Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (3rd Language)

Students can Download Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (3rd Language), Karnataka SSLC English Model Question Papers with Answers helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus SSLC English Model Question Paper 2 With Answers (3rd Language)

Time: 2 Hrs. 30 min
Max Marks: 80

I. Four alternatives are given for each of the following questions/incomplete statements. Only one of them is correct or most appropriate. Choose the correct alternative and write the complete answer along with its letter of alphabet. (8 × 1 = 8)

Question 1.
Give one word ‘Ancient British coins’
A. Paise
B. Cent
C. Crown
D. Dime
Answer:
C. Crown

Question 2.
Banjarumale is a tourist spot in Bakshina Kannada. The underlined in the above sentence is ………
A. Proper noun
B. Abstrace noun
C. Collective noun
D. Common noun
Answer:
D. Common noun

Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (3rd Language)

Question 3.
The word ‘do’ can be written in its antonym form by adding the prefix
A. Un
B. ir
C. in
D. il
Answer:
A. Un

Question 4.
We walked the river bank
Fill in the blank with correct preposition
A. through
B. between
C. along
D. across
Answer:
C. along

Question 5.
The girl went to get some wood The correct form of question to be framed to get the underlined word as answer is
A. Where did the girl go?
B. Why did the girl go?
C. For what the girl go?
D. The girl went where?
Answer:
B. Why did the girl go?

Question 6.
What a beautiful flower the rose is ! The above sentence can be changed into an assertive sentence as
A. What beautiful flower the rose is?
B. The rose a beautiful flower.
C. The rose is a very beautiful flower
D. How beautiful the rose flower is.
Answer:
C. The rose is a very beautiful flower

Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (3rd Language)

Question 7.
He is too proud to beg This can be written by removing’ too .. to’ and using’ so that not ‘as
A. He is so much proud to beg
B. He cannot beg so he is proud
C. He is proud to bag
D. He is so proud that he cannot beg.
Answer:

Question 8.
She bought a new car The above sentence can be written in passive voice as
A. A new car has been bought by her
B. A new car is being bought by her
C. Anew car she bought
D. A new car is bought by her
Answer:
A. A new car has been bought by her

II. Answer each of the following questions in a sentence. 1 x 8 = 8

Question 9.
Who became the king of Magadha with the help of very clever man, Chanakya?
Answer:
Chandragupta.

Question 10.
Which peak is situated to the north of Kashmir?
Answer:
Nanga Parbat.

Question 11.
Who was Latha Mangeshkar’s father?
Answer:
Dinanath Mangeshkar.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (3rd Language)

Question 12.
Whose life – span is three hundred years?
Answer:
An Oak tree

Question 13.
Who according to the two policeman did the ring belong to?
Answer:
To the king.

Question 14.
What was the deer doing at the time of its death?
Answer:
It was the drinking water from a cool pond in the forest.

Question 15.
Where are the voices of the children heard?
Answer:
On the green

Question 16.
“We behold it everywhere, On the earth, and in the air” What does ‘it’ “refer to?
Answer:
‘Youth’

Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (3rd Language)

III. Answer the following questions in two or three sentences each. 2 x 8 =16

Question 17.
Describe the activity of the young antelope?
Answer:
The young antelope was racing madly around. It leaped, sprang and turned round and round, faster and faster; then it suddenly stopped and stood still; then it tumbled down in the midde of a heap of grass and fell asleep.

Question 18.
What is the task assigned to Mr. Prakash?
Answer:
Mr. Prakash has been appointed to manage the power station. He’ switches the turbine on at 6 pm everyday and switches it off at 8 am the next day.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (3rd Language)

Question 19.
How does a man feel in his youth?
Answer:
A man feels happy and thinks he can conquer the whole world. He feels that he has the strength and time to follow his dreams. He is daring to experiment with his life. He thinks that he will never lose his youth and he will be young forever. He does not even dare to imagine himself in old-age. He wants everything in this world.

