KSEEB Class 8 Hindi गिनतियाँ

Students can Download KSEEB Class 8 Hindi गिनतियाँ, KSEEB Solutions for Class 8 Hindi helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 8 Hindi गिनतियाँ

KSEEB Class 8 Hindi गिनतियाँ

KSEEB Class 8 Hindi गिनतियाँ 1
KSEEB Class 8 Hindi गिनतियाँ 2

इकाई – 1
दहाई – 10
सैकड़ा – 100
हज़ार – 1000
दस हज़ार – 10,000
लाख – 1,00, 000
करोड़ – 100,00,000
अरब (बिलियन) – 1,000,000,000
सौ अरब-एक नीलम – (100,000,000,000)

  1. पहला, दूसरा, तीसरा, चौथा, पाँचवाँ, छठा (छठ्वाँ), सातवाँ, आठवाँ, नौवाँ, दसवाँ।
  2. पहली, दूसरी, तीसरी, चौथी, पाँचवीं, छठी, सातवीं, आठवीं, नौवीं, दसवीं ।
  3. प्रथम, द्वितीय, तृतीय, चतुर्थ, पंचम, षष्ठ, सप्तम, अष्टम, नवम, दशम
  4. क्षण = 3 मिनट
  5. मन = 12 किलो
  6. एक सेर = 933.10 ग्रॉम = 0.937 लीटर
  7. छटक = 58.125 ग्राम (app. 59 gms)
  8. 1 मील = 1.61 कि.मी.

समयावधि

10 वर्ष – दशाब्दी (decade)
12 वर्ष – युग (period/age of 12 years)
100 वर्ष – शताब्दी (century)
पखवाड़ा/पाक्षिक – 15 दिन (fortnight)
महीना/माह/मास – 30 दिन (month)
1 वर्ष – 365 दिन (year)

KSEEB Solutions for Class 8 Hindi रचना निबंध लेखन

Students can Download KSEEB Class 8 Hindi रचना निबंध लेखन, KSEEB Solutions for Class 8 Hindi helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 8 Hindi रचना निबंध लेखन

पर्यावरण की रक्षा

जनसंख्या वृद्धि एवं बढ़ते हुए फैशन के कारण – मनुष्य ने जंगलों का या वृक्षों का उपयोग ज्यादा करने लगा है। उपकरणों एवं ईधन के रूप में इतना अधिक करना प्रारंभ कर दिया कि प्रकृति का भी अस्तित्व संकट में पड़ जाएगा। इसलिए आज ‘पर्यावरण की रक्षा करना सबसे बड़ी समस्या बन गई है।’ वायु हमारे प्राणों का आधार है।

इसलिए वायु को शुद्ध रखना बहुत ज़रूरी है। वायु को शुद्ध रखने के लिए आम, नीम, बरगद, तुलसी, आंवला और पीपल का वृक्ष आदि लगना ज़रूरी है। जंगल को काटने से बचाना है। अगर हम किसी एक वृक्ष को काटना है तो उसकी जगह पर दूसरा वृक्ष लगाना चाहिए। वृक्षों की संख्या ज्यादा रहने से समय के अनुसार वर्षा भी अच्छी तरह से होती है।

जंगलों के संरक्षण एवं संवर्धन के द्वारा वायु प्रदूषण को रोका जा सकता है। जल मनुष्य की बुनियादी आवश्यकता है। इसलिए कुआँ, तालाब और नदी का जल सफाई के साथ सुरक्षित रखा जाए। रासायनिक क्रियाओं के द्वारा परिशोधन किया जाए तो जल प्रदूषण को रोका जा सकता है। सरकार ने इस दिशा में प्रयास प्रारंभ कर दिया है। प्रदूषण का निवारण तभी हो सकता है ‘जब जनता एवं सरकार का एक साथ प्रयास – इस दिशा में निरंतर होता रहे।

समय का सदुपयोग

समय सब से ज्यादा मूल्य है। क्योंकि धन आता जाता रहता है, लेकिन बीता हुआ समय वापस कभी नहीं आता है। समय गतिशील है। इसे कोई भी रोक नहीं पाता और बाँधा नहीं जा सकता। इसलिए समय के बारे में कबीरदास ने इस प्रकार कहा है – ‘कल का काम आज करना चाहिए और आज का काम अभी शुरू कर देना चाहिए।’

इसलिए समय का उपयोग, सही उपयोग, सदुपयोग करना बहुत आवश्यक है। समय का उपयोग हमारे काम और सोच-विचार पर निर्भर है। दिन में चौबीस घण्टे होते हैं। उनमें से नित्य कर्म का समय निकाल देने के बाद जो समय बचता है, उसे सही योजना बनाकर उपयोग में लाना ही समय का सदुपयोग है। समय पर उठना, समय पर सोना बहुत आवश्यक है। जो जल्दी उठते हैं, वे दिन भर के सभी काम समय पर ही पूरे कर सकते हैं।

प्रत्येक काम को समय के साथ करना। हमें भी समय के साथ-साथ निरंतर गतिशील रहना चाहिए। समय को अच्छी तरह से योजना बनाकर एक पल भी नष्ट किए बिना काम-काज करना है। वही आदमी समाज में आगे बढ़ सकता है। वह सुखी और स्वच्छंद से जीवन बीत सकता है। जो समय को महत्व नहीं देकर कामकाज ठीक तरह से नहीं करता है वह कभी भी समाज में आगे नहीं बढ़ सकता है। वह हर कदम-कदम पर ठोकर खाता-रहता है। इसलिए आज की सबसे बड़ी आवश्यकता है कि हम समय का सही उपयोग करें।

राष्ट्रपिता महात्मा गाँधी

गाँधीजी इस युग के महानतम व्यक्ति है। उन्होंने भारत को ही नहीं, अपितु विश्व की सम्पूर्ण पीड़ित मानवता को सत्य और अहिंसा का अमोघ शस्त्र देकर विश्व को शान्ति का पाठ पढ़ाया। आज विश्व में ऐसा कौन सा मानव हैं, जिसने महात्मा गाँधी का नाम न सुना हो।

उनका पूरा नाम मोहनदास करमचन्द गाँधी था। इनका जन्म 2 अक्टूबर, 1869 को काठियावाड़ प्रदेश के पोरबन्दर नामक स्थान में एक उच्च परिवार में हुआ था। पिता करमचन्द पहले पोरबन्दर, पीछे राजकोट और फिर बीकानेर के दीवान रहे। आपकी माता पुतलीबाई बहुत साधु स्वभाव और पूजा-पाठ तथा व्रत-उपवास में विश्वास रखने वाली महिला थी। आपकी शिक्षा अधिकतर राजकोट में ही हुई। 17 वर्ष की आयु में आपको बैरिस्टरी की शिक्षा प्राप्त करने के लिए इंग्लैण्ड भेजा गया। सन् 1888 में आप बैरिस्टरी पास करके भारतवर्ष लौट आये।

गाँधीजी के जीवन के बीस वर्ष दक्षिण अफ्रीका के आंदोलन में व्यतीत हुए। दक्षिण अफ्रीका में अपने कार्य में सफलता प्राप्त करके सन् 1914 में वे भारतवर्ष लौटे। भारत आने पर कुछ दिनों तक आप श्री गोपालकृष्ण गोखले के साथ रहे। 1920 के असहयोग आन्दोलन में आपकी अग्रणी भूमिका थी। आपने विदेशी वस्त्र आदि का बहिष्कार किया तथा खादीप्रचार, अछूतोद्धार, मादक द्रव्य-निषेध, हिन्दू-मुस्लिम एकता का चतुर्मुखी कार्यक्रम काँग्रेस के समक्ष रखा।

सन् 1930 में आपने नमक कानून का विरोध किया तथा भारतीयों के अधिकारों की रक्षा की। 1942 में उन्होंने जो ‘भारत छोड़ो आन्दोलन’ छेड़ा, उससे अंग्रेजों ने समझ लिया कि अब हमें भारत से जाना ही होगा। इनके ही प्रयत्नों से 15 अगस्त सन् 1947 को देश स्वतन्त्र हुआ। आपकी मृत्यु 30 जनवरी सन् 1948 को हुई। गाँधीजी नेता, विचारक और अध्यात्मिक पुरुष थे। भारत को एक महान् राष्ट्र बनाने वाले गाँधीजी ही थे। इसीलिए वे ‘राष्ट्रपिता’ अथवा ‘बापू’ कहलाए।

समाचार पत्र

समाचार पत्र सभ्य समाज का एक आवश्यक अंग है। उनके बिना मानव का जीवन अपूर्ण समझा जाता है। वे विश्वभर की जानकारी हमें घर बैठे देते हैं। आधुनिक युग में समाचार पत्र मानव के विचारों के आदान-प्रदान का अंग हैं। समाचार पत्र कई प्रकार के होते हैं। उनका वर्गीकरण समयानुसार और विषयानुसार किया जा सकता है। दैनिक, साप्ताहिक, पाक्षिक और मासिक समयानुसार समाचार पत्र के भेद है। विषयानुसार निकलनेवाले समाचार पत्र भी होते है। जैसे व्यापार, धर्म, सिनेमा, व्यवसाय आदि। ‘हिन्दुस्तान’, ‘नवभारत टाइम्स्’, ‘दैनिक जागरण’ आदि दैनिक पत्र हैं। ‘गृहशोभा’, ‘मेरी सहेली’, ‘कल्याण’, ‘भारत संदेश’, ‘चंदामामा’ आदि मासिक पत्र हैं।

समाचार पत्रों का मुख्य कार्य नये-नये समाचारों का इकट्ठा करके जनता तक पहुँचाना होता हैं। और जनता के विचारों को सरकार तक पहुँचाना भी। सरकार के कार्यो की समालोचना करके उसे ठीक रास्ते पर लाने का काम भी ये करते हैं। देश विदेशों के समाचारों के अलावा मनोरंजन, चलचित्र, क्रीडा, व्यापार संबंधी समाचारों की जानकारी भी इनसे मिलती हैं।

