KSEEB Solutions for Class 8 English Prose Chapter 3 Before The Match

Students can Download English Lesson 3 Before The Match Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 8 English Karnataka State Board Solutions help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Board Class 8 English Prose Chapter 3 Before The Match

Before The Match Questions and Answers, Summary, Notes

I. Comprehension:

A. Answer the following questions in a sentence or two each:

Question 1.
Name the teams that are to play the cricket match in the lesson.
Answer:
MCC, Malgudi Cricket Club, and another local youth team called the YMU, Young Men’s Union are to play the cricket match.

Question 2.
Who were the prominent players in the MCC team?
Answer:
Rajam, Mani and Swami were the prominent players in the MCC team.

Question 3.
Who was the ‘Tate’ of the team? Why was he called so? Swami is compared to Tate as he is a bowler. Tate refers to
Answer:
the best bowler of the time, Maurice Tate, the English cricketer.

Question 4.
Why could Swami not attend the practice in the evenings?
Answer:
Every evening there was Drill Class, Scouting and some school activity or other.

Question 5.
What was Swami’s excuse for exempting him from drill for a week?
Answer:
Swami claimed to be unwell to escape the drill class. He said that he had the problem of delirium.

KSEEB Solutions

Question 6.
What did Swami request the doctor to give him?
Answer:
Swami requested the doctor to give him a Medical Certificate stating that he was unwell and should be exempted from drill classes in the evening.

B. Read the extracts given below and answer the questions that follow:

1. “There was only one who caused him the deepest anxiety day and night. ”

Question i.
Who caused Rajam the deepest anxiety?
Answer:
Swami caused Rajam the deepest anxiety as he could not attend cricket practice sessions in the evenings.

Question ii.
Why was this so?
Answer:
Every evening Swami had Drill Class or Scouting or some other school activity that was compulsory.

2 “Just seven days before the match, Swaminathan realised that his evenings were more precious than ever. ”

Question i.
What is the match referred to here?
Answer:
The match between MCC, Malgudi Cricket Club, and another local youth team called the YMU, Young Men’s Union.

Question ii.
Why were the evenings more precious than ever?
Answer:
There was just one week left for the match and hence every evening was precious.

3. “But contrary to the custom, he had not taken off his coat and cap. ”

Question i.
Why did Swami not take off his coat and cap?
Answer:
He wanted to seek permission from the Drill Master to be exempted from drill practice. So he did not take off his coat and cap.

Question ii.
What happened soon after?
Answer:
The Drill Master did not agree to exempt Swami and ordered him to remove his coat and cap and get ready for drill. But Swami kept dogging him and told him that the previous night he was delirious. Though the Drill Master did not believe him, he let him go.

KSEEB Solutions

4. “Well, I could do it. But is there anything wrong with you?”

Question i.
Who is speaking to Swami in these lines?
Answer:
The doctor is speaking to Swami.

Question ii.
Was there anything really wrong with Swami?
Answer:
No. Swami, in fact, was in the pink of health.

Question iii.
What is the real purpose of Swami’s visit?
Answer:
Swami’s real purpose is to get a fake medical certificate so that his Head Master would exempt him from the compulsory classes in the evenings. Swami could then go for his cricket practice sessions.

5. “I can’t give you the certificate. But I shall talk to your Head Master about you and request him to let you off after four-thirty. ”

Question i.
Why does the doctor refuse to give a certificate?
Answer:
The doctor refuses to give a certificate saying that he would be prosecuted if he gave Swami a false Medical Certificate.

Question ii.
What does he offer to do instead?
Answer:
The doctor offers to speak to the Head Master and request him to let Swami off after four-thirty. .

Question iii.
Do you think the doctor was kind to Swami?
Answer:
In the extract, the doctor seems to be a righteous and kind man. He does not agree to give a fake certificate as nothing is actually wrong with Swami. But when Swami explains to him how important it is for him to attend the practice sessions in the evening, the doctor promises to speak to the Head Master and request him to exempt Swami from the drill session.

KSEEB Solutions

C. Answer the following questions in about six or eight sentences each:

Question 1.
How did Swami manage to get the permission of the drill master?
Answer:
Swami has missed many practice sessions of the cricket match and there is only one more week for the match against YMU Cricket Team. Rajam has already given a stern warning to Swami. Hence Swami is determined to miss his Drill Class in school. He knows that his Drill Master will not let him go easily. So, he pretends to be ill. When the Drill Master refuses to let him off, he keeps following him making the same request. Finally, the Drill Master, who is annoyed, asks him what his problem is. Swami claims to be suffering from delirium.

He says that he was unable to sleep even a wink the previous night. He adds that his doctor had advised him not to attend Drill for a week. After all this, the Drill Master permits Swami to skip the Drill Session adding that he didn’t believe a word of what Swami said. Thus we see that against all odds Swami manages to get the permission of the Drill Master to skip drill.

Question 2.
What was Swami’s plan to get exemption from drill for a week?
Answer:
Swami knew that if he had to be exempted from drill for a whole week, his pretence of illness alone wouldn’t suffice. He knew that he needed a more authentic proof of his illness. That is why he decides to go to a doctor before going to school to get a medical certificate. With the doctor, however, he is honest. He tells him about the cricket match and the need to get time for practice sessions. He hopes that the doctor would understand his predicament and give him the false medical certificate.

KSEEB Solutions

Question 3.
How did the doctor promise to help Swami?
Answer:
On coming to know from Swaminathan that he wants the doctor to give him a certificate stating that he should be exempted from evening classes, the doctor wants to know whether there is any real problem with Swaminathan. The doctor is greatly amused when Swaminathan tells him that he has been suffering from delirium.

However, from Swami’s explanation that delirium was some kind of stomach ache, the doctor realises that Swami has a total misunderstanding of the term. On examining Swami, the doctor also comes to know that Swami is in the pink of health. Hence the doctor refuses to give him a Medical Certificate stating that he would be prosecuted if he did so. However, he wishes Swami well and offers to speak to the Head Master about Swami’s inability to attend the compulsory sessions in the evenings.

Multiple-Choice Questions:

Four alternatives are given for each of the following questions/ incomplete statements. Choose the most appropriate alternative.

Question 1.
Which of the following is not an attempt on Swami’s part to skip drill?
A) He requests his Drill Master to leave him early.
B) He meets his family doctor for a Medical Certificate.
C) He asks Rajam to speak to the Head Master.
D) None of the above.
Answer:
C) He asks Rajam to speak to the Head Master.

KSEEB Solutions

Question 2.
The.extract ‘Before the Match’ is from the novel
A) Malgudi Days
B) Swami and Friends
C) Malgudi Cricket Club
D) Swami and Rajam
Answer:
B) Swami and Friends

Question 3.
Delirium is
A) Stomach ache
B) Head ache
C) Back ache
D) None of the above
Answer:
D) None of the above

Question 4.
The actual meaning of‘delirium’is
A) A disturbed state of mind
B) Stomach ache
C) Hallucination
D) None of the above
Answer:
A) A disturbed state of mind

Question 5.
The boys name their cricket team MCC based on
A) Marylebone Cricket Club
B) Mexican Cricket Club
C) Mauritius Cricket Club
D) Melbourne Cricket Club
Answer:
A) Marylebone Cricket Club

KSEEB Solutions

Writing Activity:

Complete the following paragraphs with the helps of clues give below:
Keywords: palace, soldiers, fond of, store house, to eat, demanded, summoned, devised, noticed, investigation, keep watch, honey, stole, thief, stand, detect, lifted up, observed, identify.
Linkers: who, and, So, As soon as, Thus.

