Answer:
Herodotus of Greece

Question 3.
Why there cannot be a history without sources?
Answer:
Historical evidences are necessary to be particular and authentic about history. One cannot construct history without sources.

Question 4.
List the historical sources.
Answer:
Literary sources and Archaeological sources.

Question 5.
What are the archaeological sources?
Answer:
The physical remains or runs of the things used or constructed structures in the past are archaeological sources. Eg: coins, inscriptions, monuments.

KSEEB Solutions

Question 6.
Name the historian who studied Indology?
Answer:
‘Sir William Jones’.

III. Discuss in group and answer the question:

Question 1.
Write a note on Abbe Dubois.
Answer:
Abbe Dubois was a French missionary who came to India and settled at Ganjam near Srirangapatna. He adopted the local culture and customs and lived like a sage. The local people called him ‘Dodda Swami’. He wrote a book ‘Hindu manners, Customs and Ceremonies’. In this book he has written about the customs, values, thoughts, festivals and Varnashrama system of India. He returned to France after living here for 24 years.

IV. Match the words in column ‘A’ with the related words in column ‘B’:

A B
1. Kalidasa a. History of India
2. Max Muller b. The Asiatic Society
3. James Mill c. Sacred Book of the East
4. William Jones d. Shakuntala

Answers:

  1. c
  2. d
  3. b
  4. a

KSEEB Solutions

Discuss.

Question 1.
Why do we need history? Discuss.
Answer:
What would have happened if humans did not have memory at all? He would have committed the same mistake again and again. In this case, the progress of human beings is not possible. As human beings need “memory” to progress, so, a society or a nation needs “memory” to progress. It is inevitable. Then what can be assumed as “memory” for a society or a nation? That is “History”! Yes, like “memory” serves human to survive, “History” serves as a “Memory” for a society, state, nation and the whole world.

History is a record of good and wrong decisions, joyful and sorrowful experiences and the difficulties faced by our ancestors. Besides, it warns the future decision-making process.The principles, values and ideologists of our ancestors in the history will be a model and guiding force for their descendants. Their valour, adventures, patriotism and sacrifices will inspire the next generations. Moreover, by introducing our culture and heritage, history arouses the feeling of pride and honour for our nation and the world at large.

Class 6 Social Science Introduction to History Additional Questions and Answers

Question 1.
What is the difference between history and a story?
Answer:
History explains, past events with the accuracy of time, place and person. It tells us the journey of human beings and about his failures and successes.
A story is a fictional narration based on imagination.

KSEEB Solutions

Question 2.
Why is there a need to study history?
Answer:
History is a record of good and wrong decisions, joyful and sorrowful experiences and the difficulties faced by our ancestors. Besides, it warns the future decision-making process. The principles, values and ideologies of our ancestors will be a model and guiding force for their descendants. Their valour, adventures, patriotism and sacrifices will inspire the next generations. By introducing our culture and heritage history arouses the feeling of price and honour for our nation and the world at large.

Question 3.
What are Literary sources?
Answer:
Literacy sources are written or orally conveyed information. Written literature comprises of native and foreign literature. Oral literature comprises of folk songs, stories, ballads, myths and legends. Written literature is constructed by literates but oral literature is created by illiterates.

Question 4.
What is meant by ‘Excavation’.
Answer:
The scientific process involved in digging the earth to obtain the ancient remains or fossils of our ancient people is called Excavation. The excavated relics and fossils are scientifically researched.

Question 5.
Why did British officers try to understand Indian History?
Answer:
The British officers tried to understand the history, traditions, customs, values, beliefs and laws to strengthen their trade relationship.

KSEEB Solutions

Question 6.
Name some European Scholars who have recorded and preserved Indian history.
Answer:
Col. Wilkes, B.L. Rice, Francis Bucchan and Mackenzie

Fill in the blanks :

  1. _______ is the systematic presentation of past events.
  2. History serves as a _______ for a society.
  3. Folk songs, stories, ballads are _______ sources.
  4. Coins, inscriptions, monuments, relics are _______ sources.
  5. There cannot be history without _______.
  6. _______ translated Sanskrit grammer into English.
  7. _______ is known as the Father of History.

