KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 5 Indian Forest Resources

Students can download Class 10 Geography Chapter 5 Indian Forest Resources Important Questions, KSEEB SSLC Class 10 Social Science Important Questions and Answers helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka SSLC Class 10 Social Science Geography Important Questions Chapter 5 Indian Forest Resources

Question 1.
What is a forest?
Answer:
A large area of land covered with trees and undergrowth is called forest. It is generally extensive and has commercial value. It consists of either natural or planted vegetation.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 5 Indian Forest Resources

Question 2.
What are the uses of forests?
OR
Explain the importance of forests.
Answer:
Forests are beneficial directly as well as indirectly. Directly, they provide large varieties of wood which are used as fuel, timber and industrial raw materials. They also provide fodder for livestock and employment opportunities. Indirectly, forests preserve the physical features, check soil erosion, control floods and regulate the flow of rivers. Forests prevent desertification, help to improve soil fertility, make the climate equable, and help to maintain ecological balance. They also provide shelter to wildlife.

Question 3.
What factors decide the type of forest?
Answer:
The type of forest depends on the climate, soil and relief.

Question 4.
Which are the different types of forests found in India?
Answer:
The different types of forests found in India are:

  1. Tropical evergreen forests
  2. Tropical deciduous forests
  3. Scrub forests and grasslands
  4. Desert vegetation
  5. Mountain forests
  6. Mangrove forests

Question 5.
What are the characteristics of tropical evergreen forests?
Answer:

  1. Tropical evergreen forests are found in areas of heavy rainfall, exceeding 250 cms.
  2. The forests are dense and the trees grow to a great height.
  3. The trees and plants do not shed their leaves during the same time of the year. Flence they are evergreen.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 5 Indian Forest Resources

Question 6.
Why are evergreen forests called so?
Answer:
In the tropical Evergreen forests, the trees and plants do not shed their leaves during the same time of the year. The forests remain green always. Flence they are called evergreen forests.

Question 7.
Where are the tropical evergreen forests found in India?
OR
Explain the distribution of tropical evergreen forests in India.
Answer:
In India, tropical evergreen forests are found mainly on the western slope of the Western Ghats, the hills of north-eastern states of Assam, Nagaland, Meghalaya, Tripura, Manipur, and Andaman and Nicobar islands.

Question 8.
Name the important trees that grow in tropical evergreen forests.
Answer:
Teak, rosewood, ebony, mahogany, gurjan and champa are the important trees that grow in tropical evergreen forests.

Question 9.
List the characteristics of tropical deciduous forests.
Answer:

  1. Tropical deciduous forests are found in areas with an annual rainfall of 100 – 200 cms.
  2. The trees in these forests shed their leaves during spring and early summer. Hence they are also known as monsoon forests.

Question 10.
Why are the tropical deciduous forests called monsoon forests?
Answer:
Since the trees in the tropical deciduous forests shed their leaves during spring and early summer, they are also known as monsoon forests.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 5 Indian Forest Resources

Question 11.
Where are the tropical deciduous forests found in India?
OR
Explain the distribution of tropical deciduous forests in India.
Answer:
In India, the tropical deciduous forests are found on the eastern slopes of the Western Ghats including Maharashtra, Karnataka, Kerala and Tamil Nadu, Chotanagpur Plateau, foothills of the Himalayas, parts of Odisha and West Bengal.

Question 12.
Which are the important trees that grow in the tropical deciduous forests?
Answer:
The important trees that grow in the tropical deciduous forests are teak, sal, sandalwood, kusum, kanju, myrobalan, siris, mango, neem and tamarind.

Question 13.
What are the features of scrub forests and grasslands?
Answer:

  1. Scrub forests and grasslands are found in areas getting annual rainfall of 60 to 100 cms.
  2. The scrub forests have short coarse grass, thorny trees and bushes.

Question 14.
Where are the scrub forests found in India?
Answer:
The scrub forests are found scattered in Kutch and the fringes of the Thar desert.

Question 15.
Where are the grasslands found in India?
Answer:
Grasslands are mainly found in eastern Rajasthan, Punjab, parts of Western Ghats and the Cardamom Hills.

Question 16.
What are the features of desert vegetation?
Answer:

  1. Desert vegetation is found in areas with annual rainfall of 10 to 50 cms.
  2. Due to scanty rainfall, vegetation consists of scattered trees and thorny bushes.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 5 Indian Forest Resources

Question 17.
Name the areas where desert vegetation is found in India.
Answer:
Desert vegetation is found in the Thar desert including parts of Punjab, Haryana, Rajasthan and Deccan Plateau.

Question 18.
Which are the important trees that are found in desert vegetation?
Answer:
Jhand, khair, kolko, babul, cactii and khejra are the important trees found in desert vegetation.

Question 19.
What are the features of mountain forests?
Answer:

  1. Mountain forests are the trees and plants that grow on the slopes of mountains.
  2. The trees and plants vary with increasing altitude.

Question 20.
Where are mountain forests found in India?
Answer:
Mountain forests are found in the Himalayas and to a small extent in the Nilgiri Hills.

