Karnataka Solutions for Class 9 English Supplementary Chapter 4 Monday Morning

You can Download Monday Morning Questions and Answers Pdf, Notes, Summary Class 9 English Karnataka State Board Solutions to help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Monday Morning Questions and Answers, Notes, Summary

I. Answer the following questions in one or two sentences each:

Question 1.
How did Tom feel to Monday Morning?
Answer:
Tom felt miserable on Monday morning as it always found him so, because it started another week’s slow “suffering in school”.

Question 2.
Why did he want to he sick?
Answer:
Tom wanted to be sick to stay home from school.

Question 3.
What made Tom think of his toe?
Answer:
Tom remembered the doctor’s telling about a certain thing that laid up a patient for two or three weeks and threatened to make him lose a finger. This made Tom think of his toe.

Question 4.
Why did he start groaning?
Answer:
He started groaning with considerable spirit so that his younger brother Sid would take the news to his aunt.

Question 5.
What did he want Sid to do?
Answer:
He wanted Sid to his aunt about his ailment.

Question 6.
Was there anything really wrong with his toe?
Answer:
Nothing was wrong with Tom’s toe.

Question 7.
Did Aunt Polly believe that Tom was really dying?
Answer:
Aunt Polly did not believe that Tom was really dying.

Question 8.
What did Aunt Polly to when Tom said his toe was mortified?
Answer:
When Tom said that his toe was mortified, aunt Polly sank down into a chair and laughed a little, then cried a little.

Question 9.
What did he complain of next?
Answer:
Next, he complained of tooth-ache.

Question 10.
Did Tom’s plain finally succeed?
Answer:
Tom’s plans did not succeed finally.

II. Answer the following questions in two or three sentences each:

Question 1.
What did Tom begin to investigate? Why?
Answer:
Tom began to investigate the ailments in his body. He detected some slight pain in the stomach, tooth aching, pain of sore toe. Because he wanted to stay at home, not going to school.

Question 2.
Why did Tom try not to complain about his loose tooth?
Answer:
Tom kept his complaint about his loose tooth as a reserve for the present.

Question 3.
What happened when tom thought that he had stomach pain?
Answer:
When Tom thought that he had stomach pain, he had little success. The pain soon grew feeble and died wholly away.

Question 4.
How did Aunt Polly pull out Tom’s tooth?
Answer:
Aunt Polly tied one end of the silk thread fast to Tom’s tooth with a loop and tied the other to the bedpost. Then she seized the pan of burning coals and suddenly thrust it almost into Tom’s face. He jerked back and the tooth hung dangling by the bedpost. Like this, she pulled out Tom’s tooth.

Monday Morning Additional Questions and Answers

Choose the correct answers.

Question 1.
Tom was always feeling sick on:
(a) Sundays
(b) Mondays
(c) Saturdays
(d) Tuesdays
Answer:
(b) Mondays

Question 2.
The important ailment that Tom investigated at last was:
(a) Toothache
(b) Stomach ache
(c) Sore toe
(d) Sore finger.
Answer:
(c) Sore toe

Question 3.
Sid told Aunt Polly that Tom was:
(a) Groaning
(b) Dying
(c) Crying
(d) Beating
Answer:
(b) Dying

Answer the following.

Question 1.
What were the ailments Tom tried to investigate on a Monday morning?
Answer:
Pretending sick, slight pain in the stomach, loose upper front tooth and finally sore toe were some of the aliments Tom tried to investigate.

Question 2.
What was Tom’s last investigation of ailment?
Answer:
He investigated the sore toe problem and made a plan and started to groan.

Monday Morning Summary in English

Tom Sawyer was a schoolboy. It was Monday morning. He was feeling miserable when Monday Morning started he felt nervous because he thought another week started a show and he had to suffer in school. After Sunday, that was a holiday, it was very painful for him to go to school on Monday. To avoid school, he tried some ways. He thought to presented to be sick so that he could stay home from school. But he had to find reasons for his sick. He wanted to pretend to suffer from stomach pain. But it had a little success because the pain might go feeble soon. So he thought that the plan could not work.

Then suddenly he discovered another thing. One of his upper teeth was loose. This was the lucky way for his plain. He was about to begin to groan. But he thought once again. If he told about his loose tooth, his aunt would pull it out and that would hurt him. So he kept this plan in reserve. He investigated another plan. He eagerly drew his sore toe from under the sheet and held it for inspection. It seemed to him a promising ailment (painful disease). Now he had to produce the symptoms.

But he died not to know suitable symptoms. However, at last, he thought of falling to groan on the bed. First, he wanted his half brother, Sid to tell his aunt about his ailment. But Sid slept on very soundly. Tom ground louder and imagined that he began to feel pain in the toes. He shocks Sid to get up from the bed. He groaned louder and louder. This plan seemed to his work well. At last Sid woke up. As he was waking up Tom began to groan again’ and again. Sid in wonder asked Tom what the matter was with him. He pretended to groan again. Sid thought Tom was about to die. Soon he went to inform the auntie.

He informed the auntie that Tom had, something wrong and he was about to die. On hearing this auntie was anxious to know about it and she went to Tom immediately. When she reached there her lips trembled to look at Tom. She asked him what the matter was with him Tom said that his sore toe was mortified. The auntie relaxed from the tension. She understood his pretense. It was nonsense to do so. So she told him that she must get him to stop that nonsense. No sooner did she threaten than stopped groaning and pain disappeared from the toe. Then he used his reserved plan that was tooth pain. Auntie asked him what the matter was with a tooth.

He was asked to open his mouth so that she could lose his tooth and pull it. Tom understood the situation that would bring him to hurt to his tooth. Realizing the situation, he told his aunt that she should not do anything to his tooth and he would not stay at home from school.

Dental instruments were brought to the room where Tom was in. With the help of those instruments, auntie made Tom’s tooth loose and pulled it out. Then she told him that his tooth was out and he should go to school. She warned him not frighten her like that.

Monday Morning Summary in Kannada

Monday Morning Summary in Kannada 1
Monday Morning Summary in Kannada 2
Monday Morning Summary in Kannada 3

KSEEB Solutions for Class 9 English

Leave a Comment