Answers:

  1. History
  2. Memory
  3. Oral Literature
  4. Archaeological
  5. Sources
  6. Heinrich Roth
  7. Herodotus

KSEEB Solutions

Match the following:

A B
1. Herodotus a. Literary sources
2. Folksongs, ballads, myths b. Father of History
3. Father Couerdoux c. Study of culture and history of India
4. Indology d. Identified similarities between Sanskrit and European language
5. Max muller e. Abbe Dubois
6. Doddaswami f. Sacred book of the East

Answers:

  1. b
  2. a
  3. d
  4. c
  5. f
  6. e

Siri Kannada Text Book Class 6 Solutions Gadya Chapter 2 Gandharvasena

Students can Download Kannada Lesson 2 Gandharvasena Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, Siri Kannada Text Book Class 6 Solutions, Karnataka State Board Solutions help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Siri Kannada Text Book Class 6 Solutions Gadya Bhaga Chapter 2 Gandharvasena

Gandharvasena Questions and Answers, Summary, Notes

Siri Kannada Text Book Class 6 Solutions Gadya Chapter 2 Gandharvasena 1

Siri Kannada Text Book Class 6 Solutions Gadya Chapter 2 Gandharvasena 2
Siri Kannada Text Book Class 6 Solutions Gadya Chapter 2 Gandharvasena 3

Siri Kannada Text Book Class 6 Solutions Gadya Chapter 2 Gandharvasena 4
Siri Kannada Text Book Class 6 Solutions Gadya Chapter 2 Gandharvasena 5
Siri Kannada Text Book Class 6 Solutions Gadya Chapter 2 Gandharvasena 6

Siri Kannada Text Book Class 6 Solutions Gadya Chapter 2 Gandharvasena 7
Siri Kannada Text Book Class 6 Solutions Gadya Chapter 2 Gandharvasena 8
Siri Kannada Text Book Class 6 Solutions Gadya Chapter 2 Gandharvasena 9
Siri Kannada Text Book Class 6 Solutions Gadya Chapter 2 Gandharvasena 10

Siri Kannada Text Book Class 6 Solutions Gadya Chapter 2 Gandharvasena 11
Siri Kannada Text Book Class 6 Solutions Gadya Chapter 2 Gandharvasena 12
Siri Kannada Text Book Class 6 Solutions Gadya Chapter 2 Gandharvasena 13

Gandharvasena Summary in Kannada

Gandharvasena Summary in Kannada 1

Gandharvasena Summary in Kannada 2
Gandharvasena Summary in Kannada 3

Gandharvasena Summary in Kannada 4
Gandharvasena Summary in Kannada 5
Gandharvasena Summary in Kannada 6
Gandharvasena Summary in Kannada 7

KSEEB Solutions for Class 6 Social Science Chapter 4 Ancient Civilizations

Students can Download Social Science History Chapter 4 Ancient Civilizations Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 6 Social Science helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 6 Social Science History Chapter 4 Ancient Civilizations

Class 6 Social Science Ancient Civilizations Textbook Questions and Answers

The Egyptian Civilisation

I. Fill in the blanks:

  1. Egyptian civilisation was born on the banks of the river _______.
  2. The Pharaoh who built a big pyramid at Giza was _______.
  3. _______ is the first civilisation of the ancient world.
  4. The statue with the body of a lion and the head of man is called _______.

Answer:

  1. Nile
  2. Khufu
  3. Egypt
  4. Sphinx

KSEEB Solutions

II. Answer the following in a sentence:

Question 1.
Which is the longest river in the world?
Answer:
River Nile.

Question 2.
Why Egypt is called as the gift of Nile?
Answer:
Egypt is called ‘Gift of Nile’ because if the River Nile had not flowed through Egypt, it would have been a desert.

Question 3.
Who is a Pharaoh? Name some of the Pharaohs.
Answer:
The kings of Egypt were called ‘Pharaohs’. Menes, Khufu, Amenhotep and Thamos were prominent pharaohs.

Question 4.
What does ‘Mummy’ mean?
Answer:
The preserved dead body of Egyptians were called ‘Mummy’.

KSEEB Solutions

Question 5.
Which is the script of ancient Egyptians?
Answer:
Hieroglyphics.

The Mesopotamian Civilisation

I. Fill in the blanks :

  1. Assurbanipal built a library in _______.
  2. Sumerians wrote in _______ script.
  3. _______ was the first king to enforce Code of Laws.

Answers:

  1. Nenveh
  2. Cuneiform
  3. Hammurabi

II. Answer the following in a sentence:

Question 1.
Which were river banks on which Mesopotamia flourished?
Answer:
Tigris and Euphrates.