Question 21.
Which are the important trees that are found in mountain forests?
Answer:
Oak, chestnut, ash, beech, pine, cedar, spruce, fir, deodar and walnut are the important trees found in mountain forests.

Question 22.
What are the features of mangrove forests?
Answer:

  1. Mangrove forests are found in wet, marshy areas, in river deltas, and along the sea coast washed by tides.
  2. The tree trunks are supported by a number of stilt – like roots which are submerged under water.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 5 Indian Forest Resources

Question 23.
Where are mangrove forests found in India?
OR
Which are the forests found in river deltas of eastern coast of India?
Answer:
Mangrove forests are mainly found in the deltas of rivers on the eastern coast and in pockets on the western coast of India.

Question 24.
Which are the important trees that are found in mangrove forests?
Answer:
Rhizophora, canes, screw pines, palms and sundari are the important trees found in mangrove forests.

Question 25.
Why is the Canga delta known as Sundarbans?
Answer:
The sundari tree is extensively found in the mangrove forests in the Ganga delta. Hence this delta is known as Sundarbans.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 5 Indian Forest Resources

Question 26.
What is the total area under forests in India?
Answer:
The total area under forests in India is 7.74 lakh sq. kms.

Question 27.
What percentage of the total geographical area of India is under forests?
Answer:
23.6% of the total geographical area of India is under forests.

Question 28.
In which year did the National Forest Policy come into effect?
Answer:
The National Forest Policy came into effect in 1952.

Question 29.
What percentage of the total geographical area should be under forests, according to the National Forest Policy of 1952?
Answer:
According to the National Forest Policy of 1952, 33.3% of the total geographical area should be under forests.

Question 30.
How can you say that forests are not evenly distributed in India?
Answer:
Nearly 60% of the area under forests in India is in the Himalayan and Peninsular Hills and 20% in the northern plains. This shows that forests are not evenly distributed in India.

Question 31.
Which Indian state has the largest area under forests?
Answer:
Madhya Pradesh has the largest area under forests in India.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 5 Indian Forest Resources

Question 32.
Which Indian state has the least area under forests?
Answer:
Goa has the least area under forests in India.

Question 33.
What are the causes for destruction afforests?
OR
Why is the area under forests declining?
OR
What are the reasons for deforestation?
Answer:
Expansion of agricultural land, construction of roads and railways, irrigation projects, industrialisation, urbanisation, overgrazing, forest fires, etc., are the main causes for the destruction of forests.

Question 34.
What is meant by conservation of forests?
Answer:
The prevention of destruction, over – exploitation of forests and its management is called conservation of forests.

Question 35.
What are the measures taken for the conservation of forests in India?
Answer:
Some of the measures taken for the conservation of forests are:

  1. Control of deforestation
  2. Restriction on grazing
  3. Control of forest fires
  4. Prevention of encroachment on forests
  5. Control of forest insects and diseases
  6. Controlling illegal cutting of trees
  7. Scientific cutting of trees
  8. Legislations to check deforestation
  9. Encouraging afforestation
  10. Creating awareness among the people about the importance of forests.

Question 36.
What is a wildlife sanctuary?
Answer:
A wildlife sanctuary is a place meant for providing protection to wildlife. It is an area where killing or capturing of any species of animals is prohibited.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 5 Indian Forest Resources

Question 37.
How many wildlife sanctuaries are there in India?
Answer:
There are 523 wildlife sanctuaries in India at present.

Question 38.
Name some wildlife sanctuaries in India.
Answer:
Anamalai and Mudhumalai in Tamil Nadu, Dandeli, Bhadra, Talakaveri and B.R. Hills in Karnataka, Periyar in Kerala, Nagarjunasagar in Telangana, Bharatpur and Ranthambore in Rajasthan, Manas in Assam and Jaldapara in West Bengal.

Question 39.
What is a national park?
Answer:
An extensive area which is specially protected to preserve its naturat beauty, wildlife and forests for public recreation and scientific interests is called national park. Forestry, grazing or agricultural activities are not allowed here.

Question 40.
How many national parks are there in India?
Answer:
There are 99 national parks in India at present.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 5 Indian Forest Resources

Question 41.
Which was the first national park to be set up in the world?
Answer:
The Yellowstone National Park in the U.S.A. was the first national park to be set up (1872) in the world.

Question 42.
Which was the first national park to be set up in India?
Answer:
The Jim Corbett National Park in Uttarakhand was the first national park to be set up (1936) in India.

Question 43.
Name the national parks in Karnataka.
Answer:
Bandipur, Bannerghatta and Nagarhole are the national parks in Karnataka.

Question 44.
Name some important national parks in India.
Answer:
Some important national parks in India are Kaziranga in Assam, Sundarbans in West Bengal, Corbett in Uttarakhand, Gir in Gujarat, Kanha in Madhya Pradesh, Bandipur, Bannerghatta and Nagarhole in Karnataka, Sariska in Rajasthan, Dudhwa in Uttar Pradesh and Tadoba in Maharashtra.

