KSEEB Solutions for Class 8 Sociology Chapter 4 Types of Society

Students can Download Sociology Chapter 4 Types of Society Questions and Answers, Notes, KSEEB Solutions for Class 8 Social Science helps you to revise complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 8 Social Science Sociology Chapter 4 Types of Society

Class 8 Social Science Types of Society Textual Questions and Answers

I. Fill In The Blanks:

Question 1.
The hunting societies use ……………….. tools for hunting.
Answer:
Stone

Question 2.
………………is used to fill the land in agricultural society.
Answer:
Plough

Question 3.
The distribution of skilled work is called as ………..
Answer:
Division of labour

KSEEB Solutions

Question 4.
In industrial societies, there is an increase in transport and …………
Answer:
Communication

Question 5.
The mechanized production takes place in …………………… society.
Answer:
Industrial

II. Answer The Following:

Question 1.
What are the different types of societies?
Answer:

  1. Hunting and gathering society
  2. Pastrol society
  3. Agricultural society
  4. Urban society
  5. Industrial society
  6. Information society

Question 2.
What is a pastoral society?
Answer:
The process of engaging in animal husbandry of cattle like sheep, goat, cow and buffalo for general sustenance is called pastoral society.

Question 3.
How does agriculture gains importance in society?
Answer:

  1. Majority of the people engage in agricultural works.
  2. Producing food primarily through agriculture is another important feature.
  3. With the invention of plough during 3000BC the agricultural revolution stated.
  4. In rural area 59% of men and 75% of women are engaged in Agriculture.

Question 4.
What is an Industrial society?
Answer:
Industrialization gave rise to another type of society, the industrial society. Utilizing scientific production ways and searching for energy sources is called Industrial society.

KSEEB Solutions

Question 5.
Information society is growing fast. Prove?
Answer:
People take help from information technologies to solve their problems and challenges, It helps to attain education, and do commerce and business. Knowledge is the key to future productivity. Knowledge is getting exchanged over new tools. Computers have become information storage hubs.

III. Answer The Following Questions In 4 – 5 Sentences:

Question 1.
Explain the features of hunting and gathering societies.
Answer:

  • It is the first stage of human evolution.
  • It is a simple and ancient society.
  • It is very small in size.
  • Human beings were engaged in fishing, hunting animals, and gathering foods from plants and trees.
  • There was no desire for the accumulation of wealth.
  • Sharing sources is an important trait.
  • Hunting was done using stone tools.

Question 2.
Explain the features of Pastoral societies.
Answer:
Pastoral Societies consisted of several thousand people. Cattle herding was the main occupation. The Society was under the leadership of a single leader. The members are engaged in Animal husbandry of cattle like sheep, goat, cow, and buffalo for general sustenance.

Question 3.
Explain the relationship between land and agriculture.
Answer:

  1. At the agricultural society stage, human beings left nomadic life and settled in a place engaging in agriculture.
  2. This society is a village-based society.
  3. The majority of people engage in agriculture-related works.
  4. Producing food primarily through agriculture is another important feature.
  5. India is called a land of village and agriculture.
  6. Jajmani system, Zamindari system, Ryotwari system, Mahalwari system. The tenancy system is closely linked with agriculture.

KSEEB Solutions

Question 4.
List the features of industrial society.
Answer:

  1. Industry based economy: It will have capitalists, labour class, and business class.
  2. Professional works: They need specific training and skills.
  3. Transport and communication: This network is used for transporting raw materials and finished goods also.
  4. Increase in migration: This in turn affected the traditional occupations and institutions.

Question 5.
Write a note of an information society.
Answer:
People take help from information technologies to solve their problems and challenges, It helps to attain education, and do commerce and business. Knowledge is the key to future productivity. Knowledge is getting exchanged over new tools. Computers have become information storage hubs.

Class 8 Social Science Types of Society Additional Questions and Answers

I. Answer The Following:

Question 1.
“Society aids holistic development of human beings” How?
Answer:

  1. Human beings and society are the two faces of the same coin.
  2. Human beings can’t live alone and prefer to live in social groups.

Question 2.
Write the nature of types of society.
Answer:

  1. Society is a community of communities.
  2. Society is a web of social relationships.
  3. Similarity and Resemblance
  4. Co-operation and Division of labour.
  5. Social control
  6. Society is dynamic

Question 3.
Write the importance of society.
Answer:

  1. Universal: Society was there before the birth of an individual and remains even after his death.
  2. Protection and Nourishment: Co-operation, Division of labour, social control, institutions, and similarities society takes care of the needs of human beings.
  3. Personality formation: Society provides proper channels to showcase one’s talents. It regulates the natural human weakness.
  4. Reinforces life: It is a complex one forming an individual’s unique thoughts and emotions.

KSEEB Solutions

Question 4.
Which are the features of Rural Society? Explain anyone.
Answer:

  1. Small in size
  2. Influence of primary and family relationships.
  3. Simple economic life.
  4. Neighbourhood.
    • Simple economic life :
      As there is a limited source of income which is low, rural people lead a life of simple and non-luxury. Their dependence on agriculture and tradition is the main reason for their low demands.

Question 5.
Differentiate between the Zamindari system and the Ryotwari system.
Answer:

  1. Zamindari system:
    •  Zamindar is a Persian word.
    •  Zamindar indicated the head of a region.
    •  Any person who has the hereditary rights to have a share in farmer’s crops was officially called as Zamindar.
  2. Ryotwari system:
    •  When the British government moves to tax farmers. Zamindars started harassing them more.
    •  In order to save farmers, the court of directors introduced it in 1817.
    •  The farmer was head of the land.

II. Multiple Choice Questions:

Question 1.
Grouping of people is called as …………
a) Community
b) Society
c) Industrial society
d) Urban society
Answer:
a) Community

KSEEB Solutions

Question 2.
“The web of social relationship is society” said by …………
a) Max weber
b) Maciver
c) August compte
d) Emile Durkheim
Answer:
b) Maciver

Question 3.
Work done based on Age, interest skill, are called as …………
a) Resemblance
b) Relationship
c) Division of labour
d) Nomadic society
Answer:
c) Division of labour

Question 4.
“Sharing the sources is the important trait” it was the feature of ……….
a) Industrial society
b) Semi Nomadic society
c) Postal society
d) Hunting and gathering society
Answer:
d) Hunting and gathering society

Question 5.
In Karnataka, the neighbourhood is identified as ………….
a) Keri
b) Jajmani
c) Wad
d) ‘ur’
Answer:
a) Keri

KSEEB Solutions

Question 6.
It is not a feature of industrial society
a) Increase in migration
b) Tenancy system
c) Professional works
d) Industrial based economy
Answer:
b) Tenancy system

Leave a Comment

error: Content is protected !!