Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (3rd Language)

Students can Download Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (3rd Language), Karnataka SSLC English Model Question Papers with Answers helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus SSLC English Model Question Paper 1 With Answers (3rd Language)

Time: 2 Hrs. 30 min
Max Marks: 80

I. Four alternatives are given for each of the following questions/incomplete statements. Only one of them is correct or most appropriate. Choose the correct alternative and write the complete answer along with its letter of alphabet. (8 × 1 = 8)

Question 1.
Give one word for “ Strap which goes around middle of an elephant or horse”.
A. Belt
B. Girdle
C. Sadde
D. Girth
Answer:
D. Girth

Question 2.
A soldier is a brave man The underlined world in the above sentence is …………
A. Proper noun
B. Abstrace noun
C. Collective noun
D. Common noun
Answer:
D. Common noun

Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (3rd Language)

Question 3.
The word ‘honour’ can be written in its antonym from by adding the prefix
A. dis
B. Din
C. ir
D. mis
Answer:
A. dis

Question 4.
The day ………… yesterday means two days ago Fill in the blanks with correct proposition.
A. between
B. before
C. Across
D. until
Answer:
B. before

Question 5.
He went to the railway station to meet his uncle Correct from of question to be framed to get the underlined word as answer is
A. Why did raju go to the railway station?
B. Where did Raiu go to meet his uncle?
C. Where Raju went to meet his uncle ?
D. where did Raju meet his uncle?
Answer:
B. Where did Raiu go to meet his uncle?

Question 6.
What a nice place it is ? The above sentence can be changed into an assertive sentence as ……….
A. A nice place it is
B. It is a very place
C. It is a nice place
D. How nice place?
Answer:
B. It is a very place

Question 7.
The box is too heavy to lift
This can be written by removing’ too ……….. to’ and Using’ so that not ‘as
A. The box so much heavy it cannot be lifted
B. The box is so heavy that one cannot lift it
C. The heavy box cannot be lifted
D. The box is heavy and cannot be lifted
Answer:
B. The box is so heavy that one cannot lift it

Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (3rd Language)

Question 8.
Rakshit killed a snake The above sentence can be written in passive voice as ……….
A. A snake is being killed by Rakshit
B. A snake was killed
C. A snake killed Rakshit
D. A snake was killed by Rakshit
Answer:
D. A snake was killed by Rakshit

II. Answer each of the following questions in a sentence. [1 x 8 = 8]

Question 9.
Who becomes the able minister of Magadha kindom?
Answer:
Rakshasa becomes the able minister of Magadha kingdom.

Question 10.
Which city is the capital of Kashmir?
Answer:
Srinagar.

Question 11.
When was M.S Subbalakshmi born?
Answer:
September 16, 1916.

Question 12.
What does the tiger stand for in the poem ‘The Tiger and the Deer’?
Answer:
Evil.

Question 13.
Who was Rustum?
Answer:
Rustum was a great warror who lived in Persia.

Question 14.
What does the poet compare the joy to?
Answer:
The poet compares the joy to the sunset behind the clouds.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (3rd Language)

Question 15.
What does the poet refer to as ‘Tents of coolness spreading out above’?
Answer:
Trees

Question 16.
According to the poet what does youth of soul lead to?
Answer:
Immortality.

III. Answer the following questions in two or three sentences each. [2 × 8 = 16]

Question 17.
What other animals and birds did Gopi see at the zoo?
Answer:
Gopi also saw many other animals and birds such as lions, tigers, polar bears, monkeys and other beasts at the zoo. There were also beautiful coloured parrots, snow white cockatoos and funny ducks gliding across the pond.

Question 18.
Why do houses in Srinagar city look beautiful in summer?
Answer:
The roofs of many of the houses in Srinagar are covered with flowers all through the summer months. They appear picturesque
with flowers such as tulips, wild irises and poppies.

Question 19.
What prophecy or message man should get from bough of a tree?
Answer:
The message man should get from a bough of a tree is that, if he plants a tree it will bring him benefits and blessings of the Almighty; He will receive unknown rewards for his work.He will get hope, joy, peace, youth and love as a reward.

Question 20.
Write any two prestigeous awards conferred on Lata Mangeshkar in India?
Answer:
Padma Vibushan 1999 and Bharath Rathna in 2001.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (3rd Language)

Question 21.
What is the request made in the last two lines of the poem ‘Prayer for dumb Creatures’?
Answer:
In the last two lines of the poem, the poet requests God the Almighty to teach our hearts to hear the pleas of the dumb animals just like God himself hears our prayers.