Question 45.
What is a biosphere reserve?
Answer:
A biosphere reserve is a special category of protected area of land or coastal environment. Here people are an integral part of the system.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 5 Indian Forest Resources

Question 46.
What are the main objectives of biosphere reserves?
Answer:
The main objectives of biosphere reserves are conservation, research, education and local involvement.

Question 47.
Who launched the first biosphere reserve in the world and when?
Answer:
The first biosphere reserve was launched by UNESCO in 1971 under its ‘Man and Biosphere’ programme.

Question 48.
When and where was India’s first biosphere reserve set up?
Answer:
India’s first biosphere reserve came up at Nilgiri Hills in 1986.

Question 49.
How many biosphere reserves are there in India?
Answer:
There are 18 biosphere reserves in India at present.

Question 50.
Name some important biosphere reserves in India.
Answer:
Nilgiri, Nandadevi, Nokrek, Manas, Great Nicobar, Gulf of Mannar, Sundarbans, Simlipal, Kanchenjunga, Pachmarhi, Agasthyamalai, Dibru – Saikhowa, Dihang – Dibang are some of the important biosphere reserves in India.

Multiple – choice Questions

Question 1.
Of the total geographical area of India, ________ is under forest cover.
(A) 23.6%
(B) 24.3%
(C) 33.3%
(D) 35.6%.
Answer:
(A) 23.6%

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 5 Indian Forest Resources

Question 2.
In India, areas which receive more than 250 cms of rainfall have ________ forests.
(A) tropical evergreen
(B) desert
(C) tropical deciduous
(D) mangrove.
Answer:
(A) tropical evergreen

Question 3.
Western Chats of Karnataka have ________ forests.
(A) mountain
(B) mangrove
(C) tropical deciduous
(D) tropical evergreen.
Answer:
(D) tropical evergreen.

Question 4.
The coastal areas and river deltas have ________ forests.
(A) evergreen
(B) mangrove
(C) alpine
(D) deciduous.
Answer:
(B) mangrove

Question 5.
The delta of the Ganga river is called ________ because of the Sundari trees growing there.
(A) Sundaram
(B) Sunderbans
(C) Sundar forest
(D) Sundarbhumi.
Answer:
(B) Sunderbans

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 5 Indian Forest Resources

Question 6.
The type of vegetation found in the desert forests is ________
(A) tall grass
(B) thorny shrubs
(C) trees with conical leaves
(D) trees with wide leaves.
Answer:
(B) thorny shrubs

Question 7.
The State with least percentage afforest cover is ________
(A) Karnataka
(B) Kerala
(C) Tamil Nadu
(D) Goa
Answer:
(D) Goa

Question 8.
There are ________ wildlife sanctuaries in India.
(A) 523
(B) 99
(C) 70
(D) 275
Answer:
(A) 523

Question 9.
Which of the following National Parks are in Karnataka?
(A) Kaziranga and Sunderbans
(B) Gir and Kanha
(C) Sariska and Tadoba
(D) Bandipur and Nagarhole.
Answer:
(D) Bandipur and Nagarhole

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 5 Indian Forest Resources

Question 10.
The forests that are found on the Western Ghats and Andaman and Nicobar islands are ________
(A) Tropical deciduous forests
(B) Mangrove forests
(C) Tropical evergreen forests
(D) Shrub forests.
Answer:
(C) Tropical evergreen forests

Question 11.
A number of national parks and wildlife sanctuaries have been opened with a view to ________
(A) attract tourists from all over the world
(B) help people enjoy their holidays
(C) protect endangered species of wildlife
(D) provide firewood, fodder and other products.
Answer:
(C) protect endangered species of wildlife

Question 12.
The State that has the largest area under forests is ________
(A) Kerala
(B) Karnataka
(C) Madhya Pradesh
(D) Assam
Answer:
(C) Madhya Pradesh

Question 13.
In list A, names of national parks and in list B, the States in which they are located are given. Identify the group that is matched correctly.
KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 5 Indian Forest Resources 1
(A) 1 – d, 2 – c, 3 – b, 4 – a
(B) 1 – c, 2 – d, 3 – a, 4 – b
(C) 1 – b, 2 – a, 3 – d, 4 – c
(D) 1 – a, 2 – c, 3 – b, 4 – d
Answer:
(B) 1 – c, 2 – d, 3 – a, 4 – b

Question 14.
In list A, names of wildlife sanctuaries and in list B, the States in which they are located are given. Identify the group that is matched correctly.
KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 5 Indian Forest Resources 2
(A) 1 – d, 2 – c, 3 – a, 4 – b
(B) 1 – c, 2 – d, 3 – b, 4 – a
(C) 1 – b, 2 – a, 3 – c, 4 – d
(D) 1 – a, 2 – b, 3 – d, 4 – c
Answer:
(A) 1 – d, 2 – c, 3 – a, 4 – b

Fill in the blanks

  1. The tropical evergreen forests do not shed their leaves all at the same time in the year.
  2. Monsoon forests are also known as tropical deciduous forests.
  3. The Himalayas have mountain type of forests.
  4. The mangrove forests are mainly found in the deltas of rivers.
  5. The Nagarjunasagar wildlife sanctuary is in Telangana state.

Leave a Comment