Karnataka SSLC Social Science Model Question Paper 1 with Answers

Students can Download Karnataka SSLC Social Science Model Question Paper 1 with Answers, Karnataka SSLC Social Science Model Question Papers with Answers helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus SSLC Social Science Model Question Paper 1 with Answers

Time: 3 Hours
Maximum Marks: 80

I. Four alternatives are given for each of the following questions / incomplete statements. Only one of them is correct or most appropriate. Choose the correct alternative and write the complete answer along with its letter of alphabet m your answer, booklet. (8 × 1 = 8)

Question 1.
The Third Carnatic War ended with the
A. Treaty of Pondicherry
B. Treaty of Madras
C. Treaty of Baris
D. Treaty of Aix-La-Chapelle
Answer:
C. Treaty of Baris

Question 2.
Gorbachev’s reforms of Perestroika and Glasnost resulted in
A. An era of world peace and soviet prosperity.
B. Conditions that helped lend to the break up of Soviet Union.
C. A successful transition to a command economy in Russia
D. Censorship of the news media in Russia.
Answer:
B. Conditions that helped lend to the break up of Soviet Union.

Karnataka SSLC Social Science Model Question Paper 1 with Answers

Question 3.
The administration of UNO and institutional functions is taken care by
A. General Assembly
B. Security council
C. Secretariat
D. General Secretary
Answer:
C. Secretariat

Question 4.
A mother’s work for the family is
A. Labour with pay
B. Labour without pay
C. Unorganised Labour
D. Organised Labour
Answer:
B. Labour without pay

Question 5.
The part of the country’s economy concerned with providing services.
A. Primary sector
B. Secondary sector
C. Tertiary sector
D. Unorganized sector
Answer:
C. Tertiary sector

Question 6.
Red soils are formed from
A. Under the conditions of high temperature and rainfall.
B. Decomposition of organic matter
C. Weathering of granite, gneiss and other crystalline rocks.
D. Sediments deposited by rivers
Answer:
C. Weathering of granite, gneiss and other crystalline rocks.

Question 7.
Which of the following comprise ‘Quantitative credit control measures’
A. Change in lending Margins
B. Moral suasion
C. Direct action
D. Bank rate policy
Answer:
D. Bank rate policy

Question 8.
Unemployment in developed countries is chiefly due to
A. Cheap imports from developing countries
B. Out – sourcing of white collar jobs
C. High wages for employees
D. Economic Depression
Answer:
B. Out – sourcing of white collar jobs

II. Answer the following questions in a sentence each: (8 × 1 = 8)

Question 9.
The expansion of British rule was easier in South India during the rule of Lord Wellesly. Why?
Answer:
Because the powerful states of Marathas and Mysore had become weak and the expansion in South India was easier.

Question 10.
Vernacular press act was major hurdle in the development of Indian Journalism, Why?
Answer:
Many National and Vernacular newspapers j of India wrote and published articles j encouraging Indian Nationalism while criticizing the English polices. This promoted the English to enact the ‘Vernacular Press Act in 1878, to J curb the independence of the independent press.

Question 11.
The strategy adopted by a country to regulate its relationship with other countries is known as?
Answer:
Foreign Policy.

Question 12.
An Indian household has employed a minor girl as house maid. The head the household can be arrested under which act of the Indian constitution.
Answer:
‘Child Adolescent Labour Prohibition and Regulation Act of 1986 (as amended in Jyly 2016.)

Karnataka SSLC Social Science Model Question Paper 1 with Answers

Question 13.
How does the physical features of an area affect the distribution of population?
Answer:
The mountain and hilly areas are sparsely populated such as the Northern and North Eastern hilly areas, whereas the Great plains of North India and the deltas have dense population.

Question 14.
Which is the most important agrobased industry.
Answer:
Cotton textile Industry.

Question 15.
What happens when public expenditure is higher than public expenditure of a country.
Answer:
It leads to the development of a country.

Question 16.
What is the main intention of consumer protection movement?
Answer:
Against exploitation by producer and traders.

III. Answer the following questions in three si/ four sentences each : (8 × 2 = 16)

Question 17.
Why did the British implement the ‘Policy of Association’ after the Mutiny of 1857.
Answer:

  • They realized that ruling India was becoming a difficult proposition.
  • They tried to earn the love and respect of Indians.
  • They tried to involve Indians in the process of legislation.
  • They understood that hosting to the grievances of Indians would end the violence. .
  • So they implemented the ‘Policy of Association’.