समाचार पत्रों में विज्ञापन छपवाकर व्यापारी अपनी चीजों की बिक्री बढ़ाते हैं। इससे देश की औद्योगिक उन्नति में बड़ी सहायता मिलती हैं। देश की राजनैतिक, सांस्कृतिक, धार्मिक, सामाजिक समस्याओं का हल करने में समाचार पत्र मदद देते हैं।

समाचार पत्र विज्ञान के युग का एक शक्तिशाली साधन हैं। यह राष्ट्र की राष्ट्रीयता का आधार स्तंभ हैं। यह जनता और सरकार को सदा जागृत रखता है और गलत रास्ते पर चलने से रोकता हैं। जनतंत्र में समाचार पत्रों का और अधिक महत्व है क्योंकि इसके द्वारा जनता और शासकों का संबंध बना रहता हैं। समाचार पत्र मानव की स्वतंत्रता के प्रतीक है। जन जीवन की वाणी भी हैं। ताजा खबरों का दूत है। समाचार पत्र प्रजातंत्र के प्रहरी है।

स्वतंत्रता दिवस

स्वतंत्रता दिवस हमारा महान् राष्ट्रीय पर्व है। यह पर्व प्रति वर्ष पन्द्रह अगस्त को समस्त भारत में अति उत्साह और हर्ष के वातावरण में मनाया जाता है। यही वह पवित्र दिवस है, जब शताब्दियों की पराधीनता के बाद भारत स्वाधीन हुआ था। सन् 1947 की पन्द्रह अगस्त को ही हमें स्वतंत्रता प्राप्त हुई थी। यह राष्ट्रीय पर्व प्रतिवर्ष प्रत्येक नगर में बड़े धूमधाम से मनाया जाता है। विद्यालयों में छात्र अपने इस ऐतिहासिक उत्सव को बड़े उल्लास और उत्साह के साथ आयोजित करते हैं।

वास्तव में यह भारत के गौरव और सौभाग्य का पर्व है, जो हमारे हृदयों में नवीन आशा, नवीन स्फूर्ति, उत्साह और देश भक्ति का संचार करता है। यह उत्सव हमें स्मरण कराता है कि स्वाधीनता को पाना जितना कठिन है, उसे सुरक्षित रखना उससे भी अधिक कठिन है। अतः सभी भारतवासियों को सब प्रकार के भेद-भाव भुलाकार राष्ट्र की उन्नति के लिए तत्पर रहना चाहिए।

पुस्तकालय
अथवा
ग्रंथालय का सदुपयोग

पुस्तकालय का स्थूल अर्थ है – “पुस्तकों का घर’ या वह स्थान जहाँ पुस्तकों का संग्रह होता है।
पुस्तकालय प्रायः
(क) निजी
(ख) विद्यालयी और
(ग) सार्वजनिक तीन प्रकार के होते हैं।

पुस्तक प्रेमी अपना निजी पुस्तकालय बनाते हैं। विद्यालयों के पुस्तकालयों का उपयोग वहीं के छात्र या शिक्षक कर सकते हैं। सार्वजनिक पुस्तकालय ही ऐसे पुस्तकालय हैं, जिनका लाभ जन-सामान्य प्राप्त कर सकता है। कुछ निश्चित शुल्क देकर कोई भी व्यक्ति इनके सदस्य बन सकता है और पुस्तकालय से पुस्तकें प्राप्त कर सकता है।

पुस्तकालय से अनेक लाभ हैं। पुस्तकालय ज्ञान का भंडार हैं। अच्छे पुस्तकालय से सभी प्रकार का, सभी विषयों का ज्ञान मिलता है। किसी भी विषय का ज्ञान पुस्तकालयों से प्राप्त कर सकते हैं। पुस्तकालय संसार के महान व्यक्तियों का, महात्माओं, विचारकों, कवियों, लेखकों का परिचय कराता है। पुस्तकालयों से समय का सदुपयोग होता हैं। अवकाश के समय को पुस्तकों के साथ बिताकर हम मन की चिंताओं को भूल सकते हैं। पुस्तकालय हमारे चरित्र निर्माण में भी सहायक होते हैं।

पुस्तकालय ज्ञान-विज्ञान की जानकारी को प्रदान करने में अवश्य महत्वपूर्ण भूमिका को निभाते हैं। हमें सत्संगति प्रदान करते हैं। हमें अज्ञान के अंधकार से ज्ञान के प्रकाश की ओर ले जाते हैं। इसलिए हमें पुस्तकालयों का अवश्य अधिक-से-अधिक उपयोग करना चाहिए।

मेरा प्रिय खेल

मुझे हॉकी का खेल सभी खेलों से अच्छा लगता है। हॉकी रोचक एवं उपयोगी खेल है। हॉकी खेल में सबसे पहली आवश्यकता है – तीव्र वेग से दौड़ना यदि खिलाडी तेज नहीं दौड़ सकता, तो वह विपक्षी खिलाड़ी से पिछड जाएगा। दूसरी आवश्यकता है – हस्तलाघव या हाथ की चतुराई। तीसरी आवश्यकता है – परस्पर सहयोग।

अच्छे खिलाड़ी कभी आपस में लड़ते नहीं और न कभी जान-बूझकर एक-दूसरे को चोट पहुंचाने का यत्न करते हैं। सभी खिलाड़ी भले नहीं होते। कुछ खिलाड़ी हार से बचने के लिए विपक्षी खिलाड़ियों को चोट पहुँचाने की कोशिश करते हैं जो बुरी बात है। खेल को खेल ही रखना चाहिए।
हॉकी की इन सब विशेषताओं के कारण यह खेल मुझे सबसे अधिक प्रिय है।

मेरी पाठशाला

मेरे विद्यालय का नाम ज्ञान-ज्योति बाल विद्यालय है। यह मैसूर जिले के हुनसूर के समीप स्थित है। यह विद्यालय पूरे जिले में अपने अच्छे शिक्षा स्तर के लिए प्रसिद्ध है। विद्यालय के चारों ओर हरे-भरे वृक्ष और दूर-दूर तक लहलहाते खेत हैं। इसका वातावरण विद्यालय के अनुकूल ही शान्त और पवित्र है।

मेरा विद्यालय दो मंजिला है। इसमें बारह कमरे और एक हाल है। सभी कमरों में प्रकाश, वायु और पंखों की उचित व्यवस्था है। इसके एक कमरे में प्रधानाचार्य बैठते हैं। एक में विद्यालय का कार्यालय है। एक में पुस्तकालय तथा एक में विज्ञान की प्रयोगशाला है। एक कमरा अध्यापकों के बैठने के लिए हैं। शेष कमरों में कक्षाएँ लगती हैं।

मेरे विद्यालय में पच्चीस अध्यापक हैं। वे उच्च शिक्षा प्राप्त तथा अपने-अपने विषयों के विशेषज्ञ है। मेरे सभी शिक्षक अत्यन्त योग्य, परिश्रमी और लगन वाले हैं। मेरे प्रधानाचार्य भी बहुत ही योग्य, उदार और अनुशासन प्रिय हैं।

विद्यालय भवन के साथ खेल का मैदान भी है, जहाँ मेरे खेल शिक्षक शारीरिक शिक्षा के घंटे में हमें भाँति-भाँति के खेल और व्यायाम सिखाते हैं। मेरे विद्यालय का परिणाम भी अत्युत्तम रहता है। यहाँ के छात्र प्रथम या द्वितीय स्थान पर आते हैं। इस कारण इसमें प्रवेश पाने के लिए छात्रों की बड़ी इच्छा रहती है। हम अपने विद्यालय से प्रेम करते हैं और सदा इसकी उन्नति चाहते हैं। मेरा विद्यालय एक आदर्श विद्यालय हैं।

KSEEB Class 8 Hindi रचना पत्र-लेखन

Students can Download KSEEB Class 8 Hindi रचना पत्र-लेखन, KSEEB Solutions for Class 8 Hindi helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 8 Hindi रचना पत्र-लेखन

प्रश्न 1.
अपना प्रमाण पत्र अंक पत्र देने के लिए प्रार्थना करते हुए, अपनी पाठशाला के प्रधान अध्यापकजी
के नाम पर एक पत्र लिखिए ।
उत्तर :

ता: 25-05-2017
स्थल : चिंतामणि

प्रेषक

मानसी एस. आर
दसवीं कक्षा बी विभाग
चिंतामणि प्रौदशाला
चिंतामणि – 563125

सेवा में,

प्रधानाध्यापकजी
चिंतामणि प्रौढ़शाला
चिंतामणि – 563125

मान्यवर, विषय : प्रमाण पत्र और अंकपत्र देने के लिए प्रार्थना-पत्र सविनय निवेदन है कि मैं दसवऔं कक्षा वार्षिक परीक्षा में प्रथम श्रेणी के रूप में उत्तीर्ण हो चुका है। मैं अगले सप्ताह के अंदर कॉलेज में प्रवेश लेना चाहता हूँ। इसलिए कृपा करके जल्द-से-जल्द आदेश देकर मेरा प्रमाण पत्र और अंक पत्र दिला दीजिए।
धन्यवाद सहित,

आपकी आज्ञाकारी छात्रा
मानसी एस. आर

अभिभावक का हस्ताक्षर

प्रश्न 2.
अपने जन्म दिवस के अवसर पर घर बुलाते हुए अपने मित्र के नाम पर एक पत्र लिखिए ।
उत्तर :

ता: 25-05-2017
स्थल : सिड्लघट्टा

प्रिय मित्र चंद्रशेखर एम.एस.
नमस्कार,
मैं यहाँ कुशल हूँ। तुम्हारे कुशल के बारे में पत्र के द्वारा समझाइए। यहाँ पर मेरी पढ़ाई अच्छी तरह से चल रही है। यह पत्र लिखने का कारण यह है कि पिछले वर्ष की तरह मेरा जन्म दिवस इस वर्ष भी ता. 20-3-1986 को घर में धूम-धाम से मनाया जा रहा है। इसलिए आप माता-पिता के अनुमति लेकर एक दिन पहले घर ज़रूर आ जाना। यहाँ के सभी मित्र अच्छे हैं। हम सब एक जगह पर मिलने के बाद बैठकर मीठी-मीठी बातें भी करेंगे। घर में अपने माता-पिता को मेरा सादर प्रणाम कहना। मैं तुम्हारे पत्र का इंतज़ार में रहूंगा।

तुम्हारा प्रिय मित्र,
मूर्ति एम.एन.