Question 20.
How did the old man in the castle test the three brothers?
Answer:
The old man showed them the stone tablet on which was written that under the moss were hidden a thousand pearls lost by the king’s daughter, whoever can find them all in one day before sun-set will free the castle from its spell but if they couldn’t they would be turned into stone.

Question 21.
Why does the poet Sarojini Naidu questions herself “And why should I stay behind?
Answer:
The poet’s dreams and also her beloved have gone, just like the fluttering leaves. And she is weary and sad and alone. She thinks that there is no point going on with life, so she’ questions herself as to why should she stay behind.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (3rd Language)

Question 22.
How did Rustum come to know- that Sohrab was his son?
Answer:
Soharb asked Rustum to look at the seal on his right arm. When Rustum realised that it was the same seal he had given his wife Tahminah, he was shocked to know that Sohrab was his son and he had killed him.

Question 23.
How did Uttam Tupe help in the upliftment of woman in Ms village?
Answer:
Uttam Tope arranged for Jagan , the devadasi to marry an educated village youth and thus rescued her from prostitution. He has helped more than a dozen women get married without paying dowry he also got three young widows re-married. Tupe has paid for the education of three poor girls

Question 24.
How did M.G. Menon lose his black- leather pouch?
Answer:
M.G Monon had gone to the market to buy apples. After buying the apples he returned home in an auto. He forgot his black -leather pouch in the auto when he got down at his apartment.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (3rd Language)

IV. Answer the followihg questions in four or five sentences each, 3 x 4 =12

Question 25(a).
Do you like the poem ‘The Nobel Nature’. Give reasons?
Answer:
Yes, I like the poem ‘The Noble Nature’ The poet poetically uses the life of a lily as simile to compare it to ‘noble nature’. The Lilly which blooms in the sunlight looks beautiful to anyone who sees it. To give happiness is the noble nature of the Lilly flower. The lilly blooms and lives for a very short time.

But it brings joy to the heart of a beholder But an oak tree which can live as long as three hundred years, does not give Joy and happiness to man. But we can only use it as a firewood. So we have to take the lilly as an example and do noble and good deeds in our life time and give happiness to the people around us.

OR

Question 25(b).
What does the poet imply by the words ‘Plant – life does the rest ?
Answer:
The poet implies that if we plant a tree we can reap rich benefits like hope, joy, peace, youth and love. Moreover a tree gives fruits, flowers, shade cool air and also provides homes for birds and animals. So if a man plants a tree he will reap immeasurable benefits throughout his life-time.

Question 26.
Why does the poet say that if one plant a tree he will plant ‘peace’?
Answer:
The poet says that if one plants a tree he will plant ‘peace’ because if one sits under the green shade of a tree’, life’s misunderstandings come to an end due to its soothing environment. The leaves fluttering in the soft murmuring breeze brings soothing sleep to anyone who sleeps under the cool shade of a tree. The poet says that the tree is blessed by Almighty to give such heavenly peace to anyone who sleep deeply under it that he forgets all his worries in life.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (3rd Language)

Question 27.
Why do you think that the village of Banjarumale did not care for the forest?
Answer:
Because they had to walk 10 kms to the main road once a week or once a month to bring necessary goods. They would be very tired even to appreciate the sights and sounds.

Question 28.
Write about Lata Mangeshkar’s career as a play back singer?
Answer:
Lata Mangeshkar started her career as a playback singer with the film ‘Aap ke sewa Main’ in 1947 But her singing went unnoticed because the producers of film felt that her voice was too thin compared to the then popular singer with heavier voices such as Noorjehan, Shamshad Begam and Johrabai Ambalewali.

She was even rejected for a film named ‘Shaheed’ 1948 but the music director Gulam Haider recognised her potential and gave her a break through with Dil Toda’ in the film Majboor in 1948 by 1950 Lata wave ruled the film industry throughout the 20th century. She has sung 30,000 solo duet and chorous-backed songs in more than 20 languages between 1945 and 1987.