Question 22.
What did Tahminah say to herself when a son was born of her?
Answer:
Tahminah said to herself that if she let her husband know  that he was blessed with a son he would wean him away from her, so that he could make his son a great warrior. She thought that she could not live without her son, so she would send word to her husband that she had borne a daughter.

Question 23.
Why did Tansukh yora refuse the reward offered by H.G Menon.
Answer:
Tansukh ypra refiised the reward offered by H.G Menon because his father had told him that it was wrong to make money by unfair means.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (3rd Language)

Question 24.
How did Roger Johnson display his bravery?
Answer:
Roger Johnson ‘borrowed’ a rusty bicycle leaning against a fence. He got to his base in time for the bombing mission after releasing the
bombs, he noticed that two bombs still huge in i their racks. Until they dislodged it was dangerous to continue. Johnson climbed through the hatch along the 20 centimetres narrow . platform and managed to release the bombs.

IV. Answer the following questions in four or five sentences each. [3 × 4 = 12]

Question 25(a).
Using the ideas of the poem ‘Prayer for dumb creatures’, write a paragraph on “Prayer for Dumb Creatures”
Answer:
This poem ‘Prayer for Dumb Creatures’ is written by GE.Goodrich. In this poem the poet’s compassion and kindness to dumb creatures is expressed in a very poetic manner. He prays to the God Almighty, who makes the . earth, sea and sky. As God is the Lord and king of his own creation. He describes God’s work and praises him as the creator of the stars. He prays to the Almighty to bless the Dumb creatures who are in his care and pleads God to hear their voiceless prayer.

The humble creatures are God’s creations who live and die like us human beings. He questions the Almighty how can human beings deny the rights of these dumb humble creatures.Because God’s seal of love is also laid on them. He pleads God to teach us to hear their plea, just as God hears our prayers when we pray to God. In this poem the poet asks all human beings to be kind and compassionate to even dumb creatures like cats, dogs, cow etc.

OR

Question 25(b).
Write the summary of the poem ‘A Nurse’s Song’
Answer:
This poem was written by the poet William Blake. In this poem the poet writes about the importance of giving children freedom to laugh and play. Children love to laugh and play. But if we do not allow them, they will feel sad and will not be active. Here the children’s nurse expresses her feelings. She says that when the voices of children are heard on the green meadows and then laughing is heard on the hill, she feels happiness and her heart rests in her breast and there is peace everywhere.

She asks the children to come soon as the sun is going down and the night dew is starting to fall. She asks the children to stop playing and go to sleep till morning, when the sun will appear in the sky.But the children are still in a playful mood so they request her to let them play for some more time as there is daylight still and besides the birds are still flying in the sky and the sheep are still grazing on the hills.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (3rd Language)

The nurse does not what to make the children unhappy by stopping them playing, so she allows then; to go on playing until the light fades away and then go home to bed. The little children were overjoyed and started shouting and laughing. The Surrounding hills echoed with their shouting and laughing.

Question 26.
What picture do you get when you read the line ‘the wild wind blows’ in the poem ‘Autumn Song’ by Smt. Sarojini Naidu.
Answer:
When the wind blows wildly (strongly) it scatters the clouds allowing to see the setting or rising sun for brief periods. Similarly, the human heart has some wild thoughts, sometimes joyful thought and sometimes sorrowful thoughts. When the clouds cover the sun we cannot see its light, similarly when sorrow covers our heart, we cannot feel the Joy.

Question 27.
What made Sohrab drop the shield ? When the first stage of the battle ended in
Answer:
Sohrab’s favour Rustumwas angry. In his great rage he shouted his name ‘Rustam. The moment Sohrab heard his father’s name he dropped his covering shield.

Question 28.
Why did Lata Mangeshkar take up acting in films ? How many films did she act ?
Answer:
When Lata Mangeshkar’s father died in 1942, the responsibility of being the bread winner of the family fell on her. Between 1942 and 1948 she acted in as many as 8 films in Hindi and Marati to take care of the family economic problems.