प्रश्न 3.
तबीयत ठीक न होने के कारण बताते हुए तीन दिन की छुट्टी माँगते हुए प्रधानाध्यापक को एक पत्र लिखिए ।
उत्तर :

दिनांक: 25-05-2017
स्थल : चिक्कबल्लापुर

प्रेषक,

प्रतिमा आर.
आठवी कक्षा सरकारी प्रौढ़शाला
चिक्कबल्लापुर – 562106

सेवा में,

प्रधानाध्यापक
सरकारी प्रौढ़शाला
चिक्कबल्लापुर – 562106

आदरणीय महोदय,
विषय : चार दिन की छुट्टी के लिए प्रार्थना आठवीं कक्षा की छात्रा प्रतिमा, आपसे निवेदन करती हूँ कि मेरी तबीयत ठीक नहीं है। बहुत बुखार और खाँसी से तड़प रही हैं। डाक्टर की सलाह के अनुसार मुझे आराम लेने की ज़रूरत है। इसलिए 25-052017 से 28-05-2017 तक चार दिन की छुट्टी प्रदान करने की कृपा करें ।
सधन्यवाद

आपकी आज्ञाकारी छात्रा,
प्रतिमा आर

पोषक के हस्ताक्षर

4. अपनी पढ़ाई के बारे में बताते हुए अपने पिताजी को पत्र लिखिए।

अभिषेक
विद्योदय हाईस्कूल
दसवीं ‘डी’ विभाग
बेंगलूरु
मार्च 20, 2018

पूज्य पिताजी को सादर प्रणाम।

मैं यहाँ अच्छा हूँ। आप सब कैसे हैं? पत्र लिखिए।
इस पत्र के द्वारा मैं अपनी पढ़ाई के बारे में कुछ बताना चाहता हूँ पिताजी। अप्रैल महीने में हमारी अंतिम परीक्षा होनेवाली है। उसके लिए सब तैयारियाँ कर रहा हूँ। पिछले हफ्ते में हमारी सिद्धता परीक्षा हुई। उसमें मैंने 92% अंक पाये है। अंतिम परीक्षा के लिए और भी खूब पढ़ रहा हूँ। उसमें 95%-96% अंक पाने की कोशिश करूँगा। आप चिंता न करें। घर में पूज्य माताजी को मेरा सादर प्रणाम। प्रिय चंदना को मेरा शुभाशिष। अधिक समाचार के लिए आगे पत्र लिखूगा।

धन्यवाद,

आपका आज्ञाकारी पुत्र
अभिषेक

सेवा में
श्री मनोहर उपाध्याय
नं. 33, III क्रास, IV मैन,
चामुंडीपुरम्
मैसूरु – 570 004.

5. तीन दिन की छुट्टी माँगते हुए अपने.प्रधान अध्यापक के नाम एक पत्र लिखिए।
अथवा
अपनी बहन की शादी में शामिल होने के लिए छुट्टी माँगते हुए अपने प्रधानाध्यापक के नाम एक पत्र लिखिए।

प्रेषक
अनिल कुमार
दसवी कक्षा, ‘डी’ विभाग
रामेश्वर हाईस्कूल
हानगल
ता. 10 जनवरी 2018

सेवा में,
मान्य प्रधानाध्यापक
रामेश्वर हाईस्कूल
हानगल.

मान्य महोदय,

विषय : तीन दिन की छुट्टी माँगते हुए पत्र।

सादर प्रणाम।
सेवा में निवेदन है कि ता. 16-1-2018 से 18-1-2018 तक मेरे घर मेरी बहन का विवाह संपन्न होनेवाला है। अतः ये तीन दिन मैं स्कूल नहीं आ सकता हूँ। इसलिए आपसे प्रार्थना करता हूँ कि इन तीन दिनों की छुट्टी मंजूर करने की कृपा कीजिए।

धन्यवाद।

आपका विनम्र विद्यार्थी,
अनिल कुमार.

6. अपनी अस्वस्थता के कारण तीन दिनों की छुट्टी माँगते हुए अपने प्रधानाध्यापक को पत्र लिखिए।

प्रेषक,
वैनतेय अय्यंगार
दसवी कक्षा, ‘सी’ विभाग
उदयरवि हाईस्कूल
शिमोगा।
ता. 8 जनवरी 2018

सेवा में,
मान्य प्रधानाध्यापक
उदयरवि हाईस्कूल
शिमोगा।

मान्य महोदय,

विषय : तीन दिन की छुट्टी माँगते हुए पत्र।

सेवा में निवेदन है कि मैं बुखार से तड़प रहा हूँ। इसलिए डाक्टर ने आराम लेने की सलाह दी है। अतः मुझे ता. 10-12018 से 12-1-2018 तक छुट्टी मंजूर करने की कृपा कीजिए।

धन्यवाद।

आपका विनम्र विद्यार्थी
वैनतेय अय्यंगार

7. किताब-घर, एवेन्यू रोड़, बेंगलूर, इनके नाम पर ‘रामचरित मानस’ और गुरुनाथ जोशी कृत ‘हिन्दी-कन्नड़ कोश’ मँगाते हुए एक पत्र लिखिए।

प्रेषक,
अरविंद उपाध्याय
दसवी कक्षा, ‘डी’ विभाग
कॉर्निवल हाईस्कूल
जे.पी. नगर,
बेंगलूरु – 72.
ता. 16 अप्रैल 2018

सेवा में,
किताब-घर
एवेन्यू रोड़
बेंगलूरु – 1.

मान्य महोदय,

विषय : किताबों के लिए पत्र

सेवा में निवेदन है कि मुझे नीचे लिखी किताबों की आवश्यकता है। अतः इस पत्र के पहुंचते ही उन किताबों को वी.पी.पी. द्वारा भेजने की कृपा कीजिए।
1) रामचरितमानस – ले.: तुलसीदासजी – 3 प्रतियाँ
2) हिन्दी-कन्नड़ कोश – ले. गुरुनाथ जोशी – 2 प्रतियाँ
यथा शीघ्र ऊपर लिखित किताबों को भेजने की व्यवस्था कीजिए।

धन्यवाद।

भवदीय
अरविंद उपाध्याय

KSEEB Solutions for Class 8 Science Chapter 6 Classification of Living Organisms

Karnataka Board Class 8 Science Chapter 6 Classification of Living Organisms

KSEEB Class 8 Science Chapter 6 Textual Questions & Answers

I. Four alternatives are given to each of the following incomplete statements. Choose the right answer.

Question 1.
A kingdom consisting of single celled prokaryotic organisms is.
(a) Mycota
(b) Monera
(c) Plantae
(d) protesta
Answer:
Protesta

Question 2.
Which one of the following is the basic unit of classification of the living organisms?
(a) Family
(b) Species
(c) genes
(d) kingdom.
Answer:
Species

Question 3.
Most primitive organism among the following are.
(a)Monerans
(b)Protists
(c) Fungi
(d) Algae.
Answer:
Monerans

Question 4.
Which one of the following should be grouped with wholes according to modern classification?
(a) Shark
(b) Dolphin
(c) Snake
(d) Tortoise.
Answer:
Dolphin

II. Fill in the blanks with suitable words:

Question 1.
Plants with many woody stems are called ………..
Answer:
Shrubs

Question 2.
Animals without a backbone are called ……….
Answer:
Non chordates

Question 3.
Most of the organisms depend directly or indirectly upon …………. for food.
Answer:
plants

Question 4.
Group of organisms that breed among themselves and produce fertile off springs make a ………
Answer:
genus

III. Match the following:
KSEEB Solutions for Class 8 Science Chapter 6 Classification of Living Organisms 6-iii
Answer:

  1. c
  2. d
  3. e
  4. f

IV. Answer the following :

Question 1.
Why are animals included under Eukaryotas?
Answer:
Animals have cells with definite nucleus. Hence they are included under Eukaryotas.

Question 2.
In which kingdom do you include multi cellular Eukaryota, primitive, heterotrophic organisms?
Answer:
The Kingdom Mycota.

Question 3.
Aristotle’s classification include both fish and whale under one group. How are these unrelated?
Answer:
According to Aristotle’s both are aquatic so they belong to the same group but according to the natural system of
classification whale is different from fish in the life process and made of reproduction. Whole belongs to the class mammalia
it has mammalian characteristics..

Question 4.
What is the difference between plants and animals with regard to nutrition?
Answer:

  1. Plants
    • Plants belong to autotrophs Plants can prepare their own food
  2. Animals
    • Animals belongs to heterotrophs Animals cannot prepare their own food.

Question 5.
Place the following organisms in their respective kingdoms. Deer, Paramecium,Mushroom.
Answer:

  1. Deer – Animalia
  2. Paramecium – Protista
  3. Mushroom – Mycota

Question 6.
Why are bread moulds grouped under mycota?
Answer:
Bread moulds are grouped under mycota as they do not synthesis their food.

