Karnataka Solutions for Class 9 English Chapter 7 The Will of Sacrifice

You can Download The Will of Sacrifice Questions and Answers Pdf, Notes, Summary Class 9 English Karnataka State Board Solutions to help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

The Will of Sacrifice Questions and Answers, Notes, Summary

Check Your Comprehension:

Share your responses

Question 1.
Who actively participated in the freedom struggle from Bhagat Singh’s family?
Answer:
The entire family of Bhagat Singh was patriotism personified. His grandfather was Arjun Singh who was a great orator. His father was Kishan Singh and his uncle was Ajit Singh.

Question 2.
Name the political leaders who were in contact with Bhagat Singh when he was in DAV school in Lahore.
Answer:
Lala Lajpat Rai and Ras Bihari Bose were the political leaders with whom Bhagat Singh came in contact when he was at DAV School in Lahore.

Question 3.
How did Bhagat Singh respond to Gandhiji’s call?
Answer:
In response to Mahatma Gandhi’s call for non-cooperation against the British rule, Bhagat Singh left his D.A.V. School. In 1921, Bhagat Singh left D.A.V. School and joined the National School at Lahore. It was a centre of revolutionary activities.

Question 4.
Where did Bhagat Singh come in contact with Bhagwati Charan and Sukhdev?
Answer:
He came in contact with Bhagwati Charan and Sukhdev in Lahore National School.

Question 5.
Why is Bhagat Singh remembered even today?
Answer:
Because he is also a great thinker and believed in collective or state ownership of the means of production. He is remembered for his revolutionary ideas.

Question 6.
Who did Bhagat Singh want to take revenge on? Why?
Answer:
Bhagat Singh had determined to avenge Lala Lajpat Rai’s death so he shot down Assistant Superintendents Saunders thinking him to be Scott who had killed Lala Lajpat Rai.

Question 7.
According to Bhagat Singh, where does the value of man lie?
Answer:
The value of a man lies not in what he is capable of receiving but in what he is capable of giving to his country.

Check Your Comprehension:

Share your responses

Question 1.
What was the only prayer of the people who were with Bhagat Singh?
Answer:
The only prayer of the people who were with Bhagat Singh was that somehow or other they must escape the noose.

Question 2.
What do you mean by the phrase ‘transportation for life’? Discuss.
Answer:
Transportation of life is nothing but escaping from the death sentence. The convicts are sent to a far place as a form of punishment.

Question 3.
What kind of punishments does Bhagat Singh talk about?
Answer:
Bhagat Singh talks about transportation for life. It is the act of sending criminals to a place that is far away as a form of Punishment.

Question 4.
What expectations did Bhagat Singh have from the people who escaped the gallows of death?
Answer:
Those people should show to the world that the revolutionaries not only die for their ideals but can face every calamity. They have to bear the worst type of tortures in the dark dingy prison cells.

Check your Comprehension:

Share your responses

Question 1.
What kind of life did Bhagat Singh desire to lead?
Answer:
He didn’t want to live as a prisoner or under restrictions. He wanted to live enjoying freedom.

Question 2.
Bhagat Singh’s name has become a symbol of:
a) elevation
b) relaxation
c) revolution
d) reorientation
Answer:
(c) revolution.

Question 3.
Bhagat Singh was never afraid of meeting
a) friends
b) death
c) enemies
d) relatives
Answer:
(b) death

Question 4.
Bhagat Singh is a model of
a) social servant
b) political wisdom
c) oratory
d) sacrifice
Answer:
(d) sacrifice.

Question 5.
“If I live I might perhaps get a chance of fulfilling them.”
a) What wishes did he want to fulfill?
b) Who is he telling this?
Answers:
(a) To help humanity by doing something useful.
(b) He is telling to the second LCC convicts.

Question 6.
Why did Bhagat Singh feel proud of himself?
Answer:
Bhagat Singh was not afraid of death. He was ready to sacrifice his life for the sake of the nation. He wished that his sacrifice would fulfill his ambitions. The thought that his act of mounting the gallows bravely with a smile would be an inspiration for Indian mothers to aspire that their children would also emulate Bhagat Singh to fight against imperialism. His death was coming soon and so he felt proud of himself.