Question 2.
Which were the tribes that ruled Mesopotamia?
Answer:
Sumerians, Babylonians, Hittites, Assyrians and Neo-Babylonians.

Question 3.
Which are the city states of Mesopotamia?
Answer:
Ur, Kish and Lagash were the important city states.

Question 4.
Write a short note on Hammurabi?
Answer:
Hammurabi was the most famous king among Babylonians. He was the architect of the famous ‘Code of laws’, which were based on ideas like ‘An eye for an eye and a tooth for a tooth’.

KSEEB Solutions

Question 5.
Who created the Hanging Gardens in Babylonia?
Answer:
Nebuchadnezzar, the great king among Chaldeanean tribe of Babylonia.

Question 6.
What is Ziggurat?
Answer:
‘Ziggurat’ are high raised temples of Babylonia.

Question 7.
Name the epic of Mesopotamians?
Answer:
The great epic of Mesopotamia is ‘Gilgamesh’.

Chinese civilisation

I. Fill in the blanks with a appropriate words:

  1. The trade route between China and Rome was known as _______ .
  2. Chinese wrote in _______ script.

Answers:

  1. “The Silk Route”
  2. Pictographic

II. Answer the following in a sentence:

Question 1.
On which river bank did Chinese civilisation evolve?
Answer:
Yangtze and Hwang Ho.

KSEEB Solutions

Question 2.
Name the dynasties that ruled China.
Answer:
Shang, Zhou, Qin, Han and Sung dynasties.

Question 3.
Who built the Great Wall of China and Why?
Answer:
King Chi-Huand-Ti, the greatking of Qin dynasty built the ‘Great wall of China’.

Question 4.
Write a short note on the king Wu-Ti?
Answer:
King wu-Ti was the famous king of Han dynasty. He established a vast empire. He gave very much importance to foreign trade. There was a great demand for Chinese silk in Rome. So he formed a trade route between China and Rome, which became famous as ‘The silk Route’. He encouraged and literature. His reign is known as the ‘Golden age’ in Chinese History.

Question 5.
List the contributions of Chinese to the ancient world.
Answer:
The contributions of Chinese to ancient world are, wood printing press, Porcelain, Tea, Silk, Paper made of bamboo, explosives, painting bruch, Porcelain and Mariner’s compass.

Question 6.
Name the philosopheres of China.
Answer:
Lao. Tze and Confucius.

Greek Civilisation

I. Answer the following in a sentence:

Question 1.
Which are the different tribes of Greek?
Answer:
Ayoleans, Ionions and the Dorians.

KSEEB Solutions

Question 2.
Which are the city-states in Greek?
Answer:
Athens and Sparta.

Question 3.
Write short notes on Athens.
answer:
Athens was an ideal city-state of Greece. It was governed by a democratic government. Clesthenes, who overthrew the kingship of Athens was instrumental in forming the base for Democracy, about 2500 years ago. The reign of Pericles in Athens is known as ‘Golden period for science in Athens. Pericles called Athens as ‘The School of Hellas’.

He encouraged Art, Literature and philosophy which reached their Pinnacle during his reign. The temple of Athena in Athens was built by Pericles. It is a best example of Greek Architecture.

Question 4.
Name the great historians of Greek.
Answer:
Herodotus The father of History and Thucydides.

Question 5.
Name the works of Homer.
Answer:
Homer, a blind poet, wrote two epics, ‘The Iuiad’ and ‘The Odyssey’.

Question 6.
Who is the father of medicine?
Answer:
Hippocrates is known as the ‘Father of Medicine’.

II. Match the following from list ‘A’ to list ‘B’:

A B
1. Athens a. Temple of Parthenon
2. Plato b. King of Macedonia
3. Pericles c. Greek dramatist
4. Alexander d. Academy
5. Aeschylus e. City-state

Answers:

  1. e
  2. d
  3. c
  4. b
  5. a

Roman Civilisation

I. Answer the following in a sentence each:

Question 1.
Who are the ancestors of Rome?
Answer:
Romus and Remus.

KSEEB Solutions

Question 2.
Name all the persons of the first Triumvirate.
Answer:
Pompey, Crassus and Julius Caesar formed the ‘first Triumvirate’.

Question 3.
Which were the places of importance during the reign of Julius Caesar?
Answer:
Rome and Egypt.