V. Read the given extracts and answers the questions that follow. 3 x 5= 15

Question 29.
“There, all the people had come out to see what would really happen”
a. Where had all the people come out to?
Answer:
Market- place.

b. What had they come to see?
Answer:
To . see the head of Chandandas being cut off.

c. Where was the market place In the kingdom of Magdha.
Answer:

Question 30.
“The onus of being the breadwinner of the family fell on her”
a. Whom does ‘her’ referred to here ?
Answer:
Lata Mangeshkar.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (3rd Language)

b. Why did she become the breadwinner of the family
Answer:
Because of the death of her father.

c. How did she support her family?
Answer:
She became a film actress.

Question 31.
“The two brothers wanted to light a fire under the tree”
a. Who are the ‘two brothers referred to here?
Answer:
Simpleton’s cousin brothers.

b. Why did they want to light a fire?
Answer:
To smother the bees.

c. Why did they want to smother the bees?
Answer:
To take away the honey.

Question 32.
“Ever since his birth he had not seen .his father’
a. Whom does ‘his’ refer to?
Answer:
Sohrab

Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (3rd Language)

b. Who was his father?
Answer:
Rustum

c. Why had he not seen his father?
Answer:
Because he was away fighting in the army

Question 33.
What do the first two lines of the poem ‘It never comes again’ mean?
Answer:
The first two lines of the poem mean that there are gains and losses in our life. But their is also remedy (balm) for all our pains.

VI. Quote from memory. 4

Question 34.
“A lily of a day
Is fairer far in May.
Although it fall and die that night.
It was the plant and flower of light”

OR

There are gains for all our losses.
There are balms for all our pains,
‘ But when youth, the dream departs.
It takes something from our hearts,

VII. Answer the following question in five or six sentences. 4

Question 35(a).
Explain how Chanakya suceeded in securing the service of Rakshasa.
Answer:
Chanakya imprisoned Chandan Das, who was a dear friend of Rakshasa and he announced throughout the kingdom that if Rakshasa did not come out of his hiding place within a fortnight, he would cut off Chandan Das head. After a fortnight Chandan Das was taken to the market place. Chanakya gave the order to cut-off Chandan Das head.

Suddenly Rakshasa came to the market place and cried out to Chanakya to spare his friend’s life. Chanakya came forward and received Rakshasa with great honour and made him agree to become the minister of Magadha. He gave rich presents to Chandan Das and sent him home.

OR

Question 35(b).
Explain the varieties of flowers and fruits of Kashmir.
Answer:
The roofs of many houses of Srinagar are covered with flowers. They have tulips, wild irises and some red poppies. Delicate pink almond flowers appear in early spring. As soon as they shed their petals, the white cherry blossom and the pink and white apple blossom appear. The royal purple irises appear. They grow as high as a man’s waist, filling the whole fields with their stately blooms.

The Persian Liliac, which are smaller than the English variety grow in great profusion. At the beginning of summer the air is filled with the perfume of roses. The walls and gardens are covered with roses. Crimson, snow white, scarlet and creamy yellow roses. In the fields outside the city blue flax of red poppies grow in the midst of wheat and yellow mustard.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (3rd Language)

VIII. Read the passage and answer the questions that follow. 4

Question 36.
The aeroplanes as you know is the quickest means of transport. Nowadays there is hardly anyone who has not seen an aeroplane. Aeroplanes help men to fly like birds in the air. We can call it a Machine – bird. How much do we all like to fly in the air, in the pathless sky over hills and dales ! When we move in planes, Clouds pass by us and vast fields and gardens look like green ribbons and patches. Lakes and seas sparkle in the sun.

a. What is the quicket means of transport today?
Answer:
Aeroplanes.

b. Pick out the other name for aeroplane in the gifen paragraph.
Answer:
Machine – bird

c. What do we see when we move in planes.
Answer:
Clouds, vast fields, gardens, lakes and seas.

d. How does aeroplanes help us?
Answer:
They help us fly like birds in the air.

