KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 1 Indian Position and Extension

Students can download Class 10 Geography Chapter 1 Indian Position and Extension Important Questions, KSEEB SSLC Class 10 Social Science Important Questions and Answers helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka SSLC Class 10 Social Science Geography Important Questions Chapter 1 Indian Position and Extension

Question 1.
Where is India located?
Answer:
Geographically, India is located within both Northern Hemisphere and Eastern Hemisphere. It is a peninsula situated in South Asia. The mainland of India extends from 8°4′ to 37°6′ North latitudes and from 68°7’to 97°25′ East longitudes.

Question 2.
In which hemisphere is India located?
Answer:
India is located within the Eastern and Northern hemispheres.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 1 Indian Position and Extension

Question 3.
In which part of the Asian continent is India located?
Answer:
India is located in South Asia.

Question 4.
Give the latitudinal and longitudinal extent of India.
Answer:
India extends from 3°4’to 37°6′ North latitudes and from 68°7’to 97°25′ East longitudes.

Question 5.
Which is the southernmost point of India? Where is it located?
Answer:
Indira Points the southernmost point of India. It is located in the Nicobar Island.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 1 Indian Position and Extension

Question 6.
Which is the northernmost point of India? Where is it located?
Answer:
Indira Col is the northernmost point of India. It is located in Jammu and Kashmir.

Question 7.
Through which part of India does the Tropic of Cancer pass?
Answer:
The Tropic of Cancer (231/2°N) passes through the middle part of India.

Question 8.
Which latitude divides India into two almost equal halves?
OR
Which is the important latitude that passes through the middle of India?
Answer:
The Tropic of Cancer (231/2°N) which passes through the middle part of India, divides India into two almost equal halves.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 1 Indian Position and Extension

Question 9.
Which is the central meridian of India?
OR
Which longitude passes through the central part of India?
Answer:
82%° East longitude is the central meridian of India. It passes through the central part of India.

Question 10.
What is the importance of central meridian?
Answer:
The Indian Standard Time is based on the central meridian.

Question 11.
On which longitude is the Indian Standard Time based?
Answer:
The Indian Standard Time is based on 821A° East longitude.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 1 Indian Position and Extension

Question 12.
What is the extent of India?
Answer:
The total extent of India is 32, 87, 263 sq. kms. It extends over 2933 kms. from east to west and 3214 kms. from north to south. It is the seventh largest country in the world, accounting for 2.42% of the world’s total area.

Question 13.
What is the extent of the land frontier of India?
Answer:
The land frontier of India is about 15200 kms.

Question 14.
What forms the natural frontier in the north between India and China?
Answer:
The Himalayan ranges forms a natural frontier in the north between India and China.

Question 15.
What is the extent of water frontier of India?
Answer:
The mainland of India has water frontier of about 6100 kms.

Question 16.
What is the extent of the coastline of India?
Answer:
The total length of India’s coastline including the Andaman and Nicobar Islands and Lakshadweep Islands is 7516.5 kms.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 1 Indian Position and Extension

Question 17.
Write a note on the water frontier of India.
Answer:
The mainland of India has water frontier of about 6100 kms. The total length of India’s coastline including the Andaman and Nicobar Islands and Lakshadweep Islands is 7516.5 kms. The Arabian Sea in the west, the Indian Ocean in the south and the Bay of Bengal in the east form the natural water frontiers.

Question 18.
Write a note on the frontiers of India.
Answer:
India has both land and water frontiers. The land frontier of the country is about 15200 kms. Except in some places India has natural frontiers on almost all sides. The Himalayan ranges forms a natural frontier in the north between India and China.The mainland of India has water frontier of about 6100 kms. The total length of India’s coastline including the Andaman and Nicobar Islands and Lakshadweep Islands is 7516.5 kms. The Arabian Sea in the west, the Indian Ocean in the south and the Bay of Bengal in the east form the natural water frontiers.