1. There lived a king by name Krishna and Queen Radha lived in a very big …… a …… with hundreds of servants and ……… b ……… .
Both the King ……. c ……. the Queen were ……… d ………… honey. They built a separate storeroom to store a few tins of ……… e ………. The king appointed twelve guards to …… f ……. round the clock.

2. One of the guards wanted …………. a ………. some of the royal honey ………. b …….. he made a secret entry of the ………. c ……….. of honey and ……… d ….. a few tins of honey the queen came, to know of the theft in the palace and ……. e ….. her beloved husband to punish the …………. f ………… .

3. In the morning, the next day, the king ………… a ……… all the guards at once and ordered them to …… b ….. in a line. The king ……… c ……. a plan to ………… d ………. the guard who had stolen the honey. He told them in a polite tone that he ……….. e ……….. a pinch of honey on the beard one of the guards ……….. f ………. the king uttered these words, one of the guards ………… g ……… his hand to wipe out his beard. The King …….. h ……. this act and he told the guard that he was the culprit ………. i …….. the king was able to …….. j ……….. the thief without any ………… k ………. .
Answer:
1. a – palace, b – soldiers, c – and, d – fond of, e – honey, f – keep watch.
2. a – to eat, b – So, c – storehouse, d stole, e – demanded, f – thief.
3. a – summoned, b – stand, c – devised, d – identity, e – noticed, f -As soon as, g – lifted up, h – observed, i – Thus, j – detect, k – investigation.

KSEEB Solutions

Before The Match Summary in English

‘Before the Match’ is an excerpt from R.K. Narayan’s work ‘Swami and Friends’. ‘Swami and Friends’ is the first of a trilogy of novels written by R.K. Narayan, a celebrated English novelist from India. The novel, which is also Narayan’s first, is set in pre-independence days in India, in a fictional town – Malgudi, which has almost become a real place in India today, due to the wide recognition and popularity of Narayan’s many novels.

‘Swami and Friends’ is the story of a 10-year-old boy, growing up during this particular time. He is a student at Albert Mission School, a school established by the British which gives importance to Christianity, English literature and education.

Before The Match Summary in English 1

‘Swami and Friends’, set in British-colonial India in the year 1930, begins with an introduction to Swaminathan and his four principal friends: Somu, Sankar, Mani, and the Pea. Rajam also joins the group a little later. However, in the selected piece there are references to only Rajam and Mani. Swaminathan along with Rajam founds a new cricket team called the M.C.C, an acronym for Malgudi Cricket Club. Swami is compared to Tate, the best bowler of the time – Maurice Tate, the English cricketer.

Before The Match Summary in English 2

A match is scheduled between the M.C.C. and another local youth team called the Y.M.U., Young Men’s Union, but new tensions mount between Rajam and Swaminathan in the bui dup to the match. Swaminathan misses several practices due to the heavy load of drill, scouting and other things at his new school. His truancy infuriates Rajam, who suggests that they speak to the Headmaster for permission for Swami to leave school early for practice sessions. Swami does not agree and Rajam threatens Swami saying he would never speak to him again if he keeps any batsman waiting for more than five minutes.

Swami tries to escape the drill in the evening by telling the drill master that he is unwell. Swami thinks of ‘Delirium’ as an excuse for not attending drill. Though the Drill Master does not believe Swami, he lets him go. His cricket team members are happy to see Swami come early for practice. But Swami knows that he has to find some other ways to escape drill and other tasks of school for a whole week. So next day, before school, early in the morning, he visits a doctor and tells him honestly that he wants a fake medical certificate. When the doctor tells him that he should have one or the other ailment if he has to certify, Swami mentions delirium as his problem.

Before The Match Summary in English 3

The doctor asks Swami in surprise whether he knows the meaning of delirium. When Swami states that delirium must be something like stomach ache, the doctor has a hearty laugh. The doctor then tells Swami that he wouldn’t be able to give the certificate. When Swami earnestly requests him to help him out, the doctor promises to speak to the headmaster and convince him to allow Swami to go for practice. Swami is greatly relieved and he leaves the place thanking the doctor for being kind to him.

Glossary:

peace of mind – a state in which one feels calm and quiet, not worried quiet, not worried
thrash – defeat someone very badly in a game
anxiety – worry or fear about something
Tate – Swami is given the nickname ‘Tate’ after the famous English fast bowler, Maurice Tate, who was well known in the 1920s and 1930s.
fortnight – two weeks
contrary to the custom – different from what usually happens every day
tucked up – the edges of their dhotis were folded and turned up, so that they were held in place
muttering – saying something in a quiet voice, that is difficult to hear, especially when you are annoyed
became desperate – tried something when everything else had failed
pursued – followed or chased someone
oath – a word or phrase that is used to express anger, surprise, shock, etc.
delirious – a state of excitement, when you cannot think or speak clearly, usually caused by a fever
scouting – activities related to an organisation called the Scout Association. It was originally meant for boys, to train young people in practical skills and involve them in many activities like camping, etc.
of late – in recent times
choke – make it difficult for someone to speak because they do not have enough air
examined – looked at someone / something closely, to see if there was anything wrong
in the pink of health – be in very good health
to get rid of – to free yourself of something that is annoying or causing a problem
prosecuted – charged with a crime in a court of law

KSEEB Solutions

KSEEB Solutions for Class 8 English Prose Chapter 2 The Boy Who Sold Wisdom

Students can Download English Lesson 2 The Boy Who Sold Wisdom Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 8 English Karnataka State Board Solutions help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Board Class 8 English Prose Chapter 2 The Boy Who Sold Wisdom

The Boy Who Sold Wisdom Questions and Answers, Summary, Notes

Pre – Reading task:

King Akbar received a letter from a neighbouring king asking for a potful of wisdom. He in turn consulted his clever jester Birbal. Birbal requested the king to give him some time to give a potful of wisdom. The king agreed. So, Birbal grew a pumpkin in a pot and gave it to the king. The king in turn sent it across to the neighbouring king with a note: “The wisdom should be removed without damaging the pot or the wisdom in it. If you damage either of them you should be ready for a battle. ” The neighbouring king was surprised to see the potful of wisdom, realised his mistake and fell at the Emperor’s feet. He begged the emperor to forgive him.

Question 1.
What was the demand of the neighbouring king?
Answer:
The neighbouring king asked King Akbar to send him a potful of wisdom.

Question 2.
How did Birbal get a potful of wisdom?
Answer:
Birbal grew a pumpkin in a pot and gave it to Akbar.

Question 3.
What is the meaning of a potful of wisdom?
Answer:
Wisdom is not a thing. It cannot be measured. The neighbouring king wanted to insult king Akbar. Birbal grew a pumpkin in a pot. It was sent to the neighbouring king with a note that he should remove the wisdom without damaging the pot or the wisdom in it. As it was not possible, the neighbouring king begged Akbar to forgive him.

KSEEB Solutions

I. Comprehension Exercises:

A. Re-order the following jumbled sentences in the right sequence as they occur in the text:

  1. Gupta was unhappy after the incident because his son would have to feign madness always, or else the king would find out.
  2. The minister and one of the queens planned to kill the king.
  3. According to Nagendra’s advice, Babu went to the king and told him the whole story.
  4. Nagendra advised Babu to pretend madness.
  5. The king sent for Nagendra.
  6. The king bought the wisdom, “Think deeply before doing anything”, from Nagendra.
  7. The king ordered that the queen should be hanged.
  8. He engraved it on his cups and plates so that he wouldn’t forget it.

