Karnataka Solutions for Class 9 English Chapter 2 The Three Questions

You can Download The Three Questions Questions and Answers Pdf, Notes, Summary Class 9 English Karnataka State Board Solutions to help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

The Three Questions Questions and Answers, Notes, Summary

Before You Read

Discuss the following points in groups and present your views to the class.

Question 1.
The best time to do something.
Answer:
There is only one time that is important and that time is ‘Now’.

Question 2.
The most important person in your life.
Answer:
My parents and also my Guru or Mentor, who teaches, advises, guides and corrects me to follow the right path, to become a good human being.

Question 3.
The most important thing to do in your life.
Answer:
We have to do good to others. We should not be cruel but kind. Our nobel purpose is to help all.

Comprehension

Sub Units – 1, 2, 3

Read the following and discuss your views with the members of your group. Consolidate your views and write down them.

Question 1.
What thought came to the King?
Answer:
The thought came to the King that he would never fail if he knew three things. These three things were:

  1. What is the most important time to begin something?
  2. Who should a King consider the most important?
  3. What is the most important thing for a king to do?

Question 2.
Write the three questions for which the King wanted to have answers.
Answer:
The three questions for which the king wanted to have answers were:

  1. What is the right time to begin something?
  2. Who should a king consider the most important?
  3. What is the most important thing for a king to do?

Question 3.
Was the King satisfied with the answers? If ‘yes’ why? If ‘no’ Why?
Answer:
No, the King was not satisfied with the answers, because they were different in opinions of the wise men.

Question 4.
Who did the King decide to seek advice from?
Answer:
The King decided to seek advice from a certain hermit, who was widely known for his wisdom.

Sub Units 4, 5, 6, 7

Question 1.
How did the King treat the wounded person?
Answer:
The King and the hermit removed the wounded man’s clothing and found a large wound in his stomach. The King washed and covered it with his handkerchief, but the blood would not stop flowing. The King re-dressed the wound until the bleeding stopped. Thus the King treated the wounded man.

Question 2.
Why did the bearded man swear- revenge on the King?
Answer:
The bearded man swore revenge on the King because the King put his brother to death and seized his property.

Question 3.
Who had wounded the man and why?
Answer:
The bodyguard of the king had wounded the man. He had made up his mind to kill the king on his way home. But king’s body-guard had recognized and wounded him because he was the enemy of the king.

Question 4.
Why did the man say that he would serve the King as his most faithful servant?
Answer:
The bodyguard of the King wounded the man. The wounded man escaped from him. He would have died if the King had not dressed his wounds. He had wished to kill the King, but the King saved his life. Therefore the man said that he would serve the King as his most faithful servant.

Sub Units 8, 9, 10

Question 1.
What did the King promise the man?
Answer:
The King promised to give back the man his property.

Question 2.
The hermit said that the King had been answered. If you agree, what was the answer to the first question?
Answer:
The hermit said that the king had been answered. We agree with this point. The first question of the King was – “What is the right time to begin something?” If the King had not pitied the hermit s weakness and had not dug those beds for him he would have gone away. Then that man, bearded one would have attacked. So the most important time was when the King was digging. In another incident, the most important time was when he was caring for the wounded man.

Question 3.
Why did the hermit say that he was the most important man?
Answer:
King took pity on hermit and spent a whole day with him in digging the beds. If he had not dug those beds for him, he would have gone away. Then, the enemy of the king would have killed him. The king later saved his life. The most important person is the person that we are with at any particular moment. So hermit said that he was the most important man.

Question 4.
According to the hermit “How is the most important time. Why?
Answer:
According to the hermit ‘Now’ is the most important time, because there is only one time that is the most important. The digging of beds by the King was only time that was the most important because it saved him from the bearded man’s attack. Secondly the King’s caring the wound of the bearded man was the only time that was the most important because his caring saved the life of the bearded man.

Question 5.
What according to the hermit was the most important business?
Answer:
According to the hermit the most important business was the King’s digging the beds, for the hermit and caring the wound of the bearded man. These are considered as the most important business to do good that person.

Vocabulary

V1. Study the words.

Each of the following sentences has two blanks. Fill in the blanks with appropriate words from of the word given in bracket.

One is done for you:
Shankar has ……………. to help me. Do you think he will remember his? (promise)

Shankar has promised to help him me. Do you think he will remember his promise?

Question 1.
The ………. said that only fresh evidents would make him change his ………….(judge)
Answer:
judge …………….. judgment.