Question 7.
Explain, the concept of binomial nomenclature.
Answer:
Bi nominal nomenclature is the scientific method of naming the living organisms. Common names often differ from one part of a country to another and certainly vary from one country to another. In contrast, scientific name can be used all over the world speaking different languages. It avoids confusion.

Question 8.
Which one of the following is a prokaryotic cell? Why?
Answer:

KSEEB Solutions for Class 8 Science Chapter 6 Classification of Living Organisms 6-8
‘B’ belongs to prokaryotic Cell because it does not have a well developed nucleus with nuclear membrane and other organelle. .

KSEEB Class 8 Science Chapter 6 Additional Questions & Answers

Question 1.
Define the following :
1. botany
2. zoology
3. microbiology
4. cytology
5. histology
6. physiology
7. biotechnology
Answer:

  1. Botany : botany deals with the study of plants.
  2. Zoology : zoology deals with the study of animal.
  3. Microbiology: microbiology is the study of microorganism.
  4. Cytology : cytology is the study of cells.
  5. histology : the study of the microscopic structure of tissues.
  6. Physiology : physiology deals with the processes and the functions of living organisms.
  7. Biotechnology : biotechnology deals with the application of technology in the field of biology. For benefit of mankind.

Question 2.
What is meant by classification?
Answer:
The method of grouping organism, according to their similarities and differences is called classification.

Question 3.
What is taxonomy?
Answer:
Taxonomy is the branch of biology. Which deals with the classification of organisms.

Question 4.
What is the purpose of classification of organisms?
Answer:

The purpose of classifications are,

  1. for convenience – easy to study identify and remember.
  2. to show relationships among various groups of organisms.
  3. to show the evolution of organisms from simple to complex forms of life.

Question 5.
Write the short note on charaka.
Answer:
Charaka, an ancient Indian sage, was a philosopher, astronomer and physician. He had listed about 340 plant types and about 200 animals types in his book ‘charaka samhita’ charaka for his contributions in known as ‘father of Ayurveda’.

Question 6.
Who is the father of biology?
Answer:
Aristotle is popularly known as ‘father of biology’.

Question 7.
How did Aristotle classified plants and animals?
Answer:

Aristotle classified plants and animals in to three groups

  1.  Plants:
    • Herbs with soft stems.
    • Shrubs with several woody stems.
    • Three with a single woody stem.
  2. Animals :
    • Aquatic animals found in water.
    • Terrestrial animals, found on land.
    • Aerial animals found in air.

Question 8.
Who proposed two kingdom classification?
Answer:
Carol us Linnaeus proposed two kingdom classification.

Question 9.
Define binomial nomenclature.
Answer:
Carol us Linnaeus introduced the ‘binomial nomenclature’. The scientific method of naming the organisms called binomial nomenclature.

Question 10.
Mention the seven levels of organisation.
Answer:
The seven levels of organisation are :
Species → Genus → Family → order→ class → Phylum → Kingdom.

Question 11.
Mention the advantages of binomial nomenclature.
Answer:

  1. Bi nominal nomenclature is the scientific method of naming the living organisms.
  2. Common names often differ from one part of a country to another and certainly vary from one country’ to another. .
  3. In contrast, scientific name can be used all over the world speaking different languages.
  4. It avoids confusion.

Question 12.
What is species?
Answer:
The basic unit of classification is called species.

Question 13.
Write the scientific names for the following
(i) Mango
(ii) Man
(iii) Dog
(iv) Peepul tree
(v) horse
Answer:

Common Name Scientific Name
1. Mango Magnifier indica
2. Man Homo sapiens
3. Dog Cains Familiars
4. Peepul tree Ficus religious
5. horse Equous caballus.

Question 14.
Write the Systematic position of human.
Answer:

level Human Characteristic

feature

Kingdom Animalia Heterotroph bodily movement
Phylum Chordate Chordate
Class Mammalia Mammary grand
Order Primate Erect posture with binocular vision
Family Hominid Fore limbs are shorter than hind limb
Genus Homo Human-large cranium: tool making ability
Species Sapiens Highly developed brain capable of thinking and speak in

Question 15.
Write the systematic position of mango.
Answer:

Level Mango
Kingdom Plantae
Phylum Magnoliophyta
Class Magnoliopsida
Order Spindles
Family Anacardiaceae
Genus Magnifier
Species India.

Question 16.
What are the merits of natural system of classification?
Answer:
Natural system of classification has some merits are,. It includes the related organisms in one group and shows relationships with regard to habitat life process and made of reproduction.

Question 17.
Write short note on two kingdom classification.
Answer:
This is one of the earliest type of classification, introduced by corollas Linnaeus 1758. Linnaeus classified the living organism under two kingdoms. They are kingdom plantae and kingdom animalia.

Question 18.
Write short note an four kingdom classification.
Answer:
The four kingdom classification introduced by Copeland in 1966. The kingdoms are. Monera, Protista, plantae, and animalia.

Question 19.
Write short note on five kingdom classification.
Answer:
In 1969 Robert Whitaker introduced five kingdom classification. They are Monera, Protista, plantae, animalia and mycota.

Question 20.
Viruses from a separate living entity. Give reason.
Answer:
Viruses do not have a cellular structure and they are not considered as organism. They cannot be included either under prokaryotic or Eukaryotas. Hence form a separate entity.

Question 21.
Viruses are considered as a link between the living and non living. Give reason.
Answer:
Viruses contain only nucleic acid covered by a protein coat. They are unable to reproduce out side the living cells but inside the host cell they exhibit the characteristics of living organisms. Hence, They are considered as a link between living and non living.

Question 22.
Draw a neat labelled diagram of Euglena.
Answer:
KSEEB Solutions for Class 8 Science Chapter 6 Classification of Living Organisms 22

Question 23.
Draw a neat labelled diagram of Paramecium.
Answer:
KSEEB Solutions for Class 8 Science Chapter 6 Classification of Living Organisms 23

Question 24.
Draw a neat labelled diagram of Bacterium.
Answer:
KSEEB Solutions for Class 8 Science Chapter 6 Classification of Living Organisms 24
Question 25.
How can you play an important role in conserving natural resources such as plants and animals? Explain.
Answer:

The important measures to conserve natural resources are,1. Restricting unnecessary cutting of trees.

  1. Protecting wild life in their habitat.
  2. Educating the public the importance of Furniture and minimizing the use of timber.
  3. Recycling forest products.
  4. Restricting hunting and poaching of animals.
  5. Preventing the extinction of species.

KSEEB Solutions for Class 8 Science

KSEEB Solutions for Class 8 Maths Chapter 13 Statistics Ex 13.3

Students can Download Maths Chapter 13 Statistics Ex 13.3 Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 8 Maths helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka Board Class 8 Maths Chapter 13 Statistics Ex 13.3

Question 1.
Runs scored by 10 batsmen in a one-day cricket match are given. Find the average run scored. 23, 54, 08, 94, 60, 18, 29, 44, 05, 86
Answer:
Σ x = 23 + 54 + 08 + 94 + 60 + 18 + 29 + 44 + 05 + 86 = 421
N = 10
Average = Mean = \overline{X}=\frac{\Sigma x}{N}=\frac{421}{10}=42.1

Question 2.
Find the mean weight form the following table:

Weight (kg) 29 30 31 32 33
No. of children 02 01 04 03 05

Answer:

Weigh t(kg) No. of children(x) ‘ f
29 02 58
30 01 30
31 04. 124
32 03 96
33 05 164
N= 15 Zf = 473

Mean = \(\frac{\Sigma f_{X}}{N}=\frac{473}{15}=31.53\)

Question 3.
Calculate the mean for the following frequency distribution.

Mark 10-20 20-30 30-40 40-50 50-60 60-70 70-80
Frequency 3 7 10 6 8 2 4

Answer:

Marks Frequency Midpoint fx
10-20 3 15 45
20-30 7 25 175
30-40 10 35 350
40-50 6 45 270
50-60 8 55 440
60-70 2 65 130
70-80 4 75 300
N = 40 Efx = 1710

Mean = \(\frac{\Sigma f_{x}}{N}=\frac{1710}{40}=42.75\)

Question 4.
Calculate the mean for the following frequency distribution.

Mark 15-19 20-24 25-29 30-34 35-39 40-44
Frequency 6 5 9 12 6 2

Answer:

Marks. Frequency Midpoint f(X)
15-19 6 17 102
20-24 5 22 *110
25-29 9 27 243
30-34 12 32 384
35-39 6 37 222
40-44 2 42 84
N = 40 Efx = 1145

Mean = \(\overline{X}=\frac{\Sigma f_{X}}{N}=\frac{1145}{40}=28.625\)

Question 5.
Find the median of the data 15,22, 9,20, 6,18,11,25,14.
Answer:
6, 9, 11, 14,(15), 18, 20, 22,25 (Ascending order)
N = 9,
\frac{N+1}{2}+\frac{9+1}{2}=\frac{10}{2}=5^{\text { th }}
Median = 15.

Question 6.
Find the median of the data 22,28,34, 49, 44, 57,18,10,33, 41, 66, 59.
Answer:
10, 18, 22, 28, 33, 34, 41, 44, 49, 57, 59, 66 (Ascending order)
N = 10
∴ Median = \frac{34+41}{2}=\frac{75}{2}=37.5

Question 7.
Find the median for the following frequency distribution table.

Class interval 110-119 120-129 130-139 140-149 150-159 160-169
Frequency 6 8 15 10 6 5

Answer:

Class interval Frequency (f) Cumulative frequency (fc)
110-119 6 6
120-129 8 14
130-139 15 29
140-149 10 45
160-169 5 50
 N = 50

N = 50
\(\frac{\mathrm{N}}{2}=\frac{50^{25}}{\not 2}=25\)
∴ Median class is 130 – 139
LRL = 129.5
Fc = 14
Fm = 15
i = 10
KSEEB Solutions for Class 8 Maths Chapter 13 Statistics Ex. 13.3 1

Question 8.
Find the median for the following frequency distribution table.