Answer:

  1. Nagendra advised Babu to pretend madness.
  2. Gupta was unhappy after the incident because his son would have to feign madness always, or else the king would find out.
  3. According to Nagendra’s advice, Babu went to the king and told him the whole story.
  4. The king sent for Nagendra.
  5. The king bought the wisdom, “Think deeply before doing anything”, from Nagendra.
  6. He engraved it on his cups and plates so that he wouldn’t forget it.
  7. The minister and one of the queens planned to kill the king.
  8. The king ordered that the queen should be hanged.

B. Complete the following sentences:

  1. Nagendra’s brilliant idea was to ………. .
  2. He sold ……………. .
  3. Wisdom was bought by ………….. .
  4. Babu’s father was angry with him because ……………… .
  5. Nagendra reacted to the fury of Gupta by ……………. .
  6. He returned the money after making Gupta sign ………… which stated ………. .
  7. Babu got into a problem for the second time when ………….. .
  8. The dispute between the two maids was over a ……………. .

Answer:

  1. set up a shop.
  2. wisdom.
  3. quality.
  4. he had paid a nickel and bought a piece of advice as wisdom.
  5. asking him to return the wisdom his son had bought.
  6. a document; that his son would never use his advice and that he would stand and watch people fighting.
  7. he watched the quarrel between the two maids.
  8. pumpkin.

KSEEB Solutions

C. Answer the following questions in two or three sentences each:

Question 1.
Why did Nagendra open a shop?
Answer:
Nagendra was an orphan and had no job. He was clever and he had learned many things by observing his father. He decided to open a shop and sell wisdom.

Question 2.
Why is the merchant’s son called a stupid boy?
Answer:
Babu, a merchants son, was a stupid boy. He heard the wisdom seller and did not know what was really being sold. He thought wisdom was some kind of a vegetable or a thing he could hold in his hand.

Question 3.
What did Nagendra sell for a nickel?
Answer:
Babu put down a nickel and asked Nagendra to give him a nickel’s worth of wisdom. Nagendra sold the wisdom, “It is not wise to stand and watch two people fighting”,
for a nickel.

Question 4.
Why was Babu’s father angry?
Answer:
Babu’s father was angry’ because he had paid a nickel for a worthless piece of wisdom. He scolded his son for wasting money on a useless thing.

Question 5.
How did Nagendra make Gupta realise the value of wisdom?
Answer:
Nagendra made him sign a document which said that his son would not make use of the wisdom. When Gupta and Babu came again for his advice, he made Gupta pay a thousand rupees.

Question 6.
Why did the two maids quarrel?
Answer:
The two maids went to the same shop and both of them wanted to buy the same pumpkin. There was only one pumpkin. So, they started quarrelling.

Question 7.
Why did Babu and his father go to Nagendra twice?
Answer:
Babu stood and watched the quarrel between the two maids. Each of them wanted him to be her witness. The two queens threatened to get his head chopped off if he did not support them. So, Babu and his father went to Nagendra to buy wisdom. As advised by Nagendra, Babu pretended to be mad and escaped the king’s anger.’ Gupta did not want his son to act as a mad fellow always. For the second time they went to Nagendra to save themselves from the king’s wrath if he found out that Babu was not insane.

Question 8.
Why was Babu very happy?
Answer:
Babu followed the advice given by Nagendra. He pretended to be mad. When the king and the minister asked him questions, he just babbled incoherently. The king lost his patience and drove him out. Babu was happy because the trick was a success.

Question 9.
What is the meaning of the expression, “Think deeply before you do anything”?
Answer:
The meaning of the expression is that we should always think about the pros and cons of the situation before we act. If we do something in haste it will be a waste. And, it might be dangerous also.

KSEEB Solutions

Question 10.
Why did the king make Nagendra his minister?
Answer:
The minister and one of the queens conspired to kill the king. The king followed the advice of Nagendra. He was able to find out the treachery of the minister and the queen. He sentenced them to death and made Nagendra his minister.

Additional Questions:

Question 11.
What kind of a boy was Nagendra?
Answer:
Nagendra was a clever boy. He had learnt many things by observing his father.

Question 12.
What did Nagendra spend his money on?
Answer:
Nagendra spent his money on paper, ink and a pen.

Question 13.
What did the placard over Nagendra’s shop say?
Answer:
It said ‘Wisdom for Sale’.

Question 14.
Why did Gupta sign a document?
Answer:
Gupta’s son Babu paid a nickel and bought a piece of wisdom from Nagendra. Gupta became angry because everyone knew that one should not stand and watch two people fighting. He went to Nagendra, and demanded his money back. He even threatened to call the police. Nagendra asked him to return his wisdom. Gupta threw the piece of paper at him. Nagendra said he had returned only the paper and not the wisdom.

If he wanted his money back, he should sign a document which said, his son would never use his advice and that he would always stand and watch people fighting. The passers-by also supported Nagendra. So, Gupta signed the document and thought that he had undone what his son had foolishly done.

Question 15.
Why did Babu stand and watch the maid’s quarrel? Babu remembered his father’s contract with Nagendra and
Answer:
he went to watch the maids quarrel.

KSEEB Solutions

Question 16.
How much did the king pay for a piece of wisdom?
Answer:
The king paid a hundred thousand rupees.

Question 17.
Describe how the king was benefitted by the piece of wisdom.
Answer:
The king bought a piece of wisdom from Nagendra for a hundred thousand rupees. Nagendra gave him a piece of paper on which was written ‘Think deeply before you do anything’.

He made it his motto. He got it embroidered on his pillows and engraved on his cups and plates. Sometime later he fell ill. The minister and one of the queens had been conspiring to kill him. They bribed the doctor and persuaded him to poison the king’s medicine.

The poisoned medicine was brought to him in a golden cup. He lifted the cup to drink, saw the words engraved on it, lowered the cup and looked at the medicine deep in thought. Though the king did not suspect anything, the doctor who was watching thought that the king had guessed that his medicine had been poisoned. The doctor’s guilty conscience made him to fall at the king’s feet and confess everything.

The king got him arrested. He sent for his queen and the minister and ordered them to drink the poison in his cup. They also fell at his feet and begged for mercy. But, the king sentenced them to death and banished the doctor from his kingdom. He then appointed Nagendra as his minister.

KSEEB Solutions

Read the following extracts and answer the questions that follow:

1. ‘Think deeply before you do anything’.

Question a.
Who was asked to think deeply?
Answer:
The king was asked to think deeply.

Question b.
Who gave this piece of wisdom and why?
Answer:
Nagendra gave this piece of wisdom. The king asked him to sell some wisdom to him.

Question c.
How did this piece of wisdom help the receiver?
Answer:
The king was able to find out the conspiracy hatched against him by the minister and the queen. He saved his own life by following Nagendra’s piece of wisdom.

2. ‘I do not sell wisdom by weight. I sell it by quality’.

Question a.
Who said this?
Answer:
Nagendra said this.

Question b.
To whom was this said?
Answer:
This was said to Babu.

Question c.
When was this said?
Answer:
When Babu asked Nagendra how much it would cost per kg.

Question d.
What does it mean?
Answer:
Wisdom is not a commodity. We can judge wisdom only by its quality to know its worth.

