KSEEB Solutions for Class 7 English Supplementary Chapter 1 Suvarnasiddhi and Chakradhara

Students can Download English lesson 1 Suvarnasiddhi and Chakradhara Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 7 English Karnataka State Board Solutions help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Board Class 7 English Supplementary Chapter 1 Suvarnasiddhi and Chakradhara

Suvarnasiddhi and Chakradhara Questions and Answers, Summary, Notes

I. Answer in one or two sentences each.

Question 1.
Who narrated Berunda’s story to whom?
Answer:
Suvamasiddhi told this story to his friend Chakradhara.

Question 2.
Where did the big strange bird live?
Answer:
The big strange bird lived on the banks of a lake called Sangama.

Question 3.
What did the bird find one day?
Answer:
One day the bird found a fruit, which was delicious as ambrosia.

Question 4.
How did the first head describe the fruit?
Answer:
The bird described “Oh! what a fruit, I am sure the heavens have sent it for me. I am so lucky”.

KSEEB Solutions

Question 5.
What did the first head decide to do with the fruit?
Answer:
The first bird decided to give it to their beloved as they have the same stomach.

Question 6.
How did the second head react to the first head’s decision?
Answer:
The second head was waiting for a chance to take revenge. One day the second head found a poisonous fruit. He told the first head that he is going to eat it to avenge his insult. The second head ate it in spite of the warning from the first head that they both will die if he eats it. The second head ignored it and ate. In the end both of them died.

Question 7.
Who narrated Brahmadatta’s story?
Answer:
Chakradhara narrated Brahmadatta’s story.

Question 8.
Who was Brahmadatta and where did he live?
Answer:
Brahmadatta lived in a city called Varanavarta. Brahmadatta was a small boy who lived with his old mother.

Question 9.
What were Brahmadatta’s-travel plans?
Answer:
Brahmadatta was planning to travel to another village.

KSEEB Solutions

Question 10.
Who was Brahmadatta’s travel companion?
Answer:
A crab in a camphor box was the companion of Brahmadatta.

II. Answer in three to four sentences each:

Question 1.
Describe Bermuda.
Answer:
Bermuda was a big strange bird, lived on the banks of a lake called Sangama. He had two heads and a single body. He had a wife and her name was Tatillatha. It is believed that Bermuda, a mythological bird has a magical stranger. It is used as the official emblem by the Karnataka Government and is also seen as an intricately sculptured motif in Hindu temples.

Question 2.
Describe the first head’s decision.
Answer:
When the first head described the fruit as delicious as Ambrosia, the second head was eager to taste the fruit. But the first head decided to give it to their beloved wife Tatillata since both the heads have same stomach that makes no difference.

Question 3.
Why was the second head disap¬pointed at the first head’s decision?
Answer:
The second head wanted to eat the fruit as it was very much described which made him to taste the fruit at any cost. But when first head laughed at him and refused to give and gave it to their wife Tatillata. This made second head disappointed.

KSEEB Solutions

Question 4.
How did the second head have its revenge?
Answer:
One day, when the second head found a poisonous fruit it took a chance at revenge. Second head thought of eating the poisonous fruit so that the first head will die. Though first advised him not to eat because both have single stomach so that both will die. Ignoring his words, second head ate the fruit and both of them died.

Question 5.
What advice did Chakradhara give Suvamasiddhi?
Answer:
Chakradhara advised Suvarnasiddhi that it is important to have a companion while travelling.

Question 6.
Who was Brahmadatta? What was his mother’s advice to him?
Answer:
Brahmadatta was a boy who lived in a city Varanavartha with his old mother. As Brahmadatta was planned to go to another village for some urgent business his mother asked him not to go alone. She gave a crab in a camphor box as Brahmadatta’s companion to carry with him.

KSEEB Solutions

Question 7.
How did the mother help Brahmadatta in his travel?
Answer:
The mother went to the well in the backyard and took out a crab and asked her son to keep the crab with him during the travel.

Question 8.
How did the crab save Brahmadatta’s life?
Answer:
As it was summer the day, and was very hot the boy halted and took rest under a big tree. From the hollow of the tree, a snake emerged and attracted by the fragrance of camphor, swallowed the box containing the crab. The crab came out of box and killed the snake. This is how Brahmadutta was saved by the crab.

III. Answer in five or six sentences:

Question 1.
Describe how Berunda met his demise.
Answer:
A big strange bird Berunda with two heads and single body. One day, as he wandering on the banks of the lake, he found a fruit which was very delicious. When one of the head was praising the fruit so much the other felt to taste the fruit. But the other hand refused to give the fruit as he was decided to give it to their beloved wife. Disappointed from this, second head was awaiting a chance to take revenge. One fine day, when the second head found a poisonous fruit, he ate it to take revenge for his insult, both of them died. This is how second head met his demise.