Question 18.
Why did Gandhiji give the call for Quit India movement in 1942.
Answer:

  • The British Government sent Stratford Cripps commission to India.
  • The Commission proposed Dominion status to India.
  • It called a meeting to draft a new constitution.
  • It proposed the all states will have the liberty to join the Indian Federation or not.
  • The congress opposed these recommendations at called for ‘Quit India’ movement.

Question 19.
What are the reasons for tensions between India and Pakistan?
Answer:
The reasons for tensions between India and Pakistan.

  • Jammu and Kashmir issue
  • River water sharing disputes.
  • Pakistan based terrorist, attacks on Indian Parliament.
  • In 2001, Mumbai attack in 2007 and Pathankot attack in 2016.

OR

List two features of economically backward countries?
Answer:

  • Low per capita Income and widespread poverty.
  • Population explosion and high dependency
  • Massive unemployment.

Karnataka SSLC Social Science Model Question Paper 1 with Answers

Question 20.
Mention the challenges faced by unorganised sector workers.
Answer:

  • Labourers of unorganised sector migrate in search for work.
  • They have no social security such as housing, health benefits, water, food or equal opportunity to work,
  • Unorganised sector workers are not covered by legal provisions.
  • They are paid less than minimum wage act.
  • Child labour is rampant in unorganised sector. It forsters child labour.
  • Unorganised sector labourers face physical and mental exploitation of men, women and children. Women and children are subjected to sexual exploitation.

OR

What are the reasons of child trafficking.
Answer:

  • Child labour, child marriage, school dropouts.
  • Poverty
  • Negligence in families
  • Bonded labour
  • Frequent migrations and shifting of residences
  • Exposure to social media and internet
  • Social inequalities, gender discrimination
  • Lack of skills

Question 21.
Give the importance of coal in India.
Answer:

  • Important source of power generation in India.
  • Provides many by-products which are used as raw materials by industries.
  • Ammonia, coal tar, coal gas, benzol, naptha and sulphur are the major by-products of coal.
  • The by-products are used in chemical industries such as dyes, plastics, synthetic fibers, rubber.

Question 22.
How are different types of roads classified in India.
Answer:
Indian roads are classified on the basis of construction and maintainance.

  • Golden quadrilateral and super highways.
  • National Highways
  • State highways
  • District roads
  • Village roads

Question 23.
What are the goals of public expenditure.

  • Promote faster economic development
  • Promote industry, trade and commerce
  • Promote agricultural and rural development
  • Promote balanced regional growth
  • Build socio – economic overheads such as roadways, railways, dams; power etc
  • Promote full – employment
  • Maximize social welfare

Karnataka SSLC Social Science Model Question Paper 1 with Answers

Question 24.
How does globalization help to spread of local foods to other countries?
Answer:

  • Globalisation creates international cultural exchange
  • It spreads multi – culturalisation and better individual access to cultural diversity including food culture and diversity.
  • It creates international travel and tourism.
  • Hence it spreads local foods such as pizza and India food to other countries.

IV. Answer the following questions in six sentences each : (9 × 3 = 27)

Question 25.
Explain the method adopted by Rayanna to fight the British.
Answer:

  • Rayanna was a brave soldier in the army of Chennamma of Kittur.
  • Rani Chennamma along with Rayanna fought with the British against the ‘Doctrine of Lapse’ and independence of Kittur.
  • Chennamma was imprisoned.
  • Rayanna organised an army of five hundred men.
  • He conducted secret meetings on war strategies. He adopted guerrilla tactics to torment the British.
  • He looted government treasury and taluk offices of the British.
  • He was a terror to the locals who assisted the British and punished them.
  • Rayanna was betrayed by Amaldhar Krishnaraya.
  • He was captured and hanged.

OR

Illustrate the Judicial system formulated through East India Company.
Answer:

  • Warren Hastings took over the the administration as Governor in 1772.
  • Warren Hastings introduced two types of courts in each district they are:

a) Dewani Aadalat: A civil court, in which Hindus were dispensed Justice as per the Hindu Scriptures and the Muslims as per the Shariyat.
Civil courts came under the administration of European officers.

b) Fouzadaari Aadalat: A criminal court, which were under the court of Qajis and functioned under the supervision of European officers.
Gradually, the British Legal Procedures were introduced in the criminal courts.

