Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Karnataka Solutions for Class 8 English Supplementary Chapter 1 The Story of Dharmavyadha

You can Download The Story of Dharmavyadha Questions and Answers Pdf, Notes, Summary Class 8 English Karnataka State Board Solutions to help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

The Story of Dharmavyadha Questions and Answers, Notes, Summary

I. Answer each of the following in a sentence or two:

Question 1.
Win was Kaushika very angry with the bird?
Answer:
Kaushika was very angry with the bird because it with its loud twitter disturbed his vedic studies.

Question 2.
Why did the housewife delay in giving alms of Kaushika?
Answer:
The housewife was serving her husband who had just come therefore she delayed in giving alms to Kaushika.

Question 3.
Who did she advise Kaushika to meet?
Answer:
She advised Kaushika to meet Dharamavyadha who lived in the city of Mithila.

Question 4.
Why did Kaushika feel stunned at the words of Dharmavyadha?
Answer:
When Kaushika came to Dharmavyadha shop he invited him heartily and asked him it the woman had sent him. By hearing these words Kaushika felt stunned.

Question 5.
What did Kaushika do after his visit to Dharmavyadha?
Answer:
Kaushika returned home and thereafter he spent his days in the service of his parents and in teaching others the Vedie lore he had mastered.

Question 6.
What did Sage Markandeya tell Yudhistira in the end?
Answer:
Sage Markandeya told Yudhishtira that in every division of people, there are enlightened souls who can guide even scholars and masters of vedic teachings

II Answer each oj the following in a paragraph

Question 1.
Narrate how Kaushika felt on listening to the lady.
Answer:
When Kaushika came and begged for alms, the mistress of the house was little late to bring the alms. Kaushika was displeased with this and glared at her. The religious lady said smilingly that she was not a crane for his glare to bum. So he wondered how could she know that incident, really he could not believe his ears.

Question 2.
What are the essentials of Dharma, ac-cording to Dharmavyadha?
Answer:
According Dharmavyadha the essentials of Dharma are to engage oneself in one’s inherent duty, to be truthful, to be patient and merciful, not to be elated in happiness or depressed in difficulties, to be engaged in prayer and tapas, to appreciate the good qualities in others, not to boast, to have bath in sacred rivers, to visit holy places and to serve our parents and the guru who has bestowed knowledge on us. These are the mysteries of Dharma.

Question 3.
What can we learn from the story of Dharmavyadha?
Answer:
We can learn that we should not be arrogant and misuse our energy to destroy others. It is our prime or inherent duty to serve our parents with love and affection.

The Story of Dharmavyadha Summary in English

Long ago there lived person named Kaushika. Although he was proficient in the veda’s he wised to surpass all in learning and left home to meditate and pursue studies, in the forest.

Once, when he was sitting under a tree studying vedas, he was distracted by the loud twittering of a crane which was sitting on a tree, above him. Kaushika looked up and glared at the bird and it was reduced to ashes. Kaushika felt sorry for having caused the birds death but was also pleased by his ascetic powers.

He went to nearby town to seek alms, and stood before a house and begged for alms The mistress was busy attending to her husband and took some time to bring him alms. When Kaushika glared at her, the lady smiled and said that she was not a crane which he could bum with his glare. Kaushika was astonished and wonderd how the lady knew of the incident then the woman explained Kaushika, that he might have mastered the vedas but he was ignorant of the mysteries of Dharma and asked him to go to Mithila to learn about the mysteries of Dharma from a men called Dhrmavyadha.

Kaushika then went to Mithila and met Dharmavyadha. Dharmavyadha was a meat seller. When Dharmavyadha saw Kaushika he warmly welcomed him and asked him if a chaste women had sent him to meet him. Kaustika felt humbed. He had always imagined that he was the only learned man. But he now realised that it was not so. Later Kaushika humbly requested Dharmavyadha to tell him about the mysteries of Dhrama

Dharmavyadha humbly told Kaushika that he could only tell him about the path he followed. He was of the opinion that one should engage oneself in his duties, be truthful, patient and merciful. One should not be elated in happiness or depressed in difficulties. One should always be engaged in prayers and tapas and should appreciate the good qualities in others. He also told Kaushika that though he followed the hereditary profession of selling meat he did not kill animals and had never uttered a lie and therefore had no enemies. He said that his foremost duty was to serve his parents with devotion because their blessings were like a shield to him.

Later Dharmavyadha took Kaushika to his house to meet his parents He prostrated before them and sought their blessings. Kaushika also bowed before Dharmavyadha’s parents and sought their blessings. Then Kaushika humbly bowed before Dharmavyadha and told 1 rim liis arrogance had evaporated and that Dharmavyada had opened his eyes. He tells Dharmavyadha that from then on he shall join his parents and serve them and also cultivate the virtue that Dharmavyada followed. Kaushika returned home and spent his days serving his parents and teaching the vedas.

The Story of Dharmavyadha Summary in Kannada

The Story of Dharmavyadha Summary in Kannada 1
The Story of Dharmavyadha Summary in Kannada 2
The Story of Dharmavyadha Summary in Kannada 3
The Story of Dharmavyadha Summary in Kannada 4

KSEEB Solutions for Class 8 English

Leave a Comment