Multiple Choice Questions:

Four alternatives are given for each of the following questions/ incomplete statements. Choose the most appropriate alternative.

Question 1.
Nagendra opened a shop to sell.
A) wisdom
B) vegetables
C) pen and paper
D) clothes
Answer:
A) wisdom

Question 2.
The people who came to Nagendra’s shop could not see anything in the shop as
A) the shop was empty
B) he sold wisdom that could not be seen
C) everything was sold out
D) Nagendra made things disappear
Answer:
B) he sold wisdom that could not be seen

Question 3.
Babu asked Nagendra the cost of a kg. of wisdom because
A) he was stupid
B) he did not know what was really being sold
C) he thought it was a vegetable or a thing he could hold in his hand
D) all of the above
Answer:
D) all of the above

Question 4.
Nagendra sold wisdom by
A) kg.
B) litre
C) quality
D) quantity
Answer:
C) quality

KSEEB Solutions

Question 5.
Babu’s father was furious because
A) Babu had been fooled
B) Babu had wasted a nickel to buy wisdom
C) Babu had tied wisdom in his turban cloth
D) Nagendra had cheated his son
Answer:
B) Babu had wasted a nickel to buy wisdom

Question 6.
What had Gupta to do to get back his money?
A) He had to sign a document saying that his son will never use the advice.
B) He had to return the wisdom his son had bought.
C) He had to sign that his son would always stand and watch two people fight
D) all of the above
Answer:
D) all of the above

Question 7.
The dispute between the two maids was over
A) wisdom
B) grocery
C) a scrap of paper
D) a pumpkin
Answer:
D) a pumpkin

Question 8.
Babu was in a panic because
A) the maids wanted him as witness
B) each of the maids threatened to have his head chopped off if he did not support them
C) his father would have to give five hundred rupees to Nagendra
D) the king had called him as witness
Answer:
B) each of the maids threatened to have his head chopped off if he did not support them

Question 9.
The advice given by Nagendra to Babu when he went there a second time was
A) to stand and watch two people fight
B) not to give witness against the maids
C) to ask forgiveness of the king
D) to pretend to be insane
Answer:
D) to pretend to be insane

Question 10.
Who was called as a witness before the king?
A) Babu
B) Gupta
C) the maids
D) Nagendra
Answer:
A) Babu

KSEEB Solutions

Question 11.
The king drove out Babu from the courtroom because
A) he was foolish
B) he did not answer any questions and merely babbled
C) he told the king about Nagendra’s wisdom
D) he did not give witness against the maids
Answer:
B) he did not answer any questions and merely babbled

Question 12.
Gupta saw that his son would have to feign madness always. Here, the word ‘feign’ means
A) deceive
B) suppress
C) pretend
D) disguise
Answer:
C) pretend

Question 13.
How much fees did Nagendra demand from the king?
A) a nickel
B) five hundred rupees
C) nothing
D) a hundred thousand rupees
Answer:
D) a hundred thousand rupees

Question 14.
The advice given by Nagendra to the king was
A) Pretend to be insane
B) Think deeply before you do anything
C) It is not wise to stand and watch two people fight
D) None of the above
Answer:
B) Think deeply before you do anything

Question 15.
The king made Nagendra his minister because
A) he had sold him wisdom
B) the former minister was ordered to be hanged
C) he was clever
D) his wisdom had saved the king’s life
Answer:
D) his wisdom had saved the king’s life

Question 16.
“I do not sell wisdom by weight. I sell it by quality”. This means that
A) wisdom can be judged only by its quality to know its worth
B) wisdom cannot be weighed
C) wisdom has no weight
D) the value of wisdom depends on its characteristic
Answer:
A) wisdom can be judged only by its quality to know its worth

KSEEB Solutions

II. Let’s Write:

Imagine that Babu in this lesson writes to his friend Salim narrating how he was saved by Nagendra’s wisdom. Use the hints given below to write the letter.
Hints: One day – passing Nagendra’s shop – bought wisdom – father angry. Nagendra gave back money – condition not to use the wisdom. Watched queen’s maids quarrel …….
Called to king’s court – Nagendra’s advice – pretend insanity. Escape punishment. Nagendra famous. If in trouble visit –
Begin like this:
Dear Salim,
I want to tell you about a very unusual incident.
Two months ago I saw a new shop in the market place. A young boy called Nagendra was selling ‘Wisdom’.
So, I went in ……..
Answer:
Dear Salim,
I want to tell you about a very unusual incident.
Two months ago I saw a new shop in the market place. A young boy called Nagendra was selling ‘Wisdom’. So, I went in to see what he was selling. I thought it was a vegetable or a thing. I asked Nagendra the cost of wisdom per kg. He replied that he did not sell wisdom by weight, but sold it by quality.

I gave him a nickel and asked him to give me a nickel’s worth of wisdom. He wrote “It is not wise to stand and watch two people fighting” on a piece of paper and gave it to me. I went home and showed it to my father. He became so angry that he immediately rushed to Nagendra’s shop and scolded him for cheating me. He demanded the nickel back. But, Nagendra made him sign an agreement which said, I should not follow his advice.

After a few days, I was walking near the market place. Two women were fighting. They were the maids of the two quanted me to be their witness. The maids complained to their queens who in turn complained to the king. The two queens sent word that I should speak for them, else they would have my head chopped.

My father and I were in a state of panic. We decided to go to Nagendra. Nagendra charged five hundred rupees and advised me to pretend to be mad. I pretended insanity in front of the king and did not answer any of his questions properly. He drove me away and I escaped punishment. Nagendra is very famous now. If you get into trouble at any time visit Nagendra.

Your affectionate friend
Babu

III. Let’s Work With Words:

Write the meanings of the following words with the help of a dictionary and use them in sentences to bring out their meaning.
furious, wisdom, persuade, feign, errands, contract, document, bargain, witness, ruse.
Answer:
i) furious = extremely angry.
The teacher became furious when I said I had not done my homework.

ii) wisdom = having knowledge, experience and good judgment.
King Solomon was famous for his wisdom.

iii) persuade = convince someone to do something.
The king persuaded Nagendra to become his minister.

iv) feign = pretend.
When the police questioned the thief, he feigned innocence.

v) errands = short journeys made to deliver or collect something.
The queen sent her maid on an errand.

vi) contract = an agreement
He has agreed to sign a new contract.

vii) document = record in writing.
A sale deed is a legal document.

viii) bargain = discuss prices, conditions, terms of trade, etc., in order to reach an agreement.
Geetha bargained with the fruit seller and bought mangoes at 40 rupees a kilo.

ix) witness = a person who sees an event take place.
Babu was a witness to the accident.

x) ruse = trick
A cheat promised to double the money. Many people fell for his ruse and lost their money.

KSEEB Solutions

IV. Let’s Use Language:

A. Fill in the blanks in the following sentences with the right options:

  1. His …………….. brought honour. (brilliantly, brilliance)
  2. ……………. people solve problems. (wise, wisdom)
  3. ……………… he was clever, he was without a job. (in spite of, though)
  4. There was no ……………. of sympathy from the people when they heard of the cruel murder. (death, dearth)
  5. The …………. of funds made them abandon the project (paucity, pause)

Answer:

  1. brilliance
  2. Wise
  3. Though
  4. dearth
  5. paucity.