Question 26.
How will you justify the Arya Samaj’s faith in Veda’s?
Answer:

  • Arya Samaj was founded by Swami Dayananda Saraswathi.
  • He believed that solutions to the various maladies of India were present in Vedas.
  • So he declared ‘Back to Vedas’ and only Vedas were authentic.
  • Arya Samaj encouraged Indians to study vedas and the ancient sacred texts and to preach them.
  • They started ‘Shuddi movement’ to reconvert Indians who had converted to other religions.

Question 27.
Explain the significance of the Revolt of 1857.
Answer:

  • The Mutiny of 1857 proved that Indian’s vehemently opposed the rule of the British over India.
  • The British realized that until they gain the affection and belief of Indians, ruling India would be difficult.
  • They realised that the concerns of Indians need to be urgently addressed.
  • British decided to involve Indians in the process of legislation though the ‘Policy of Association’.
  • The’Mutiny of 1857 proved to be a guide post of future struggles.
  • It outlined the importance of seeking alternative channels to pursue future struggles against the British.

Question 28.
Explain the relationship between India and Russia.

  • Both India and Russia have cordial. relationship.
  • India has good bi-lateral relationship with Russia in the field of economics, politics and other areas.
  • Russia opposed China’s invasion of India in 1962.
  • Russia supported Tashkent Agreement between India and Pakistan in 1966.
  • India and Russia signed agreement of 20 years for peace and co – operation in 1971.
  • Russia supported the establishment of Bilal and Bhokora steel plants.
  • Russia supported India to improve industries and science and technology.
  • Russia extends support in India’s quest for permanent seat in UNO Security Council.

Question 29.
India has (taken many measures to eradicate untouchability. Justify.
Answer:

  • Article 17 of Indian constitution prohibts a untouchability.
  • The government has implemented ‘Untouchability Crime Act’ in 1955.
  • The government has implemented ‘Civil Rights Protection Act’ in 1976 which makes practice of untouchability a crime.
  • It has provided universal rights to vote and participation in elections to all.
  • Provided reservation in education and employment for SC, ST and BC.
  • The act of 1989, provides specific responsibilites for governments in eradication of untouchability.

Question 30.
Communication is important for development of a country. Substatiate.
Answer:
Importance

  • It helps in quick transmission and discrimination of ideas, information and messages from person to person and place to place.
  • Communication helps in creating awareness -among the people about government policies and programmes of development.
  • It enables us to know about natural hazards and disasters,’weather forecasting etc. It helps in the progress of trade, industry, agriculture etc.
  • It provides entertainment, day to day information of the world. Helps to maintain unity and integrity of the country.

OR

Explain the major earthquake zones in India.
Answer:
Distribution:
There are 3 major earthquake zones in India:
1. The Himalayan Zone: This zone include the states of Jammu and Kashmir, Himachal pradesh, Uttar Pradesh and Bihar. It is a zone of maximum intensity. The earthquakes in this zone are basically due to plate tectonics i.e in Chamoli and Uttarakashi.

2. The Indo – Gangetic Zone: It lies to the south of the Himalayas. It comprises of Rajasthan, plains of Punjab, Haryana, Uttar Pradesh and West Bengal. This zone is called “The zone of moderative intensity”.

3. The peninsular zone: It includes the Islands of Lakshadweep, Andaman and Nicober and Rann of Kutch. Peninsular India had been considered as a stable landmass. Only a few earthquakes have been occured in this zone mostly in recent years. Therefore it is known as “Zone of minimum intensity”.

Karnataka SSLC Social Science Model Question Paper 1 with Answers

Question 31.
Sugarcane is an important commercial crop in India. Justify.
Answer:

  • India has the largest area under sugarcane cultivation.
  • India is second largest producer of Sugarcane, next to Brazil.
  • Sugarcane is native to India.
  • It is main source of sugar, jaggery and khandasari.
  • Sugarcane is grown in Uttarpradesh, Maharashtra, Tamil Nadu, Karnataka, Gujarat and Andhra Pradesh.