Question 2.
I didn’t notice any serious of ………. opinion among the debaters, although they ……….. from one another over small points, (differ)
Answer:
different …………… differ.

Question 3.
Its a fairly a simple question to …………….. but will he accept my as final? (answer)
Answer:
answer……….. answer.

Question 4.
Hermit is……… men. How they acquire their ………… no one can tell, (wise)
Answer:
Wise ……….. wisdom.

Question 5.
It isn’t …………….. that …………. should always be the mother of invention, (necessary)
Answer:
necessary …………….. necessity.

Question 6.
The committee has …………. to make Jagadish captain of the team.The is likely to please everyone, (decide)
Ans: decide – decision.

Question 7.
Asking for ………… is as noble as willingness to ………. (forgive)
Answer:
forgiveness ……….. forgive.

V2. Fill in the blanks using phrases given in the brackets. Look up a dictionary, if necessary.
(Use them in their correct forms)

(pour in, tired of, look weary of, known for, come rowid, make peace, care for, look after)

Answer:
The old father looked weary of his mischieveous son. The son was known for his bad deeds everywhere. He was so tired of his son’s misdeeds that often there used to be bitter quarrels between them. The old man decided not to care for him anymore.

One day the son was knocked down by a speeding vehicle. His condition was serious that the father decided to make peace with his son. He poured in all had on the treatment of his son. He looked after him in such way that the sun came round very soon.

Task 1:
Read the following news item that appeared in a newspaper.

Some rogues enaged in trafficking of children, kidnapped a smarl school-going boy. A few pedestrians saw the incident. They requested some youth standing nearby to save the boy. The youth who ran afer the rogues saved the boy. The onlookers appreciated the bravery of the youth.

Re-write the above paragraph starting as under:
A smart school-going boy was kidnapped by some regues engaged in
Answer:
A smart school-going boy was kidnapped by some regues engaged in trafficking of children: The incident was seen by a few pedestrians.

Some youth standing near by was requested by them to save the boy. The boy was saved by the youth who ran after the rogues. The bravery of the youth who appreciated by the onlookers.

Task 2:
Complete the paragraph using the passive forms of the verbs given in brackets.
The World Environment Day is (observe) on June 5th every year. Millions of saplings are(plant) by responsible citizens, the world over. Inschools and colleges, students are (give) the task of picking all non-bio degradable materials like plastic. They are (tell) how to keep the environment free of pollution.
Answer:
World Environment Day is observed on June 5th every year. Millions of saplings are planted by responsible citizens, the world over. In schools and colleges, students are given the task of picking all non-bio degradable materials like plastic. They are told how to keep the environment free of pollution.

Practice Writing
Discuss in groups and write a story using the clues given.
Answer:
A passenger was waiting for the train. It was a bad winter. There were no people.

One could notice haunted small lonely railway station of a remote village. The passenger could hear the dogs howling. Here were no lights At last the train arrived. This passenger got in to the compartment. There was only one traveller. He asked the new incumbent if he believed in ghosts. This man denied his statement. He told him that he did not believe ghosts. Then the other traveller disappeared.

Self-assessment

Read the statements and put a tick mark in the appropriate box.
Answer:

SI.
No.
Statement Yes No To some extent
1. I discussed the story in my group.
2. I was able to write an interesting story.
3. I gave a title to my story.
4. I can narrate the story using voice modulation body language, facial expressions, etc.

The Three Questions Additional Questions and Answers

Four alternatives are given below each question/ incomplete statements. Choose the most appropriate one.

Question 1.
The number of questions for which the king wanted to have the answer:
(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) Five.
Answer:
(b) Three.

Question 2.
The king was not satisfied with answers given by the people because:
(a) Answers were irrelevant.
(b) Answers were so different.
(c) He could not understand the answers.
(d) He could not follow the suggested answers.
Answer:
(b) Answers were so different.

Question 3.
As the king came near the hermit’s hut, he saw the hermit:
(a) Sitting in front of his hut.
(b) Sleeping.
(c) Digging the ground in front of his hut.
(d) Cutting the tree.
Answer:
(c) Digging the ground in front of his hut.

Question 4.
The wounded man made a plan to kill:
(a) The king
(b) The hermit
(c) The bodyguard of the king
(d) Both the king and the hermit.
Answer:
(a) The king.

Question 5.
The man was wounded by:
(a) the strangers
(b) the king’s soldiers
(c) the king’s bodyguard
(d) himself
Answer:
(c) the king’s bodyguard.

