KSEEB Solutions for Class 8 History Chapter 1 Sources

Students can Download History Chapter 1 Sources Questions and Answers, Notes, KSEEB Solutions for Class 8 Social Science helps you to revise complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 8 Social Science History Chapter 1 Sources

Class 8 Social Science Sources Textual Questions and Answers

Question 1.
How do historians write history?
Answer:

  1. Historians collect the sources subject them to critical examination analysis and the, write the history.
  2. When direct sources are not available they need to make assumptions.

Question 2.
What is the meaning of sources? How many types are there?
Answer:
The things used by human beings in the past have remained they are called the sources. Ex: forts, coins, inscriptions, arms, temples, etc.

There are two types of sources :

  1. Literary sources – two types in this are written and oral source
  2. Archaeological sources –
    • Inscription
    • Coins
    • Monuments
    • Other ruins

KSEEB Solutions

Question 3.
Name any two native literary works.
Answer:

  1. Kautilya’s – Arthashastra
  2. Kalhana’s – Rajatarangini
  3. Banabhatta’s – Harshacharitha etc.

Question 4.
Name any two foreign writers.
Answer:

  1. Megasthanese
  2. Fa-Hien
  3. Tolemy
  4. Babar

Question 5.
What are the sources which have more reliability for writing history?
Answer:
Inscriptions are more reliable as these have a direct relationship with then events.
Ex: Ashoka Inscriptions Kharavela’s Hathigumpa Inscriptions.

Question 6.
Explain the importance of Coins in the writing of history?
Answer:
Coins are helpful in understanding the geographical extent of the ruler’s kingdom who minted the coins aid us in knowing the language of administration, titles, religion, and the economic conditions of the times.

Question 7.
What are the aspects on which monuments throw more light?
Answer:
The monuments throw light on then-contemporary religious aspects, technology, economic growth, scientific knowledge, and creativity achieved.

KSEEB Solutions

Question 8.
By what method the age of biological fossils can be decided?
Answer:
By applying a carbon-14 dating procedure on the biological ruins found in these sites, one can arrive at the accurate period of the ruins.

Class 8 Social Science Sources Additional Questions and Answers

I. Multiple choice questions:

Question 1.
Historian is like an advocated because of
a. He collects the sources
b. subject them to critical examinations
c. Analysis of the topics
d. above all aspects
Answer:
d. above all aspects

Question 2.
Chand Bharadayi’s famous book is
a. Gathasaptha sathi
b. Prithviraj Raso
c. Arthashastra
d. Mudrarakshasa
Answer:
b. Prithviraj Raso

Question 3.
‘Vikramarjunavijaya’ this book was written by
a. Pampa
b. Raja Hala
c. Kautilya
d. Barani
Answer:
a. Pampa

Question 4.
There are ballads on Kumararama, Sangoli Rayanna stories are examples to
a. Religious literature
b. Native literature
c. Foreign literature
d. Oral literature
Answer:
d. Oral literature

KSEEB Solutions

Question 5.
The major sources to write history is
a. other ruins
b. Coins
c. Monuments
d. Inscriptions
Answer:
c. Monuments

II. Answer the following questions:

Question 1.
What is history?
Answer:
History is a systematic study of the past

Question 2.
Which are 4 types of Archaeological sources?
Answer:

  1. Inscriptions
  2. Coins
  3. Monuments
  4. Other ruins

Question 3.
What is the importance of Uttarameruru, inscriptions?
Answer:
Narrate the rural administrations of Cholas kings

Question 4.
What is oral literature?
Answer:
Oral literature means a folk story. Folk songs, Folk legends, ballads others that pass on from one person to another by word of mouth.

Question 5.
What is excavation?
Answer:
The hidden things in the earth are dug out by using scientific methods.

KSEEB Solutions

Question 6.
Write the importance of Samudra Gupta Coins & Pictures?
Answer:

  1. Samudra Gupta was a lover of music
  2. He had conducted Ashwamedha Yaga

Leave a Comment

error: Content is protected !!