Think about the text:

C1. Answer the following questions.

Question 1.
How did Bhagat Singh participate in the freedom struggle?
Answer:
The entire family of Bhagat Singh was patriotism personified. He was much attracted by the ideals of his grand father, uncle and his father. When he was young, he was in touch with leaders like Lala Lajpat Rai and Ras bihari Lai. He came in contact with revolutionaries such as Bhagwati Charan Sukhdev, and other. When Lala Lajpat Rai was killed Bhagat Singh decided to avenge his death. So he plunged in the freedom struggle.

Question 2.
What made the revolutionaries use guns and bombs against the British?
Answer:
The British branded the revolutionaries as terrorists. The British rule was unjust and oppressive so the revolutionaries thought that it was legitimate on their part to use violence as a weapon to drive the British out. So they used bombs and guns they also robbed the establishments of the British.

Question 3.
What are the means of production according to Bhagat Singh?
Answer:
Bhagat Singh was a great thinker besides a revolutionary. He was stepped in the best traditions of Socialistic thoughts. He upheld this theory because it advocated collective or state ownership of the means of production concerned with lands, labour, and capital

Question 4.
How was Bhagat Singh able to keep the spark of freedom struggle alive?
Answer:
Bhagat Singh kept the spark of freedom alive through his letters written from the jail cell.

Question 5.
Why is Bhagat Singh remembered even today?
Answer:
Bhagat Singh is remembered even today as a martyr who bravely embraced death at the gallows with a smile for the sake of the nation’s freedom and as an inspiration to many fellow freedom fighters.

Question 6.
How was Bhagat Singh able to keep the spark of freedom struggle alive?
Answer:
He sacrificed his life for the cause of the motherland. He accepted death smiling. He was proud of sacrificing his life for the sake of the Nation. He wrote many articles about freedom. They ignited the spark of freedom.

C2. Discuss in groups and answer the following questions:

Question 1.
What were the incidents that brought changes in Bhagat Singh’s life?
Answer:
Police made a brutal attack on Lala Lajpat Rai at an anti-British Procession. It resulted in the death of Lajpat Rai on 17th Nov 1928, in Lahore. Bhagat Singh was determined to avenge Lai Lajpat Rat’s death by killing. Scott, the official responsible for the killing. Bhagat Singh shot down the Assistant Superintendant, Saunders instead, mistaking him for Scott. He threw bombs in the Central Assembly hall while the assembly was in session. The bombs did not hurt anyone, but the noise they made was loud enough to wake up an enslaved nation from a deep slumber. These two incidents brought major changes in Bhagat Singh’s life.

Question 2.
How would you have tried Bhagat Singh if you were the judge in the British Court?
Answer:
I would have asked him the reasons for his violent activities. If he had given the right reasons, I would have issued the notice to British officials to modify their policies towards India. If he had continued with his violent activities, I would have tried him and awarded a sentence to transportation for life.

Question 3.
‘The value of a man lies not in what is capable of receiving but in what he is capable of giving.’ Discuss.
Answer:
The Value of a man resides not in what is capable of receiving, but in what he is capable of giving. It is true on the part of Bhagat Singh. He did not expect to become a leader of the nation. Though he was awarded death sentence, he was not afraid of death. He did not expect other leaders to rescue his life. But he kept the spark of freedom alive through his letters written from the Jail Cell.

In the same way, Gandhiji, Subhas Chandra Bose, Savarkar Thilak, Sardar Patel, Lai Bahadhur Shastry and many others sacrificed their lives for the sake of the nation.

Question 4.
Write a letter to your friend about your patriotic feelings after reading the letters of Bhagat Singh.
Answer:
Dear friend,
I would like to share my views about the love of one’s nation. A man who does not have any patriotic feeling towards Motherland is not a man at all. If we save our Motherland, we can save ourselves. Our Motherland is our Mother. Under any circumstances, we showed not leave it out to anybody.

Unless we fight, we can’t survive. Our duty towards our Nation is important. We should esteem our Motherland highly. We have to curb anti-social activities. We have to put an end to terrorism and should breathe the free air of freedom. If we run after only material pleasures, we are not going to achieve anything so let us be patriotic and we should be ready to sacrifice our lives for the cause of Nation.