Class interval 0-5 5-10 10-15 15-20 20-25 25-30
Frequency 5 3 9 10 8 5

Answer:

Class interval Frequency (t) Cumulative frequency (fc)
0-5 5 5
5-10 3 8
10-15 9 , 17
15-20 10 27
20-25 8 35
25-30 5 40
N = 40

N = 40
\(\frac{N}{2}=\frac{40}{2}=20\)
∴ Median class is 15 – 20
LRL = 15
Fc = 17
Fm = 9
i = 5
KSEEB Solutions for Class 8 Maths Chapter 13 Statistics Ex. 13.3 2

Question 9.
Find the mode for the following data.
(i) 4,3,1,5,3, 7, 9,6 Answer: Mode = 3
(ii) 22,36,18,22,20,34,22, 42, 46,42
Answer:
Mode = 22

Question 10.
Find the mode for the following data

X 5 10 12 15 20 30 40
f 4 8 11 13 16 12 9

Answer:
Mode = 20 (It has the highest frequency)

Tili Kannada Text Book Class 8 Solutions Gadya Chapter 1 Buddhana Salahe

Students can Download Kannada Lesson 1 Buddhana Salahe Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, Tili Kannada Text Book Class 8 Solutions, Karnataka State Board Solutions help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tili Kannada Text Book Class 8 Solutions Gadya Bhaga Chapter 1 Buddhana Salahe

Buddhana Salahe Questions and Answers, Summary, Notes

Tili Kannada Text Book Class 8 Solutions Gadya Chapter 1 Buddhana Salahe 1

Tili Kannada Text Book Class 8 Solutions Gadya Chapter 1 Buddhana Salahe 2
Tili Kannada Text Book Class 8 Solutions Gadya Chapter 1 Buddhana Salahe 3

Tili Kannada Text Book Class 8 Solutions Gadya Chapter 1 Buddhana Salahe 4
Tili Kannada Text Book Class 8 Solutions Gadya Chapter 1 Buddhana Salahe 5
Tili Kannada Text Book Class 8 Solutions Gadya Chapter 1 Buddhana Salahe 6

Tili Kannada Text Book Class 8 Solutions Gadya Chapter 1 Buddhana Salahe 7
Tili Kannada Text Book Class 8 Solutions Gadya Chapter 1 Buddhana Salahe 8
Tili Kannada Text Book Class 8 Solutions Gadya Chapter 1 Buddhana Salahe 9

Tili Kannada Text Book Class 8 Solutions Gadya Chapter 1 Buddhana Salahe 10
Tili Kannada Text Book Class 8 Solutions Gadya Chapter 1 Buddhana Salahe 11

Tili Kannada Text Book Class 8 Solutions Gadya Chapter 1 Buddhana Salahe 12

Buddhana Salahe Summary in Kannada

Buddhana Salahe Summary in Kannada 1

Buddhana Salahe Summary in Kannada 2
Buddhana Salahe Summary in Kannada 3

Buddhana Salahe Summary in Kannada 4
Buddhana Salahe Summary in Kannada 5
Buddhana Salahe Summary in Kannada 6

Karnataka Solutions for Class 8 English Chapter 1 A Day in the Ashram

You can Download A Day in the Ashram Questions and Answers Pdf, Notes, Summary Class 8 English Karnataka State Board Solutions to help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

A Day in the Ashram Questions and Answers, Notes, Summary

C1. Answer the following questions and share your responses with your partner.

Question 1.
Who named the school ‘Shantiniketan”?
Answer:
Maharshi Rabindranath Tagore named the school Shantiniketan.

Question 2.
When does the day in Shantiniketan begin?
Answer:
The day begins before dawn, when the birds chirps in almoki groves.

Question 3.
What is termed by Gurudeva as, the darling of our hearts’?
Answer:
Shantiniketan is termed as the darling of our hearts by Gurudev.

Question 4.
Which phrase used in paragraph 1 means’ both the old and the young people ‘?
Answer:
The phrase ‘old and young alike’ means both the old and the young people in Paragraph 1

Question 5.
The boys in Shantiniketan get up early in the morning . Who else are early risers ?
Answer:
The birds in amloki grooves are the early risers with the boys in Shantiniketan.

C2. Work in pairs, Answer the following questions and share vour responses with vour partners.

Question 1.
What kind of work do the boys practice in the afternoon?
Answer:
The boys in Shantiniketan practice Carpentry, spinning, weaving, drafting, painting music etc in the afternoon. They learn these types of handwork.

Question 2.
What are Shantiniketam boys famous for.?
Answer:
The Shantiniketan boys are famous for sports and games everywhere.

Question 3.
How do the boys spend their evenings before they go to bed?
Answer:
The boys spend their evening before they go to bed by telling fairy tales, recitation of short dramas, singing of Gurudeva’s songs and gatherings of different schools.

Question 4.
Read the second paragraph carefully. What is describes is :
a) the greatness of the teacher
b) the song of the choristers
c) the lessons taught in the Ashram
d) the silent meditation of the inmates
Answer:
b) The song of the choristers

C3. Read and discuss your responses with your partner. Then write.

Question 1.
What is the effect of the song of the choristers on the listeners?
Answer:
When the Choristers are singing their morning hymns and they go around the Ashram, one can hear the voices. The beauty of the sound in the silent morning air and the sense of Joy and reverence which it brings, give peace to the soul.

Question 2.
How are classes held in the afternoon in Shantiniketan?
Answer:
in the afternoon, at two o’clock, the afternoon classes begin. Handiwork is practiced. The work is chiefly with hands and the mind. The boys practice handicrafts such as carpentry, mechanics, spinning, weaving, drafting, painting and playing musical instruments. This helps the boys to discover their tastes and talents.

Question 3.
How do the boys spend their evenings in Shantiniketan?
Answer:
In the evening, the boys return after playing in the field. They meditate for a short time. They take part in cultural activities such as singing songs, reciting and enacting dramas, telling fairy tales, and attending school gatherings.

Question 4.
How are the classes at Shantiniketan different from the classes in other schools?
Answer:
The classes at Shantiniketan is completely different from the classes of other schools. In Shantiniketan, the teaching is student or child-centered. The students sit with their teacher in the open air under the trees. There is no classrooms. The group of 8 to 10 students has one teacher.

Very few books are’ used. Most part of learning is done through conversation. The students could ask questions and clear their doubts. On the contrary in other schools, the teaching is teacher-oriented (centered). One teacher in the class should teach 50 to 60 students, many books and subjects.

Her subjects are compulsory whether the students like or dislike. The answer should be by heart. Handiworks are very less and they were not given much importance. The students do not have freedom.

Question 5.
How does Shantiniketan prepare the boys for life?
Answer:
The classes in Shanthinikethan not only CPC Honest Success Series teaches subjects but also handiwork’s. Here the importance is given to the all-round development of the students. The teacher-student relationship is cordial and the teachers find out the student’s talent and encourage them to learn that subject.

Handiwork is also helpful to build their future and succeed in that particular field. If the students learn their talented subjects they would definitely gain skills. It is helpful in their future life. Thus Shantiniketan helps and prepare the students for life.

C4. The writer has used the phrase ‘living education’ to describe the experience in Shantiniketan. Some features of education are given below. Classify them into the categories of ‘living education’ and ‘unimaginative instruction. Discuss in groups.
Answer:
Karnataka Solutions for Class 8 English Chapter 1 A Day in the Ashram 1

C5. Write a paragraph describing your our idea of a good school.
Answer:
A Good School:
The teachers are pillars for school. They must be educated, kind, learned, disciplined and have lot of patience. They must love their profession and children. Magnificent building, spacious class rooms and big fields are not as much important. The way of teaching should encourage the students creative thinking.

Give importance to boost the children’s talent. The students should have free ness to ask questions. Handiwork’s and games and sports should include in their curriculum. The students should also be obedient, disciplined and love to learn.

Vocabulary:

VI. Observe The use of nearer and nearer in the following example.

e.g. You can hear the voice in the distance, drawing nearer and nearer.

Fill in the blanks in the following sentences with the help of the clues given in brackets.

  1. When you blow air into a balloon in becomes ……… and ………. [big]
  2. As the train approaches the station, the should of its whistle becomes ……….. and ………. [loud]
  3. If you practice harder and harder, you will feel ……… and ……… [much] confident to solve the problems.
  4. Man has been constructing ………. and ………. [tall] buildings in the cities.
  5. As you move away from a tree it looks ……… and ………… [small]

Answer:

  1. bigger, bigger [big]
  2. louder, louder [loud]
  3. more, more [much]
  4. taller, taller [tall]
  5. smaller, smaller [small]

V2. Fill in the blanks using some and others.

e.g. Some prefer capentry others prefer mechanical work.

  1. You can see shining objects in the sky at night. …….. of them are planets ………. are stars.
  2. There are many fruits in the basket. ………. of them are mangoes, ……… are bananas.
  3. After the bell, ……….. boys went out to play ………. went home.
  4. There are a few books on the table. ……….. of them are text books, ……….. are not.
  5. ………. of the apples in the basket are good ………… are bad.

Answer:

  1. some, others
  2. some, others
  3. some, others
  4. some, others
  5. some, others

V3. Fill in the blanks choosing the appropriate words from the words given in brackets.