KSEEB Solutions

Question 2.
Describe how heeding his mother’s advice saved Brahmadatta.
Answer:
The boy Brahmadutta was planning to travel to another village on urgent business. But his mother adviced him not to go alone though her son said that the way was safe. Mother went to the well in the backyard and brought a crab kept in a camphor box. She asked him to carry along with him. As it was summer the boy hatted and too rest under a big tree. A snake attracted by the fragrance of camphor swallowed the box containing the crab. The crab came out of the box and killed the snake, otherwise the snake would have killed the boy. This is how the mother’s advice saved Brahmadatta’s life.

Multiple Choice Questions

Question 1.
Strange bird lived on the banks of __________ .
a) Narmada
b) Kaveri
c) Sindu
d) Sangama
Answer:
d) Sangama

KSEEB Solutions

Question 2.
The body of the bird was __________ .
a) two heads and single body
b) two bodies and single head
c) two bodies with attached two heads
d) none.
Answer:
a) two heads and single body

Question 3.
One day, first head got a fruit which was as delicious as __________ .
a) guava
b) Ambrosia
c) grapes
d) apple
Answer:
b) Ambrosia

Question 4.
His wife’s name was __________ .
a) Vidyullatha
b) Tatillata
c) Shakunthala
d) Samantham
Answer:
b) Tatillata

KSEEB Solutions

Question 5.
Brahmadatta lived in a city called ____________ .
a) Varanavartha
b)Madhugiri
c) Varanasi
d) Banaras
Answer:
a) Varanavartha

Question 6.
He travelled along with. _____________ .
a) friend as his companion
b) crab as his companion
c) snake as his companion
d) All the above.
Answer:
d) All the above.

Question 7.
Snake came out from the hollow of the tree as,
a) it attracted by the sound of flute.
b) it was attracted by fragrance of camphor
c) to kill Brahmadatta
d) All
Answer:
d) All

Match the following:

A B
1. Suvamasiddhi a) sweet and delicious
2. Ambrosia b) chakradhara
3. Poisonous fruit c) wife
4. Berunda d) second head
5. Tatillata e) Sangama.

Answer:
1-b, 2-a, 3-d, 4-e, 5-c.

KSEEB Solutions

Suvarnasiddhi and Chakradhara by Vishnusharma About the Author:

Vishnu Sharma is an Indian scholar and author who is believed to have written the ‘Panchatantra’ collection of fables. The exact period of the composition of Panchatantra is uncertain, and estimates vary from 1200 BCE to 300 CE. Some scholars place him in the 3rd century BCE.

Vishnu Sharma is one of the most widely translated non-religious authors in history. Panchatantra was translated into Arabic Pahlavi in 570 CE by Borzuya and into Arabic in 750 CE by Persian scholar Abdullah Ion – Muqaffa as ‘Kalilah Wa Ummah’.

The prelude to the Panchatantra identified Vishnusharma as the author of the work. Since there is no other independent external evidence about him. It’s impossible to say whether he was the historical author or is himself a literary invention. Based on analysis of geographical features and animals described in the stories Kashmir is suggested to be his birthplace by various scholars.

KSEEB Solutions

Suvarnasiddhi and Chakradhara Summary in English

The lesson gives a moral about how revenge will be a way to their own demise. The story starts with a strange bird having two heads with a single body called Bermuda. Once the first head found a delicious fruit as Ambrosia. The other head felt like fasting but the first head refused to give him as it wanted to give it to their beloved wife Tatillatha. Disappointed by this, the second took revenge by eating a poisonous fruit which ended in the demise of both the heads. Moral taking revenge makes the mind blank which ends in their own destruction.

The other story is about Brahmadatta who lived in a city called Varanavartha when he was planning to go to another village, his mother advices him to not to travel alone. She, at last gave a crab kept in camphor box to carry with him. As he was tired, he halted and took rest under the tree. By the fragrance of camphor, a snake came out from the hollow of the tree swallowed the box. The crab came out of the box and killed the snake. When Brahmadatta woke up he saw crab alive and dead snake he realized that the crab had saved him. From this, he came to know that heeding his mother’s words saved him from death.

KSEEB Solutions

Suvarnasiddhi and Chakradhara Summary in Kannada

KSEEB Solutions for Class 7 English Supplementary Chapter 1 Suvarnasiddhi and Chakradhara 1
KSEEB Solutions for Class 7 English Supplementary Chapter 1 Suvarnasiddhi and Chakradhara 2
KSEEB Solutions for Class 7 English Supplementary Chapter 1 Suvarnasiddhi and Chakradhara 3
KSEEB Solutions for Class 7 English Supplementary Chapter 1 Suvarnasiddhi and Chakradhara 4
KSEEB Solutions for Class 7 English Supplementary Chapter 1 Suvarnasiddhi and Chakradhara 5

KSEEB Solutions

Leave a Comment