Karnataka SSLC Social Science Model Question Paper 4 with Answers

Students can Download Karnataka SSLC Social Science Model Question Paper 4 with Answers, Karnataka SSLC Social Science Model Question Papers with Answers helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus SSLC Social Science Model Question Paper 4 with Answers

Time: 3 Hours
Maximum Marks: 80

I. Four alternatives are given for each of the following questions / incomplete statements. Only one of them is correct or most appropriate. Choose the correct alternative and write the complete answer along with its letter of alphabet in your answer booklet. (8 × 1 = 8)

Question 1.
The reason which the French could not succeed in India was.
A. They sided with the weak Indian sides such as Chandasahib and Muzaffar Jung.
B. Dupleix was called back to a crucial time.
C. They conspired against Indian powers
D. Their trading Company was heavily dependent on the French Government.
Answer:
D. Their trading Company was heavily dependent on the French Government.

Question 2.
Congress walked out of the government in 1939.
A. Muslim League was kept out of government.
B. Muslim League did not participate in Quit Indian movement.
C. Opposing the unilateral decision of the Viceroy to participate in World War II
D. The Muslim League proposed division of India.
Answer:
C. Opposing the unilateral decision of the Viceroy to participate in World War II

Karnataka SSLC Social Science Model Question Paper 4 with Answers

Question 3.
Security council is like the cabinet of the UNO because it.
A. Has five permanent members.
B. Has ten temporary members.
C. Has special voting power.
D. It can take major decisions on global issues.
Answer:
D. It can take major decisions on global issues.

Question 4.
A person who recieves less than _____ calories of food is considered as malnourished.
A. 1600
B. 1633
C. 1632
D. 1635
Answer:
C. 1632

Question 5.
Social Inequality is the result of
A. Caste
B. Gender
C. Profession
D. Unequel social opportunity
Answer:
D. Unequel social opportunity

Question 6.
During the rainy season the eastern coast of India suffers heavy damage due to.
A. Heavy Rainfall
B. Huge Tidal waves
C. Tropical cyclones
D. Hurricances
Answer:
C. Tropical cyclones

Question 7.
Unemployment in developing countries has increased due to
A. Automation
B. Computerization
C. Globalisation
D. Competition
Answer:
C. Globalisation

Question 8.
The process of creating some thing new is
A. Creativity
B. Skill development
C. Innovation
D. Dynamism
Answer:
C. Innovation

Karnataka SSLC Social Science Model Question Paper 4 with Answers

II. Answer the following questions in a sentence each: (8 × 1= 8)

Question 9.
What was the main reason for implementation of the ‘Regulating Act’ by the British
Answer:
Curb the corruption in East India Company.

Question 10.
How did Puttabasappa of Amarasuliya Rebellion become popular?
Answer:
He killed an Amaldhar who was known for his brutality.

Question 11.
Mention one major aim of Indian foreign policy.
Answer:
National Security.

Question 12.
What do ‘Income sources’ and ‘Educational and professional opportunities’ lead to?
Answer:
Social Inequalities.

Question 13.
The Northern plains has high density of population. Why?
Answer:
Fertile soil for agriculture, efficient transport and communication, Industries for employment, water facility etc.

Question 14.
Which industry has become a powerful tool of socio-economic change?
Answer:
Knowledge based industry.

Question 15.
What does the word ‘underdevelopment’ denote?
Answer:

  • Backwardness
  • Low level of living of people
  • Stagnant situation
  • Low percapita income
  • Low productivity levels
  • High population growth

Question 16.
Technology and Communication has aided globalisation. How?
Answer:

  • Communication techonology and Interent Communication have made large business units as global business units.
  • Business are not confined to their place of establishment but spread world – wide.

Karnataka SSLC Social Science Model Question Paper 4 with Answers

III. Answer the following questions in three to four sentences each : (8 × 2 = 16)

Question 17.
How did trade take place between India and Europe during middle ages?
Answer:

  • There was great demand for Indian spices. like Pepper, Cardamom, Ginger, and many other spices in Europe.
  • Arab merchants carried Asian Merchandise into Constantinople of Eastern Roman Empire (Byzantium)
  • Italian merchants would buy these goods and then sell in European countries.

Question 18.
What was the result of ‘Treaty of Versallies’
Answer:

  • Empires of Austro – Hungary and Ottoman empires lost their existence.
  • New and small countries emerged in Europe.
  • ‘League of Nations’ was established in 1919.
  • Spirit of Nationalism brewed in the defeated nations.
  • Germany was economically devastated
  • Hitler rose to power.
  • Arms manufacturers profited.

