Karnataka Solutions for Class 9 English Poem Chapter 4 The Wonderful Words

You can Download The Wonderful Words Poem Questions and Answers Pdf, Notes, Summary Class 9 English Karnataka State Board Solutions to help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

The Wonderful Words Poem Questions and Answers, Notes, Summary

Before You Read

Question 1.
Look at the words and phrases in the box and mine them.

astonished, thanking someone, requesting for help, being happy, feel nervous, apologizing to someone, helping a blind person cross the road.

Answer:
mime them – left for students efforts.

Question 2.
Suppose you have been to a strange place where people use a language which is different from yours/new to you. How will you communicate with them in that situation? Discuss with your friends.
Answer:
When we are in a strange place. Our body language comes to our help. We have to mime them and express what we feel or what we do, some situations require body gestures some times our actions reflect our inner strengths and our own personality. Sometimes we have to use signs and smybols with all these things we communicate.

Understand the Poem:

I. Answer the following questions and discuss the responses with your partner.

Question 1.
What does the poet ask us not to let die?
Answer:
The poet asks us not to let die the thought.

Question 2.
“English is a game to play”. How does the poet Justify it?
Answer:
English plays an important role in communicating with any people throughout the world. Through it the world wide knowledge can be gained. It is a wonderful game in matching the words to the brightest thoughts in our head. So that they come out and true. They brush our wrong ideas and feed our thoughts to become the loveliest things.

Question 3.
The poet speaks about matching words. What should we match the words with?
Answer:
We should match the words to brightest thoughts in our head.

Question 4.
What has never been said yet, according to the poet?
Answer:
According to the poet the idea the words are the food and dress of thought which give it its body and swing, has never been said yet.

Question 5.
Read lines 11 and 12 in the poem: ‘Words are the food and dress of thought They give it its body and swing’ .What do you understand by these lines?
Answer:
We understand by these lines that words are the food and dress of thought because they make thought alive and make a shape of it is a body to spread from place to place.

Question 6.
What does everyone try to hear and see a fresh?
Answer:
Everyone tries to hear some fresh words (new words) which make thought alive and see beautiful thing through it.

Question 7.
The poet mention ‘prison’ in line 16. What according to her is imprisoned?
Answer:
According to her thought is imprisoned, that means a thought which is behind our sight can be freed or brought to our mind by the words only.

Read and Appreciate:

Question 1.
Which line/lines of the poem strike you the most? For example, in line one the poet says ‘Never let a thought shrivel and die’. This is a thought-provoking line. Can you think of some other line/lines which are highly thought-provoking? Discuss in a small group and share your responses.
Answer:
“Words are the food and dress of thought. They give it its body and swing”, I think this line is highly thought provoking. This line is in metaphorical meaning and personified. Words give the life to our thoughts and move our hearts.

Question 2.
A great Indian poet says, “Words alone are good.” can you relate the meaning of the statement with the theme of the poem you have studied?
Answer:
“Words alone are good’” The meaning of this statement can be related to them of the poem. ‘The wonderful words”. The words alone can make our thoughts alive and charming. We can match the words to the brightest thought in our head. So that they come out clear and true they come out clear and true with flying colour.

The words also feed for many loveliest things, words are the food and dress of thought. They make it alive and lovely. The words can free a thought from prison behind our eyes. They make our minds grasp them as splendid and wonderful surprise. In this way words alone are good to do these things.

Question 3.
Our philosophy advocates the oness-unanimity of Kaya (work), Wacha (words) and Manasa (thought). How far does this poem support this philosophy?
Answer:
The poem “The Wonderful words”, we see how the words (Wacha) play an important role in making thought (Manasa) alive and brightful. If the thought is true to words, we can play (work) handsomely in our life. Words are the food and dress. This food makes the mind (thought) healthy and sound. The healthy thought or mind resides in sound body. That sound mind or thought makes the body render useful work to society. Thus the poem somewhat supports thus philosophy of Kayo, Wacha, and Manasa.

The Wonderful Words Additional Questions and Answers

Choose the correct answer.

Question 1.
Poet asks us not to let die our:
(a) ourself
(b) thoughts
(c) words
(d) language.
Answer:
(b) thoughts.

Question 2.
Words are food and dress of:
(a) us
(b) mind
(c) thought
(d) language.
Answer:
(c) thought.

Answer the following questions.

Question 1.
Identify the figures of speech used in the following.

  1. Never let a thought shrivel and die.
  2. English is a wonderful game and all of you can play it.
  3. Words are the food and dress of thought.
  4. They give it its body and swing.
  5. But only words can free thought, from its prison behind your eyes.

Answer:

  1. Personification.
  2. Metaphor
  3. Metaphor
  4. Personification
  5. Personification

The Wonderful Words Poem Summary in English

There are so many languages in the world. It is essential that all of us should speak at least one language. The words we speak bring out our thoughts. The words bring good shape to our thoughts. The words help you communicate with others at different situations. Here in the poem “The Wonderful words”, the poetess Mary O’neill describes the importance of the words.

She says that we should never waste away our thought for want of away to say it. She says, “English is wonderful game”. It plays an important role in communication as well as bring out our thoughts. Everyone can speak English and the words of it match to the brightest thoughts that are in our head. Wit the help the words our thoughts come clear and true. The words not only bring thoughts clear and true, but also they clean up, and brighten them. The words feed for many of loveliest things. Many beautiful and lovely things are described with words. Words only can give life to our thoughts.

Words are food and dress of our thoughts, because of their feeding and dressing they become alive and lively. They make the thoughts charming as well as, give life to spread all over. The words can make everyone desire to hear them. Only words can free thought, that is behind our right and make it wonderful new surprise grasping our mind.

The Wonderful Words Poem Summary in Kannada

The Wonderful Words Poem Summary in Kannada 1
The Wonderful Words Poem Summary in Kannada 2

KSEEB Solutions for Class 9 English

Leave a Comment