B. Use ‘since’ or ‘for’ with the following time expressions:

  1. The film has been on at the theatres ……………… July.
  2. She has been on holiday ……………. the last three weeks.
  3. She hasn’t been here …………… a month.
  4. No one has lived here ……………….. 1989.
  5. It’s the first time I have been here ……………. the accident.

Answer:

  1. since
  2. for
  3. for
  4. since
  5. since.

KSEEB Solutions

The Boy Who Sold Wisdom Summary in English

Nagendra was an orphan. He had no job. He was very clever and had learnt many things by observing his father. One day a brilliant idea struck him. He went to the town and hired a small place to set up a shop. He hung a board over his shop which said ‘Wisdom for sale’. He called out that all kinds of wisdom were available at reasonable rates. But, people who heard him laughed at him and did not buy even a single piece of wisdom.

One day, Babu, the son of Gupta, a rich merchant, passed by Nagendra’s shop. He heard Nagendra’s shouts. Babu was a foolish boy. He did not know the meaning of wisdom. He thought it was a vegetable or a thing. He asked Nagendra what it would cost per kg. Nagendra replied that he did not sell wisdom by weight, but he sold it by quality. Babu put down a nickel and asked Nagendra to give him a nickel’s worth of wisdom.

Nagendra wrote, “It is not wise to stand and watch two people fighting” on a piece of paper and gave it to Babu. Babu went home and showed his father what he had bought for a nickel. His father scolded him for wasting money on a useless thing. He went to Nagendra, scolded him and demanded his money back for he had cheated his son. He even threatened to call the police. Nagendra said he would return the money if Gupta gave back his wisdom.

Gupta threw the scrap of paper at him and asked him to give back the money. Nagendra said, it was only a piece of paper and not the advice he had given Babu. He told Gupta that if he signed a document to the effect that his son would never use his advice and that he would stand and watch people fighting, he would return the money. Gupta did so and went back.

The King of that land had two queens. There was a rivalry between them. Their maids also hated each other. One day the two maids went to the same shop and wanted to buy the same pumpkin. A quarrel started and it became very fierce. Babu, who wanted to honour the contract, went there and stood watching the quarrel. The two maids saw him and each of them asked him to be her witness.

The maids went back to the palace and reported the matter to their mistresses. The queens complained to the king. Each of them sent word to Babu that he was the witness on her side. They even threatened to get his head chopped off if he did not speak in their favour. Babu and his father were frightened. They went to Nagendra and asked for his wisdom. Nagendra took five hundred rupees and advised Babu to pretend insanity.

When the king sent for him, Babu went to the court. He behaved as if he was mad. When questions were asked he uttered nonsensical words. The king lost his patience and sent him away. Babu was very happy. He told everyone about Nagendra’s wisdom. Nagendra became very famous.

Gupta was worried that his son had to behave like a mad boy always. If not, the king would find out the truth and punish him. So, he went with his son to Nagendra and sought his help. Nagendra took another five hundred rupees from them. He advised Babu to go to the king when he is in a good mood and tell him the truth. Babu found the king in a happy mood and told him everything. The king laughed and forgave him.

The king, who came to know about Nagendra, sent for him and asked him if he had any wisdom to sell. Nagendra replied he had plenty of wisdom and would sell it to the king for a hundred thousand rupees. The king paid him the money. Nagendra wrote on a paper ‘Think deeply before you do anything’ and gave it to the king.

The king got the advice embroidered on his pillow and engraved on his cups and plates. After a few months the king fell ill. The minister and one of the queens had been planning to kill the king. They bribed the doctor and asked him to poison the king’s medicine. The doctor mixed poison in the medicine and brought it to the king in a golden cup. The king lifted the cup and saw the words engraved on it. He looked at the medicine thoughtfully for a long time.

The doctor felt nervous. He thought that the king had come to know of his treachery. He fell at the king’s feet and begged for mercy. The king, who came to know about the conspiracy, banished the doctor and awarded death sentence to the minister and his queen. He realised that Nagendra’s advice had saved his life. He made Nagendra his minister and honoured him.

Glossary:

weird – strange
stormed – rushed in very fast
errands – a short journey to get something for somebody
furious – very angry
babbled – to talk quickly or in a way that is difficult to understand
wisdom – experience and knowledge
banish – send somebody out of the country as a punishment
persuade – convince
feign – pretend

KSEEB Solutions

KSEEB Solutions for Class 8 English Prose Chapter 1 The Heavenly Parasol

Students can Download English Lesson 1 The Heavenly Parasol Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 8 English Karnataka State Board Solutions help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Board Class 8 English Prose Chapter 1 The Heavenly Parasol

The Heavenly Parasol Questions and Answers, Summary, Notes

Pre-Reading Task:

Read the following passage and answer the questions that follow:

Mace is a simple weapon. It has a heavy wooden or metal shaft, often reinforced with metal, featuring a head made of stones, copper, bronze, iron or steel. It was used in traditional warfare. For example, Bhima and Duryodhana fought with maces in the Mahabharatha war.

Now-a-days, maces are used as symbols of authority in the emblems of a number of government bodies, universities and academic, parliamentary or civic rituals.

Question 1.
What is a mace?
Answer:
The mace is a weapon.

Question 2.
What are the features of a mace?
Answer:
A mace has a heavy wooden or metal shaft and a head made of stone, copper, bronze, iron or steel.

Question 3.
What are the uses of a mace?
Answer:
A mace was used in traditional warfare. Nowadays, it is used as a symbol of authority in the emblems.

Question 4.
What is a ‘Parasol’?
Answer:
It is a light umbrella used to give shade from the sun.

Question 5.
Where is it used?
Answer:
It is used by people all over the world.

Question 6.
Why is it used?
Answer:
It is used as a protection from the hot sun.

I. Comprehension:

A. Answer the following questions in one or two sentences each:

Question 1.
What was the name of the beautiful princess of Pragjyotisha?
Answer:
Amritaprabha was the name of the princess of Pragjyotisha.

Question 2.
What was arranged for her, when she attained the age of marriage?
Answer:
A ‘Swayamvara’ was arranged for her to choose her husband.

Question 3.
Who was Meghavahana?
Answer:
Meghavahana was the great grandson of a former king of Kashmir.

Question 4.
Why did the priest cry out in surprise?
Answer:
The parasol of Varuna had cast its shadow over Meghavahana. So, the priest cried out in surprise.

KSEEB Solutions

Question 5.
What was the uniqueness of the parasol?
Answer:
The parasol would cast its shadow over a sovereign of the whole world and no one else.

Question 6.
Why did the ministers of the Kashmir court make an offer to Meghavahana to be their king?
Answer:
The ministers were dissatisfied with their ruler. The king had devoted himself to a life of prayer and neglected the affairs of the kingdom.

Question 7.
What was the law imposed by Meghavahana in his kingdom?
Answer:
Meghavahana imposed a law against the killing of living beings.

Question 8.
Why did Meghavahana want to conquer the island of Lanka?
Answer:
Meghavahana wanted to conquer the island of Lanka and teach the demons the ways of peace.

Question 9.
What did Meghavahana witness in the middle of the wood?
Answer:
Meghavahana saw some sort of human sacrifice in progress on the steps of a temple of Chandika.

Question 10.
Why did the barbarian want to kill an innocent man?
Answer:
The barbarian’s son was ill and dying. The barbarian wanted to kill the man in sacrifice, so that the gods would be pleased and save his son’s life.