Question 4.
Write a short note on Augustus Caesar.
Answer:
Augustus Caesar was formerly called Octavius. Augustus Caesar formed the second Triumvirate along with Mark Anthony and Lapidus. In the beginning Augustus Caesar shared power with Mark Anthony by banishing Lapidus. Later he also defeated Mark Anthony. Augustus became the most powerful man in the Roman Empire.

He was instrumental in introducing many social reforms and his reign, in Rome was very peaceful and hence known as ’Roman Peace’. Hence rome progressed economic and culturally. His reign is known as the ‘Golden Age of Rome’.

Question 5.
Name the great poets of Roman civilisation.
Answer:
Virgil, who wrote the epic ‘Aeneid’ and Ovid, were the great poets of Rome.

Question 6.
Name the philosophers of Rome.
Answer:
Cato, Cicero and Seneca were the famous philosophers of Rome.

Question 7.
List the contributions of Romans.
Answer:
Ancient Romans had a deep knowledge in science and Mathematics. The encyclopedia ‘Natural History’ was compiled by Pliny. Galen was a famous surgeon. Strabo and Ptolemy were famous Geologists. The Roman law laid the basic foundation for the world’s future laws. Even today Latin words are being used in science, law and other branches of knowledge. Julius Caesar recorded history. The Colosseum and Amphitheatre in Rome are great architectural structures. The Julian calendar is still used all over the world.

II. Discuss in groups and answer the following questions:

Question 1.
The achievements of Augustus Caesar.
Answer:
Augustus Caeser was formerly called Octavius. Augustus Caesar formed the ‘Second Triumvirate’ along with Mark Anthony and Lapidus. In the beginning Augustus Caesar shared power with Mark Anthony by banishing Lapidus. Later he also defeated Mark Anthony. Augustus became the most powerful man in the Roman Empire.

He was instrumental in introducing many social reforms and his reign, in Rome was very peaceful and hence known as ’Roman Peace’. Hence Rome progressed economic and culturally. His reign is known as the ‘Golden Age of Rome’.

KSEEB Solutions

Question 2.
List the contributions of Romans.
Answer:
Ancient Romans had a deep knowledge in science and Mathematics. The encyclopedia ‘Natural History’ was compiled by Pliny. Galen was a famous surgeon. Strabo and Ptolemy were famous Geologists. The Roman law laid the basic foundation for the world’s future laws. Even today Latin words are being used in science, law and other branches of knowledge. Julius Caesar recorded history. The Colosseum and Amphitheatre in Rome are great architectural structure. The Julian calander is stilll used all over the world.

III. Match the items in list ‘A’ with those of list ‘B’:

A B
1. Rome a. Natural History
2. Augustus Caesar b. Tiber river
3. Pliny c. Golden age of Rome
4. Galen d. Roman sculpture
5. Colosseum e. Roman surgeon

Answers:

  1. c
  2. a
  3. b
  4. e
  5. d

Harappa Civilisation

I. Fill in the blanks with appropriate words:

  1. Lothal was a _______ in the Harappan Civilisation.
  2. The Mesapotamians called the Harappan civilisation as _______.
  3. _______ Goddess was worshipped by the Harappans.

Answers:

  1. port / harbour
  2. ‘Meluah’
  3. Mother

II. Answer the following in a sentence:

Question 1.
Which are the two important cities of Harappan civilisation?
Answer:
Mohenjadaro and Harappa.

KSEEB Solutions

Question 2.
Which was the first country to grow cotton?
Answer:
India.

Question 3.
Which Gods were worshipped by the people of Harappan civilisation?
Answer:
Pashupati (Shiva), Mother Goddess, Peepal and Neem trees, Sun, Fire, Earth, Water and Snakes.

Question 4.
Where can we find the ‘Great Bath’ ?
Answer:
Mohenjadaro.

Question 5.
In which was the port of Harappan civilization found?
Answer:
Lothal.

Question 6.
Mention two reasons for the decline of Harappan civilisation?
Answer:
The reasons for the decline of Harappan Civilization

  1. Aryan Invation.
  2. Regular floods of the River Indus.
  3. Overuse of wood for burning bricks destroyed forests.
  4. The Spread of Infections diseases.

All the above reasons led to the inhabitants of Harappan Civilization to migrate to other pleaces and abandon their cities.

