Karnataka SSLC Social Science Model Question Paper 3 with Answers

Students can Download Karnataka SSLC Social Science Model Question Paper 3 with Answers, Karnataka SSLC Social Science Model Question Papers with Answers helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus SSLC Social Science Model Question Paper 3 with Answers

Time: 3 Hours
Maximum Marks: 80

I. Four alternatives are given for each of the following questions / incomplete statements. Only one of them is correct or most appropriate. Choose the correct alternative and write the complete answer along with its letter of alphabet in your answer booklet. (8 × 1 = 8)

Question 1.
The main reason for discovering a new sea – route to India was
A. Turks, captured Constantinople and levied many taxes on goods passing through Constantinople.
B. Spain and Portugal were attempting to break the monopoly of Italian traders
C. The invention of compass and astrolabes
D. Constantinople came under Turkish rule
Answer:
A. Turks, captured Constantinople and levied many taxes on goods passing through Constantinople.

Question 2.
The First World War divided the European countries into two groups known as
A. Fasists and dictators
B. Democrates and Communists
C. Axis and Allies
D. Triple Alliance and Triple Entente
Answer:
D. Triple Alliance and Triple Entente

Karnataka SSLC Social Science Model Question Paper 3 with Answers

Question 3.
The General Assembly acts like a global parliament
A. To discuss world issues
B. To approve general budget
C. It consists representatives from all the member countries.
D. It has five representatives from aU the member countries
Answer:
D. It has five representatives from aU the member countries

Question 4.
The main reasons for female trafficking is
A. Number of males eligible for marriage
B. Increase in Female population
C. Dowry system
D. Abnormal decrease in male-female sex ratio
Answer:
D. Abnormal decrease in male-female sex ratio

Question 5.
The proof of social inequality is
A. Stratification of society
B. Inequality
C. Discrimination
D. Untouchability
Answer:
B. Inequality

Question 6.
Desert soils are not suitable for all crops because
A. Have high content of soluble salt
B. They are sandy
C. Low in moisture
D. Low in humus content
Answer:
A. Have high content of soluble salt

Question 7.
When we divide the National Income of a country by the total population, we get
A. Human Development Index
B. Gender Inequality Index
C. Per Capita Income
D. Real National Income
Answer:
C. Per Capita Income

Karnataka SSLC Social Science Model Question Paper 3 with Answers

Question 8.
The woman who crossed all entrepreneurial barriers and made Biocon a success is
A. Sudha Murthy
B. Indira Nooyi
C. Nirmala Sitaraman
D. Kiran Mazumdar Shah
Answer:
D. Kiran Mazumdar Shah

II. Answer the following questions in a sentence each: (8 × 1 = 8)

Question 9.
How has India benefited from the influx of Tibetan Refugees?
Answer:
It has enriched India’s cultural diversity.

Question 10.
Why did India adopt Parliamentary Democracy?
Answer:
The founding fathers of our constitution believed that a parliament elected by the people of India should be the ultimate authority in governance.

Question 11.
On which principles does Indo – China relationship based on?
Answer:
Panchasheel Principles.

Question 12.
In which labour sector is the relationship between employee and employer is guided by legal provisions?
Answer:
Organised sector.

Question 13.
Which are the crops grown in Karif season?
Answer:
Rice, Jowar, Ragi, Cotton, Groundnuts, Tobacco.

Question 14.
Mention the main factors influencing the distribution of population in India?
Answer:

  • Physical features
  • Climate
  • Soils
  • Resources
  • Industries and commerce

Question 15.
What is inflation?
Answer:
A high supply of money without concomitant supply of goods leads to inflation or a period of rising prices.

Karnataka SSLC Social Science Model Question Paper 3 with Answers

Question 16.
Mention any one factor of Globalisation?
Answer:
Encourages international capital and trade overcoming political barriers.

III. Answer the following questions in three to four sentences each : (8 × 2 = 16)

Question 17.
Who said ‘Untouchability is a heinous expression of caste system. This is a leprosy attached to Hindu skin”.
Answer:
Mahatma Gandhi.

Question 18.
What were the effects of Chinese Revolution?
Answer:

  • Effects of Chinese Revolution
  • Mao Tse Tung became the President of China.
  • Community farming was introduced.
  • The govt provided free health, education and other facilities.
  • Importance was given science and technology
  • Focus on industrialization.
  • ‘Leap Forward’ programme was implemented.
  • Deng Xioping made many reforms in 1979.
  • Adopted capitalist principles within the frame work of communism.