V. Read the given extracts and answers the questions that follow. [3 × 5 = 15]

Question 29.
We are stronger, and are better, Under manhood’s sterner reign;”
a. When do we feel stronger and better?
Answer:
When we attain manhood we feel stronger and better

b. Here “ reign’ refers to ………
Answer:
‘Reign’ refers to the time when man grows up to his youth i.e, manhood.

c. How do we feel in our youth?
Answer:
We feel we have the strength and vigour to achieve our dreams. We are happy and without a care in this world.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (3rd Language)

Question 30.
“Wait here at the big gate until I come out of the palace. And don’t be careless”
a. Who said these words?
Answer:
The chief of police .

b. Who does ‘I’ refer to?
Answer:
The chief of police

c. Why did he warn him not to be careless?
Answer:
Because he thought that the fisherman would run away.

Question 31.
“That is what my mother said for fear of losing me to my father. Look at the seal oil my right arm”
a. Who said these lines?
Answer:
Sohrab CPC Exam Scanner

b. Who were the words spoken to?
Answer:
Rustum.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (3rd Language)

c. Where did Sohrab say these words?
Answer:
In the battlefield.

Question 32.
“She quickly flew to each of the sisters and lit on their lips as if they were flowers.”
a. Which is the lesson this extract taken from?
Answer:
Simpleton

b. Who is ‘She’ here?
Answer:
Queen bee

c. Who does she help here?
Answer:
She helped the Simpleton.

Question 33.
“He woke her up”
a. Whom is ‘he’ referred to here?
Answer:
Simpleton

b. Whom is ‘her’ referred to here?
answer:
The Youngest Princess.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (3rd Language)

c. Why did wake her her up
Answer:
It was the third task assigned to him by ,.the old man at the castle

VI. Quote from memory. [4]

Question 34.
Something beautiful is vanished.
And we sigh for if in vain:
We behold it every where.
On the earth and in the air,

OR

Although it fall and die that night.
It was the plant and flower of light.
In small proportions we just beauties see
And in short measures life may perfect be.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (3rd Language)

VII. Answer the following question in five or six sentences. [4]

Question 35(a).
Explain how Simpleton saved the lives of the ants, ducks and bees.
Answer:
When Simpleton went for a walk with his two elder cousin brothers, they saw an ant-hill. the elder brothers wanted to upset the ant-hill to see the ants running about in fright but simpleton stopped them by asking them not to spoil the ant-hill. As they walked along they came across a lake and saw some ducks swimming they wanted to catch them and roast them but Simpleton stopped them saying that he couldn’t bear to see them killed. Later they came across a beleve, the elder brother wanted to light a fire to drive the bees a ways and get the honey. Again simpleton stopped them saying that he couldn’t bear to see them burnt.

OR

Question 35(b).
Describe the battle between Sohrab and Rustum ?
Answer:
When the father and son come face to face in the battle Sohrab asked him if he was Rustum Rustum scolded him saying why he wanted to know who he was. He challenged him to fight or accept defeat. Sohrab started fighting with Rustum. The father and son fought fiercely for three days. Once Sohrab had a chance to kill Rustum but his heart did not permit it. The first stage of the fighting ended is Sohrab’s fovour Rustum was enraged and shouted his name ‘Rustum’ at the top of his voice. When Sohrab heard this he dropped his shield and fainted his body bleeding and staining the sands.

VIII. Read the. passage and answer the questions that follow. [4]

Question 36.
One day Sardar Patel was arguing a case before the judge with atmost concentration, he was still on his feet when an urgent telegram was handed to him. He glanced at the contents folded it and put it in his pocked. It was only after he concluded his argument and had sat down that those who were near him learnt about the content of the telegram. It said his wife was dead.
a. What was Sardar Patel doing when he recieved the telegram ?
Answer:
He was arguing a case before the judge with at most concentration.

b. What did he do after glancing through the telegram ?
Answer:
He folded the telegram and put it in his pocket.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (3rd Language)

c. What was the content of the telegram?
Answer:
It said his wife was dead.

d. What does this incident show about Sardar Patel ?
Answer:
It shows his dedication to his duty.

IX. Write an essay on any one of the topics “if- not exceeding to twelve to fifteen sentences. [4]

Question 37(a).
(a) Role of an ideal Citizen.
(b) Indian farmer today.
(c) Water is Precious – Save it.
Answer:
(a) Role of an ideal Citizen.
An ideal citizen is the one who is aware of his duties even as he exercises his rights. The constitution of India has assured us both right and duties. But unfortunately, most of us enjoy our rights without fulfilling our duties. So, we can say that ideal citizen is the one who prioritises his duties over his rights. What are the duties to be upheld by an ideal citizen? First and foremost, an ideal citizen is the one who loves his country and who is proud of his country. So he should promote secularism an,d bring people of different communities together in the true spirit of brotherhood.