III. Discuss in groups and answer the following questions:

Question 1.
What are the reasons for the decline of Harappan civilisation?
Answer:
Harappan Civilization developed along the Indus river. The River Indus irrigated the agricultural lands of the inhabitants. Though agriculture flourished, River Indus flooded at regular intervals leading to huge loss of crops, grains and trade which consequently proved to be uneconomical. They migrated to other pleaces with suitable arable land.The cities of Indus Valley Civilization were well planned. They inhabitants built wide roads with wellplanned drainage system and even multistoreyed buildings.

Since agriculture flourished they store excess food grains in granaries. Since agriculture was labour intensive they had to build large quarters for the labour force and lifestocks like cattle, goats, pigs, cats, dogs, camels and donkeys. Even trade with other civilizations flourished. All this required huge quantities of burnt bricks to build the infrastructure. They used large quantity of fire¬wood to bum bricks, which eventually led to the destruction of forests. So they had to migrate to other places.

Although the Indus valley inhabitants gave importance to cleanliness and public-health. Trade with other civilizations brought new diseases which were infections, and which led to mass extinction of the inhabitants so they migrated to, other safe places in fear of death. Moreover, the invation by Aryans, destroyed their cities and they fled to other safe places in fear, abandoning their civilization.

KSEEB Solutions

Question 2.
Discuss the common features that can be found in the social, economic and religious life of your village/town and Harappan civilisation.
Answer:
Yes, there are common features that can be found in the social, economic and religious life, of our town/village and Harappan Civilization. Similar to us, the Harappan men and women used to decorate themselves with ornaments like necklaces, fillets, armless, finger- rings, bangles, ear-rings and nose-studs. They also used cosmetics and perfumes. They also played Marbles, balls and dice, as recreational sports. They also enjoyed to watch bull-fight, similar to us watching cricket or football. Even their children played with dolls made of clay and wood or metal.

The main occupation of Harappanas was agriculture and rearing domestic animals. They also carried trade with other civilizations. Just like us they were interested in art and architecture. They made clay idols of Mother Goddess. Beautiful artifacts like the copper figurine of a dancing girl and the head of a bearded man made of stone were found while excavating Harappan sites. Just like us they were religious people and worshipped Pashupati and performed fire-rituals. They also has a unique script which is yet to be deciphered.

Class 6 Social Science Ancient Civilizations Additional Questions and Answers

I. Answer the following questions:

Question 1.
Why are river valleys called the ‘Cradles of Civilization’.
Answer:
River valleys are called ‘Cradles of Civilizations’ because pre-historic people settled on the banks of rivers and civilizations propered there.

KSEEB Solutions

Question 2.
Where did the ancient Egyptian Civilization emerge and when.
Answer:
Ancient Egyptian Civilization developed along the banks of River Nile about 5400 years ago.

Question 3.
Who was the first Pharaoh of Egypt?
Answer:
Menes.

Question 4.
Who was the first ‘Empress’ of the world?
Answer:
Hatshepsut, the daughter of Pharaoh Thamos.

Question 5.
Who was the most popular Queen of Egypt?
Answer:
Queen Cleopatra.

Question 6.
What does Hieroglyphics mean?
Answer:
Sacred writing

Question 7.
Why were Pyramids built?
Answer:
The Egyptians believed in life after death, so they preserved the dead bodies. The Egyptians used their enormous knowledge of Geometry to build Pyramids to house, the preserved body of the dead, which was known as ‘Mummy’ Pyramids are huge structures, resembling a prism, built with huge stone blocks.

Question 8.
What is ‘Sphinx’?
Answer:
‘Sphinx’ is an enormous piece of architecture built by the Pharaoh’s of Egypt. It has the body of an animal and the head of a man. .

Question 9.
What does ‘Mesopotamia’ mean?
Answer:
‘Mesopotamia’ means the ‘Land between rivers’.

Question 10.
Which kings of Mesopotamia formed the ‘Code of laws’?
Answer:
King Hammurabi.

KSEEB Solutions

Question 11.
Who founded the royal library at ‘Neneveh’ in Babylonia?
Answer:
King Assurbanipal.

Question 12.
Which king of Babylonia had established trade relations with the people of Harappan Civilization?
Answer:
King Hammurabi.

Question 13.
The name ‘China’ is derived from which ancient Chinese dynasty.
Answer:
Qin dynasty

Question 14.
Which king of China built the ‘Great wall of China’?
Answer:
King Chi-Huang-Ti.

Question 15.
Who formed the trade route to Rome? What is it known as?
Answer:
King Wu-Ti of Han dynasty formed the trade route to Rome. It is known as “The Silk Route”.