Question 19.
How did India help improve status of women after independence?
Answer:

  • India started women and child development department to develop women’s education and status. ‘
  • Programmes to curb child marriage, dowry and compulsory education were implemented.
  • Self – help groups of women were formed to foster social progress of women.
  • Shree – Shakti associations were formed to skill women for self employment.
  • Reservations for women in state and union legislature bodies and in local bodies.
  • Reservation for women in education and government jobs.

OR

What is India’s take on Human Rights?
Answer:

  • India has been advocating universal declaration of human rights at the UNO since the beginning.
  • India has set up national and state commissions for Human rights.
  • It has also set up national commission for scheduled castes and tribes.

Karnataka SSLC Social Science Model Question Paper 3 with Answers

Question 20.
Child marriage is detrimental to the society? Why?
Answer:

  • Child marriage is illegal
  • Children below marriagable age are not mentally and physically prepared to manage functions of marriage.
  • It also affects the physical and psychological well being of children born out of child marriage.

OR

The condition of labourers in unorganised sector is pathetic. Why?
Answer:

  • Unorganised sector is not governed by legal provisions.
  • No fixed time or duration of work.
  • Wages in this sector is below minimum wages.
  • No paid leaves
  • No health benefits
  • No guarantee of employment

Question 21.
What are the factors that favour ocean transport in India.
Answer:

  • India has a long‘coastline.
  • The coastline'” has many sheltered harbours.
  • India is located at the centre of the eastern hemisphere.
  • Hence 85% of our foreign trade is seaborne.

Question 22.
Give the importance of peninsular plateau
Answer:

  • Rich in minerals, forests, biodiversity.
  • Covered with black soil, suitable for agriculture.
  • Peninsular plateau is influenced by south – west monsoon.
  • Western Ghats are the source of many southern rivers.
  • Southern rivers are useful for producing hydro – electricity.
  • The western and eastern ghats have many hill – stations.

Question 23.
Give the importance of Banks.
Answer:

  • Banks play important role in economic development.
  • They mobilize savings of the public.
  • Provide loans to investors.
  • Provide means of transfer of money.
  • Offer higher interest rates on fixed deposit.
  • Provide loans at lower interest rates.
  • Provide loans for agriculture industry and services.
  • Consumers loans, demand drafts credit and debit cards.

Question 24.
The mixer – grider you have bought is mal – functioning. The seller is refusing to replace it in spite of warranty. Whom do you approach for redress al?
Answer:
District consumer forum.

Karnataka SSLC Social Science Model Question Paper 3 with Answers

IV. Answer the following questions in six sentences each : (9 × 3 = 27)

Question 25.
What were the conditions of Srirangapatana treaty?
Answer:

  • The conditions of the treaty of Srirangapatna :
  • Tippu Sultan was forced to part with half of his kingdom.
  • Tippu Sultan had to pay three crore rupees as war damage fee.
  • Tippu Sultan had to pledge two of his three children as hostages, as a guarantee against the payment.
  • Tipu Sultan was also forced to release all the prisoners of war.

OR

What are the features of Fascism
Answer:

  • Ultra – nationalism
  • Ideas of destroying the other national forces.
  • Patronising violence
  • Racial superiority
  • Expansion of national boundaries
  • Support of human executions.

Question 26.
Explain the contributions of E.V. Ramaswami Naicker in the social, political and religious reformation in pre-independent India.
Answer:

  • E.V Ramaswamy Naicker started Self – Respect Movement’ in 1926.
  • Self – respect movement was based on Dravida Racial Identity.
  • He rejected racial supremacy of Arya and Brahmins.
  • He gave importance to Tamil language by . rejecting Sanskrit.
  • He rejected Lord Rama as vedic leader and patronized Rawan.
  • He championed in equality, criticized caste and gender dicrimination.
  • He participated in temple entry at Vaikam, Kerala.
  • He started “Dravida Kalagam’ and became President of Justice Party.
  • He started a periodical Justice.