IX. Write an essay on any time of the topics not exceeding twelve to fifteen sentences.

Question 37.
(a) Recent natural calamities and the havoc caused.
(b) Safety and dignity of women in India.
(c) The Greener the world, the happier the life.
Answer:
(a) Recent natural calamities and the havoc caused.
A natural disaster is a major bad event caused by the natural processes of the Earth. Examples include, floods, hurricanes, tornadoes, volcanic eruptions, earthquakes, tsunamis and other geological processes. A natural disaster causes loss of life or property damage, and leaves some economic damage afterwards. And often human activities also make causes of natural disasters, such as climate. change and deforestation. On 1 August 2019 1st week, due to heavy rainfall in the monsoon season, severe flood affected the ‘ southern Indian State of Karnataka.

As a security measure in the prevailing situation of -heavy rains, Indian Meteorological Department issued Red alert to several regions of coastal and Malnad regions of Karnataka state. Thousands of people were evacuated to safer places and relief camps. A total of 61 people have been killed and seven lakh have been displaced.

As of 14 August 2019, over 6.97 lakh people were evacuated. Due to the heavy water discharge from the Maharashtra reservoir, the North Karnataka districts of Belagavi, Bijapur, Raichur, Kalburgi, Yadgir and Uttara Kannada were severely affected by the flood discharge.

On August 8, Karnataka received nearly five times the rainfall it normally used to have, adding to the severity of the ongoing floods in 12 districts that had killed 20 people by August 9,2019. Excess rainfall is the main possible factor that caused or intensified floods. According to government officials report, any particular region can manage rainfall only up to a point, based on its land use and soil holding. Once that is breached, it floods.

As of 14 August 2019, 61 people have been killed and 15 people missing due to flood-related incidents across 22 districts of the state as per the data released by Karnataka State [Natural Disaster Monitoring Center] (KSNDMC). More than 40,000 houses have been damaged in Karnataka floods, while more than 2,000 villages were affected. North, coastal and Malnad districts were worst affected.

Other affected districts include Bagalkot, Vijayapura, Raichur, Yadgiri, Uttara Kannada, Dakshina Kannada, Shivamogga, Kodagu and Chikkamagalur, Landslides have occurred in many places in Chikkamagaluru, Kodagu, Dakshina Kannada and Uttara Kannada districts due to heavy rains.

Connectivity on 136 major roads (National Highway, State Highway and Major district roads) has been disrupted due to floods and landslides There are extensive damage to critical infrastructure such as roads, pipelines, tanks, schools, and electrical infrastructure etc
Karnataka State Disaster Management Authority, Karnataka police along with the Indian Air Force, civilians, volunteers, fishermen from coastal Karnataka are actively taking part in the rescue operations in flood- affected regions.

A joint force team consisting of Fire and Emergency, State Disaster Response Fupd (SDRF), National Disaster Response Force (NDRF) and Indian Army have evacuated 6.73 lakh people as on 14 August 2019. Nodal officers are tasked to camp in vulnerable tillages. The Prime Minister’s relief fund has released funds for rescue and relief operations in the flood-hit state, the amount is not enough to meet the cost of restoring normalcy,

Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (3rd Language)

(b) Safety and dignity of women in India.
Human civilization has made a tremendous progress through many centuries. Yet, even in the 21 st century, in which we have discovered Artifical Intellignce and Robots with A. I , women in some countries and societies are treated as nothing more than women. In India the archaic and often criminal notions of justice and honour, particularly the treatment meted out to women, speak of a society that remains mired in a mediaeval mindset. This is evident judging by news we read daily in newspapers.