Question 6.
The king was very happy to have made peace his enemy so easily. The correct preposition to be filled in the blank is.
(a) to
(b) with
(c) for
(d) on
Answer:
(b) with

Question 7.
Many wise men came to the king they all answered his question differently. The correct conjunction to be filled in blank is:
(a) and
(b) because
(c) but
(d) yet
Answer:
(c) but

Answer the following questions.

Question 1.
Who is the writer of the story “The Three Questions”?
Answer:
Count Leo Tolstoy, the Russian novelist and moral philosopher is the writer of this story.

Question 2.
How did the king go to meet the hermit?
Answer:
The king put on ordinary clothes and went to meet the hermit. Before he reached the hermit’s hut the king left his horse with his bodyguard and went alone.

The Three Questions Summary in English

The lesson is about a king who had three questions and was seeking answers to them. In the end he found answers form a hermit and were quite satisfied.

Once there was a king. He had three questions and he was trying to get answers to them. He had thought he would never fail if he knew three things. The three questions, that the king was seeking answer were
1. What is the right time to begin something?
2. Who should a king consider the most important?
3. What is the most important thing for a king to do?

The king sent messengers throughout his kingdom promising a large sum who would answer the three questions. Inresponse to the King’s proclamation many wise men came to the King. They gave different answers to his question but none of them satisfied him. At last, he decided to seek advice from a certain hermit who was well known for his wisdom. One day he went to the hermit in ordinary clothes. Before he reached the hermit’s hut, he left his horse with his bodyguard and went alone. He saw hermit digging the ground in front of his hut.

The hermit saw the king and greeted him. Then he continued digging. The King told him that he had come to him so that he could get answers for his three questions. The hermit listened to him, but he did not speak. The King thought the hermit might be tired. So he took the spade from the hermit and started to work in his place. The hermit expressed his thanks to him. When he stopped digging he repeated his questions, but the hermit gave no answer.

Meanwhile, the hermit saw a bearded man running towards them. He had pressed him both hands on his stomach. The blood was bleeding from it. A son he reached the King he fainted and fell to the ground. The King and the hermit at once removed his clothes and found a large wound in his stomach. The King washed the wound and covered it with his handkerchief, but the blood flow would not stop. He redressed the wound until the bleeding stopped. After some time, the bearded man closed his eyes and lay quiet.

The King also, tired digging work lay down on the ground and slept throughout the night. In the morning the bearded man asked to forgive him because he had planned to kill him on his way back home. The bearded man was his enemy because the king put his brother to death and seized his property. Therefore he had made up his mind to take revenge. But the King’s bodyguard recognised him and wounded him.

KSEEB Solutions for Class 9 English Chapter 2 The Three Questions 1
So he escaped from him and he would have died if the king had not dressed his wounds. The bearded man wished to kill him, but what happened, he had saved his life. He told the King that he would serve as his most faithful servant if he lived.

The King was quite happy because he made peace with his enemy easily and moreover he won him as a friend.

Then leaving the wounded man in the hut the king went up to the hermit and asked him to answer his questions. The hermit told him that he had been already answered. The King surprised and asked how he had been answered.

According to the hermit, if the King had not pitied the hermit’s weakness the previous day and had not dug those beds for him, he would have gone away. Then that man (the bearded) would have attacked him. So the most important time was when he was digging the beds (This is an answer to the King’s first question). And the most important person was the hermit because he allowed him to dig the beds (This is the answer to the King’s second question). And to do him (the hermit) good or helping the hermit was the King’s most important business. In a second incident, the most important time was, when the King was caring for the bearded man, because if he had not dressed his wounds, he would have died without having made peace with him. So here the King was the most important man. The service done to the bearded man by the King was the most important business.

Then the hermit said to the King “There is only one time that is important time ‘Now’. It is the most important time because it is the only time we have any power to act.” “Further he said to the King ‘The most necessary person, is the person you are with at a particular moment. The most important business is to do that person well because we are sent in this world for that purpose alone.” Thus the hermit explained the answers to the King’s three questions.

The Three Questions Summary in Kannada

The Three Questions Summary in Kannada 1
The Three Questions Summary in Kannada 2
The Three Questions Summary in Kannada 3
The Three Questions Summary in Kannada 4
The Three Questions Summary in Kannada 5
The Three Questions Summary in Kannada 6
The Three Questions Summary in Kannada 7

KSEEB Solutions for Class 9 English

Leave a Comment