Question 11.
How did Meghavahana rescue both the victim and the barbarian’s son?
Answer:
Meghavahana offered his body in sacrifice to Chandika to save the lives of the victim and the barbarian’s son.

Question 12.
What happened when Meghavahana was about to strike himself?
Answer:
As Meghavahana was about to strike himself, his head was covered with divine flowers of exquisite colour and perfume. Someone held back his arm from killing himself.

Additional Questions:

Question 13.
Who came to the swayamvara of Amritaprabha?
Answer:
Many illustrious suitors came to the swayamvara of princess Amritaprabha.

Question 14.
Why did many illustrious suitors assemble in Pragjyotisha?
Answer:
The suitors had heard tales of Amritaprabha’s beauty. So, they came to Pragjyotisha to win her hand.

Question 15.
What was Meghavahana’s ambition?
Answer:
Meghavahana wanted to conquer other kingdoms and impose the law against killing of living beings on them.

KSEEB Solutions

Question 16.
Where did the plaintive call that Meghavahana heard come from?
Answer:
It came from a nearby wood.

Question 17.
What did the barbarian say when Meghavahana offered himself in sacrifice to Chandika?
Answer:
The barbarian could not believe himself. He told Meghavahana that he was a king and his life should be protected at all times. He said that the life of the victim was of no significance and asked Meghavahana not to show any pity or compassion to the victim.

Question 18.
Why had god Varuna come there?
Answer:
God Varuna had come to reclaim his parasol.

Question 19.
Who had taken away god Varuna’s parasol?
Answer:
The parasol was carried away by Bhauma, the father of Meghavahana’s father-in-law.

Question 20.
What powers did the parasol have?
Answer:
The parasol had the powers to put an end to calamities in a land.

Question 21.
What boon did Meghavahana ask Varuna?
Answer:
Meghavahana requested Varuna to help him cross the sea.

Question 22.
Who was the king of Lanka?
Answer:
Vibhishana was the king of Lanka.

Question 23.
How did Meghavahana conquer the island of Lanka?
Answer:
Meghavahana assembled his army on the shore of the sea. The waves of the sea frightened the soldiers. Meghavahana rode on his horse and entered the sea. All at once, the seawater parted and there was a clear path to cross the sea. Meghavahana reached Lanka with his army and won over its king Vibhishana, in friendship.

KSEEB Solutions

Question 24.
Why was Amritaprabha confused? What did she ask Meghavahana?
Answer:
Amritaprabha was confused because Meghavahana had returned without the heavenly parasol. The parasol had never left his side till then. She asked him where the parasol was.

Question 25.
What did Meghavahana tell Amritaprabha about the parasol?
Answer:
Meghavahana said that the parasol did not belong to him. It had been returned to its rightful owner. He hoped the divine owner of the parasol would guide him through his life.

B. Answer the following in about 150-200 words each:

Question 1.
Describe the incident of how Meghavahana got the heavenly parasol.
Answer:
Amritaprabha, the princess of Pragjyotisha, was a beautiful young girl. When she attained marriageable age, her father, the king, arranged a swayamvara, so that she could choose her husband. Many famous young men who wanted to marry her assembled in Pragjyotisha. Meghavahana, the prince of Kashmir, also came there. Amritaprabha came into the court where her suitors were sitting. She garlanded Meghavahana. Meghavahana was very happy. He and his bride went near the king to seek his blessings. All of a sudden the heavenly parasol of Varuna appeared beside Meghavahana and cast its shadow over him. The king said that the parasol favoured only the sovereign of the whole world and that he was going to be very famous.

KSEEB Solutions

Question 2.
How did Varuna, the Lord of the Seas, test Meghavahana’s nobility of mind?
Answer:
Meghavahana became the king of Kashmir. He passed a law against killing of living beings. Once, on his expedition, he and his army were taking rest in the shadow of the palm groves. He heard the plaintive call of a man.

Meghavahana went in search of the man and came near a Durga temple where a barbarian was about to kill a man. Meghavahana ordered the barbarian to stop and asked him why he was killing the man. The barbarian said that his son was suffering from a fatal disease and was on his death bed. He wanted to kill the victim in sacrifice and appease the gods. He hoped the gods would save his son’s life.

He pleaded with the king to allow him to kill the innocent man to save his son and relatives. Meghavahana decided to save the victim and the dying boy. He asked the barbarian to kill him and offer his body in sacrifice to goddess Durga. When the barbarian refused to kill him, Meghavahana drew out his sword and was about to strike himself. Then, someone held back his hand. He turned round and saw god Varuna appear before him. The ailing boy, the victim and the barbarian had vanished by then. God Varuna said that he had created that illusion to test Meghavahana’s nobility of mind.

II. Read the following statements and answer the questions that follow:

1. “It casts its shade on none else but a sovereign of the whole world… ”

Question a.
Who said this?
Answer:
The king of Pragjyotisha said this.

Question b.
Who was it said to?
Answer:
It was said to Meghavahana.

Question c.
When was it said?
Answer:
When the parasol of Varuna appeared beside Meghavahana and cast its shadow over him.

2. “You wretch You dare to threaten another’s life in my realm.”

Question a.
Who said this?
Answer:
King Meghavahana said this.

Question b.
To whom was it said?
Answer:
It was said to the barbarian.

Question c.
Why was it said?
Answer:
The barbarian was about to kill a man in sacrifice.

KSEEB Solutions

3. “If you cannot bring yourself to strike at me, I will use my own sword for the purpose.”

Question a.
Who said this?
Answer:
King Meghavahana said this.

Question b.
Who was the listener?
Answer:
The barbarian.

Question c.
What meaning does this sentence convey?
Answer:
The king asked the barbarian to kill him in sacrifice. The barbarian refused to do so. The king said that he would kill himself with his own sword.

Multiple Choice Questions:

Four alternatives are given for each of the following questions/ incomplete statements. Choose the most appropriate alternative.

Question 1.
One of the suitors who came to the swayamvara at Pragjyotisha was
A) Varuna
B) Meghavahana
C) a barbarian
D) Vibhishana
Answer:
B) Meghavahana

Question 2.
Amritaprabha was the princess of
A) Lanka
B) Kashmir
C) Mathura
D) Pragjyotisha
Answer:
D) Pragjyotisha

KSEEB Solutions

Question 3.
Meghavahana rose to his feet unable to contain his joy because
A) to his surprise, Amritaprabha garlanded him
B) he got hold of the parasol
C) he was made the king of Kashmir
D) the waters parted as soon as he plunged into the ocean
Answer:
A) to his surprise, Amritaprabha garlanded him

Question 4.
The priest cried out in surprise because
A) the parasol of Varuna cast its shadow over the prince
B) Amritaprabha garlanded Meghavahana
C) the couple moved forward to seek the king’s blessings
D) the king stepped down from his throne
Answer:
A) the parasol of Varuna cast its shadow over the prince

Question 5.
The parasol belonged to
A) Bhauma
B) Varuna
C) Vibhishana
D) Meghavahana
Answer:
B) Varuna

Question 6.
The parasol cast its shadow only on
A) kings
B) princes
C) a sovereign of the whole world
D) barbarians
Answer:
C) a sovereign of the whole world

Question 7.
The person on whom the parasol cast its shadow was destined
A) to become the king
B) for glory and brilliance
C) to marry a princess
D) to conquer the island of Lanka
Answer:
B) for glory and brilliance

