Karnataka Solutions for Class 8 English Supplementary Chapter 4 The First Woman in Space

You can Download The First Woman in Space Questions and Answers Pdf, Notes, Summary Class 8 English Karnataka State Board Solutions to help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

The First Woman in Space Questions and Answers, Notes, Summary

I. Answer each of the following in a sentence or two.

Question 1.
When did Valentine go round the earth? What was great about this event ?
Answer:
Valentine went round the earth on 16th June 1963. She was the first woman travelling successfully in the space ship Vostok VI

Question 2.
How did Valentine help her mother? What else was she doing at the same time ?
Answer:
Valentine worked at a Tyre factory and at a textile mill to help her mother to maintain the family. At the same time, she attend classes at Yaroslavl. She graduated in a trade school in 1960. She had been trained well in parachute jumping at Yaroslavl Hero Club.

Question 3.
How did people all over the world share her joys at the historic moment?.
Answer:
When Mrs. Valentin was going round the globe, she talked from outer space to millions of her fellowmen on the earth about her thrilling experience. Crowds of people danced for joy when they heard. They shared her Joys at the historic moment.

Question 4.
What did she say on landing after the space flight?
Answer:
On landing after the space flight. She smiled brightly and said that all people know, “it is very nice to be a guest but it is always better at home”. When she landed, she also felt the same, being at home again.

Question 5.
Apart from flying, what were Valentine’s hobbies?
Answer:
Apart from flying she was interested in music and literature. She loved reading. She had all the safe and nice qualities of a woman. More than anything else, she loved a happy and quiet homely life.

II. Answer each of the following in a paragraph of about 80-100 words.

Question 1.
Imagine you are asked to interview Valentine Tereshkova. Prepare a list of questions you would like to ask her.
Answer:
Self-assessment
[Note: Here only model questions, other questions could also ask i.e. according to your thinking]

Good Morning.

  • How do you feel about your success?
  • Did you have any dreams? When?
  • How did you fulfill your dream?
  • How your family encouraged you?
  • Who were the important persons take part to fulfill your ambition?
  • How did you overcome the difficulties of your journey?

Question 2.
You must have read about Kalpana Chawla. Write in a paragraph the similarity and the contrast between the flights of Tereshkova and Kalpana Chawla.
Answer:
Valentina Tereshkova and Kalpana Chawla, both of them went into space on fact-finding missions. Valentina went alone in a spacecraft called Vostok VI. She went round and round the earth for three days. She returned to the earth safely. Kalpana was the first Indian born woman to rocket into space on a NASA fact-finding mission on November 16, 1997. Along with her, there were six other astronauts. They made 252 orbits of the earth and remained in space for about 400 hours. They conducted more than 80 experiments in space. During their return journey, the spaceship developed some technical snag and broke apart barely 11 minutes before it was scheduled to land, killing all the crew members.

Question 3.
What do you think youngsters like you can learn from the life of Valentine Tereshkova? Discuss and write.
Answer:
Though Valentina was born into a poor family, she rose to fame through hard work. She was not deterred by poverty. At a young age, she worked in a tire factory and a textile mill to help her mother. At the same time, she attended a school in Yaroslav. She trained herself in parachute jumping and excelled in that. Her boldness and daring nature helped her to get into a space training school.

She showed keen interest and made efforts to learn everything. She was an earnest and hard-working woman. She was ready to undergo any kind of hardship to fulfill her dream. Apart from being strong and fit she was soft and possessed all the nice qualities. She loved reading and listening to music.

The present-day youngsters should also learn from her example. They should become brave, daring, and hard working. They should have determination, perseverance, and make sincere efforts to fulfill their dreams.

The First Woman in Space Additional Questions and Answers

Multiple Choice Questions

Four alternatives are given for each of the following questions/ incomplete statements. Choose the most appropriate one.

Question 1.
The first woman to travel in space was
A) Kalpana Chawla
B) Valentina Tereshkova
C) Svetlana Savitskaya
D) Sunita Williams
Answer:
B) Valentina Tereshkova

Question 2.
Valentina made her first voyage to space in the spaceship
A) Mir
B) Soyuz
C) Apollo
D) Vostok VI
Answer:
D) Vostok VI

Question 3.
Which of these was not a hobby of Tereshkova?
A) flying
B) reading
C) music
D) dancing
Answer:
D) dancing

Question 4.
Tereshkova had to help her mother to maintain the family because
A) her father had died at the war front
B) she was not interested in studies
C) the family was passing through poverty
D) she was from a humble family
Answer:
C) the family was passing through poverty

The First Woman in Space Summary in English

The given lesson ‘The first woman in Space’ is about a saga of an adventurous woman, Valentine Tereshkova, who becomes the first woman to travel in space.

Valentine Tereshkova, was from a humble family, born on March 6, 1937 at Maselennikovo in the Soviet Union. She was lovingly called ‘Valya’. Her father was a tractor driver and died at the front during WWII. Then the family faced poverty and Valentine had to work in a tyre factory to help maintain the family. In 1960, she graduated in a trade school and also had been trained as in parachute jumping in Yaroslavl Acre club She was inspired by Yuri Gagern’s first space flight and determined.

She remained in the spaceship, Vostok VI, speeding around the earth for three days. Then she returned to the earth safely except hurting her nose a little while landing by a parachute in Soviet central Asia.

Valentine showed the world that a woman had better stamina and endurance than a man. She was happy over her success. Valentine’s space flight will be recorded in the history of civilization as one more triumph of the human spirit.

The First Woman in Space Summary in Kannada

The First Woman in Space Summary in Kannada 1
The First Woman in Space Summary in Kannada 2
The First Woman in Space Summary in Kannada 3
The First Woman in Space Summary in Kannada 4
The First Woman in Space Summary in Kannada 5

KSEEB Solutions for Class 8 English

Leave a Comment

error: Content is protected !!