Last week [week, weak] I went to a shop to buy [by buy] a pair of trousers. I bought one and returned home. When I tried to wear [wear., ware] it, I found that it was rather loose [loose, lose]. So I went to the shop in fury. But the shopkeeper was out. So I had to wait [wait, weight] for half an hour. When he returned. I shouted at him, “See how big it is. It fits an elephant”. He replied coolly looking at my pot belly, “Therefore we offered it to your, Sir”.

V4. Fill in the blanks using the antonyms of the words underlined.

  1. Krishna was a …….. king, while his friend was a ……… man.
  2. Madanika is ……… but her brother is ………..
  3. Radhika is ……… but her sister is ………..
  4. Silk is ……..; iron is ……..
  5. I can ……….. stories but ………… lessons.

Answer:

  1. rich, poor
  2. tall, short.
  3. strong, weak
  4. soft, hard
  5. remember, remember

V5. Classify the following into prefixes and suffixes :

re, less, fill, mis, non, anti, ment, able, ish, in ex, ion, ship, multi, sub, ive.
One example for each is given.

Prefixes Suffixes
re-mis, non, anti, in ex, multi sub -less, full, ment, able ish, ion, ship, ive

V6. Fill in the blanks with the appropriate prefixes choosing from the ones given above [V5]

  1. The school reopens on ………..
  2. Manish eats meat. He is a ………
  3. Terrorists are ……… social.
  4. BakraNangal is a ………. purpose project.
  5. Plastic chairs are ………. expensive.

Answer:

  1. June 1
  2. non – vegetarian.
  3. anti
  4. multi
  5. in

V7. Fill in the blanks with appropriate suffixes choosing from the ones given above [V5]

  1. He was comfort…….. in his seat on the train.
  2. He was acting in a very chill…….. way.
  3. She looked at her reflect………. in the mirror.
  4. India has won the Champion……… at Sharjah.
  5. The rate of employ………. in India has been rising steadily.

Answer:

  1. table
  2. dish
  3. ion
  4. ship
  5. ment

Task 2.
Your teacher will say these words. listen and write them in two different columns a few example are given.

Words with / i: /

eg mean, priest, lead, seek, clean, read, speed, meet, breed, sheet, dream, fees, Leed, learn

Words with /i /

eg spit, win, fit, mist, kit, grin, mix chit, hid, trim

C. Reading:
Reading warning Sings.
Karnataka Solutions for Class 8 English Chapter 1 A Day in the Ashram 2

  1. Do not use it in a closed room. (3)
  2. Do not eat or drink it (2)
  3. Do not breathe it in (6)
  4. Do not store it in a cupboard. Keep it cool. (4)
  5. Do not but in it. (1)
  6. Keep it in a place where a child cannot go near it. (5)

D. GRAMMAR
Task 1:
Read the following passage. underline the common nouns. Say whether they are countable, that is whether they can be wanted one, two etc., or whether they are uncountable. that is, they cannot be counted, list them under different columns. Two examples are given.

There was a merchant in a town. His name was Parashuramappa. He had many friends. They helped him in selling milk all over the town. Parashuramappa loved to live in peace. Also, he always spoke the truth. These qualities endeared him to all the people in the locality.

Countable Nouns Uncountable Nouns
People, merchant, town, friends milk, peace, truth

Task 2:
Fill in the blanks using ‘a,’ ‘an’ or ‘the’ only

1. Abdul is an excellent football player. As a student, he won many prizes. Now he has joined a .multinational company. The company encourages him to play for the state-level tournaments.

2. Democracy is the best form of government for all the people who have the right to vote. Even in the emergency, the people do not j lose their…. rights, in that form of government.

3. … Peter lives in the same locality as I do. His father is an Assistant Engineer. He loves … music and… sports. His most favorite sports is … is cricket.

Task 3:
Look at the following pairs of sentences. Why is ‘the’ (the definite article) used in some cases but not in others? Discuss with your partner and write the reasons. Answer the following questions by filling in the blanks. :

  1. …….. rose is a beautiful flower
  2. ……… rose on your coat is fading.
  3. Do you have ……. ticket? (The ticket collector to the passenger )
  4. Here are ……. tickets
  5. It is ……… e-mail
  6. I have not yet read …….. e-mail

Answer:

  1. A
  2. The
  3. the
  4. the
  5. an
  6. the

Task 4:
What do you understand after doing these exercises? Answer the following questions by filling in the blanks.

  1. Nouns can be countable or Uncountable
  2. Countable can be singular or plural.
  3. ‘a’, ‘an’ and they are articles.
  4. ‘a’, and ‘an’ are used only with countable nouns.
  5. ‘The’ can be used with both singular and plural forms of nouns,
  6. The is called the definite article, ‘a’ and ‘an’ are called indefinite. Articles.

Answer:

  1. Uncountable
  2. plural
  3. the
  4. countable
  5. plural
  6. article, indefinite

Other Determines
Apart from a / an / the, some of the other determiners are a few, many, several, a pair of, a piece of, a lot of etc.
Another type of determiners are Demonstratives namely
This- these
That- those.

Task 5:
Frame sentences using the above determiners.

  1. There are ……… students in the assembly hall.
  2.  I have ………. books,.
  3. Gopi had ………. paintings.
  4. Sindhu purchased ………. of gloves.
  5. Ranga tasted ……….. sweet.
  6. ……….. people attended the fair.
  7. ……… is fruit and ……….. are fruits.
  8. ………. is a toy and ……….. are toys.

Answer:

  1. a few
  2. many
  3. several
  4. a pair
  5. a piece of
  6. A lot of
  7. This, these
  8. That, those

E. Writing:
Choice of words :

Task 1:
Read the following descriptions. Substitute each with an appropriately descriptive word from the ones given in brackets below. One example is given.

  1. He often promises to do things, but half the time he forgets ………….
  2. She is always here on time ……….
  3. I don’t think he has done any work since he has been here, ……….
  4. She finds it difficult to meet people and talk to strangers ………..
  5. He can work in any department and it doesn’t matter to him if he is on his own or part of a team ………..

Answer:

  1. Forgetful
  2. punctual
  3.  azy
  4. shy
  5. flexible

A Day in the Ashram Additional Questions and Answers

Question 1.
Who is the author of the lesson ‘A Day in the Ashram’?
Answer:
C. F. Andrews is the author of the lesson ‘A Day in the Ashram’.

Question 2.
What do the choristers of the Ashram do?
Answer:
The choristers go round the Ashram singing hymns.

Question 3.
Why do the boys go into the fields with their asanas?
Answer:
The boys go into the fields to meditate alone in the silence of the morning.

Question 4.
There are no classrooms in Shantiniketan. Where do the boys sit and learn?
Answer:
The boys sit in small groups of eight or ten under the trees with their teachers.

Question 5.
What does C.F. Andrews call the education imparted in the Ashram?
Answer:
C. F. Andrews calls the education imparted in the Ashram “Living education”.

Question 6.
When do the afternoon classes begin?
Answer:
The afternoon classes begin at two o’clock.

Question 7.
Give a list of the handicrafts practiced by the boys.
Answer:

  1. Carpentry
  2. spinning
  3. weaving
  4. drafting
  5. painting
  6. mechanical work
  7. playing musical instruments.

Question 8.
When do the boys go to bed?
Answer:
The boys go to bed by nine o’clock at night.

Multiple Choice Questions:

Four alternatives are given for each of the following questions/ incomplete statements. Choose the most appropriate one.

Question 1.
‘A Day in the Ashram’ is written by
A) A.L. Hendricks
B) Charles Dickens
C) C.F Andrews
D) Daniel Miller
Answer:
C) C.F Andrews

Question 2.
Shantiniketan was founded by
A) Rabindranath Tagore
B) C.F Andrews
C) Mahatma Gandhi
D) C.V. Raman
Answer:
A) Rabindranath Tagore

Question 3.
Who has referred to Shantiniketan as ‘The darling of our hearts’?
A) Mahatma Gandhi
B) Rabindranath Tagore
C) C.F. Andrews
D) Sarojini Naidu
Answer:
B) Rabindranath Tagore

Question 4.
In the ashram, what gives peace to the soul?
A) The singing of the birds in the amloki groves
B) The boys meditating in the fields in the morning
C) The beauty of the sound of the choristers singing in the morning
D) The boys standing in the shade of the trees and singing hymns.
Answer:
C) The beauty of the sound of the choristers singing in the morning

Question 5.
A greater part of the teaching in Shantiniketan is carried on through
A) books
B) discussions
C) conversation
D) examinations
Answer:
C) conversation

Question 6.
In the ashram, the boys’ own natural tastes are discovered through
A) singing of hymns
B) the handiwork they practice
C) sports and games
D) reciting of short dramas
Answer:
B) the handiwork they practice

Question 7.
The Shantiniketan boys are famous for
A) sports and games
B) studies
C) discipline
D) knowledge
Answer:
A) sports and games

A Day in the Ashram Summary in English

A day in the Ashram’ is the experience of C. F. Andrews while he stayed in the Ashram known as ‘Shanthiniketan’founded by Rabindranath Tagore, he was famous as ‘Gurudeva’. Shantiniketan was his dream school. He was one of the important educationists. All his ideas are practically applied in this school. It is one of the important internationally popular schools.

1. The beauty of Shantiniketan is not found visibly. Its importance lies in its quality of education and the way of teaching. Irrespective of age all who have visited it, appreciate and feel its inner beauty Gurudeva says that all the students learned here never forgot their student life and they reached a very great height in future life. Our ex-Prime Minister Smt. Indira Gandhi was one of the students of Shantiniketan.