Question 19.
Which are the neighbouring countries of India?
OR
Which are the countries bordering India?
Answer:
Pakistan and Afghanistan in the north – west, NepaL Bhutan and China in the north, Bangladesh and Myanmar in the east and Srilanka in the south – east are the neighbouring countries of India.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 1 Indian Position and Extension

Question 20.
Name India’s neighbouring countries in the north – west.
Answer:
Pakistan and Afghanistan are India’s neighbouring countries in the north-west.

Question 21.
Which water bodies separate India from Srilanka?
Answer:
Palk Strait and Gulf of Mannar separate India from Srilanka.

Question 22.
What is the boundary line between India and Pakistan called?
Answer:
The boundary line between India and Pakistan is called Radcliffe Line.

Question 23.
What is the boundary line between India and China called?
Answer:
The boundary line between India and China is called McMahon Line.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 1 Indian Position and Extension

Question 24.
What is the boundary line between India and Afghanistan called?
Answer:
The boundary line between India and Afghanistan is called Durand Line.

Question 25.
How many states and union territories are there in India?
Answer:
There are 29 states and 7 union territories, including the National Capital Territory of Delhi, in India.

Question 26.
Which is known as the National Capital Territory of India?
Answer:
Delhi is known as the National Capital Territory of India.

Question 27.
Which are the largest and the smallest states in India according to area?
Answer:
Rajasthan is the largest and Goa the smallest state in India.

Question 28.
Which is the newly formed state of India?
Answer:
Telangana is the newly formed state of India.

Multiple – choice Questions

Question 1.
In terms of area India is the ________ largest country in the world.
(A) fourth
(B) fifth
(C) seventh
(D) ninth
Answer:
(C) seventh

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 1 Indian Position and Extension

Question 2.
The southernmost point of India is ________ in the Great Nicobar Islands.
(A) Indira Point
(B) Kanyakumari
(C) Nehru Point
(D) Rameshwaram
Answer:
(A) Indira Point

Question 3.
The 23%° North latitude that passes through the middle of India is ________
(A) Tropic of Capricorn
(B) Tropic of Cancer
(C) Greenwich line
(D) Equator
Answer:
(B) Tropic of Cancer

Question 4.
The longitude on which the Indian Standard Time is based is ________
(A) 60°E
(B) 661/2°E
(C) 721/2°E
(D) 821/2°E.
Answer:
(D) 821/2°E.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 1 Indian Position and Extension

Question 5.
The boundary line between India and Pakistan is called ________
(A) Radcliffe Line
(B) Durand Line
(C) McMahon Line
(D) Wagha Line.
Answer:
(A) Radcliffe Line

Question 6.
The latitude that passes through the middle part of India is ________
(A) 661/2° North latitude
(B) 661/2° South latitude
(C) 231/2° North latitude
(D) 231/2° South latitude
Answer:
(C) 231/2° North latitude

Question 7.
The National Capital Territory of India is ________
(A) Kolkata
(B) Chennai
(C) New Delhi
(D) Mumbai
Answer:
(C) New Delhi

Question 8.
India does not share land frontier with the following country ________
(A) Myanmar
(B) Pakistan
(C) Nepal
(D) Srilanka
Answer:
(D) Srilanka

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 1 Indian Position and Extension

Question 9.
In which part of Asia is India located?
(A) East
(B) West
(C) North – West
(D) South
Answer:
(D) South

Question 10.
In terms of area, the largest state in India is ________
(A) Uttar Pradesh
(B) Rajasthan
(C) Maharashtra
(D) Madhya Pradesh
Answer:
(B) Rajasthan

Fill in the blanks

  1. The total area of India is 32, 82, 263 sq. km.
  2. The country to the south – east of India is Srilanka
  3. The Tropic of Cancer / 23 1/2°N latitude passes through the middle of India.
  4. The newly formed state of India is Telangana.

Leave a Comment