Question 19.
How does corporate strategies affect a country?
Answer:

  • Corporate strategies influence the decisions of the governments.
  • Corporate strategies are also used to alleviate social problems such as poverty, malnutrition, health, skill, training etc.
  • Corporate social responsibility (CSR) can channelize corporate strategies in favour of society.

OR

What were the major problems that emerged after II World War?
Answer:

  • Human Rights
  • Apartheid
  • Arms Race
  • Terrorism
  • Economic ineuality

Question 20.
Why are women’s Movement important?
Answer:

  • They oppose patriarchal values exploiting women.
  • They oppose Gender Inequality.
  • They oppose exploitation of woman.
  • They demand equal rights for work and wages.

OR

Why is child labour a social Problem?
Answer:

  • Child Labour affects physical and psychological growth of children negatively.
  • Child labourers remain uneducated and miss basic rights.
  • Child Labour leads to seual exploitation child marriage, human trafficing.

Question 21.
Which soils are suitable for plantation crops? Why?
Answer:

  • Mountain soils.
  • Mountain soils are formed due to decomposition of organic matter,
  • They are rich in humus.
  • Hence mountain soil is fertile.

Karnataka SSLC Social Science Model Question Paper 4 with Answers

Question 22.
Railways are important mode of land transport. Why?
Answer:

  • Railways can carry heavy goods over the long distance.
  • Railways can carry large number of passengers over a long distance.
  • They are cheap and affordable means of transport.
  • Play vital role in development of agriculture, Industry and economy.
  • Help expand trade and tourism.

Question 23.
What are measures that are essential for Rural Development?
Answer:

  • Development of Human Resources.
  • Land reforms
  • Development of productive resources of each village.
  • Development of Infrastructure (roads, hospitals, electrification etc)

Question 24.
“Globalization is the worldwide economic movement”. Substantiate your answer.
Answer:

  • Globalization is the increasing cross border movement of goods and services.
  • International flow of capital, technology and information
  • Formation of one worldwide market by obtaining raw materials and other resources from cheap market.
  • Production of goods in any region of the world at cheaper cost.

IV. Answer the following questions in six sentences each : (9 × 3 = 27)

Question 25.
Mention the efforts of the British to facilitate the expansion of Modern education in India.
Answer:

  • Warren Hastings started the “Calcutta Madarasa” in 1781.
  • Jonathan Duncan, a British Citizen started ‘Sanskrit College’ in Banaras in 1792.
  • Lord William Benedict appointed Sir Macaulay as the Chairperson of the committee on education in 1828.
  • Macaulay’s report on Education submitted by him in 1835 became the base of Modern Education in India.
  • The English Medium of Instruction in India Learning System was started after 1830.
  • Governor General Lord Dalhousie established Universities in Calcutta, Bombay and Madras.

OR

Why did congress pass a resolution to hold Non – Co-operation Movement.
Answer:

  • To educate Indians about the British for their brutal killing in Jallianwala Bagh.
  • To prevent Jallianwala Bagh-like incidents in future.
  • To compel British to withdraw Rowlatt Act.
  • To compel British to reform the political system which would lead to swarajya.

Question 26.
Discuss the efforts of Sayyid Ahmen Khan in removing the evils of Muslim community.
Answer:

  • He started Mohammadan Liberty Society in 1863.
  • He started debates and discussions on issues related to religion, society and politics.
  • He advocated that religion should be interpreted according to changing times.
  • He fought against traditions, superstitions, ignorance and irrationalities in Muslim religion.
  • He did not support purdah system and called for educating muslim girls.
  • He started Mohammadan Anglo-oriental college to spread western scientific and cultural ideas.
  • He preached tolerance.

Karnataka SSLC Social Science Model Question Paper 4 with Answers

Question 27.
How did the Political and Social religious factors led to the First war of India Independence of 1857.
Answer:
The issues that outraged the religions feeling of Indian Soldiers:
1. Indians believed that it was against their religious belief to cross the oceans to another country. Hence the pressure put on Indian soldiers for overseas work triggerd anger among the Indian soldiers due to their religious beliefs.

2. The rumour that the bullets of the New Royal Enfield guns were greased with cow or pig fat. Hindu soldiers believed that cows are sacred and pigs were prohibited for Muslims.

3. When the military soldiers at Barackpur were ordered to load the bullets to the gun by chewing a part of the bullet, they refused to do it and revolted against the British Officers.