Question 8.
The ministers of the Kashmir court offered the throne to Meghavahana because
A) they were dissatisfied with their present ruler
B) the ruler had devoted himself to a life of prayer
C) the ruler had neglected the affairs of the kingdom
D) all of the above
Answer:
D) all of the above

KSEEB Solutions

Question 9.
Meghavahana wanted to conquer the island of Lanka because
A) he wanted to get the parasol from Vibhishana
B) he wanted, to impose the law against killing of living beings on them
C) he wanted to teach the demons the ways of peace
D) he wanted to become the sovereign of the whole world
Answer:
C) he wanted to teach the demons the ways of peace

Question 10.
The barbarian wanted to kill the man
A) to please the Gods and save his son’s life
B) as he was hungry
C) as he was wandering alone in the forest.
D) because the man’s life was of no significance
Answer:
A) to please the Gods and save his son’s life

Question 11.
The king drew out his sword because
A) he wanted to kill the barbarian
B) he wanted to kill the man.
C) he pitied the victim
D) he wanted to save the victim as well as the barbarian’s son
Answer:
D) he wanted to save the victim as well as the barbarian’s son

Question 12.
As Meghavahana was about to strike himself
A) the parasol saved him
B) someone held back his hand
C) a person of heavenly appearance saved him
D) the barbarian, the victim and the ailing boy vanished
Answer:
B) someone held back his hand

Question 13.
Meghavahana’s arm was held back by
A) Varuna
B) Bhauma
C) Vibhishana
D) Amritaprabha
Answer:
A) Varuna

Question 14.
The parasol of Varuna was carried away by
A) Meghavahana
B) Vibhishana
C) Bhauma
D) Amritaprabha
Answer:
C) Bhauma

KSEEB Solutions

Question 15.
Varuna created the illusion because
A) he wanted to get back his parasol
B) he wanted to help Meghavahana reach Lanka
C) he wanted to make Meghavahana the sovereign of the whole world
D) he wanted to test Meghavahana’s nobility of mind
Answer:
D) he wanted to test Meghavahana’s nobility of mind

Question 16.
Varuna promised to help Meghavahana cross over to Lanka by
A) pulling away the water of the ocean
B) using the power of the parasol
C) plunging into the foaming ocean
D) carrying him on his shoulders
Answer:
A) pulling away the water of the ocean

Question 17.
The king of Lanka was
A) Ravana
B) Vibhishana
C) Dushyasana
D) Bhauma
Answer:
B) Vibhishana

Question 18.
Amritaprabha looked around in confusion because
A) the skies darkened suddenly
B) the parasol was still with Meghavahana
C) she was surprised to see him return so soon
D) she did not see the parasol
Answer:
D) she did not see the parasol

Question 19.
Meghavahana was
A) the king of Pragjyotisha
B) the great grandson of a former king of Kashmir
C) the brother of Vibhishana
D) the king of Lanka
Answer:
B) the great grandson of a former king of Kashmir

KSEEB Solutions

Question 20.
What was unique about the parasol?
A) It could cast its shadow even from heaven.
B) It belonged to the Gods.
C) It had the power to quell calamities.
D) It would cast its shadow only over a sovereign of the whole world
Answer:
D) It would cast its shadow only over a sovereign of the whole world

Question 21.
In the middle of the wood, Meghavahana witnessed
A) a parasol casting its shadow
B) a sort of human sacrifice
C) an ailing boy
D) a person of heavenly appearance
Answer:
B) a sort of human sacrifice

Question 22.
Meghavahana rescued both the victim and the barbarian’s son by
A) making them disappear
B) taking them to Lanka
C) offering to kill himself in sacrifice
D) using the power of the parasol
Answer:
C) offering to kill himself in sacrifice

Question 23.
Illustrious suitors assembled at Pragjyotisha to
A) win the hand of Amritaprabha
B) see the power of the parasol
C) see the beauty of Amritaprabha
D) see Meghavahana crowned king
Answer:
A) win the hand of Amritaprabha

KSEEB Solutions

III. Language Activity:

Fill in the blanks with appropriate prepositions:

  1. Due to heavy rainfall the huge tree fell ………….. and unfortunately Shamu was caught ……………. the tree. (under, down, below)
  2. There is a roof us …………. . (above, over)
  3. I bought a gift ……………. my brother. (to, for)
  4. Sheetal took leave …………….. her office. (of, from)
  5. They climbed …………… the stairs, went the ………….. terrace to have a view of the star studded sky. (on, up, above)
  6. I have to go to a meeting …………….. 12-30 p.m.(at, on)
  7. I cried “Help, Help” when the boy fell ……………… the well. ‘ (down, into)
  8. Shika travels …………….. Chandigarh …………. Delhi every week. (on, from, to)
  9. My sister’s wedding is Hotel Taj, ……………. Mumbai. (in, on, at)
  10. Shashank took an express bus to Mysore, which goes ……………… Mandya. (by, through)

Answers:

  1. down, under
  2. over
  3. for
  4. from
  5. up, on
  6. at
  7. into
  8. from, to
  9. at, in
  10. through

KSEEB Solutions

IV. Dictionary Use:

A. Choose the appropriate specialists given below in brackets for the following ailments:
[Gynaecologist, Paediatrician, Obstetrician, Dermatologist, Ophthalmologist, Cardiologist, Psychiatrist, Psychologist, Orthopaedician, Physiotherapist]

  1. Sheela has got white patches on her skin. She needs to consult a …………….. .
  2. Priya cannot see the letters on the board. She has to see an ……………….. .
  3. The child is suffering from fever. The parents have to take him to a …………. .
  4. Kiran fell from the cycle and his bones got injured. He immediately consulted an ………… .
  5. Students are under stress due to their exams. They should have a session with a …………… .
  6. My grandfather had a pain in the chest. We took him to a …………….. .
  7. This person has really gone mad. He needs the help of a ……………….. .
  8. Rohan always suffers from muscle catch and cramps. So, he always visits his ………….. .
  9. Ritu introduced me to a ……………… who delivered her baby.
  10. A ……………. specialises in treating the ailments of women.

Answers:

  1. Dermatologist
  2. Ophthalmologist
  3. Pediatrician
  4. Orthopaedician
  5. Psychologist
  6. Cardiologist
  7. Psychiatrist
  8. Physiotherapist
  9. Obstetrician
  10. Gynecologist

VII. Fill in the blanks with the appropriate word chosen from the brackets:

  1. I can’t you from such a distance. Come …….. and tell me. [here, hear]
  2. Arjun used …………. formula to solve the [sum, some]
  3. Veena has of rupees but still she ……….. peace. [lacks, lakhs]
  4. Two years ago, the shop was and so it …………. to exist. [ceased, seized]
  5. We should …………. how to say without hurting others. [no, know]

Answers:

  1. hear, here
  2. some, sum
  3. lakhs, lacks
  4. seized, ceased
  5. know, no.

KSEEB Solutions

VIII. Reading Activity:

Read the following passage and answer the questions that follow:

Alexander Fleming
His name was Fleming, and he was a poor Scottish farmer. One day, while trying to eke out a living for his family, he heard a cry for help coming from a nearby bog. He dropped his tools and ran to the bog. There, mired to his waist in black muck, was a terrified boy, screaming and struggling to free himself. Farmer Fleming saved the lad from what could have been a slow and terrifying death.

The next day, a fancy carriage pulled up at the Scotsman’s sparse surroundings. An elegantly dressed nobleman stepped out and introduced himself as the father of the boy Farmer Fleming had saved.