Question 27.
Explain the beginning and spread of the mutiny of 1857.
Answer:
Beginning of the Mutiny :

  • There were a sizeable number of Indian soldiers in the British – Indian army.
  • Indian soldiers believed that they can drive out the British if they fought against them united.
  • The greasing of the bullets of enfield guns became the major contetion for both Hindu and Muslim soldiers and refused to bite the bullet.
  • Soldiers in Barackpur revolted and Mangal Pandey shot dead a British officer. Many soldiers were arrested.
  • Mangal Pandey was hanged for his crime.

Spread of Mutiny

  • The hanging of Mangal Pandey enraged Indian soldiers.
  • Soldiers in Meerut revolted and released imprisoned soldiers.
  • The mutiny spread to Delhi.
  • They seized Red Fort and declared Mughal King Bhadur Shah II as the emperor.
  • Later Nana Saheb, Tatya Tope and Rani Lakshmi Bai joined the Mutiny.

Question 28.
What are the aims of the World Health Organization?
Answer:

  • Improving the health of world community.
  • To eradicate plague, cholera, malaria and small pox.
  • To free the world from AIDS and cancer and other major diseases.
  • To address issues of population growth, hunger, malnutrition etc.

Question 29.
What are the legal measures to eradicate untouchability taken by the Government?
Answer:
The Legal Measures to eradicate untouchability are:
a. Articles 17 of Indian Constitution prohibits untouchability.
b. ‘Untouchability Crime Act ’ of 1955 makes untouchability a criminal act.
c. The Act of 1969 has made governments responsible in the eradication of untouchability.

Karnataka SSLC Social Science Model Question Paper 3 with Answers

Question 30.
Hydro – electricity is an important power resource for India. Justify.
Answer:

  • Hydro – electricity is renewable, cheaper and has higher calorific value than coal and oil.
  • India has many fast flowing rivers and waterfalls to generate Hydro – electricity.
  • It can be easily transmitted.
  • India depends on Hydro – electricity as ti does not have adequate fossil fuel deposits of petroleum, natural gas or coal.

OR

Aluminium is the wonder metals of 20th centruy. Justify.
Answer:

  • It is the most important non – ferrous metal.
  • It has wide range of uses.
  • It is good subtitute for steel and copper.
  • It is used in numerous industries such as, aircraft, automobiles, railways, ships, household appliances, electrical cables, packing, paints etc.

Question 31.
What are the measures to control floods?
Answer:

  • Afforestation in catchment areas to reduce runoff.
  • Construction of dams across rivers to store water and reduce flow of water.
  • Flood forecasting and early warnings to prevent loss of life and property.

Question 32.
Explain the key features of Panchayat Raj system in India.
Answer:

  • Three tier structure at district, Taluk and village Panchayats with Grama Sabha as foundation.
  • Direct and periodic elections.
  • Reservation of seats for SC’s, St’s, BC’s and women.
  • Provision for major financial and administrative responsibilities budget and audits.
  • Provision for executive/support staff.
  • Strict procedure for dissolution/suppression of Panchayats.
  • Mandatory elections within six months of dissolution.

OR

Deficits are a disadvantage for the economy of a country. Explain.
Answer:
High amount of deficits are not goods for the economy as they create liabilities and uncontrolled deficit and indicates financial indiscipline on the part of the government. It also increases inflation. That is why to check such practices of the governments, the Fiscal Responsibility and Budget Management Act (FRBMA) was passed in 2003.

It seeks to instill financial discipline, reduce fiscal deficit, improve macroeconomic ‘management and the overall management of the public funds by moving towards a balance budget.

Question 33.
What are the funtions of a bank? Functions of Banks are :
Answer:

  • Accepting deposits from public and others.
  • Lending money to public (Loans) and other institutions.
  • Transferring money from one place to another (Remittances)
  • Collecting money on cheques, drafts and bills.
  • Discounting of bills.
  • Hiring safe deposit lockers.
  • Conducting foreign exchange transactions.
  • Keeping valuables in safe custody.
  • Issuing letters of credit and guarantee
  • Conducting government transactions (State & Central)

OR

Explain the major role played by Entrepreneur in the economic development of a country.
Answer:
1. Entrepreneur promote capital formation by mobilizing the idle savings of the citizens. They employ resources for setting up their enterprise.

2. Entrepreneurs provide large scale employment to artisans, technically qualified persons and professionals.

3. Entrepreneurs help the country to increase the Gross Domestic product (GDP) and Per Capita Income.

4. Entrepreneurs encourage effective mobilization of skill, bring in new products and services and develop market for the growth of the economy.