The major cause of the ‘First Indian ‘Freedom Struggle’ are
Political Causes: Under the ‘Doctrine of Lapse’ policy, the British annexed many kingdoms into their empire

Economic cause:
a) Industrial revolution in west led to decline in Indian industries and rendered many people unemployed.
b) High customs duty on Indian Goods exported to England
c) Oppressive land taxes impoverished the farmers

Administrative Causes: Oppressive civil and criminal laws which discriminated against Indians.

Military Causes:
a) Indian soldiers in the British army were discriminated in status, salary and promotions.
b) The rumour that the bullets of the Royal Enfield guns were greased with the fat of pig or cow enraged the Hindus, who believed that cows are sacred and the Muslims who were prohibited the consumption of pigs, was the immediate cause for the uprising.

Question 28.
What are the effects of terrorism? What are the measures taken to curb terrorism?
Answer:

  • Terrorism puts pressure on a government.
  • Terrorism creates a lot of loss for individuals as well as communities.
  • Terrorism creates psychological pain and influences the cultural aspects negatively
  • Terrorism creates panic and violence and fear in people.
  • The Government of India now created special elite force to tackle terrorism.

Question 29.
What are the features of Social Stratification?
Answer:
1. Social Stratification is social in nature: This stratification is based on the social recognition and importance but not on any physical traits.

2. Social Stratification is Universal: In any human society social stratification exists based on division of labour, profession, income and other social traits.

3. Social Stratification is ancient: Social stratification exists since the birth of society.

  • Social stratification exists in different ways in different regions.
  • In ancient Rome, differences existed between – plebians & patricians. In India, social stratification is based on varna system.

Question 30.
Mention the causes of earthquakes.
Answer:
Earthquake occur due to several causes such as plate movements, volcanic eruption, faulting and folding, landslides, collapse of underground cave roofs, hydrostatic pressure of man made water bodies like reservoirs etc., In India most of the earthquakes that have occurred earlier were due to plat movement.

OR

What is the Impact of population growth in India?
Answer:

  • Unemployment.
  • Shortage of food and malnutrition.
  • Burden on civic and social amenities.
  • Low per capita income
  • Slow economic development.
  • Political and social unrest.
  • Low Standard of Living.
  • Poverty.
  • Environmental pollution.
  • Strain on resources.

Question 31.
Agriculture is the back bone of India. Explain.
Answer:

  • India is predominantly an agricultural country.
  • 65% of people depend on agriculture.
  • Main source of livelihood
  • Main source of food, fodder and raw material for animals and industries.
  • Supports tertiary sectors – trade, transport, booking, insurance.
  • Influences political and social situtation of India.
  • Supports Industries.

Karnataka SSLC Social Science Model Question Paper 4 with Answers

Question 32.
Explain the aspects of nOn-tax revenue of the central government.
Answer:

  • The ‘Non-Tax Revenue’ of the Government are –
  • Profit earned by the Reserve Bank of India
  • Profit generated by the Indian Railways
  • Revenue generated by the Departments of Post and Telecommunications
  • Revenue generated by the public sector industries
  • Revenue generated by the coins and mints
  • Various types of fees and penalties etc.

OR

Explain the meaning of Public Finance and its importance
Answer:
Public finance deals with how a Government raises revenues to meet its
expenditure. As Dalton says, public finance is “concerned with the income and expenditure of public authorities and with the adjustment of one to the other.” Public finance studies the way in which the government manages its income, expenditure and loans.

Importance of Public Finance: The government’s activities of mobilizing revenue, incurring expenditure and raising loans are part of its fiscal policy. The objectives of fiscal policy are to achieve economic growth, maintain economic (price) stability, and achieve a fair distribution of income.

The government usually spends the revenue collected through taxes or the money raised through borrowings for development activities. This increases the growth rate of the economy and benefits everyone. Similarly, by spending more during recession and controlling expenditure during inflation, the government tries to regulate the economic activities.

Since all these are part of the annual budget prepared by the government, the study of public finance also helps in analysis and evaluation of budgets.

Question 33.
Explain the relationship between the banker and its customers.
Answer:
Relationship between bankers and customers :
The relation between a banker and customers falls under two broad categories, namely-
1. General relationship
2. Special relationship

1. General relationship

  • Primary Relationship (Debtor and creditor relationship).
  • Subsidiary Relationship (Trustee and beneficiary relationship.)
  • Agent and Principal Relationship

2. Special relationship

  • Obligation to honour cheques.
  • Obligation to maintain secrecy of accounts.