Women constitute almost half of our population and are one of the main stakeholders of our society. Women play a great role in the social and family system. A woman dons many roles – as a mother, as a daughter etc. All these roles are respected and dignified. But, most unfortunately, we always find that women are not treated well and are dishonoured and in India the situation is even worse. Research tells us that India is the worst place for women to live, with rape, poverty and infanticide being rife.

Violence against women is rampant all over India. Such violence is a human-rights violation , which include women trafficking, forced marriages, acid burning, dowry and inheritance deaths, genital mutilation, domestic violence and honour killing. These acts are beyond humanity and condemnable. Women deserve more respect and dignity because they are as equal as men in respect and honour.

The laws and punishment have been ineffective to curb violence against women and equally not ensured their safety and dignity. Only a drastic change in the mind-set of Indian men and in general the Indian society can ensure a safe and dignified life for women in our country.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (3rd Language)

(c) The Greener the world, the happier the life.
GREEN.is the colour of PROGRESS, and it is obvious that Progress makes our fife happier. The verdant greenery surrounding us gives us a feeling of abundance and security in our lives. The planet Earth will look verdant and makes us feel happy and blessed for having been boom on this earth. It is scientifically proven that spending our time leisurely is greenery will rejuvenate our mind and body and helps to enhance our eyesight.

But it is unfortunate that in the name of ‘development ’ we have be unceremoniously destroying our greenery. Large tracts of green spaces have been replaced by concrete jungles and agricultural fields, in our cities and villages, to house and feed our ever growing population and provide raw material to our industries, so that they can provide employment to one and all.

According to the United Nations stipulation it is mandatory for a country to have 30% of forest cover in ratio to its total land area. But most countries in the world have been indiscriminately destroying the much needed green forests for developing adequate infrastructure for its population and ever growing toxic fumes spewing vehicles. These lost green spaces have had a disastrous effect on our environment. There is a serious threat of global warming.

This has increased then Earth’s temperature by 1 deg to 2 deg celcius. Global warming has adversely affected rainfall, food production, availability of potable water etc and also rainfall, food production, availability of potable water etc arid also the health and lives of people aft over the world. So isn’t it evident that conserving our greenery will greatly enhance our lives and make the Earth a happier plaria to live. Lets as all vow to protected conserve our green spaces for the good of all people and the future.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (3rd Language)

X. Latter

Question 38.
Write a letter to your class – teacher requesting her for three days leaves to attend your sister’s wedding ceremony
Answer:

04 Nov 2019

To
The Class Teacher
X Standard ‘B’ Sec
Govt. High School
Dasarahalli
Respected Madam,
Sub : Application for 3 days leave
My elder sister’s wedding has been arranged on 15, 16,17, Nov 2019.1 request you to grant me three days leave for the ceremony. I will attend classes from 18 Nov 2019. Please grant me leave from 15 to 17 Nov 2019.
Thanking You

Your obedient student
Sujoy
X Std ‘B’ section
Govt, high School
Dasarahalli

OR

Write a letter to the Traffic Police Inspector of your locality requesting him to post a traffic warden near your school to curb over – speeding of vehicles.
Answer:
From
Nagaraj
X Std, ‘A’ Section Govt, high School
Ullala ”
To
Traffic Police Inspector
Ullala, Nagarabhavi Dear Sir,
Sub : Request to curb over-speeding on the road adject to school I have taken the responsibility of writing to you on behalf of all the school students of Govt, high school, Ullala, Nagarabhavi. I like to bring to your notice about the menance of over speeding in front of our school. It is extremely dangerous to cross the biisy road to 6ur school due to this menace. It is very difficult to cross the road at any time of day especially for little children.

Last Monday a rashly driven bike hit a little girl and she had to be hospitalized for broken ribs. I suggest that you post a traffic warden during morning and afternoon near bur school to curb this menace and help avoiding life threateaing situation due to accidents. I hope you will do the needful at the earliest.

Thanking you

Yours sincerely
Nandita ‘
X Std, ‘A’ Section
Govt, high school
Ullal

Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (3rd Language)

Leave a Comment