Karnataka Solutions for Class 9 English Poem Chapter 3 A Girl Called Golden

You can Download A Girl Called Golden Poem Questions and Answers Pdf, Notes, Summary Class 9 English Karnataka State Board Solutions to help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

A Girl Called Golden Poem Questions and Answers, Notes, Summary

Understand the Poem:

I. Working in pairs/groups, answer the following questions:

Question 1.
Which of the following descriptions best suits the poem?
a) Praising Betty Cuthbert
b) Criticizing Betty Cuthbert
c) Questioning Betty Cuthbert.
Answer:
c) Questioning Betty Cuthbert.

Question 2.
Look at the first stanza and complete the table:
Answer:

Betty Cuthbert Her school mates
a) She ran
b) she ran fast (sprint)
c) She trained
a) were walking
b) they ran
c) they played.

Question 3.
Which line in the first stanza suggests that Betty actually enjoyed what she was doing?
Answer:
What was the secret that made it seem fun?
The above lines suggest that Betty actually enjoyed what she was doing.

Question 4.
There are questions in the first stanza which are answered in the second stanza again as questions.
Relate them with the help of your partner.
eg: Why did you run when your school mates were working? Was it the feel of fresh air and sun shine?
Answer:
Why did you sprint if they started to run?
Was it the stir of the breeze in your hair?
Why did you train while others were playing?
What made the coach recognize you were special.
What was the secret, it was the courage?

Question 5.
What made the coach recognize that Betty was special?
a) She was a brave and fast runner.  ✓
b) She was determined and hard-working.  ✓
c) She gave him advice about running.
d) She was prepared to accept his advice. ✓ (Tick the right choices)
Answers:
a, b, d.

Question 6.
Which lines in the third stanza suggest that it is not easy to become a winner?
Answer:
‘Showing your will
When the muscles were aching”.
“Long spells of effort”
“much to be learned”
“Heeding the words that some others rejected.”
“Winningcould only be earned”.
All the above suggest that it is not easy to become a winner.

Question 7.
Betty was very young when she won gold medals at the Olympics. Pick out the word that suggests this.
Answer:
“Still in your teens”, suggests that Betty was just a teenager when she won all those Gold medals.

Question 8.
Do you think the title ‘A Girl called Golden’ is appropriate? Give reasons.
Answer:
It is an appropriate title. Betty achieved her success after a lot of training, perseverance, and hard work. Just how from an ore gold is smelted and extracted to shine. brightly, she also turned out into a star per-former gathering those gold medals after putting in all the hard work. It is an apt title.

A Girl Called Golden Poem Summary in English

The poet writes about a golden runner by name Betty Cuthbert. She was an Australian runner or athlete. She was a great sprinter and had won three gold medals at the 1956 Olympic games in Melbourne. She also got another gold medal at the 1964 Olympics in Tokyo.

The poet says that it is all due to her hard work and perseverance. She has the goal and the desire to achieve it.

Then the poet writes about as under. She ran when her classmates were walking. She ran fast when others were only running. Others were playing but she was training others. The poet wanted to know the secret of her success.

She had the fresh air, she listened to the words of her coach and others she made continuous efforts. She did not mind the physical problems. She did not pay any attention to bodily pain and aches because she had the only aim of reaching her goal. She possessed strong will power. She was encouraged by all. Due to her hard work, dedication, perseverance, listening capacity, patience and following ideals, she could succeed in her life. She got gold medals and left us a lesson that hard work always gives fruits. It never goes in vain.

A Girl Called Golden Poem Summary in Kannada

A Girl Called Golden Poem Summary in Kannada 1

KSEEB Solutions for Class 9 English

Leave a Comment