Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Karnataka Solutions for Class 8 English Supplementary Chapter 2 The Earthquake

You can Download The Earthquake Questions and Answers Pdf, Notes, Summary Class 8 English Karnataka State Board Solutions to help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

The Earthquake Questions and Answers, Notes, Summary

I. Answer the following in a sentence or two:

Question 1.
What was the wild imagination of the hare?
Answer:
The wild imagination of the hare was if the earth was to fall to pieces, what would become of it? a strange fear struck him.

Question 2.
Which event caused the crash?
Answer:
At that very moment, a huge ripe bel fruit fell right on the top of the palm shrub and caused a crash.

Question 3.
Name a few animals that joined the race.
Answer:
A hundred thousands of hares, deer, boar, antelope, buffaloes, gozelly, rhinoceros, tiger and an huge elephant joined the race.

Question 4.
Which of the animals do you think was the sensible one? How do you justify that?
Answer:
The Lion, king of the animals was the sensible one among the animals. Because after hearing the cause of the wild flight of animals, it thought that they must have misunderstood some sound.

Question 5.
What did the lion guess about the cause of the crash?
Answer:
The lion guessed that there was no doubt it was a ripe bel fruit fell from above on to the palm leaf and made the crash.

Question 6.
What was the command given by the lion to the animals at the end?
Answer:
The command given by the lion to the animals at the end was “Dear animals, you need not have any fears. There was neither an earthquake not any other calamity. Go back to your places, and live as you did before”.

II. Write the answers for each of the following in about 50-60 words :

Question 1.
It is said : ‘The mob cannot think.’If so, how does this story illustrate that?
Answer:
Yes , I will agree with the statement. The hare lived under a small palm shrub at the foot of a bel tree. Once it misunderstood the crash of the falling ripe fruit on the leaves of the palm tree as earth is falling to pieces so it fled madly without looking behind. On the way another hare followed it and another hare until a hundred thousand hares were all fleeing after it.

Then a deer, a bear, an antelope, a buffalo, a gozello, a rhinoceros, a tiger and an elephant all joined in the stampede followed by the whole race of each species. In this way gradually, the line of animals stretched out over a distance of about three miles.

Question 2.
Sum up what the lion did to verify the statement of the hare.
Answer:
When the lion saw the wild flight of animals it came to know that the earth was falling to pieces. He thought, probably the animals misunderstood some sound they heard. The first hare narrated what had happened, so the lion guessed the probability and it took the hare to the spot, that is the dwelling placed of the hare. There the lion inspected and found out the ripe fruit which fell on the leaves and concluded the real fact and there was no sign of any earth quake nearby. Like this the lion verified the hare’s statement.

The Earthquake Summary in English

The given lesson ‘The Earthquake’ is a folk tale. The narrator tells us that the story happened a long time ago, in a place near to the western sea. A hare lived under a small palm shrub at the foot of a Bel tree. One day, a strange fear struck the hare. It started wondering what would happen to him if the earth fell to pieces. At the very moment a huge ripe bet fruit fell right on top of the palm shrub with a loud crash. The hare was horrified and thought that the earth was surely falling to pieces around him. He madly fled away from the place.

Another hare, saw him fleeing asked him why he was running away scared. The fleeing hare asked the other hare not to question him, without even looking back. The other hare ran after him and insisted that he answer him. The fleeing hare replied that he was running away because the earth was falling to pieces.

So the other hare also joined him and as they were running another thousand hares joined them when they heard that the earth was falling to pieces. Later a deer, a boar, an antelope, a buffalo, a gazelle, a rhinoceros, a tiger and an elephant joined them. The line of animals stretched to about three miles.

Later a lion saw this wild flight of animals and asked them what it was all about. When they told him that the earth was felling to pieces, the lion thought to himself that, since there was no earth quake, they might have misunderstood some sound they had heard and started fleeing. He decided to stop them as he feared they all of them would come to destruction.

The lion sprang swiftly to the foot o fa hill ahead of all the animals and roared thrice at the top of his voice. All the animals were frightened and huddled up together and stood still.

Then the lion asked them why they were running away. All the animals answered in chorus that they were running away because the earth was falling to pieces. When the lion asked them, who had seen the earth falling, the animals started to point at each other. At last the first hare which had started all this came forward and spoke to the Lion. The j hare narrated all which had happened till then. The Lion realized that the hare had heard a ripe bel fruit fall down on the palm leaf with a crash and started running away believing that the earth was falling to pieces.

The Lion then ordered the other animals to stay where they were and took the hare to the place at the foot of the palm trees. After inspecting the place the lion found the ripe bel fruit which had come crashing down on the palm leaves. The Lion then understood everything. He asked the hare to jump on his back, and they went back to the other animals. 1 he wise Lion then spoke to the other animals and assured them that there was no earthquake or any other calamity and it was perspective safe for them to go back to the place they lived. All the animals thanked the lion and went back home.

Imagine what would have happened it the king Lion had not gone to check the real feet. The Moral of the story is that we should check the real fact before we act.

The Earthquake Summary in Kannada

The Earthquake Summary in Kannada 1
The Earthquake Summary in Kannada 2
The Earthquake Summary in Kannada 3
The Earthquake Summary in Kannada 4
The Earthquake Summary in Kannada 5

KSEEB Solutions for Class 8 English

Leave a Comment