KSEEB Solutions for Class 5 English Poem Chapter 1 He did it

Students can Download English Poem 1 He did it Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 5 English Karnataka State Board Solutions help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Board Class 5 English Poem Chapter 1 He did it

He did it Questions and Answers, Summary, Notes

Understanding the Poem

I. Answer the following questions:

Question 1.
Why is the sea so confident that the young man will not be able to conquer him.
Answer:
The Sea thinks that the young man is not a whale nor a shark and he also cannot walk on the waves.

Question 2.
What did the young man do on listening to the challenge of the sea?
Answer:
On listening to the challenge of the sea, he made a boat that was able to float.

KSEEB Solutions

Question 3.
Did the sea think that the young man would be able to make his boat go? How did the young man prove that he could make it go?
Answer:
No, not at all in the beginning, but in the end, the young man made it ready and the sea tells that it floats all right and it’s watertight, but you can’t make it go.

Question 4.
What did the sea want to know when the young man was all set to go (read lines 22-28)
Answer:
The sea wanted to know that whether the young man would be able to overcome the tides.

Question 5.
Why did the young man make the mast?
Answer:
The mast is a tall upright post (wooden log) fixed to carry a boat’s sails.

Question 6.
Was the sea angry to see ships cross the Atlantic?
Answer:
No, the sea was in considerable awe to sea ships cross the Atlantic.

KSEEB Solutions

Question 7.
How did the sea show its greatness of heart?
Answer:
The sea said, “I admit, young man, You have conquered me”.

Question 8.
Do you think the poet is telling a story? Or would you take the poem as a reflection on man’s conquest of the sea?
Answer:
I think that the poem celebrates the discoveries of great explorers of the world and how they have discovered new places and sea routes facing a lot of difficulties.

Question 9.
What is the attitude of the sea when it says. “I admit, young man, You have conquered me”.
a. magnanimous
b. generous
c. submissive and humbled. indifferent.
Answer:
c. submissive and humble

Question 10.
Who is portrayed as the conqueror, the man or the sea?
Answer:
The man

KSEEB Solutions

Question 11.
What aspects of man are described in the poem?
a) Discovering nature
b) Hardworking
c) Courageous
d) exploring nature
Answer:
c) Courageous.

Question 12.
“And when he saw With considerable awe That Columbus himself Was on one of them”.
Answer:
As the sea saw the continuous fearlessness attitude of Columbus, that the sea started admiring him.

Question 13.
What picture of the sea do you get from the poem?
Answer:
Although the sea is dangerous and formidable, it has a magnanimous heart to admit that man has indeed conquered him.

KSEEB Solutions

II. Match column ‘A’ with column ‘B’ column ‘A ‘has the challenges given by the sea to man and column ‘B ‘has the responses given by man.

A B
1. You cannot walk a. he made a tall mast
2. You cannot make b. he made boats the boats go
3. You cannot venture c. he made oars

Answer:

A B
1. You cannot walk b. he made boats the boats go
2. You cannot make c. he made oars
3. You cannot venture a. he made a tall mast

KSEEB Solutions

III. He said, with a show of humility

“ I admit, young man,
You have conquered me”.

Question a.
Who does the word ‘you’ refer to?
Answer:
The word ‘you’ refers to ‘young man’.

Question b.
What aspect of man is described in the poem?
Answer:
Adventurous aspect

Question c.
When did the speaker say these words?
Answer:
After man conquered the sea, the speaker (sea) said these words.

KSEEB Solutions

He did it Summary In English

He did it Summary In English 1

The poem ‘HE DID IT” written by MARY BRITTON MILLER is depicted about the conquering men. we explored the sea and made some adventures. In the midst of the rough sea, navigators took the challenges and made it possible. When man sailed over the sea, he first of all took wooden pieces and joined them and then he saited over the sea. Man took the challenge of the sea and he won over the high waves of the sea. Eventually, man could reach the other end of the world through sea voyage. The sea finally admits and appreciates the valient action of man. The poem also explains how one could can win over any trouble and difficult conditions in life.

KSEEB Solutions

He did it Summary In Kannada

He did it Summary In Kannada 1
He did it Summary In Kannada 2

KSEEB Solutions

Leave a Comment

error: Content is protected !!