The word ‘brotherhood’ points out that in society all of us should get equal opportunities. So an ideal citizen would strive to ensure that there is social justice and people get equal benefit without a huge gap between the rich and the poor. An ideal citizen should exhibit the virtue of philanthropy and social consciousness.

In addition to these lofty ideals, an ideal citizen should also keep in mind practical values like saving the environment, preserving natural resources, keeping the surroundings clean and protecting public amenities. If each one of us does what is expected of an ideal citizen, this world certainly be a better place to live in and we can experience the heaven on the earth.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (3rd Language)

(b) Indian farmer today.
Indian farmers today are at the cross roads. Technology has taken huge strides reformulating the role of farmers. If farmers do not make use of techology, they would be left behind in this fast – moving world, That is why, it is of paramount importance that Indian farmers educate themselves and know how to succeed in the new world order of consumerism.

If they are educated, they can progress in the field of agriculture and contribute richly towards the economy o’f the nation. Even to this day, despite the progress it has made in the IT Sector, India is recognised as an agricultural economy. Hence it is of paramount importance that India values its farmers.

But unfortunately we have seen that Indian farmers are native, and hence are taken for a ride by the mediators. That is why there are many tragic cases of farmers committing suicide after being cheated by mediators who swallow a lion’s share of farmers profit margin or landlords who offer loans on high rates of interest.

It is the duty of the government to offer attractive schemes of farmers so that the nation makes progress in the field of agriculture. It is also necessary that the government educates farmers and also gives manure and farming equipment at subsidised rates. This would mean a bright future for India

Karnataka SSLC English Model Question Paper 1 with Answers (3rd Language)

(c) Water is Precious – Save it.

Water is the elixir of life. One can never imagine a world without water. All living beings need water to survive on this earth. No other Planet in our universe has water, according to scientists. Yet today this precious natural resource is under the threat of being exhausted. Water has not been judiciously and sensibly used by mankind. Industrial development, growing population, unsuitable Lifestyle has put a severe pressure on this preceious resource. Many countries are facing water crisis.

India has enough potential for water resources, but due to improper management of water, Many of our precious water resources are under threat: Most of our water resources are polluted and many have become unsuitable for consumption. Saving water has been a important task for man. Water is a limited resource and without water life is not possible on earth.

Children should be taught to use water sensibly early in their life. Water crisis can be prevented by the use of technology and resources to conserve the existing water resources. Every water user should be made aware of that if there is no water there is no life and if there is no water than there is no future. Water is Precious – Save it.

X. Your are Shyam/ Shyama studying in Govt, high school Doddaballapura. [5]

Question 38.
Write letter to your friend describing how you are preparing for final exams
Answer:

04 Nov 2019
Bangalore

Shyam
X Std,’C’ sec
Govt, High school
Doddaballapura
Araga
X Std ‘A’ Sec
Govt, High School
Peenya.
Dear friend Araga
I hope you are hale and hearty over there. Every thing is fine over here. I hope that you are preparing studiously for the final exams. Even I am studing hard I want to secure the most marks in all subjects this year. I have dedicated 3 hours early morning and 4 hours in the evening to studies. I have almost revised most of the subjects. Mathematics being my tough subject, I have dedicated two hours daily for studying it. I think it is better for you also of follow a time – table for revision. All the best! Please convey my greetings to your parents and sister.

Your loving friend
Shyam

OR

Write a letter to the headmaster of your school requesting him to allow your cricket team use the school grounds to play friendly matches with other cricket teams of your neighbourhood.
Answer:
Nagaraj
X th Std, ‘B’sec
Govt, high School
Pavagada
Head Master
Govt, high School
Pavagada
Respected Sir,
Sub : Request for permission to use school play ground for friendly cricket matches On behalf all the high school students of Govt. High School, Pdlagada. I request your permission to use the school play grounds to arrange frindly’.cricket matches between various cricket teams of high school students. I assure you that we will be careful not to damage school property nor quarrel among ourselves and behave cordially with each other. Please grant your permission to us to use the school playgrounds on Saturday 9th Nov 2019.

Thanking You

Your obedient student
Nagraj

Leave a Comment