Karnataka Solutions for Class 9 English Poem Chapter 8 It Never Comes Again

You can Download It Never Comes Again Poem Questions and Answers Pdf, Notes, Summary Class 9 English Karnataka State Board Solutions to help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka Board Class 9 English Poem Chapter 8 It Never Comes Again

Before you read

Read the following passage and answer the questions that follow:

Four friends – Raju, Akbar, John, and Mohan – are looking sad. Each one of them has lost something. Raju lost his cricket bat which he was very fond of. Akbar had a very good storybook and he lost it when, by mistake, it fell into a pond. John lost his collection of rare stamps which he had collected over’ a few years. Mohan lost his mother, who died of a massive heart attack.

Question 1.
Whose loss, do you think, is the greatest?
Answer:
Mohan’s loss is the greatest.

Question 2.
Why do you think the loss of other things is not that important?
Answer:
Because those things lost by Raju, Akbar, and John can be brought back. Cricket bat, storybook and collection of rare stamps can be brought again but a mother cannot be brought back. She can’t be replaced.

Question 3.
Which of the losses can be compensated and which cannot be?
Answer:
Raju’s cricket bat, Akbar’s storybook and John’s collection of rare stamps can be compensated. But the death of Mohan’s mother cannot be compensated.

Understand the poem:

The poem has a wonderful message. Read it again and discuss your views on the following questions with your partners.

Question 1.
What happens when youth departs?
Answer:
We lose the spirit of life when youth departs.

Question 2.
How does a person feel when he is youthful?
Answer:
A person feels that he is stronger and better during his youthful days. He feels that something sweet followed youth, with flying feet.

Question 3.
The poet says, “We sigh in vain” Why?
Answer:
Youth is the best period of human life. It is the sweetest and beautiful phase of life. It fills a person with dreams. One should make the best use of one’s youth because when it is gone, much of one’s strength is gone. So the poet says, “We sigh in vain”.

Question 4.
Where does a person look for youth, after it is gone?
Answer:
A person beholds it everywhere on the earth and in the air.

Question 5.
Why does the poet compare losses and gains with youth?
Answer:
If we lost something like money, gold or any asset in our life, we can gain it later by putting in efforts. If we fail in any field we can succeed later. But if youthful days are gone, we cannot regain it, So we should make the best use of our youthful days. So poet compares the losses and gains with youth.

Question 6.
What is the message of the poem?
Answer:
Youth is the best period of human life. One should make the best use of one’s youth.

A) Read and Appreciate:

Question 1.
Read the following lines that appear in the second stanza of the poem.“Still, we feel that something sweet Followed youth, with flying feet, and will never come again”. The poet describes the youth as ‘something sweet’’- Do you agree with him? Why? Discuss in groups.
Answer:
We agree with the poet. The period of youth is sweet and we plunge ourselves I dream but it goes suddenly with flying feet and will never come again. We gain from it and we lose when it is gone because this valuable period can bring both. So we say that there are gains for all our losses.

Question 2.
The poet says, ‘There are gains for our losses” – Do you agree with this? Give reasons.
Answer:
We gain from it and we lose when it is gone because this valuable period can bring both. So we say that there are gains for all our losses.

Question 3.
Which line in the poem do you like the most? Why? Tell your friends.
Answer:
I like these lines. “Still we feel that something sweet, Followed youth, with flying feet, And will never come again” Though we passed youth. We still remember, feel and dream those sweetest days. It gives some spice to our life. But we can not regain youth. So we must make use of youth in best possible ways.

Question 4.
Can you think of some proverbs/ quotations related to the theme of the poem?
Answer:
Time and tide wait for none/ Youth once lost is lost forever/ Beauty should perish and die.

B) Figures of Speech:

Question 1.
Metaphor

Look at the following line taken from the poem.”But when you, the dream, depart…”

The poet in this line brings about an indirect comparison between the ‘youth’ and dream’. The comparison is implied. It is a Metaphor.

Metaphor is a figure of speech in which two different objects having at least one thing in common are compared. But the comparison is indirect or implied.

eg. Tippu Sultan was the tiger of Mysore.

Question 2.
Personification

Read the following line.
“It takes something from our hearts, and it never comes again.”

In this line, the poet has attributed the qualities of living beings to an abstract notion (youth). ‘It’(youth) is personified. It is Personification.

Personification is a figure of speech in which a non-living object or an abstract notion is treated as having life.

Pick out other examples of personification that appear in the poem.

Collect some examples of metaphor and personification. Take the help of your teacher, if necessary.

C) Rhyming Words:
1. Pain – reign
2. Depart – Heart
3. Sweet – feet.

It Never Comes Again Additional Questions and Answers

Choose the correct answer.

Question 1.
The best period of human life is:
(a) Childhood
(b) youth
(c) Middle age
(d) old age.
Answer:
(b) youth

Question 2.
We have the balms for:
(a) all our difficulties
(b) all our pains
(c) all our happiness
(d) work.
Answer:
(b) all our pains

Question 3.
“But when a youth, the dream, departs” The figure of speech used in this line is :
(a) Simile
(b) Metaphor
(c) Personification
(d) Alliteration.
Answer:
(b) Metaphor

Answer the following:

Question 1.
Who is the writer of the poem ‘It never comes again’?
Answer:
Richard Henry Stoddard.

It Never Comes Again Poem Summary in English

In this poem, the poet describes youth as the best period of human life. It brings strength and color to life. It is the sweetest phase. If it is lost, it never comes again. So, one should make the best use of one’s youth because we lose the vigor of life.

There are gains for all our losses and there is a remedy for all our pain but it is not the same case with the youth. Youth fills a person with dreams and it departs. It takes something from our hearts. When it goes, the very essence of life is lost. So that phase never comes again.

During youth, we “are stronger and we achieve many things. Life becomes sweet. It adds colour to one’s life. If it departs or goes, something beautiful has vanished. So we are to repent. We see youth everywhere but we can’t do anything if it goes. So, one should make use of the best possible things.

It Never Comes Again Poem Summary in Kannada

It Never Comes Again Poem Summary in Kannada 1

KSEEB Solutions for Class 9 English

Leave a Comment