KSEEB Solutions for Class 8 Geography Chapter 2 Lithosphere

Students can Download Geography Chapter 2 Lithosphere Questions and Answers, Notes, KSEEB Solutions for Class 8 Social Science helps you to revise complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 8 Social Science Geography Chapter 2 Lithosphere

Class 8 Social Science Lithosphere Textual Questions and Answers

I. Fill In The Blanks:

Question 1.
The continental crust is also called ______
Answer:
SIAL

Question 2.
Vast basin shaped volcanic mouth is ______
Answer:
Caldera

KSEEB Solutions

Question 3.
The most destructive earthquake waves are ______
Answer:
Surface waves

Question 4.
Stalactites and stalagmites are most common in ______
Answer:
Australia

Question 5.
The beaches are formed bv work ______
Answer:
Sea wave work.

II. Answer The Following Questions In 1 or 2 Sentences Each.

Question 1.
Mention the three major layers of the interior of the Earth.
Answer:
The three major layers of the interior of the Earth are The Crust, The Mantle, and The Core.

Question 2.
Name the types of volcanoes on the basis of the frequency of eruption.
Answer:
On the basis of the frequency of eruption, volcanoes are classified into three types. They are

  • Active volcanoes
  • Dormant volcanoes and
  • Extinct volcanoes.

Question 3.
Name the landforms associated with the work of the river.
Answer:
The following are some of the important earthquake zones of the world.

  • The circum-Pacific belt or Pacific ring of fire. Japan, Philippines, etc.
  • Mid-Atlantic Belt – Ice land, West Indies.
  • Mid-continental Belt – Italy, Spain, etc.
  • Important Islands: Hawai, Indonesia.

KSEEB Solutions

Question 4.
Mention the important earthquake zones of the world.
Answer:

  • The circum – pacific belt-Regions around the Pacific ocean
  • The Mediterranean belt-Regions around the Mediterranean sea.
  • The Himalayan belt-The Siwalik regions of India.

Question 5.
What is weathering? Name the three main types of weathering.
Answer:
Weathering is the wearing away or breaking down or gradual disintegration of rocks by agents present in the atmosphere. The three types of weathering are:

  1. Mechanical weathering
  2.  Chemical weathering
  3. Biological weathering.

III. Match The Following

A B
SIMA (a) Earthquake
Sandstone (b) Yellow soil
Epicenter (c) Oceanic crust
Geyser (d) Sedimentary rock
Loess (e) Under groundwater.

Answer:

A B
SIMA (c) Oceanic crust
Sandstone (d) Sedimentary rock
Epicenter (a) Earthquake
Geyser (e) Underground
Loess (b) Yellow soil

IV. Define The Following :

1. Aqueous rocks :
Sandstone rocks arc called aqueous rocks.

2. ‘Pacific ring of fire’:
Coastal margins or the Pacific Ocean consisting of the Philippines, Japan, USA, Central America, South America, etc.

3. Mechanical weathering:
When the rock is broken and disintegrated without any chemical alteration, the process is called Physical weathering or Mechanical weathering.

KSEEB Solutions

4. Carbonaceous rocks:
Organic sediments are those derived by the accumulation of remains of organisms.

5. Tsunami:
A tsunami is a large sea wave occasionally experienced along the coasts of Japan.

6. Continental glacier:
Continental glaciers are extensive ice sheets found in polar regions.

7. Hot spring:
Whenever warm or hot water comes out naturally it is called a hot spring or thermal spring.

Class 8 Social Science Lithosphere Additional Questions and Answers

I. Multiple Choice Questions:

1. The uppermost layer of the earth is called ______
(a) The Mantle
(b) The core
(c) The coir
(d) The crust
Answer:
(d) The crust

2. The most important materials of the core are ______
a. Nickel and cobalt
b. Ferrous and cobalt
c. Nickel and ferrous
d. Aluminium and cobalt
Answer:
c. Nickel and ferrous

3. The word Igneous rocks are made of ______
(a) Small crystals
(b) Large crystals
(c) Thin crystals
(d) Hard crystals
Answer:
(d) Hard crystals

4. ‘Sedimentary’ means ______
a. Rising up
b. Floating down
c. Sinking down
d. Settling down
Answer:
(d). Floating down

KSEEB Solutions

5. A passage in the earth’s crust through which magma is ejected is called ______
(a). Nent
(b) Sent
(c) Vent
(d) Pent
Answer:
(c) Pent

6. The effects of an earthquake are greater if the seismic focus lies ______
a. Near the surface of the earth.
b. On the surface of the earth.
c. Below the surface of the earth.
d. Far away from the surface of the earth.
Answer:
a. Below the surface of the earth.

7. The point of origin of the earthquake in the earths crust is called ______
(a) Hypsometer
(b) Hypograph
(c) Hypocycle
(d) Hypocentre
Answer:
(a) Hypometer

8. Surface waves are also called as______
(a) Lengthy waves
(b) Small waves
(c) Long waves
(d) Short waves.
Answer:
(a) Short waves.

9. Name of the active volcanoes in the USA called ______
(a) Mt. Etna
(b) Mt. Stromboli
(c) Mt. Batan
(d) St. Helenas
Answer:
(d) St. Helenas

II. Fill In The Blanks:

Question 1.
The depth of the Mantle is ______ Kms from the surface.
Answer:
2900

Question 2.
The funnel-shaped hollow at the top of the cone of a volcano is called ______
Answer:
Crater.

Question 3.
The scientific study of an earthquake is called ______
Answer:
Seismology.

KSEEB Solutions

Question 4.
The scientific study of an earthquake is called ______
Answer:
‘Harbour waves’.

Question 5.
The glaciers found in the polar regions are called ______
Answer:
Mountain glaciers.

III. Textual Questions:

Question 1.
What is the mantle?
Answer:
The mantle is the second and the middle layer of the earth.

Question 2.
What is ‘Gutenberg Discontinuity’?
Answer:
The boundary that separates the Mantle from the core is called ‘Gutenberg Discontinuity’.

Question 3.
How are ‘Igneous’ rocks formed?
Answer:
Igneous rocks are formed by the cooling of the molten matter of the earth.

Question 4.
How many Kinds of rocks are there? Name them.
Answer:
On the basis of mode of formation, rocks are classified into three types. They are

  • Igneous rocks
  • Sedimentary rocks
  • Metamorphic rocks.

Question 5.
What are glaciers? Name its types.
Answer:
Glaciers are slowly moving. compacted masses of ice and snow found in the high mountains and polar regions. There are two types of glaciers, they are:

  • Continental glaciers
  • Mountain or Alpine or valley glaciers.

Question 6.
Name the types of spring.
Answer:
There are five types of spring. They are:

  • Perennial spring
  • Intermittent spring Hot springs.
  • Geyser
  • Artesian wells.

Question 7.
What are Barchans?
Answer:
Barchans are semi-circular or crescent-shaped sand deposits most common in the deserts.

IV. Terms To Remember:

1. Magma and lava:-
The rock materials in the liquid or molten state is called ‘magma’ and when it comes out from the earth is called ‘lava.’

2. Fluvial Cycle:- The work of the river.

3. Glacial cycle:- Work of the Glacier.

KSEEB Solutions

4. Aeolian cycle:- Work of wind.

5. Karsttography:-  Relief features formed by underground water in the limestone region.

6. Nife:-  Nickel and Ferrous.

7. Arenaceous and argillaceous rocks:- Sandstone and shale.

8. Tectonic forces:-  The forces between the earth plates.

Leave a Comment