“I want to repay you”, said the nobleman. “You saved my son’s life.” “No, I can’t accept payment for what I did”, the Scottish farmer replied, waving aside the offer. At that moment, the farmer’s own son came to the door of the family hovel.

“Is that your son?” the nobleman asked. “Yes,” the farmer replied proudly. “I’ll make you a deal. Let me take him and give him a good education. If the lad is anything like his father, he’ll grow into a man you can be proud of”, said the nobleman. And that he did.

In time, Farmer Fleming’s son graduated from St. Mary’s Hospital Medical School in London, and went on to become known throughout the world as the noted Sir Alexander Fleming, the discoverer of Penicillin. Years afterward, the nobleman’s son was stricken with pneumonia. What saved him? Penicillin. The name of the nobleman? Lord Randolph Churchill. His son’s name? Sir Winston Churchill.

KSEEB Solutions

IX. Answer the following as directed:

Question 1.
Find the meanings of the following words: (Take the help of a dictionary)
a) bog
b) muck
c) lad
d) sparse
e) hovel
f) pneumonia.
Answer:
a) bog – an area of wet soft ground
b) muck – dirt or mud
c) lad – boy
d) sparse – thin and scattered
e) hovel – a small house that is not fit to live in because it is damp, dirty, etc.
f) pneumonia – a serious illness affecting the lungs.

Question 2.
Farmer Fleming saved the boy from
Answer:
a slow and terrifying death.

Question 3.
What was the deal made by the nobleman with Farmer Fleming?
Answer:
The nobleman offered to take farmer Fleming’s son and give him a good education.

Question 4.
Farmer Fleming’s son graduated from
Answer:
St. Mary’s Hospital Medical School in London.

Question 5.
Who was Farmer Fleming’s son?
Answer:
Alexander Fleming was farmer Fleming’s son.

KSEEB Solutions

Question 6.
The nobleman’s son suffered from
Answer: pneumonia.

Question 7.
What is the lesson you learn from the story?
Answer:
If you help others someone else will help you. Kindness begets kindness.

Question 8.
The nobleman’s son was (Fill in the blank)
Answer:
Sir Winston Churchill.

X. Fill the missing letters in the adjectives:

Eg: The character of a person who gets angry very fast:

short-tempered

  1. The character of a person who always remains calm and poised: c _ _p_s_d
  2. The character of a person who is concerned too much with his own needs or wishes: s_ _ f_s_.
  3. The character of a person which is compared to a fox: c_n_ _ng
  4. The character of a person who is careful and precise in everything: m_t_cu_o_s
  5. The character of a person who exhibits very strong emotions or intense enthusiasm for something: p_ss_ _n_t_.

Answers:

  1. c o m p o s e d
  2. s e l f i s h
  3. c u n n i n g.
  4. m e t i c u l o u s
  5. p a s s i o n a t e

KSEEB Solutions

The Heavenly Parasol Summary in English

Amritaprabha was the princess of Pragjyotisha. She was a beautiful young lady. When she attained the age of marriage, the king arranged a swayamvara. She was free to choose her husband. Many suitors, who had heard of her great beauty, came to Pragjyotisha to marry her.

Meghavahana, the prince of Kashmir, also came there. Amritaprabha entered the court hall, had a look at all the suitors and then put the garland around Meghavahana’s neck. He became very happy. Meghavahana and Amritaprabha moved towards the king to take his blessings. The priest cried out in surprise saying that the parasol of Varuna had cast his shadow over the prince. The king also noticed it and said to Meghavahana that he was favoured by the gods. Meghavahana saw by his side, a beautiful, dazzling, white parasol with exquisite decorations that was casting its shadow over him.

The king explained that it was the parasol of Varuna, the god of the seas, and it cast its shadow only on a sovereign of the whole world. The king was sure that Meghavahana was destined to become great and famous. Meghavahana was happy with the good omens. He returned home with Amritaprabha and the heavenly parasol. The then ruler of Kashmir had taken to a life of prayer and neglected the affairs of the kingdom. The ministers requested Meghavahana to become their king for he was brave, famous and good natured. Meghavahana accepted their offer and became the king.

Meghavahana passed a law against the killing of living beings in his kingdom. His ambition was to conquer other kingdoms and impose that law on them also. He set out to fulfil his ambition. Once, he was resting near the sea in the shade of palm groves, with his army. He thought of conquering the island of Lanka and teach the demons the peaceful ways of life. But, he did not know how to cross1 the sea with his army. All of a sudden he heard a cry in the air and a call which said even under the rule of Meghavahana, he was being killed. It seemed to come from a wood nearby. Meghavahana was agitated. He ran towards the wood. He came near a Durga temple and saw some sort of human sacrifice in progress on the steps of the temple. He found a man pleading for mercy and a barbarian standing over him with a raised sword.

Meghavahana ordered him to stop. The barbarian recognised the king and fell at his feet. He said that he was the leader of the barbarians and his son had fallen prey to a deadly disease and was on his death bed. He wanted to kill the man and appease the gods to save his son. He also said, if his son died, the rest of his group would give up their lives. Meghavahana felt sorry for the boy.

The barbarian said that the man was wandering about alone and friendless in the forest. According to the barbarian, the life of the victim was insignificant when compared to the lives of his son and troop members. Meghavahana looked at the terrified man and made his decision. He told the barbarian that he would save his son as well as the victim. He asked the barbarian to kill him and offer his body in sacrifice to the goddess.

The barbarian could not believe his ears. He told Meghavahana that he was the king and his life should be protected at all times. He requested the king to kill the victim as his life was of no value. Meghavahana insisted on being killed to save the lives of the victim and the barbarian’s son. The barbarian hung his head and kept quiet. Meghavahana decided to kill himself. He drew his sword and was about to strike himself with it. Then someone held back his hand. God Varuna appeared before him.

God Varuna praised Meghavahana for his nobility of mind and compassion. He said that he had created that illusion to test Meghavahana. God Varuna said that he hyd come to reclaim his parasol, which was carried away by King Bhauma, the father of Meghavahana’s father-in-law. The parasol had the powers to suppress the calamities in his land. Meghavahana bowed to god Varuna and returned the parasol to him. He requested god Varuna to help him cross the seas and conquer the island of Lanka. God Varuna granted him the boon and promised to pull away the water whenever Meghavahana wanted.

The next day, Meghavahana rode into the sea on his horse. The sea water parted and Meghavahana was able to reach Lanka with his army. He befriended Vibhishana, the king of Lanka, and everything ended peacefully. When Meghavahana returned home, Amritaprabha found the parasol missing. She asked him about it. Meghavahana told her that it was not his at any time, but its owner’s blessings would guide him through his life.

Glossary:

parasol – light umbrella used to give shade from the sun
lure – attract or invite
exquisite – extremely beautiful or deLicate
cast – spread, act of throwing something
sovereign – person hoLding highest power
dazed – confused, surprised, bewildered
portent – sign or warning of an unpleasant future event
impose – try to make somebody to accept
expedition – journey or voyage with a particular aim
weary – tired
wood – small forest
sLain – killed violently
agitation – disturbed state of mind
brandish – dispLay, show
barbarian – primitive, coarse or cruel human being
victim – Living creature killed and offered as religious sacrifice
cringe – move back or Lower ones body in fear
incredulity – showing disbeLief
vanished – disappeared.

KSEEB Solutions

error: Content is protected !!