5. Entrepreneurs enable the people to avail better quality goods at lower prices which results in the improvement of their standard of living.

6. Entrepreneurs promote development of Industries. They help to remove regional disparities by industrialising rural and backward areas.

7. Entrepreneurs contribute towards the development of society by reducing concentration of income and wealth.

8. Entrepreneurs promote country’s export trade.

9. Entrepreneurs work in an environment of changing technology and try to maximise profits by innovations.

Karnataka SSLC Social Science Model Question Paper 3 with Answers

V. Answer the following questions in six sentences each : (4 × 4 = 16)

Question 34.
The ‘Salt Sathyagraha’ was a daring display of solidarity of Indian common people against the British during the freedom movement. Explain.
Answer:
In 1930, the working committee of the congress met at Sabarmathi Ashram and passed resolution to hold Civil Disobedience under the leadership of Gandhiji. Gandhi wrote a letter to the Viceroy demanding eleven points. In case, the government does not accept this demand, the people would reject the paying tax and also start Civil disobedience movement all over India. As the Viceroy rejected the letter, declared on March 12,1930 that he would walk with followers upto Dandi, the coastal area of Gujarath. Gandhi covered 375 kms on foot and reached Dandi.

He broke the law by holding a fistful salt without paying the tax which the British had levied on salt. Charaka, the Spinning Wheel became more famous during this march. Thousands of people participated in the Salt Sathyagraha. After this, National Movement Week was observed from April 6th to 13th.

Many leaders like Vijayalakshmi Pandit, Kamala Nehru, Vallabhabai Patel, Rajagopalachari, Babu Rajendra Prasad and many other leaders who had participated with Gandhi in Dandi March were arrested. Slowly, the movement spread to other parts of the country as well.

Question 35.
The protests against Simon Commission in 1927 intensified the national freedom struggle further. Substantiate.
Answer:

  • The Britian Government sent Simon Commission in 1927, to India.
  • The commission aimed at studying the effects of India Govt Act, 1919.
  • The commission witnessed wide protests with the slogan ‘Simon go back’.
  • Bundhs and Hartals were organised in Bombay, Lahore and Madras.
  • Lala Lajpath Roy died when protestors were lathi charged.
  • This intensitied the national freedom struggle.

OR

The reforms made in Chinese administration resulted in China becoming a major economical force. Justify.
Answer:

  • After the Revolution, community farming was introduced in China.
  • Chinese citizens were provided with free – health, education etc.
  • Science and Technology was encouraged for growth in industrialization.
  • ‘Leap Forward’ programme was planned and implemented.
  • All private property became public property.
  • Deng Xiaping brought in many reforms in 1979.
  • Later China adopted capitalist principles within the frame work of communism and became a major economic force.

Question 36.
Apartheid is against Humanism. How do you substantiate this statement?
Answer:
Apartheid is a crime against humanity. It is legalized racial discrimination systematically used violence to impoverish Malnourish and in other ways violate the fundamental right of the overwhelming majority of South Africans because of their race.

Apartheid is a doctrine of White supremacy. The black Africans were not allowed the right to choose where they could live and even travel where they pleased. Blacks were not allowed to buy land outside of land reserved form them despite being indigenous people. Apartheid is an extreme form of violation of basic human rights and blatant disregard of international charter of human rights.

Question 37.
Explain the factors affecting the distribution of population.
Answer:
1. Physical features :

  • Mountain and Hilly areas are sparsely populated. (North east hilly region)
  • Northern plains and deltas have dense population.

2. Climate :

  • Hot, cold or dry regions are sparsely populated – Thar desert.

3. Soils :

  • Fertile soil regions are densly populated Northern plains.
  • Infertile sandy soil in thar desert – sparsely populated.

4. Resources :

  • Regions with rich mineral deposits and power resources are densly populated.

5. Industries and commerce

  • Industrialized, commercial urban centres are densly populated. Eg – Delhi, Bengaluru.
  • Supply of water, tourism and security of life and property also influence population distribution.

Karnataka SSLC Social Science Model Question Paper 3 with Answers

VI. 38. Draw out line map of India and mark the given by naming them (1 + 4 = 5)
A] Peninsular plateau
B] Mangaluru
C] Hyderabad
D] Bokaro
Answer:
Karnataka SSLC Social Science Model Question Paper 3 with Answers - 1

Leave a Comment

error: Content is protected !!