Question 16.
Why was ‘The Silk Route’ to Rome formed?
Answer:
China was a leading producer of silk. There was a greater demand for silk in Rome. As a result, the trade route between China and Rome was formed.

Question 17.
Which king of Greece as instrumental in laying down the base for democracy.
Answer:
King Cleisthenes.

Question 18.
What did Pericles call ‘Athens’ and why?
Answer:
Pericles called ‘Athens’ as ‘School of lellas’ because science, Art, Literature and Philosophy flourished in Athens and reached the world.

Question 19.
Where is the temple of Greek God Zeus in Greece?
Answer:
Mount Olympia.

KSEEB Solutions

Question 20.
Who were the famous disciples of the great green Philosopher Socrates.
Answer:
Plato, Aristotle and Alexander, the Great king of Macedonia.

Question 21.
Who established an educational institution ailed ‘Academy’?
Answer:
Plato.

Question 22.
Who were the renowned Mathematicians of ancient Greece?
Answer:
Euclid and Pythagoras.

Question 23.
Which community were the original inhabitants of Rome?
Answer:
Latins.

Question 24.
Write two examples of Roman Architecture?
Answer:
Colosseum and Amphitheatre.

Question 25.
Who excavated the sites of Mohenjodara and Harappa?
Answer:
Archaeologists Dayaram Sanhi and Rakuldas Bannerji.

Question 26.
Write about the city planning of Harappan Civilization?
Answer:
The cities of Harappan civilisation were well planned. They were protected by forts. Wide roads, public wells, multi-storeyed- buildings and well-planned drainage system are the important features of Harappan cities. The drainage system is a great achievement of our ancestors. The importance was given to cleanliness and public health is a model for the present. This system of town planning cannot be found elsewhere in the ancient civilisations.

In Mohenjodaro a great tank for public bath, now called the ‘Great Bath’ was found. There was rooms on all sides. Six large granaries and the quarters for laborers are found in Harappan cities. Lothal was a popular harbor in those days.

KSEEB Solutions

Question 27.
Which was the main occupation of Harappas?
Answer:
Weaving cotton and wollen clothes.

Question 28.
What did the Greeks call ‘Cotton’ in ancient days and why?
Answer:
The Greeks called ‘Cotton’ as ‘Sindhun’ as it was produced in the Indus Valley or Sindhu Valley.

Question 29.
Write a short note on the Harappan script?
Answer:
Harappan had developed their own unique script and language. The scholars have been trying hard to understand the writings on the seals but in vain.

II. Fill in the blanks:

  1. Egypt is considered as the _______.
  2. The kings of Egypt were called ‘_______’.
  3. The first Pharaoh of Egypt was _______.
  4. The first ‘Empress’ of the world was _______.
  5. _______ and _______ were worshipped as Gods in ancient Egypt.
  6. The great epic of Mesopotamians was _______.
  7. The first emperor of ancient China was _______.
  8. The Chinese introduced _______ and _______ to the world.
  9.  _______ was an ideal city state.
  10. _______ is known as the ‘Father of Medicine’.
  11. _______ was a great dictator of ancient Rome.
  12. _______ was the language of Roman Empire.
  13. _______ was a popular harbour of Harappan Civilization.
  14. The invasion of _______ led to the decline of Indus Civilization.

Answers:

  1. Gift of Nile
  2. Pharaoh
  3. Menes
  4. Hatshepsut
  5. Sun and rivers
  6. Gilgamesh
  7. Chi-Huang-Ti
  8. Tea and Silk
  9. Athens
  10. Hippocrates
  11. Julius Caesar
  12. Latin
  13. Lothal
  14. Sindhun
  15. Aryans

KSEEB Solutions

III. Match the following:

A B
1. Aryan Invation a. Mohenjodara
2. Mehiah b. Rule of Augustus Caesar
3. Great Bath c. Mount Olympia
4. Roman Peace d. Laid down base for Democracy
5. Temple of Zeus e. Neneveh
6. Cleisthenes f. Decline of Indus civilization
7. Confucius g. Mesopotamia
8. The silk route h. Great wall of China
9. Chi-Huang-Ti i. Capital city of Menes
10. Royal Library j. Trade route
11. Memphis k. Chinese philosopher

Answers:

  1. c
  2. d
  3. e
  4. f
  5. j
  6. a
  7. b
  8. i
  9. k
  10. h
  11. g
error: Content is protected !!