Question 32.
Explain the major dis-advantages of Globalization.
Answer:

  • Unemployment due to  out sourcing of jobs to developing countries.
  • Child labour and slavery
  • Fierce – competition leading to unethical business practice.
  • Environmental degradation.
  • Cultivation of habits of consuming junk food, lead to life style diseases like obesity etc.
  • Spread of fatal diseases like AIDS, Dengue, SARS etc.
  • Depletion of natural resources.

OR

Explain the major objectives of consumer Act.
Answer:

  • Safety and quality
  • Curbing production and sale of dangerous goods.
  • Prevention of Trade malpractices
  • Supervision on quality, weights, measures and price.
  • Compensating consumers for defective goods and services.
  • Creating consumer awareness.

Question 33.
Explain Goods and Services Tax (GST).
Answer:

  • GST is comprehensive indirect tax on manufacture, sale and consumption of goods and services.
  • It replaced indirect taxes levied by union and state Governments.
  • It is collected at each stage of sale or purchase of goods and services.
  • It avoids double taxation.
  • It is easier to administrate and enforce.
  • It provides faster and free movement of goods and services, through less paper work.

OR

How to achieve gender equality?
Answer:
The steps to achieve gender equality are

  • To provide social, economic, educational and political equality to women.
  • Equality of freedom and opportunities to both men and women
  • To increase the sex ratio.
  • Compulsory free education for girl child.
  • To provide reservations for women in all spheres of life
  • Improvement of health of women and girl- child.
  • Promote participation of women in economic activities.
  • Empower women by enacting laws beneficial to their welfare.

Karnataka SSLC Social Science Model Question Paper 1 with Answers

V. Answer the following questions in Six sentences each : (4 × 4= 16)

Question 34.
The accession of Jammu and Kashmir is different from all other accersions Substatiate.
Answer:

  • King Hari Singh of Kashmir remained independent after August 1947.
  • Pakistan sent tribal terrorists to invade Kashmir.
  • Pakistan feared Kashmir would join India.
  • India could not help Harisingh as Kashmir was not a part of India.
  • So Harisingh joined India in October 1947,
  • Indian Army were successful in driving away the tribal warriors.
  • North – East Kashmir still remains with Pakistan as Pakistan occupied Kashmir (POK).

Question 35.
How did USA gain upper hand in the competition of stockpiling weapons?
Answer:
The Second World War caused utmost misery and death in the human history. It also changed the social political and economic changes in the world. In the place of League of Nations, United Nations Organization came into existence. The winning countries of the Second World War; England, China, USA, USSR and France became the. permanent members of the UN Security Council.

USSR and USA became powerful among rival countries. This led to the Cold War. The colonies of Asia and Africa were able to achieve their independence. England, France and other European countries lost their most of colonies. The Indian Independence can be understood from this angle also. Since, USA used Nuclear Weapon in Japan, Nuclear Arm race started between the powerful countries.

Question 36.
What are the measures needed for the eradication of unemployment?
Answer:
Unemployment is a growing problem in India. About 25 % of Indian population is composed of youths who can be profitably engaged in the economical development of India

The Government has to take measures to generate employment for them. Steps have to be taken to improve the skill level of the Job seekers so that they can have better access to employment.

More over, it is important for the government to encourage the young educated people to be self employed. The government should provide easy and interest free loans and subsidy to enable people to engage in self employment.

A huge and friendly market should be established to sell the goods and products generated through self employment to compete n the globalised markets.

The quality of education should be improved and upgraded periodically to match the current requirement of industries and business. Skill development, practical knowledge and training should be made compulsory in schools and colleges to empower them to seek employment.

Rural youth should be encouraged to develop agriculture based industries m rural areas so that they do not have to migrate to cities in search of employment.

Karnataka SSLC Social Science Model Question Paper 1 with Answers

Question 37.
How can forests be conserved?
Answer:

  • Control of deforestation.
  • Restriction of grazing.
  • Control of forest insects and diseases.
  • Prevention of encroachments on forests.
  • Control of forest fires.
  • Controlling illegal cutting of trees.
  • Scientific cutting of trees.
  • Legislation to check deforestation.
  • Encourage afforestation.
  • Creating awareness among the people about importance of forests.

VI. 38. Draw outline map of India and mark the given by naming them (1 + 4 = 5)
A] Satpura Range
B] Digboi
C] Bengaluru
D] Kochi
Answer:
Karnataka SSLC Social Science Model Question Paper 1 with Answers - 1

Leave a Comment