Your loving friend
XYZ

Vocabulary

VI. Match the following words in column ‘A’ with suitable words in column ‘B’ to frame appropriate – collective phrases:
Ex: collective  effort

                                        A                                          B
1. revolutionary a) effort
2. collective b) toys
3. turbulent c) struggle
4. conditional d) floor
5. freedom e) ideas
6. dingy f) reflexes
7. wet g) waters

Answers:
1 – e
2 – a
3 – g
4 – f
5 – c
6 – h
7 – d.

V2. In the following sentences, substitute the underlined words with appropriate phrasal verbs in brackets:
1. A committee has been set up to look into the problem.
2. They managed to put out the fire after ten hours.
3. Lots of people turned up for the music concert.
4. True friends stand by one another in times of need.
5. Whatever the temptation, he won’t give in to corruption.
(put out, turned up, stand by, give in, look into)

Speak Well(seeking information)

Read the following conversations. Take roles and practice.

Task-1:
Prema: Why’re you late today, Sneha?
Sneha: Oh! I missed the bus and had to walk all the way.
Prema: Oh dear! Why don’t you buy a vehicle?
Sneha: Yes, I’m also thinking about the same. But I’ve to learn driving.
Prema: That’s right. Why don’t you join a driving school? Mayura Driving School is a good one and it is near your house.
Sneha: Prema, how much do they charge to teach driving?
Prema: They charge Rs. 2000/- for ten hrs. But Sneha you should have a learning license before you could start learning.
Sneha: Learning license! Where shall I get it?
Prema: The Driving School will help you go get it.
Sneha: How much do they charge for it?
Prema: Maybe about Rs. 500/-
Sneha: Thank you for the information. I’ll go and meet them tomorrow.
Practice the dialogue changing the roles.

Task-2:
Father: Children, we are all going to see Hampi today.
Shekar: Father, what is there in Hampi? ‘
Daughter: Shekar, once it was the capital of the Vijayanagar kingdom.
Father: Yes dear, you’re right.

Task-3:
Shekar: Is there anything to see?
Tourist: Excuse me, how far is the railway
Father: Yes, you can visit Virupaksha temple, Vijaya Vittala temple, Stone Chariot, Hajara Rama temple, Ugra Narasimha temple, and many more ruins of Vijayanagar kingdom. station from here?
Giridhar: It’s about three kilometers.
Tourist: Can I get a bus to the station? Giridhar: Yes, you can. But you’ve got to wait
Shekar: Are they still in good condition? for an hour for the next bus.
Father: Yes, some of them. UNESCO is taking care of it. The UNESCO has recognized it as a Heritage Site.
Tourist: Oh, dear! How long will it take me to walk to the station?
Giridhar: It takes at least one and a half hours
Shekar: Ok, Let’s go then, father. I’m eager to see them. if you walk normally.
Tourist: Then it’s better to wait for the bus.
Father: All right, be ready by 10 o’clock. The taxi will be here by the time. Thank you.

The Will of Sacrifice Additional Questions and Answers

Choose the correct answer:

Question 1.
Bhagat Singh was born in:
(a) Haryana
(b) Delhi
(c) Punjab
(d) Himachal Pradesh
Answer:
(c) Punjab

Question 2.
The revolutionaries were branded as terrorists by:
(a) The Indians
(b) The British government
(c) People
(d) The Indian rulers
Answer:
(b) The Briti sh government

Question 3.
The Indian freedom fighter who died in police attack was:
(a) Balagangadar Tilak
(b) Lala Lajpat Rai
(c) Bipin Chandra Pal
(d) M. G. Ranade
Answer:
(b) Lala Lajpat Rai

Question 4.
Bhagat Singh wrote a letter from the Central Jail on 21st March 1931 to:
(a) His father
(b) His mother
(c) His brother
(d) His relatives
Answer:
(c) his brother

Question 5.
Batukeshwar Dutt was condemned to:
(a) Lifetime imprisonment
(b) Death
(c) Transportation for life
(d) Exile
Aris.
(c) Transportation for life

Question 6.
The desire ________ live natural. The correct preposition to be filled in the blank is:
(a) On
(b) of
(c) t6
(d) in
Answer:
(c) to

Question 7.
Lots of people arrived for the music concert: The phrasal meaning of the underlined word is:
(a) stand by
(b) look into
(c) turned up
(d) give in
Answer:
(c) turned up

Answer the following questions.