A Day in the Ashram Summary in Kannada

A Day in the Ashram Summary in Kannada 1
A Day in the Ashram Summary in Kannada 2
A Day in the Ashram Summary in Kannada 3
A Day in the Ashram Summary in Kannada 4

KSEEB Solutions for Class 8 English

Siri Kannada Text Book Class 8 Solutions Padya Chapter 1 Kannadigara​ Tayi

Students can Download Kannada Poem 1 Kannadigara​ Tayi​​​​ Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, Siri Kannada Text Book Class 8 Solutions, Karnataka State Board Solutions help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Siri Kannada Text Book Class 8 Solutions Padya Bhaga Chapter 1 Kannadigara​ Tayi

Kannadigara​ Tayi​​ Questions and Answers, Summary, Notes

Siri Kannada Text Book Class 8 Solutions Padya Chapter 1 Kannadigara​ Tayi 1

Siri Kannada Text Book Class 8 Solutions Padya Chapter 1 Kannadigara​ Tayi 2
Siri Kannada Text Book Class 8 Solutions Padya Chapter 1 Kannadigara​ Tayi 3

Siri Kannada Text Book Class 8 Solutions Padya Chapter 1 Kannadigara​ Tayi 4
Siri Kannada Text Book Class 8 Solutions Padya Chapter 1 Kannadigara​ Tayi 5
Siri Kannada Text Book Class 8 Solutions Padya Chapter 1 Kannadigara​ Tayi 6

Siri Kannada Text Book Class 8 Solutions Padya Chapter 1 Kannadigara​ Tayi 7
Siri Kannada Text Book Class 8 Solutions Padya Chapter 1 Kannadigara​ Tayi 8
Siri Kannada Text Book Class 8 Solutions Padya Chapter 1 Kannadigara​ Tayi 9

Siri Kannada Text Book Class 8 Solutions Padya Chapter 1 Kannadigara​ Tayi 10
Siri Kannada Text Book Class 8 Solutions Padya Chapter 1 Kannadigara​ Tayi 11
Siri Kannada Text Book Class 8 Solutions Padya Chapter 1 Kannadigara​ Tayi 12

Kannadigara​ Tayi​​ Summary in Kannada

Kannadigara​ Tayi​​ Summary in Kannada 1
Kannadigara​ Tayi​​ Summary in Kannada 2
Kannadigara​ Tayi​​ Summary in Kannada 3

Kannadigara​ Tayi​​ Summary in Kannada 4
Kannadigara​ Tayi​​ Summary in Kannada 5

KSEEB Solutions for Class 8 Science Chapter 8 Describing Motion

Karnataka Board Class 8 Science Chapter 8 Describing Motion

KSEEB Class 8 Science Chapter 8 Textual Questions & Answers

I. Four alternatives are given to each of the following incomplete statement/ question, choose the right answer.

Online Circular Velocity Calculator tool makes the calculation faster, and it shows the result in a fraction of seconds.

Question 1.
Uniform circular motion is called continuously accelerated motion mainly because
(a) direction of motion changes
(b) Speed remains the same
(c) Velocity remains the same
(d) direction of motion does not change
Answer:
a) direction of motion changes

Question 2.
A cricketer hits a sixer, the cricket ball moves up with a velocity of 2 ms-1 and falls down. Its initial velocity while falling down will be
a) 1 ms-1
b) 1 ms-2
c) 0 ms-1
d) 2 ms-1
Answer:
c) 0 ms-1

II. Fill in the blanks with suitable words:

Question 1.
S.I. unit of acceleration is ………….
Answer:
meter per second2/ms-2

Question 2.
Velocity has both speed and ……….
Answer:
direction

Question 3.
If an object starts from A and comes back to A. It displacement will be ………….
Answer:
(0) zero

III. Solve

Questions 1.
An object is moving in a circular path of radius 3.5 m. If completes one full cycle, what will be the displacement and what is the distance traveled?
Answer:
radius = 3.5 m
starting point is A and ending point also A.
the displace = 0
Distance traveled = π × 3.5 × 2
KSEEB Solutions for Class 8 Science Chapter 8 Describing Motion iii-1
Question 2.
An object changes its velocity from 30 ms-1 to 40 ms-1 in a time interval of 2 seconds what is its acceleration?
Answer:
u = 30 ms-1
v = 40 ms-1
t = 2 sec
a = ?
KSEEB Solutions for Class 8 Science Chapter 8 Describing Motion iii-2
Question 3.
An object at rest starts moving. It covers a distance of 2 m in one second. It covers a, further distance of 5 m in two seconds in the same direction what is the average velocity and acceleration?
Answer:
distance traveled on 1 sec = 2 mts
distance traveled on 2 sec = 5 mts
total distance traveled = 2 + 5 = 7 mts
total time taken to cover 7 mts = 1+2 = 3 sec
KSEEB Solutions for Class 8 Science Chapter 8 Describing Motion iii-3
= \(\frac { 7 }{ 3 }\) = 2.3 ms-1
Average velocity = 2.3 ms-1
s = ut + \(\frac { 1 }{ 2 }\) at2
7 = 0  3 +\(\frac { 1 }{ 2 }\) a × 32
7 =0 + \(\frac { 1 }{ 2 }\) a × 9
= \(\frac { 9 }{ 2 }\) a = 7
9a =7 × 2 = 14
a =  \(\frac { 14 }{ 9 }\)  = 1.5 ms-2

IV. Answer the following.

Question 1.
If a body is moving with uniform velocity in a given direction its acceleration will be zero, why?
Answer:
The acceleration will be zero in the above situation since there is no change in velocity in unit time.

Question 2.
Distinguish between speed and velocity.
Answer:

  1. Speed
    • Speed is the distance traveled by an object in unit time
    • Speed = \(\frac { distance }{ time }\)
    • Speed is a scalar quantity
    • Speed has the only magnitude
  2. Velocity
    • Velocity is the rate of displacement of the body in unit time.
    • Velocity =\(\frac { displacement }{ time }\)
    • Velocity is a vector quantity
    • It has both magnitude and direction.

Question 3.
Distinguish between distance traveled and displacement.
Answer:

  1. Distance traveled
    • Distance traveled is the length of actual path traveled by a body from one position to another.
    • It is a scalar quantity
    • It has an only numerical value
  2. Displacement
    • Displacement is the shortest path between initial and final position of the moving body.
    • It is a vector quantity
    • If has both numerical value and direction.

Question 4.
What are uniform and non-uniform speed?
Answer:

  1. If an object covers equal distance in equal intervals of time, it is said to be uniform motion.
  2. non-uniform motion: If an object covers unequal distance in equal intervals of time, it is said to be non uniform motion.

Question 5.
While mentioning acceleration the time is mentioned two times, why?
Answer:
Velocity is the rate of displacement of a body in unit time.
V =\(\frac { displacement }{ time }\)
Acceleration is the change in velocity of a body in unit time.
KSEEB Solutions for Class 8 Science Chapter 8 Describing Motion 8-5
While mentioning acceleration time is mentioned two times. (Acceleration occurs twice)

V. Extended activity
Represent the following motion by a graph.
KSEEB Solutions for Class 8 Science Chapter 8 Describing Motion 8-v
Question 1.
Find the acceleration
Ans. Acceleration from the graph
= \(\frac { 40-10 }{ 4-1 }\) = \(\frac { 30 }{ 3 }\) = 10 ms-1

Question 2.
Find the time taken when the velocity in 35 ms-1
Answer:
Time taken to travel a distance of 35 ms-1  is 1.5 seconds.

KSEEB Class 8 Science Chapter 8 Additional Questions & Answers

Question 1.
Define motion?
Answer:
The change in position of a body with time when compared with that of another body is called motion.

Question 2.
Motion is reflective-substantiate this statement with a suitable example.
Answer:
Imagine that you are sitting inside the train when the train starts moving you a fee that the persons on the platform are moving backward you feel that you and the other persons inside the train are not moving.
But for a person standing outside the train, the feeling will be that the train, you and the other members inside the compartment are all moving.

Question 3.
An object travels from A to B and then from B to C as shown in the figure.
1. Find the distance traveled and
2. Find the displacement
3. Write the conclusion
Answer :

KSEEB Solutions for Class 8 Science Chapter 8 Describing Motion add-3
Let ABC is a right-angled triangle with B as shown in the actual figure,

  1. If a person travels from A to B and then to C the total distance traveled is = (3 m + 4 m) = 7 mts.
  2. The displacement is the change in position from A to C
    KSEEB Solutions for Class 8 Science Chapter 8 Describing Motion 8-3
  3. displacement value is lesser than the distance traveled.

Question 4.
An object moves from A to A in a circular path of radius 7 m. What is the distance traveled? What is the displacement?
Answer:
Displacement = Diameter = 2 × radius = 2 × 7= 14 m
Distance traveled = \(\frac { 1 }{ 2 }\) × circumference
= \(\frac { 1 }{ 2 }\) × 2 × π × r
= \(\frac { 1 }{ 2 }\) × 2 × \(\frac { 22 }{ 7 }\) × 7
= 22 m

Question 5.
Define the following
a) Speed
b) Velocity
Answer:

  1. Speed: is the distance traveled by an object in unit time
  2. Velocity: is the rate of displacement of a body in unit time.

Question 6.
An object is moving in a circular path of radius 7 m. To travel from ‘A’ to ‘B’ along the circumference it takes 2 seconds?
Answer:
Data : radius = 7 m
time = 2 s
average speed = ?
speed = \(\frac { distance traveled }{ time }\)
KSEEB Solutions for Class 8 Science Chapter 8 Describing Motion 8-6
Question 7.
When can we say that speed and velocity are synonyms.
Answer:
Speed and velocity will be equal for uniform motions along a straight line. Then it will be one and the same.

Question 8.
What is meant by acceleration?
Answer:
A change in velocity of a body in unit time or the rate of change of velocity is called acceleration.

Question 9.
For an object moving at a uniform speed in a circular path, though the speed is uniform it is continuously accelerated, why? Give reason.
Answer:.
For an object moving in a circular path, the direction is changing at every point even though the speed is the same. Therefore velocity changes and hence it is continuously accelerated.

