KSEEB Solutions for Class 8 Political Science Chapter 4 Local Government

Students can Download Political Science Chapter 4 Local Government Questions and Answers, Notes, KSEEB Solutions for Class 8 Social Science helps you to revise complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 8 Social Science Political Science Chapter 4 Local Government

Class 8 Social Science Local Government Textual Questions and Answers

I. Fill In The Blanks:

Question 1.
Gram Sabha is presided by …………….
Answer:
The President

Question 2.
The tenure of grama panchayat president is …………….
Answer:
30 months

Question 3.
In grampanchayat one member is elected for ………………… population
Answer:
400

KSEEB Solutions

Question 4.
In Bengaluru urban district a member is elected for ………………. population
Answer:
Based on

Question 5.
The total number of city corporation in Karnataka including Bangalore is ………………
Answer:
11

II. Answer The Following Questions:

Question 1.
Write the functions of Local government?
Answer:

  1. To maintain and protect the panchayat property
  2. To prepare the annual budget of the local body
  3. To maintain cleanliness & Sanitation of the area
  4. To ensure registration of birth and deaths
  5. To execute the agricultural extension programmes to help the farmers
  6. To provide marketing facilities, street lighting facilities & reading room facilities
  7. To collect taxes, fees & penalties.

Question 2.
Write a note on gram panchayat?
Answer:

  1. gram panchayat are formed on the basis of population
  2. population between 5,000 & 7,000 from gram panchayat
  3. the member of gram panchayat is elected by the adult population of panchayat area
  4. one representative for 400 voters is elected
  5. reservation is provided to schedule caste, scheduled tribes, backward classes & women
  6. gram panchayat meetings must be held at least once in two months
  7. the panchayat development officer (PDO) is the executive head of gram panchayat.

Question 3.
Which are the source of income for local government?
Answer:

  1. Amount collected through waterless, health less, library & reading room less.
  2. Amount collected through building tax, vacant land tax, taxes in business establishments, markets
  3. taxes collecting from tourist spots
  4. Rental & lease amount collected on the properties.
  5. Financial grants from the state government.

Question 4.
Write a note on the functions of urban local bodies.
Answer:

  1. To Prepare The Budget And Get The Approval Of The Council
  2. To Prepare A Good Town Planning System & Implement It.
  3. To Provide Good Roads, transportation water supply, electricity, education, marketed health, facilities.
  4. Granting Permission to build structure, maintenance of local body buildings & properties
  5. Registration Of Births & deaths
  6. To provide parks, sports entertainment facilities
  7. To plan for the main harvest
  8. To encourage cultural activities
  9. To undertake measures for the improvement or progress of backward classes & weaker sections.

KSEEB Solutions

Question 5.
Write a note of the city corporation.
Answer:

  1. city corporation on mahanagara palikes are constituted as per Karnataka municipal corporation act of 1976
  2. more than 2lakhs populations and an income of more than Rs. 1 crore
  3. the number of the corporation should not generally be less than 30
  4. Certain seats are reserved for SC/ ST. Backward classes & women
  5. the MLA’s MLC’s & MP’s representing that area can also attend the meetings of the corporation council & vote.
  6. The term of the corporation is 5 years
  7. The mayor and deputy mayor are the leaders of the corporation
  8. The commissioner is the real executive of the city corporation
  9. The assists the mayor in preparing the budget and also in the executive functions of the corporation.

Class 8 Social Science Local Government Additional Questions and Answers

I. Multiple Choice Questions

Question 1.
The father of ‘Local Government’ in India is …………….
a) Balwant rai Mehta
b) Lord Ripton
c) Mahatma Gandhi
d) Karl Marx
Answer:
b) Lord Ripton

Question 2.
The executive head of GramaPanchayat is ……….
a) President
b) Executive officer
c) Vice President
d) The panchayat development officer
Answer:
d) The panchayat development officer

KSEEB Solutions

Question 3.
A population between 50000 and 3Lakhs is considered as ………….
a) Municipal Corporation
b) City Municipality
c) City Corporation
d) Mahanagara Palike
Answer:
b) City Municipality

Question 4.
Mahanagara Palikcs arc came into existence in ……………..
a) 1956
b) 1965
c) 1976
d) 1993
Answer:
c) 1976

Question 5.
The term of the urban local bodies is ………..
a) 5 years
b) 2 years
c) 6 years
d) 1 year
Answer:
a) 5 years

II. Answer the following.

Question 1.
Who is the father of Local government in India?
Answer:
Lord Ripton is the father of Local government.

Question 2.
Which articles of constitution provider the details of local government
Answer:
From Article 243 P to 243 ZG of, schedule IX provides the details of local government.

Question 3.
When did the panchayat Raj Act was introduced?
Answer:
In 1983 the Panchayat Raj Act was introduced and it came into effect in 1985.

Question 4.
Write a note on Zilla Panchayat
Answer:

  1. Earlier they were called district Boards
  2. The members elected directly by people
  3. the total number of representatives differ from district to district.
    Ex: (UK) utter Kannada 30,000 population in Kodagu 18,000 population
  4. In addition, MLA’s MLC’s MP’s are members of it
  5. Reservation for SC, ST
  6. It has vast power in implementation.

KSEEB Solutions

Question 5.
Which are the 10 city corporation & 1 are Bruhat Mahanagara Palike
Answer:

  1. Mysore
  2. Hubli-Dharwad
  3. Ballari
  4. Belgavi
  5. Kalaburgi
  6. Davangere
  7. Mangaluru
  8. Shivamoga
  9. Tumkur
  10. Vijayapura
    Bengaluru city is called Bruhat Bengaluru Mahanagara Palike (BBMP)

Leave a Comment

error: Content is protected !!