Question 1.
Why was Bhagat Singh sentenced to death?
Answer:
He shot dead Saunders, the Assistant Superintendent, and threw bombs in the Central Assembly hall. For all his aggressive activities, he was tried by the British Courts in India and was awarded the death sentence.

Question 2.
Which incident would act to wake up the Slumbering Indians?
Answer:
Bhagat Singh threw bombs in the Central Assembly Hall, while the Assembly was in session. The bomb did not hurt anyone, but the noise they made was loud enough to wake up an enslaved nation from a deep slumber.

The Will of Sacrifice Summary in English

The great revolutionary freedom fighter Bhagat Singh was born on 27th Sept. 1907 in Khatkar Kalan, Punjab. His family was known for patriotism Arjun Singh was the grandfather of Bhagat Singh. Kishan Singh was his father and Ajit Singh was his uncle.

Bhagat Singh came into contact with the great and renowned freedom fighters like Lala Lajpat Rai and Ras Bihari Bose. He was much attracted when he responded to the call “non¬cooperation” given by Mahatma Gandhiji later he joined National school at Lahore which became a center of revolutionary activities. Here he met great revolutionaries such as Bhagwati Charan, Sukhdev, and others. All these great leaders instilled in Bhagat Singh the spark of freedom.

The British considered these revolutionaries as terrorists. When the revolutionaries came to know this, they decided to drive away from the British using weapons, bombs and guns.

‘Bhagat Singh is green in the hearts of everybody not only as of the greatest revolutionary but also as a man who caved for society Bhagat Singh was a great thinker. He believed in collective ownership. According to Bhagat Singh, revolution does not mean violence out also “the spirit of freedom”.

During anti-British procession under the leadership of Lala Lajpat Rai, the police went for the brutal attack and killed Lala Lajpat Rai. This incident brought a total change in the life of Bhagat Singh. He decided to avenge the death of Lala Lajpat Rai and shot down. The British officer by name Scott and threw bombs in the Central Assembly Hall while the session was going on. The bomb didn’t hurt anybody but the explosive sound awakened the Indians who were in deep slumber to rise and fight for freedom.

Later the British Official tried Bhagat Singh in the court and sentenced him, Bhagat,
Singh was not at all afraid of death instead, he kept the spark of freedom alive through his strong and inspiring letters.

Letter-1
His letter to Batukeshwar Dutt
Central Jail Lahore 21st March 1922
Dear brother,
I am not worried about death and I am ready to accept death smiling I don’t want to escape from the noose as some prisoner expect this. I am fortunate to climb the gallows joyfully and to show the world that I sacrifice myself for the cause of Nation.

I wanted like to tell you that, the spirit of freedom must continue and I ask of you all to endure all the problems which come in the way.
Jai Hind.

     Yours
Bhagat Singh

Letter-2
Bhagat Singh’s Letter to the convicts
Dear comrades,
Everyone wants to live. It is natural but I don’t have this desire. 1 don’t want to be a captive under restrictions. My name is already a symbol of the Indian revolution.

If I escape, it is my weakness, and the revolution will get deformed. I am ready to sacrifice my life for the sake of the country. This thought will inspire the Indian Mothers and they will aspire that the children should become like me so that we can put an end to imperialism.

I regrate because I could not do anything for humanity but I have several my country and kept the spirit of freedom alive. I am ready to embrace death.
Your comrade
Bhagat Singh

The Will of Sacrifice Summary in Kannada

The Will of Sacrifice Summary in Kannada 1
The Will of Sacrifice Summary in Kannada 2
The Will of Sacrifice Summary in Kannada 3
The Will of Sacrifice Summary in Kannada 4
The Will of Sacrifice Summary in Kannada 5

KSEEB Solutions for Class 9 English

Leave a Comment

error: Content is protected !!