Question 10.
An object at rest gains an average velocity of 40 ms-1 in 5 seconds. What will be its acceleration?
Answer:
Its initial velocity, u = 0
Its final velocity, v = 40 ms-1
Time taken t = 5 second the
rate of change of velocity
\(\frac { 40 }{ 8 }\) = 8 ms-2
acceleration, a = 8 ms-2

Question 11.
An object at rest starts moving and attains a velocity of 10 ms-1 after 5 seconds. What is the acceleration?
Answer:
Initial velocity, u = 0
Final velocity, v = 10 ms-1
Time interval, t = 5 second
a = \(\frac { u-v }{ t }\) = \(\frac { 10 – 0 }{ 5 }\) = 2 ms-2

Question 12.
An object moving with a uniform velocity of 10 ms-1 comes to rest after 5 seconds. What is the acceleration?
Answer:
Initial velocity, v = 10 ms-1
Final velocity, u = 0
Time interval, t = 5 second
a = \(\frac { u-v }{ t }\) =  \(\frac { 0 – 10 }{ 5 }\) = – 2 ms-2

Question 13.
An object at rest starts moving with a uniform acceleration of 1 ms-2 Calculate the distance traveled by it in 4 seconds.
Answer:
u = 0
a = 1 ms-2
t = 4 second ,
Distance traveled s = ut + \(\frac { 1 }{ 2 }\) at2
S = 0 × 4 + \(\frac { 1 }{ 2 }\) × 1  × 42
=0 + \(\frac { 1 }{ 2 }\) × 1 × 16 = 18 m

Question 14.
An object starts from rest and attains a uniform acceleration of 4 ms-2 what will be its velocity at the end of half a meter?
Answer:
u = 0
a = 4 ms-2
s = \(\frac { 1 }{ 2 }\)
v2 = ?
v2= u2 + 2as
v2 = 02 + 2 × 42 × \(\frac { 1 }{ 2 }\)
v2 = 4
v2 = \(\sqrt { 4 } \) = 2 ms-1

Question 15.
What is the distance-time graph? What are its uses?
Answer:
Motion can be represented by a time graph. If it represents time on the x-axis and distance traveled on the y-axis, it is called a distance-time graph.

Uses of the distance-time graph are,

  1. The distance at which the body is at present from its starting point can be found out.
  2. Time taken to cover a definite distance can be determined
  3. Since it is uniform motion speed of the body can also be calculated.

Question 16.
What do you infer about the velocity when the velocity-time graph is parallel to the x-axis.
Answer:
The body is at rest no acceleration.

Question 17.
Define negative acceleration?
Answer:
It is a Negative acceleration as the moving body reduces its velocity due to applied force, denoted by “-a”.

KSEEB Solutions for Class 8 Science

KSEEB Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Linear Equations in One Variable Ex 8.2

Students can Download Maths Chapter 8 Linear Equations in One Variable Ex 8.2 Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 8 Maths helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka Board Class 8 Maths Chapter 8 Linear Equations in One Variable Ex 8.2

Question 1.
If 4 is added to a number and the sum is multiplied 3, the result is 30. Find the number.
Answer:
Let the number be ‘x’.
If 4 is added to it will be x + 4.
Sum is multiplied by 3 the result is 30.
∴ (x + 4)3 = 30
3x +12 = 30
3x = 30 – 12
3x = 18
x = \(\frac { 18 }{ 3 }\)
x = 6
∴The number is 6

Question 2.
Find three consecutive odd numbers whose sum is 219.
Answer:
Let the odd number be ‘x’.
The next two consecutive numbers are x + 2 and x + 4
x + (x + 2) + (x + 4) = 219
3x + 6 = 219
3x = 219 – 6
3x = 213
x = \(\frac { 213 }{ 3 }\)
x = 71
x + 2 = 71 + 2 = 73
x + 4 = 71 + 4 = 75
Three consecutive odd numbers are 71, 73, 75

Question 3.
A number subtracted by 30 gives 14 subtracted by 3 times the number. Find the number.
Answer:
Let the number be x
Number subtracted by 30 = 30 – x
14 subtracted by 3 times the number 3x – 14
∴30 – x = 3x – 14
30+ 14 = 3x + x
44 = 4x
x = \(\frac { 44 }{ 4 }\)
x =11
∴ The number is 11

Question 4.
If 5 is subtracted from three times a number the result is 16. Find the number.
Answer:
Let the number be x, 5 is subtracted from 3 times the number the result is 16.
3x – 5 = 16
3x= 16 + 5
3x = 21
x = \(\frac { 21 }{ 3 }\)
x = 7
∴ The number is 7

Question 5.
Find two numbers such that one of them exceeds the other by 9 and their sum is 81.
Answer:
Let the number is x. The other number is x + 9.
Their sum is 81
∴ x + (x + 9) = 81
2x = 81 – 9
2x = 72
x = \(\frac{72}{2}\)
x = 36
x + 9 = 36 + 9 = 45
∴ The number are 36 and 45

Question 6.
Prakruthi’s age is 6 time Sahil’s age. After 15 years prakruthi will be 3 times as old as Sahil. Find their age.
Answer:
Let Sahil’s present age be x. Prakruthi’s present age is 6x, 15 years later Sahil age will be (x + 15) years and Prakruthi age will be (6x + 15) years.
Given that the Prakruthi age will be 3 times as old as Sahil.
∴6x +15 = 3(x + 15)
6x + 15 = 3x + 45
6x – 3x = 45 – 15
3x = 30
x = \(\frac{30}{3}\) = 10
Sahils age = x = 10 years Prakruthis age = 6x = 6 x 10 = 60 years

Question 7.
Ahmed’s father is thrice as old as Ahmed. After 12 years, his age will be twice that of his son. Find their present age.
Answer:
Ahmed’s presents age be x
Fathers present age = 3x
12 years later Ahmed’s age = x + 12
and father’s age = 3x + 12
Given 3x + 12 = 2(x + 12)
3x+ 12 = 2x + 24
3x – 2x = 24 – 12
x = 12 years
∴ Ahmed’s age = 12 years
Fathers age = 3x = 3 × 12 = 36 years.

Question 8.
Sanju is 6 years older than his brother Nishu. If the sum of their ages is 28 years what are their present ages.
Answer:
Let Nishu’s age be ‘x’ Sanju’s age = x + 6
Sum of their ages = 28 x + (x + 6) = 28
2x + 6 = 28
2x = 28 – 6
2x = 22
x = \(\frac{22}{2}\)
x = 11
Nishu’sage = x = 11 years
Sanju’ s age = x + 6 = 11 + 6 = 17 years

Question 9.
Viji is twice as old as his brother Deepu. If the difference of their ages is 11 years, find their present age.
Answer:
Let Deep’s age be ‘x’, Viji’s age is 2x
Difference of their age = 11
2x – x = 11
x = 11
∴ Deepu’s age = x = 11 years
Viji’s age = 2x = 2 x 11 = 22 years

Question 10.
Mrs. Joseph is 27 years older than her daughter Bindu. After 8 years she will be twice as old as Bindu. Find their present ages.
Answer:
Let Bindu’s present age be ‘x’ years.
Mrs. Joseph’s present age = x + 27 years.
After 8 years Bindu’s age = x + 8 and Mrs.
Josephs age = x + 27 + 8
= x + 35 years.
Given that x + 35 = 2(x + 8)
x + 35 = 2x + 16
35 – 16 = 2x – x
19 = x
x= 19
Bindu’s present age = 19 years
Mrs.Joseph’s age = x + 27 = 19 + 27 = 46 years

Question 11.
After 16 years Leena will be three times as old as she is now. Find her present age.
Answer:
Let Leena’s present age be ‘x’ years
16 years later she will be (x + 16) years
Given x + 16 = 3x
16 = 2x
x = \(\frac { 16 }{ 2 }\)
x = 8 years
Leena’ s present age = 8 years

Question 12.
A rectangle has a length which is 5 cm less than twice its breadth. If the length is decreased by 5 cm and breadth is increased by 2 cm the perimeter of the resulting rectangle will be 74 cm. Find the length and breadth of the original rectangle.
Answer:
Let the breadth of the original rectangle be ‘b’ twice the breadth is 2b.
The length of the rectangle is 5 cm less than twice the breadth.
∴ Length = 2b – 5
If the length is decreased by 5 then length
is 2b – 5 – 5 = 2b – 10
If the breadth is increased by 2cm then breadth is b + 2 cm.
Perimeter of new rectangle = 2(length + breadth)
74 = 2(2b – 10 + b + 2)
74 = 2(3b – 8)
74 + 16 = 6b 90 = 6b
b = \(\frac{90}{6}\)
b = 15cm.
Breadth of the original rectangle = 15 cm
Length of the original rectangle = 2b – 5
= 2 × 15 – 5
= 30 – 5
= 25 cm

Question 13.
The length of a rectangular field is twice its breadth. If the perimeter of the field is 288m. Find the dimensions of the field.
Answer:
Let breadth of the rectangular field bee ‘x’m
∴ Its length = 2x
Its perimeter = 288
2(1 + b) = 288
2(2x + x) = 288
2(3x) = 288
6x = 288
x = \(\frac { 288 }{ 6 }\) = 48
Its length = 2x = 2 × 48 = 96m
breadth = x = 48m

Question 14.
Srishti’s salary is the same as 4 times Azar’s salary. If together they earn Rs 3750 a month find their individual salaries.
Answer:
Let Axar’s salary be x. Sristi’s salary is 4x together they earn Rs. 3750
∴ x + 4x = 3750
5x = 3750
x = \(\frac{3750}{5}\)
x = 750
4x = 4 × 750 = 3000
∴ Azar’s salary is Rs.750 and Sristi’s salary is Rs.3000

error: Content is protected !!