OR

Explain the factors which include in Globalization.
Answer:
Globalization refers to the worldwide phenomenon of technical, economic, political and cultural exchanges, brought about by modern communication , transportation and legal infra structure as well as the political choice to consciously open cross-border links in the international trade and finance.

  • Globalization encourages international capital and trade overcoming the political barriers among the countries.
  • Globalization creates free trade zone by removing the import and export duties.
  • Through container service in shipping, globalization reduces the transportation expenses.
  • Globalization helps to reduce the restriction on capital investment or fully removes the barriers on capital flow.
  • Globalization creates subsidies to the worldwide trade organization
    Globalization creates harmonization of intellect property laws across the majority of states which have more restrictions.
    Ex : Some patent goods of China are found in some prominent business houses of America.)

Karnataka SSLC Social Science Model Question Paper 4 with Answers

V. Answer the following questions in Six sentences each : (4 × 4 = 16)

Question 34.
Explain the role of farmers revolts in the freedom movement of India.
Answer:
The protests organized by the farmers and the workers are equally important in the history of National Freedom Struggle. Some of these associations were influenced by the Congress, and some were influenced by the Marxist ideologies. During the British administration many farmers rebelled against the British planters and Zamindars.

They opposed the Indigo cropping in Champaranya district. They protested against land tax. Gandhi convinced the British officers through his Sathyagraha to withdraw tax.

The Indian National Congress tried to organize the farmers as a part of National Freedom Struggle. Gandhiji’s influence was visible in activities in Champaranya, Khedha and other places where the farmers organized themselves and protested. Farmers of Tebhaga, Malabar and other places revolted against the British and Zamindars under the influence of the Congress.

The issues the farmers found themselves intermingled with the problems focused on Non movements like Non-Cooperation movement. Tax refusal and Quit India movements. Many of the protests were organized under the banner of Kisan Sabha which was influenced by leftist ideologies.

These protests were often in favour of the congress and many times stood opposed to congress. In Telangana, farmers protested against the Zamindars and Nizam’s Razacks. The farmers of Bengal rose against the Zamindars. In Maharastra, farmers protested against low wages for them.

Question 35.
The Indian Government Act of 1858 brought radical changes in the British administration of India. Explain.
Answer:

  • The Queen of Britain passed a declaration in 1858. It had the following aspects :
  • The agreements entered by the company with the local Kings were accepted.
  • Non – pursuance of regional expansion.
  • Providing a stable government for Indians
  • Equality before the law
  • Non-interference of the government in religious issues of Indians and practicing religious tolerance.

OR

How did USA come out of its Great Economic Depression?
Answer:
Emergence of USA as a strong country: The Great Economic Depression that affected USA in 1927 brought in many changes in the politics of USA. USA had helped the Triple Entente with money and soldiers. In 1929, USA. experienced stagnation in economic development. As a result, output dropped in automobile and agriculture. There was also drop in the output of consumer durables manufacturing, mining, ship building, and many other industries. This economic crisis led to changes in the politics.

During the Second World War, Japan attacked Pearl harbor, the military base of USA. This made USA to enter the war in favour the allied forces. The President Roosvelt made people to be ready for war. He encouraged women to work in public spear. USA won the war. It also helped the establishment of UNO during the war and later provided its support to it. USA has emerged as a powerful country after 1945. With the end of Cold War, USA has become the only Super Power of the world.

Question 36.
Child Marriage is a blot on Indian society. Explain.
Answer:
The holistic development of children is stunted by child marriage and they lose the power of questioning. As a result, violations like sexual assaults on children become more and more increased. Many rights of children like education, childhood, entertainment, interaction with friends continue to be violated.

Children fall into the trap of malnutrition, anemia, diseases, abortions, infanticide and maternal mortality increases. The chance of girl becoming a widow at a young age is also more and becomes a victim of violence easily.

Question 37.
How can coastal erosion be prevented?
Answer:

  • Constructing walls, Groins and Breaks waters to protect the coastal areas from erosion.
  • Restricting sand mining in coastal areas.
  • Planting of trees to stabilize the beaches and coastal dunes.
  • Banning construction activities within 500 mts of sea coasts.

Karnataka SSLC Social Science Model Question Paper 4 with Answers

VI. 38. Draw outline map of India and mark the given by naming them (1 + 4 = 5)
A] Western Ghats
B] Kholapur CJ Srinagar
D] Vishakapatnam
Answer:
Karnataka SSLC Social Science Model Question Paper 4 with Answers - 1

Leave a Comment

error: Content is protected !!