KSEEB Solutions for Class 9 Geography Chapter 1 Our State-Karnataka

Students can Download Geography Chapter 1 Our State-Karnataka Questions and Answers, Notes, KSEEB Solutions for Class 9 Social Science helps you to revise complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 9 Social Science Geography Chapter 1 Our State – Karnataka

Class 9 Social Science Our State – Karnataka Textual Questions and Answers

I. Fill in the blanks with suitable words.

Question 1.
We celebrate Kannada Rajyotsava on _________
Answer:
1st November.

Question 2.
The year In which the State was named Karnataka is ___________
Answer:
1973

Question 3.
The State to the East of Karnataka is ____________
Answer:
Andhra Pradesh.

KSEEB Solutions

Question 4.
The largest district in Karnataka is ____________
Answer:
Belagavi.

Question 5.
The total area of Karnataka is sq.kms.
Answer:
1,91,791.

II. Discuss in groups and answer the following questions :

Question 1.
Give the latitudinal and longitudinal extent of Karnataka.
Answer:
Karnataka Extends from 11°.31′ North to 18°.45′ North latitude and 74.12′ East to 78°.40′ East Longitude.

Question 2.
Name Karnataka’s neighbouring states.
Answer:
The names of Karnataka’s neighbouring states are Maharashtra the North, Andhra Pradesh in the East, Tamil Nadu in the South and south-east, Kerala in the South and south-west and Goa in the North-west.

KSEEB Solutions for Class 9 Geography Chapter 1 Our State-Karnataka 1

the North, Andhra Pradesh in the East, Tamil Nadu in the South and south-east, Kerala in the South and south-west and Goa in the North-west.

Question 3.
Which are the four administrative divisions of Karnataka?
Answer:
The four administrative divisions of Karnataka are:

  1. Belagavi,
  2. in Kalaburagi,
  3. Mysuru,
  4. Bengaluru.

KSEEB Solutions

Question 4.
Explain the geographical location of Karnataka in India.
Answer:
Karnataka is one of the 28 States of India. It is situated in the Southern part of India, in the Western Central area of the Peninsular region. It extends from 11°.31’ North to 18°.45′ North latitude and 74°. 12′ East to 78°.40′ East longitude. Its length is 750 km. stretching from Aurad taluk in Bidar district in the northernmost up of the State to Chamarajnagar district in the south. Its width is 400 km. from west to east. Karwar in Uttar Kannada district is at the western end whereas Mulbagal taluk in Kolar district is at the eastern end.

Its neighbouring States are Maharashtra in the North, Andhra Pradesh in the East, Tamil Nadu in the South and South-East, Kerala in the South-West and Goa in the North-West. The Arabian sea is in the West.

Leave a Comment